Leve de ChristenUnie

Het plan dat de ChristenUnie gisteren lanceerde lijkt me zeer verstandig, en bovendien een goede manier om maatschappelijke tweespalt en uitsluiting te voorkomen: tijdelijk iedereen die langer in een (semi)publieke ruimte verblijft, eerst testen voor toegang. Het zou moeten gelden voor school, werk, film en café. Zo’n negatief testbewijs zou wat mij betreft maximaal een dag geldig mogen zijn; wie positief test, mag niet naar binnen (en gaat bij voorkeur een paar dagen in quarantaine).

Als we dat drie weken volhouden – ik schreef dat al eerder – krijgen we de besmettingscijfers drastisch naar beneden – en kan de zorg weer langzaam van haar enorme last bekomen, hoewel we haar inmiddels zo hebben uitgewoond dat normaal functioneren er voorlopig niet bij zal zijn. (Geef die mensen in ’s hemelsnaam niet alleen een bonus, maar vooral een beter loon en minder bureaucratie).

Wanneer de besmettingscijfers laag zijn, kunnen we (eindelijk) weer fatsoenlijk werk maken van testen, traceren en isoleren – een strategie die het kabinet allang lijkt te zijn vergeten, gefixeerd als het is op ‘sturen op zorgcapaciteit’, iets waar ze overigens verduveld slecht in blijken te zijn.

Van mensen zonder vaccinatie uitsluiten ben ik absoluut geen voorstander. Deels omdat dwang slecht werkt, deels omdat niet iedereen zich kan laten vaccineren, deels omdat er sowieso te weinig werk is gemaakt van het goed informeren van aarzelaars en sceptici. Ze wegzetten als dom of wappie is weinig elegant, en al helemaal niet vruchtbaar.

Van een coronapas die een negatieve test niet erkent, ben ik niet gediend. Daar zijn een boel redenen voor. De meest praktische is wel dat ook wie gevaccineerd is – en dus wel een groen vinkje krijgt – toch besmet kan zijn geraakt, al is de kans daarop veel kleiner, en het virus kan doorgeven aan iemand bij wie de vaccinatie niet ‘gepakt’ heeft, of aan het verzwakken is. Dat zogeheten 2G-beleid biedt schijnzekerheid.

Maar vooral ben ik ertegen omdat ik het kabinet niet meer vertrouw. Er is zoveel gedraaid, verhuld, omzwachteld en tussentijds aangepast, met hier en daar een leugen tussendoor, dat ik geen seconde geloof dat die coronapas inderdaad maar een paar maanden zal worden gehanteerd. Het kabinet stelde geen einddoel voor, tijdens de persconferentie: nergens een mijlpaal te bekennen, waarna het ding weer kon worden afgeschaft. Bij duizend besmettingen per dag? Bij honderd? Of pas bij nul?

Zeker nu het ons gaandeweg begint te dagen dat corona een blijvertje is, zijn maatregelen zoals een pas die uitsluitend gevaccineerde mensen tot het sociale verkeer toelaat, uit den boze. Het is slecht verhulde dwang, het scherpt de tweedeling aan, en het is draconisch.

Het is de hoogste tijd dat we hardop gaan nadenken hoe we zorgen dat we de besmettingen binnen de perken houden, en onze grondrechten overeind.

{Beeld: Bordje voor de Nationale Weg 1G in Roemenië, via Wikipedia]

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Leve de ChristenUnie”

 1. Besmettingen binnen de perken houden, dat is een ei’tje – je schrijft het zelf al: gewoon doen wat normaal gesproken ook al de tried & true method was in geval van pandemie. Nee, de wetenschap heeft niet stilgestaan, maar nieuwe technologieen hebben nog niet gemaakt dat er feitelijk veel veranderd zou zijn qua inzicht op het gebied van epidemologie.

  Ik volg de ontwikkelingen in die hoek zelf ook pas een jaar of 30 – dat begon toen mijn vader nieuwsgroepen op HIV-gebied op ons BBS-systeem ging voeren, usenet en fidonet en al dat het nog moesten hebben van elke nacht geautomatiseerd alle berichten doorspelen en syncen met de hub van je club (op een snelheid van 14k4 baud… omg, wat ben ik oud), en het immer panische Amerika te bang werd om een conferentie over AIDS op hun grondgebied te laten doorgaan. Goddank bestond er toen zoiets als Hollandse Nuchterheid, en zo’n probleem werd eenvoudig verholpen door wie daar niet welkom was gewoon naar Nederland te halen en het congres alsnog mogelijk te maken, maar dan via internet. Nota bene: het is niet mijn bedoeling om HIV op enige wijze met COVID te vergelijken, maar om aan te geven vanaf welk moment in de geschiedenis ik e.e.a. heb meegekregen, en via welke weg.

  Sindsdien zijn er nogal wat uitbraakjes geweest van virulente ziektetjes (wie zat er niet op het puntje van z’n stoel wanneer ebola weer eens verontrustend warrig in media bleef opduiken?), maar alle verschillen tussen al die ziektetjes ten spijt, ik zie echt geen bijster onverwachte verrassingen: we weten dondersgoed hoe influenza, covid-achtigen en al dat zich in de dagelijkse werkelijkheid gedragen en verspreiden. Toch lijkt een meerderheid van onze bevolking het doodnormaal te vinden dat Rutte & zijn ratten (demissionair en wel) de ene na de andere maatregel oplegt en liefst in wetten verankert, terwijl uit alles blijkt dat zij nog ergens tussen 1847 (zie Ignaz Semmelweiss) en het einde van de 19e eeuw bungelen qua inzicht en begrip. Pas toen Pasteur het hele organische circus op microscopisch level onontkoombaar wist uit te leggen en aan te tonen, pas toen begon men het idee van Semmelweiss serieus genoeg te nemen om ook eens te proberen of handenwassen echt zo’n drastisch verschil maakte in het terugdringen van massale sterfte bij een dodelijke virusuitbraak. Als het gaat om bord voor de kop, dan steken Rutte & co de medische (mis)stand van toendertijd behoorlijk naar de kroon.

  Het effect van disinformatie en het zaaien van verwarring door het gebruik van media in de (al dan niet opzettelijke) verspreiding van misvattingen enz…enz… daar hebben we nu toch ook al bijna een eeuw genoeg mee lopen experimenteren en documenteren om te stellen dat het ronduit onverantwoordelijk valt te noemen zoals genoemde heren constant lijken te spreken zonder zelfs ook maar achteraf na te denken. Het vertrouwen valt al onmogelijk terug te winnen, en dan slikt de bevolking dit ook nog allemaal zonder ooit 1 “sorry” van deze pipo’s te eisen?

  Wanneer gaan ze ons vertellen dat alle faciliteiten voor het ontwikkelen en uitrollen van vaccins tegen aanval met biochemische wapens eigenlijk allang zijn wegbezuinigd? Die waren er immers op gemaakt, en het is ironisch toeval dat Nederland dit proces tegenwoordig alleen nog door een land als China kan laten doen, terwijl dat nou net 1 van de geopolitieke machten is die er niet echt van zal wakker liggen als Nederland op een dag op de wereldkaart blijkt te ontbreken. Ze zullen maar een keer met opzet iets in omloop brengen – dan is het te hopen dat we niet tegelijkertijd ook nog eens in het griepseizoen verkeren.

  Of hebben we die faciliteiten en capaciteit stiekum nog wel hier in Nederland?

 2. Zoals te verwachten was was de opstelling van de CU alleen voor de buhne: ze hebben, net als uiteraard de “constructieve oppositie” van PvdA en GL, gewoon meegestemd met wat de regering wil.

  En tijdelijk? Ik zie hier een social creditsysteem in opbouw. Binnenkort wordt je vinkje ook rood als je een veroordeling open hebt staan (wie kan er nou tegen zijn om criminelen buiten te houden?), als je nog een belastingschuld hebt (asociaal tegenover het collectief, kom er maar in met de toeslagen) en vast nog een hoop dingen waar ik nu nog niet op kan komen.

  Tegen die tijd is “complotdenker” een geuzennaam geworden.

 3. Karin,

  1.
  Bij positief test gaat naar je voorkeur een paar dagen quarantaine
  Nooit genoeg om alles weg te werken die positieve uitslag in je lichaam,
  want je lichaam zit ook vast in die uitslag.
  Daarvoor werd bij 1e golf al 10 dagen vastgesteld en nu een paar dagen???
  Toch helpt niets, zolang ze een paar dagen isoleren.
  Ik zou het maximaal 2 weken uithalen.
  Des veiliger voor de omgeving en anderen.

  2. Nu al 2 weken gaande blijft de besmettingscijfers toch omhoog, vooral in Limburg zo gek als een deur. Vooral te korte personeel en de zorg wegens ziekteverzuim en burn out, te vol in ZKH’s en andere ziekten nog weer van de baan. Niets helpt dat. ( waaronder ik nog ook naar knie-operatie moet, kan ik wel wachten tot ie alles hersteld is. )

  3. Bij sceptisch mensen zonder vaccin of met vaccin kunnen zich over de fikse discussie beter de schepen achter zich laten branden en toch even allen mensen door één deur beter laten vaccineren, dan kan het ook nog overzien met welke resultaten. Bij weigeraars van vaccin oke zelf weten maar dan wel voor zonodig tijdelijk quarantaine zette, kan het ook nog overzien welke resultaten.
  Het zou nu naar Oostenrijk voorbeeld beter als tijdelijk overnemen:
  Lockdown en iedereen laten vaccineren, tja die heeft sterker karakter dan in Nederland.
  Alleen vind ik Nederland wel slap en teveel onzeker rondstrooien onder andere
  kabinet, dat ook nogal uiteen spatte tot een helse resultaten omdat die duo maar voor met eer blijven strijken, dat schijnt het ook op te houden !!!!

  Ja, MENS , waar moet je dan anders aanpakken?

  Mijn kennis van 67 jaar uit mijn geboorteplaats verspreidt al wel flinke petitie over niet meer testen, geen QR Code, stress vermijden enzovoorts. is nu wel voor 60.000 o.g.

  Ik reageerde haar wel met fel dat ze best te makkelijk praat, want ze is gepensioneerde. Stress vermijden??? Niet als men een eigen zaak heeft, dan Lock en avond, vregt bij geen inkomens meer stress ieder mens. Ze loopt overal alsof ze niet mankeert en vaak over haar pijn zitten zaniken en ook vaak naar artsen en specialisten en toch niet laten vaccineren??? Dan vond ik al meteen: Ongevaccineerde gepensioneerde wandelaar met heel veel pijn overal en overal bij artsen/specialisten schijten toch op gevaccineerde mensen. Vind ik toch zo respectloos.
  Daarom zie ik al de kloof uiteen tussen vriend(in)schappen die door F*Kcorona veroorzaakt, doodzonde. Met respect tijdens corona vergeet men.

  Daarom kies ik voor de harde feiten voor de resultaten, en niets misleiden tot welke mensheid die op mensheid kapotmaakt. Kijk voorbeeld naar positieve testen Nederlanders in Spanje die vluchten en Spanje noemt hen als misdaad wegens die uitslag. Nogal hardvochtig oordeel van Spanje, maar waarom vluchten Nederlanders dan anders wel he?!

  Bij positieve test thuiszitten en quarantaine zetten, punt !

  Zolang Rutte/Jonge in alle schijnvertoningen blijven doen, verandert het echt niks aan. Beter harder aanpakken die niks met financieel te maken heeft, maar om de mensheid veilig te stellen en redden waar te redden valt !!!!

  Anders blijft Corona oppermachtiger dan wij allemaal op de aardbol, al is Corona allang onderweg naar ons en of al binnen ons alles ongemerkt.

  Geef “Radiosignaal-telescoop” voor Corona lief zodat ie zich opwarmt en bammmm hem met volle “Aluminiumfolie” isoleren en doden, zolang ze rondvliegen wel.

 4. Het wordt een steeds moeilijker debat. Overigens snap ik weinig van de redenatie van de laatste respondent. mogelijk is ze beter te begrit wanneer ze spreekt .

  Het probleem is dat mensen vrijwel altijd redeneren vanuit hun eigen belang tegelijkertijd lak hebben aan anderen. In die zin zijn de anti vaxers, een zeer diverse cruise en niet homogene groep net zo asociaal als de keurig geprikte kudde.

  Eenmaal gevaccineerd, kun je nog steeds de ander besmetten. Dus is het ongegeneerd en ongevraagd de ander op de mond zoenen (zoals een vreemde gisteren spontaan wilde doen), je snotlap achterlaten op tafel (zoals kennissenkring nog wel eens placht te doen), net zo onbeschoft als snipverkouden naar winkels, werk of openbare gelegenheden gaan.

  Maar ja. Voor de pandemie deden mensen dat wél. Beschaving is flinterdun. En werkgevers hebben en hadden geen compassie met beetje verkoudheid. Hup, niet zeuren maar aan de slag…

  Nu is de harde quarantaine(braaf zeven tot tien dagen binnen blijven na positieve test )enige wat kan werken. Geen hond echter die quarantaine naleeft en nu doen die fugitives ineens of de jacht die er op die Nederlandse mensen in Spanje gemaakt wordt zo erg is. Nou kijk in. Spanje heden ze al heel erge situatie en daar worden regels wél strict nageleefd. Althans. Werden. Nederlanders sinds tweede wereldoorlog geniaal excuus regels heel creatief en naar eigen goeddunken te volgen…. Men pleegt geen revolutie maar doet toch wat men zelf goeddunkt. En Daarbij staat voornamelijk verlicht eigenbelang voorop.

  Miljonairs fair mocht doorgaan. Nexus conferentie ook. Overigens was ik blij dat ik die nog mocht bijwonen – maar ik was ook heel blij snel weer naar buiten te kunnen. Ook al die oudere gedistingeerde intellectuelen met QR code stonden akelig dicht op elkaars lip voor koffie, koekjes en boekjes. Maar voetbal, vuurwerkshow en ander vertier waar ik liever zelf persoonlijk niet aan deelneem, mag niet.

  Die dubbele standaard vreet aan mensen. En mijn zorgen zitten ook bij de vraag naar de duur van de maatregelen. Privacy groot goed.

  Bovendien. QR code alleen is geen effectieve maatregel. Want hoewel gevaccineerd, zegt die code niks of ik besmettelijk ben – zonder test. Voldoende testcapaciteit en zelfbeheersing. Lijkt de enige weg. En weer een lockdown. Ik ben inmiddels zwaar depressief maar goed maakt niet uit een mens wordt vindingrijk en er zijn erger zaken in het leven…. Dus wandelen maar en ik heb inmiddels een kickboxzak voor thuis aangeschaft. Nu nog hulp zien te krijgen bij ophangen…

  QR code. Die corona app heb ik niet eens. Ben al x keer gehackt. Heb het niet meer zo op al die digitale registratie systemen waarin fouten een eigen leven leiden in dossiers. In Groene hoek met sympathieke liefde voor christen Unie hoorde ik al pleidooi voor sociaal kreditesysteem naar Chinees model. Dat was in context van een lokaal pleidooi voor max snelheid van 30 km/uur. Daar ben ik groot voorstander van overigens. Maar toen ik begonnen sputteren over gevaren van zo n systeem, werd mij in niet mis te verstane termen te verstaan gegeven, dat ik niet meer mocht meepraten. Dictatoriale trekjes bij lokale progressieve tiepjes. Ik heb het niet zo op authoritaire regimes noch op rigide debat voering.
  Maar ik vrees dat we er niet aan ontkomen strengere maatregelen te treffen als men zich niet in of wil testen en aan quarantaine houdt…. Vroeger heette dat. Wie zijn billen brandt moet op blaren zitten.
  Nederlanders willen vooral dat Andere mensen betalen voor hun onomstotelijk recht op individuele vrijheid. En daarbij zitten opvallend veel asociale boomers bij en niet alleen maar tokkies. Vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Om een of ndere reden snap ik de recente en schokkende volks woede wél. Niet de gehanteerde methoden en niet het gebrek aan zelfbeheersing. Niet het plunderen. Het zijn uitingen van onmacht over de dubbele maatstaven… En de uitzichtloosheid… Daar moeten we ook naar luisteren

 5. * Inderdaad veel te moeilijke debat die aan zichzelf te wijten heeft.
  Want niemand en nog niemand kan wijzer brengen hoe machteloos ze ook moet kijken en toch praat men over eigenlang en ook te snelle oordeel klaar over welke opties het beste is voor de veiligheid.
  * Als men steeds over gevaccineerden blijft praten die kunnen overdragen op anderen (besmetten), en nog niets over ongevaccineerden?? Hoe gevaar ze beiden dan wel niet lopen met inademen, maar goed ook dat gevaccineerden wel veiliger in lichaam hebben om niet zieker te worden dan ongevaccineerden in het algemeen.
  * Inderdaad kan debat tussen virulogen en wetenschappers er niks van bakken, te onzekerheid en onduidelijkheid, net goed als Rutte/Jonge.

  Tv programma In Buitenhof: de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, viroloog Marion Koopmans, de Amsterdamse politiechef Frank Paauw en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken aan tafel vanmorgen geeft ook niks bijzonder aan welke wijsheid je kan brengen. Want virologe Marion Koopmans wilde al tijdje niets zeggen behalve haar kijkje op welke manier dan wel verstandiger moet nemen. Ook niet duidelijk.

  Hoe veilig ben jij dan eigenlijk?
  Waarover denk je over de mensen die niet willen luisteren?
  Wie ben jij dan zelf om jezelf veilig te stellen en NIET of TOCH WEL op anderen besmetten?

  Niemand, niemand en nog niemand!!!!

  Zolang Corona toch rond dollen en wrijven met hum pootjes om
  ons mensen op te krikken, steken, aantasten en opeten, blijven we toch machteloos toekijken.

  Politiek, Debat en nog negatieve opmerkingen luister ik niet meer, zelfs geloof ik ook al niet meer.

  Rellen rond de steden in Nederland slaat weer toe maar lost het dan op?? Zo naïef als stomme Trumpgillers zijn ze dat!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.