Boter op je kop

Amerika luistert op grote schaal burgers af. Google, Microsoft, Apple, Facebook, Youtube en nog een paar internetgiganten worden al enige tijd gedwongen om de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang te verlenen tot hun servers. Sindsdien kan de NSA daar naar hartelust grasduinen in gegevens van gebruikers. Dit bleek uit geheime documenten die twee journalisten kregen toegespeeld. De operatie heeft de codenaam PRISM. [Zie The Guardian en The Washington Post.]

De Amerikaanse overheid verzet zich tegen de aantijgingen met een drieledig verweer. Eén: ja, PRISM bestaat, maar is volledig legaal: het bulk-afluisteren wordt gedekt door een geheime overeenkomst, en is netjes getoetst aan de geheime interpretatie door een rechtbank van een geheime wet. Twee: we richten ons niet op onze eigen burgers – want dat mag niet zonder toestemming van een rechter – maar alleen op buitenlanders, of nou ja, ook op Amerikanen die contact hebben met buitenlanders. Drie: degene die deze volkomen legale operatie naar de pers heeft gelekt, zullen we vinden en uit alle macht juridisch mangelen.

Dat deze drie argumenten elkaar tegenspreken, schijnt ze niet op te vallen. Als PRISM tiptop legaal is, is het lastig in te zien waarom simpelweg onthullen dat de operatie bestaat, illegaal zou zijn. Geen enkele wet, hoe geheim ook, geeft Amerika carte blanche om mensen buiten hun landsgrenzen af te tappen. En inmiddels heeft elke Amerikaan die op internet zit, uit de aard der zaak geregeld contact met buitenlanders, waardoor Amerikaanse staatsburgers alsnog bijna collectief onder het bereik van PRISM vallen.

Ook wij Nederlanders worden via PRISM afgetapt. Onze regering stelde zich opmerkelijk neutraal op nadat het nieuws bekend werd, en schoof alle interventies ver van zich af. Misschien, zo opperde een minister, zou het fijn zijn wanneer de Europese Commissie hierover vragen stelde aan Amerika, of dat het College Bescherming Persoonsgegevens de zaak internationaal aankaartte…?

Verder niks. Geen spoor van woede over een vreemde mogendheid die – buiten elk medeweten van onze overheid – zich heeft aangematigd dat zij onze burgers tot in detail kan volgen.

Maar ik begrijp die geserreerde reactie wel. Engeland heeft al toegegeven dat zijzelf geregeld een beroep doet op PRISM, wanneer hun eigen wetgeving naar hun smaak tekort schiet. De NSA levert Engeland met alle plezier gegevens die Engeland zelf wettelijk niet over hun eigen burgers mag traceren, combineren of opslaan. Vriendendienstje, toch?

Daarbij zou teveel regeringsverontwaardiging over het aftappen van onze burgers door vreemde mogendheden, mogelijk ook het aftappen door onze eigen overheid in diskrediet brengen. Want onze eigen overheid houdt via de wet Bewaarplicht al jarenlang bij met wie wij mailen, bellen of chatten.

En Nederland wil die bevoegdheden uitbreiden. Dus nee, Nederland klaagt niet over PRISM. Nederland is hooguit jaloers.

Update:
Daags nadat ik mijn column had ingeleverd, bleek dat ook de Nederlandse overheid meekijkt met de NSA: onze eigen geheime diensten hebben toegang tot de gegevens die via PRISM zijn verzameld.

Author: Spaink

beheerder / moderator

16 thoughts on “Boter op je kop”

 1. @ Spaink,

  U zei: “En Nederland wil die bevoegdheden uitbreiden. Dus nee, Nederland klaagt niet over PRISM. Nederland is hooguit jaloers”.

  Jaloers?!

  Nederland heeft zéér actief meegewerkt aan het opzetten, verbeteren én het financieren met vele miljoenen Euro’s van PRISM, namelijk o.a. de steeds beter werkende voorganger, ECHELON.

  Op Nederlands grondgebied (en vele andere landen) staat zelfs een aanzienlijk deel van de ECHELON/PRISM installaties; zie link:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_SIGINT_Organisatie

  PRISM kun je gewoon zien als ECHELON 2.0

  Niets nieuws dus.

  Dat van deze mogelijkheid (mis)gebruik zou worden gemaakt is/was slechts een kwestie van tijd; of men past de wet gewoon aan, waardoor het meeluisteren legaal wordt.

 2. Toen de ‘Cloud’ werd uitgevonden, met name iCloud en ik hoorde dat Steve Jobs een interview had gehad met Homeland Security dacht ik meteen ‘foute boel’.
  De cloud is uitgevonden om het spionagewerk te vergemakkelijken. Iedereen heeft alles, foto’s, mail, bestanden, bedrijfsinfo, op de cloud staan en die wordt helemaal van boven tot onder, van bit tot byte, doorsnuffeld door geheime lieden. Het is daarom onverstandig om je hebben en houden op een cloud te zetten. Desnoods je mail, want die werd al grondig afgetapt, en nooit langer dan nodig.
  En gebruik niet Google, maar bvb Ixquick.
  De burger heeft meer recht op inzage in de activiteiten van de overheid dan de overheid in onze handel en wandel. Wij zijn oppassende burgers, zij zijn vaak illegaal bezig.

 3. Wat dat betreft is het prettig, dat
  je bij jouw site, zelf de stats kunt bekijken.
  Kun je een idee krijgen van de voetafdruk die je achter laat.

  Rechts onder bij statistiek: ‘aantal pageviews’

  Kun je voor elke bezoeker informatie vinden.
  hostname, land, woonplaats, OS, ISP, schermresolutie, gelezen/geposte artikelen. zoek opdrachten, exit links. Datum en duur van bezoek , welke pagina’s zijn bezocht.
  Abbonnementen op reacties. In een tijdelijk bestek van 500 entries.
  Al verwacht ik dat statcounter er niets van weg gooit.

  Het maakte mij wel bewuster, om zelf te zien, wat er mede gezien kan worden.
  En ook wat je er nog van ziet, als je je browser wat dichter spijkert.

  Vooral bezoekers die nooit hun cookies weggooien. derde partij cookies
  hebben aanstaan. (veelal de cookies van de advertentie en tracking sites). google-analytics,
  het advertentie netwerk van google bijvoorbeeld, voor hun toegepaste reclame.

  Die tussentijds hun browser niet herstarten, zodat bij een juiste instelling, je surf geschiedenis wordt geleegd.
  En evt cookies.

  Waar Javascript standaard aan staat. Zodat iedereen mag zien met welke computer je vandaag aan het surfen bent.

  Waar de http referrer niet wordt geblokkeerd. Zodat een site kan zien waar je vandaan kwam, wat je eventuele zoek opdracht was, en waar je naar toe gaat. (blokkeren van de referrer kan sommige sites breken,
  maar met een whitelist, kun je dat verhelpen, als je de betreffende site
  vertrouwd)

  Die geen google zoek proxy gebruiken gelijk bovengenoemd ixquick, voor hun privacy gevoelige vragen.

  Mensen die alleen hier, al soms meer dan 1000 keer geweest zijn.
  En nog nooit cookies hebben gewist. Zorgen er mede voor,
  dat er zoveel interessants is te vinden.
  Voor marketeers en (r)overheden. In de databases van amerikaanse
  internet bedrijven.
  Datagraaien kunnen we al niet meer voorkomen. We kunnen haar wel inperken, door zelf meer te letten op de sporen die we achter laten.
  Verklein je footprint. door regelmatig je geschiedenis en cookies te wissen.
  Log na social network site gebruik uit en herstart je browser, om
  bij de juiste instelling, je geschiedenis en cookies te wissen.
  Weet wel je wachtwoorden voor login sites, want die zijn dan ook weg.

 4. Annet (5): “maar stel dát het lukt dan is er het probleem dat anoniem worden heel chic is, maar dat dan niemand weet DAT je chic bent..”

  Behalve dan de geheime diensten, die weten zeer beslist dat je chic bent* en dat is dan ook weer verdacht…..

  * Bijvoorbeeld aan de te constateren activiteit via jouw IP-adres, ook al kan de inhoud van die activiteit dan niet meer bepaald worden. Ik neem tenminste aan dat ze die activiteit kunnen vaststellen, via je provider ofzo.

  Maar wat Google – om er één te noemen – van je registreert, kan je niet wissen. Je kan dan wel via proxy’s werken, maar dat is ook niet altijd handig. Je kunt bij Ixquick dan wel via een proxy zoeken, maar zodra je op de gevonden site dóór moet klikken is het gedaan met je onzichtbaarheid. En je moet vrijwel altijd doorklikken na de homepage.

  Wie het beter weet dan ik – en dat zijn er velen in dit geval – mag het zeggen.

  J.

 5. Hum Hetty (6): “The zen art of disappearing while still being there. Groovy”

  Nou, die kunst verstaan de geheime diensten dan ook heel goed, onzichtbaar zijn, terwijl ze er toch zijn. Maar groovy is dát allerminst. :(

 6. Janus, de geheime diensten krijgen het zwaar te verduren tegenwoordig. Overal leaks, klokkeluiders en dissidenten, cyberdinges en zo. Ik heb medelijden met die sloebers. Zij moeten geheimen bewaren en mogen nergens over praten, terwijl ze staan te popelen om op te scheppen.

 7. In elk geval wordt er ook bezuinigd op de AIVD. Misschien dat Roel van Duijn nu eindelijk met rust gelaten wordt. Maar het vervelende is dat Nederland vol zit met verklikkers. Laatst was ik op een vergadering voor behoud van groen in de stad. Ik had op de betreffende site een uitspraak van de rechter gezet met wat commentaar over wat ons binnenkort te wachten staat en dat was ook van belang voor anderen die ook bezig waren met een rechtszaak tegen hun stadsdeel, maar toen kwam meteen een donderpreek van zo’n typetje, dat we vooral voorzichtig moesten zijn met het posten van dat soort berichten op de site, want Stasi enz. enz. Nou ja, hij wilde eigenlijk niet dat mensen naar de rechter stapten en was daarom anderen aan het beschuldigen van staatsgevaarlijkheid. Dat soort dingen gebeurt regelmatig in verenigingen. Vooral de PvdA heeft veel ‘groene’ organisaties in de stad, maar die worden met dictatoriale hand geleid en zullen enkel het huidige neoliberale beleid steunen. Het beleid van een politburo kun je wel zeggen. Alle initiatieven die niet gezagsgetrouw zijn worden de kop ingedrukt. Dat soort dingen tiert momenteel welig. Het barst van de zogezegd prachtige gesubsidieerde instellingen, maar die worden rigoureus geleid om dissidente stemmen te onderdrukken.
  Dat vind ik net zo erg als het aftappen. En dat gebeurt door wat we hier in Zuidoost ‘allemaal nette mensen’ noemen. En dan heb je nog onze gelijkgeschakelde pers die roept om vooral niet teveel te bezuinigen op de AIVD.
  Nu het woord Stasi toch gevallen is, het gebouw van de nieuwe Bundesnachrichtendienst is gigantisch vergeleken bij dat de voormalige Stasi. En als je dan ziet dat de BND jarenlang rechtsextremisten (moordenaars) gesteund en de moorden door neonazis in de doofpot gestopt heeft, dan moet je constateren dat die geheime diensten een gevaar zijn voor een democratische maatschappij.

 8. Ook zoiets: justitie onderzoekt de uitspraken van Lubbers en Van Agt over de kernwapens die in Volkel zijn opgeslagen (dat weten we al decennia). Maar als ministers kunnen dezelfde personen de wet met voeten treden zoveel ze velen. Nu ze individuen zijn zijn ze verdacht. Onze besturen zitten vol met wetsovertreders, maar het OM laat ze hun gang gaan.

 9. alle 3-4en5-letterige afgekorte organisaties doen dingen. we leven nu eenmaal in een wereld bekeken door t ‘Alziend oog’, de OWL en al die geheime toestanden. dit is nog maar t begin. *mark my words*

 10. comment 13 off topic
  Hoe komt het toch dat wij niet meer in sprookjes geloven?
  Heeft u ooit een ‘zeemeermin’ in het ‘echt’ gezien?
  Alle geheimen zullen geopenbaard worden, daarom leven wij in een bijzondere tijd. De sluiers van onwetendheid zullen 1 voor 1 vallen.

  Waar of niet waar? Kijk en beoordeel zelf.
  Youtube: ‘Mermaids, The New Evident (full episode)’

  Karin ken je de film The Net? Pretorian heet in het eggie Prism?

 11. wijzij @ 14: Ik geloof erg in sprookjes. Ik houd van zeemeerminnen, en mocht er ooit zelf een zijn: in de rolstoel, met een zelfgemaakte parelmoeren staart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.