Voorkom een lockdown, kabinet!

De aftrap van carnaval is nabij. In Noord- en Midden-Limburg hebben de burgemeesters aan de noodrem getrokken, maar in Zuid-Limburg en vrijwel heel Brabant gaat alles gewoon door. Ondertussen roept de zorg in alle carnavalsregio’s om het hardst: ‘Doe het niet. Doe het alsjeblieft niet. Wij kunnen niet meer.’

De smeekbedes hebben weinig effect. Mensen zijn toe aan een verzetje, is het argument. Maar is dat werkelijk een valide reden nu ziekenhuizen al dik anderhalf jaar op de toppen van hun kunnen werken, zorgpersoneel uitgeblust en overwerkt is, de ic’s volstromen, er al opnamestops – en zelfs spoedhulpstops – zijn ingesteld en de besmettingscijfers elke dag verder omhoogschieten?

Gisteren zaten we tegen de 12 duizend nieuwe gevallen aan – dat lijkt me niet echt tijd voor massale feesten, ook niet in de buitenlucht.

De burgemeesters beroepen zich op de inzet van de coronapas. Maar het Amsterdam Dance Event, waar maar op driekwart van de capaciteit kon worden benut en bezoekers een groen vinkje moesten tonen, leverde ruim duizend besmettingen op. Een vinkje blijkt geen waarborg.

Deels zal dat komen door valse test- of vaccinatiebewijzen, maar deels ook doordat wie gevaccineerd is, zichzelf te makkelijk buutvrij geeft. Maar vaccinatie geeft geen volledige bescherming tegen besmetting, en besmette gevaccineerden kunnen die rotziekte doorgeven.

Wist het kabinet maar wat het deed, in plaats van zich een slag in de rondte te struikelen, eindeloos te laveren en intussen onduidelijk jojobeleid te voeren.

Om een nieuwe lockdown voorkomen – want dat is waar we nu op afkoersen – weet ik een betere oplossing, die bovendien het onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden opheft, en maar kort hoeft te worden gebruikt.

Afgelopen voorjaar heeft het ministerie zowat een miljard uitgetrokken voor Testen voor Toegang. Tal van bedrijven die de klus moesten klaren en zouden gratis sneltesten uitvoeren voor wie naar een evenement ging, kregen een gegarandeerd bedrag voor hun deelname. Per dag gaat er contractueel ongeveer een half miljoen naar die bedrijven. En ze hebben het niet echt druk.

Laat iedereen – gevaccineerd of niet – die naar een café, restaurant, bioscoop, sportzaal, museum of evenement wil, de komende drie weken eerst een test doen. Een negatief testbewijs geeft je 24 uur toegang, en vervalt nadien. In semipublieke binnenruimtes waar mensen kort in elkaars buurt verkeren, zoals winkels en het openbaar vervoer, handhaven we gedurende die weken een strikte maskerplicht.

Zo’n maatregel zal niet elke besmetting weren of detecteren, maar zal de cijfers ongetwijfeld drastisch naar beneden halen. In de tussenliggende weken bedenken we hoe we, als we eindelijk weer op acceptabele cijfers zitten, de maanden daarna een degelijk plan maken. En dan liefst eentje waar heldere, eenduidige communicatie voorop staat, niet het gemits, gemaar, gejojo en gedraai van Rutte en De Jonge.

[Beeld: grafiek Marino van Zelst, weekcijfers 2021 d.d. 8 november 2021, via Twitter, maar die heeft ’m weer van Yorick Bleijenberg]

Author: Spaink

beheerder / moderator

13 thoughts on “Voorkom een lockdown, kabinet!”

 1. Het is ook heel goede idee, Karin.
  Maar (<– sorry ) ….vooral niet te vergeten kan iedereen, die no-vaccin inademt, toch doorgeven aan anderen zowel no-vaccin als vaccin.
  Bij vaccin betekent niet dat men doorgeeft, alleen wel corona inademen en doorgeven, zelfs vaccin-vaccin ook zonder zelf erg ziek te worden.
  Hoe voorkom je dan bij no-vaccin die niet wilt laten vaccineren?
  Daarom zeg ik altijd, al voel ik me net een "Nazi" :
  "Laat iedereen toch verdomme vaccineren !!!" , want…
  Iedereen kreeg al inenting van pokken, mazelen, polio, rode hond en andere ziekten, omdat het zichtbaar was. Maar oweeee, Corona schijnt nikst zichtbaar te tonen, helaas…anders is het wel geloofwaardiger om allen te vaccineren.

  Stel dat corona bolletjes zichtbaar in de lucht ronddolen, wijken wij het juist zoveel mogelijk weg met al mondkapje aan, dan piept het zeker als anders wat.

  Andere landen die beweren dat het beste optie is: Laat iedereen toch vaccineren, dan weet je hoe je verder uitpakt of het minder gaat of niet. Dan zegt genoeg.

  Bij valse bewijzen van coronapas en of QR Code kwam niet zomaar uit de lucht, en hoe? Wel gelezen dat een paar artsen die zoiets dat konden doen, zo goed als fraude.

  Sorry, ik zeg, als ik die schijnheilige boontjes Rutte en De Jonge was, iedereen: "Voorkom jezelf nog zieker te worden die tot dood kan leiden, wees verstandig met vaccineren. Bij weigering heb je weinige kans om vrijheid te hebben, alles beperkt helaas! Ja beperkt leven zolang je zelf no-vaccin wilt zijn, prima, het is je keuze! Maar we nemen jou niet op, als je doodziek word, dat is al eerder de waarschuwing van ons allen in Nederland !!!
  Het ga je goed!

  ( ben 2x gevaccineerd, 1 griepprik dit jaar al ), 4 keer testen alles negatief )

 2. Geen uitsluitingen in de zorg. Spreek alsjeblieft niet over ‘ons allen’ want je spreekt zéker niet voor mij. Zoals Karin zegt: vaccinatie is geen garantie. Integendeel.
  Met dit soort ‘fatsoenspraat’ zijn we nog één stap verwijderd van uitsluiting van mensen met ‘verwijtbare’ kwalen. Rokers, mensen met overgewicht, mensen zonder conditie…

 3. @ 2.

  Ons Allen is bedoeld naar onze mensheid in Nederland
  die wél voorstander van vaccinatie en of veilig voor de anderen stellen
  en dus spreek ik het ook niet tegen jouw richting.

  Ongevaccineerde mensen vind ik onfatsoenlijk, echt egoïstisch!!!
  waar echt om de mensen gaat, doen ze het niet!
  Dat vind ik minder menselijk!

  Ik rook niet, ik ben niet OVER maar wel goed stevig gewicht,
  altijd forsgebouwd, ik loop elke dag 2 uur per dag, of langer.
  Constant, elke dag! Hometrainer thuis doe ik elke dag dikke half uurtje, 2x per week zwemmen.

  Georgina, je pingelt nogal over de anderen die vrij recht op levens hebben genieten van…. of ze roken of niet, of ze alcohol drinken of niet.
  Hou je onfatsoenpraatjes voor jezelf!

  Hier ga ik niet meer verder op reageren,
  vind ik heel flauw en rotopmerking.
  Discussie over en uit!

  Ik vind Karin’s idee uitstekend!!!!

  Laten we ons allen ook veilig stellen om andere mensen;
  mannen, vrouwen, kinderen hebben ook recht op toekomstleven
  op deze aardbol !!!!!

  Denk aan mensheid!!!! Dat is ONS ALLEN !!!!

  P.s.
  Mijn nicht ( zelf onderwijzeres ) voorspelt , zei:
  “Het gaat nog veel en veel erger worden.”

  Mijn tandarts antwoordt , na mijn vraag of hij gevaccineerd, is:
  “Helaas kunnen en mogen wij, om privacy technische redenen, hier geen uitspraak over doen.
  Wel kunnen wij u erin geruststellen dat wij er binnen onze praktijk alles aan doen, om ervoor te zorgen dat het voor iedereen zo veilig mogelijk verloopt.”

  Ik dacht: Hoe dan? Draagt hij met mondkapje op, terwijl hij mijn mond open frutselt, elke aanraking in mijn volle mond vol, zijn adem kon ik heel goed ruiken, wat onsmakelijk zeg! Zijn adem door de mondkapje heen krijg je het ook toch!!!
  Mondkapje is niet echt minder gevaarlijk, gebeurt ook toch als je dichterbij naast iemand staat.

 4. Als testen voor toegang overal standaard wordt gaat ten eerste het aantal mensen dat er uberhaupt nog heen gaat kelderen, en ten tweede zal het de vaccinatiebereidheid helemaal doen instorten onder de momenteel nog ongevaccineerden. Ik zal dan in elk geval nergens heen gaan waar testen verplicht is. Ik woon toch groot, feestjes bouwen we dan wel thuis. Kunnen ongeteste ongevaccineerden tenminste ook gewoon komen.

 5. Het is het begin van een winter met maatregelen. Ze beginnen naar mening nu weer soft. Het is de vraag of en in welke mate de griep gaat toeslaan. Als die ook substantieel bijdraagt aan de IC bezetting, is wat nu is aangekondigd het begin van een lange winter. Het is niet alleen corona, het is breder dan dat.

 6. Let op, 3 weken lockdown vanaf morgen, gaat het ook beter met minder
  besmettingen en zieken.
  Al vind ik 3 weken Lockdown te weinig, niet voldoende!
  Liefst 6 weken i.v.m. wintertijd geeft makkelijker met overzichtelijke bewijzen
  van welke/waar besmettingen voorkomen en wat niet.
  Klinkt harder ja, maar te veel mensen luisteren niet, moeten maar een keer voelen.
  ZÓ iemand met de neus op de feiten drukken; dan is de aandacht vooral niet te negeren !!!!

 7. @Spaink #5: ja ja, dat “tijdelijk” kennen we. Dat blijkt waarschijnlijk net zo tijdelijk als het kwartje van Kok.

  @ #7: ja, dat zal het gepeupel leren, luisteren naar de almachtige Rutte zullen ze! En anders de knoet er over. Jij zult je vast erg thuis voelen in Azie, daar zijn ze ook zo autoriteitsgeil.

  Binnenkort zal men wel gaan voorstellen om al die gevaarlijke ongevaccineerden in verplichte quarantaine te zetten. Er zijn in Oost Polen nog wat fasciliteiten die nu als museum gebruikt worden die daar prima geschikt voor zijn. Tegen de tijd dat De Jonge zegt dat men nooit zo ver zal gaan weet je dat het in de planning zit.

 8. @ 8 Wat een almachtige Rutte en de Jonge zeg!

  Wat Rutte en De Jonge maatregelen toezeggen,
  vind ik niet echt dat de helpende hand bij lockdown ligt.
  Klopt gewoon niet.
  Wat een slappe en welgevreesde Rutte die toch voor zijn hachje blijft doen zeggen. Bijna sociaal en toch klinkt het niet echt maar voor zijn oog op zijn typisch economisch achtig VVD.
  Want,
  Alsof iedereen ook ergens mag met QR code of pas,
  helpt dat dan bij vermindering besmetten op mensen??
  Echt niet, zeker niet zolang mensen toch overal lopen.
  Bioscoop, theater en welke nut ze wel hebben zoals horeca, sport, dierentuin ook alles mag met QR code of pas.

  Oké, en de niet-gevaccineerde mensen moeten thuis blijven. Wanneer ze toch naar het werk of naar supermarkt of naar bioscoop of naar tribune gaan, gewoon direct boete van 200 euro.

  Hoe anders hé? Het is maar veronderstelling…

  Tot slotte ben ik niet zo op Azië, die zo gek als een deur.
  Sorry dat ik zeg dat ik China echt te verwijten had en nog steeds.
  Want ze hebben 2 maanden gezwegen dat Corona al uitbraak was.
  Hadden ze die corona eerder moeten melden en wel tijdig alle vliegtuigen afsluiten tot het uiterste Lockdown en Avondklok !!!!

  Zo autoriteitsgeil ben ik zeker niet.
  Zo nuchter, boos, mateloos irritatie en
  toch machteloos en vernedering door alles
  Dat wij allemaal beperkt moeten leven
  Zo erg als een doofheid en blindheid.

  Klinkt bespottelijk, tja…zo is het!!!

 9. Ik vind jouw een aardige oplossing tegen de polarisatie in de samenleving tijdens deze pandemie. In de luxe positie van volledige vaccinatie zou ik me graag laten testen als ik ergens naar toe zou willen waar het druk is (maar ik blijf lekker thuis overigens :)

 10. Wat een raar wordend land,
  hieronder lees je toch “gedeeltelijke lockdown”…

  Maatregelen korte termijn
  Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen:

  Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
  Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine. (Deze maatregel gaat formeel in per maandag 15 november, alle informatie wordt die dag hierop aangepast.)*
  Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

  Ik zeg : waarom geen publiek bij voetbal, maar wel school 75 personen, thuis 4 personen, per evenementsruimte 1250 personen enzovoorts enzovoorts. zijn zo labiel besluit van Rutte en De Jonge. Echt bizar tot felle protest mensen toe kan leiden.
  Echt niet erg gewoon!
  Neem toch voorbeeld van Oostenrijk, die stap kun je toch beter doen, kijkend nr bewijzen van welke resultaten nog kan overzien.

  Zolang die slappe en rare beslissingen maar 3 weken doorlopen,
  Verandert er echt niks aan. Alleen wel in mindering besmetten op mensen maar niet GENOEG!
  Want corona kan nog 10 jaar duren, zeker weten.
  Denk eraan; waarom kan Corona beter in wintertijd muteren dan in zomertijd? Zogezegde koude stof tot bacteriën zoals virus kan zich toch niet uit zichzelf muteren maar wel in warme lichamen van mensen komen ze er in. Denk eraan; die warme huislichaampjes muteren en steeds doorgaans onveranderd muteren zolang ze erin zitten. Corona zoekt naar warme nesten op, dus warme lichamen.
  Met vaccin verweren tegen Corona redt je wel 70 a 80 of juist 90% om jezelf niet zieker worden. Die corona bezoekt in onvaccinslichamen en overheersen alles tot mutatievorm van welke dan ook variant kan krijgen.

  In de zomertijd blijven de bolletjes luchtige warmte rond en geen concentratie vermogen. Denk eens in, wat gaan de hele geleerden, viruologen, pandemieologen, onderzoekers anders doen behalve vaccinprikken en nog boosterprikken ????

  Waar is corona echt dol op? Warmte zoeken in bepaalde stoffen en of luchtige warmte.

  Zullen we maar aluminiumfolie om corona heen isoleren en doden en hoe dan???

 11. Wat zou het voordeel van 2G boven 3G zijn. Nergens kan ik daar een uitleg over vinden die hout snijdt.

  Zowel ongevaccineerde mensen als gevaccineerde mensen kunnen het virus overdragen als ze corona bij zich dragen.

  Mensen die geen corona bij zich dragen kunnen dat niet.

  Hoe gaat het buitensluiten van diegenen die met een sneltest kunnen aantonen GEEN corona te hebben ook maar ene flikker uitmaken. De enige groep waarvan je 100% zeker kunt stellen dat ze andere mensen NIET aan kunnen steken, DIE mensen mogen niet langer deelnemen aan het publieke leven.

  Waarom uberhaubt nog checken op vaccinatie-status als dat weinig tot niets zegt over de besmettelijkheid van iemand.

  1G zou toch genoeg moeten zijn: enkel en alleen een negatieve test als toegangsbewijs toestaan – daarmee sluit je gevaccineerden en niet-gevaccineerden niet buiten, want beide groepen kunnen eenvoudig aantonen of ze corona hebben of niet… dat gaat polarisatie tegen, houdt mensen die besmettelijk zijn tijdelijk van de straat – is eenvoudiger in handhaving van tijdelijke maatregel.

  Of gaat de verspreiding JUIST sneller als diegenen die besmettelijk zijn dit in thuisquarantaine moeten uitzitten? Want dat is wat 2G impliceert.

  Wat mis ik?

 12. @ 12. Mee eens, wat betreft 2G en 3G is voor mij ook niet echt duidelijk, ook 1G.

  Ze zeggen alleen in cijfer en code, zonder aanleiding ervan, welke uitleggen als het om gaat, dan moet men ook uitleggen wat het Cijfer en Code zijn.

  Het gaat dus om beleid:

  1G = 1e golf coronabeleid houdt in……
  2G = 2e golf coronabeleid houdt in……
  3G = 3e golf coronabeleid houdt in……

  1G Alleen naar binnen met een negatieve test ?
  2G Alleen naar binnen met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs ??
  3G Alleen naar binnen met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag ???

  Of dat beleid ivm lockdown en avondklok ermee te maken hebben, geldt het ook…

  Dan weet je ook niet echt meer wat het nou precies gaande was geweest.

  Als je bv een eigen zaak hebt, dan hoor je dat het in lockdown gaat, betekent niet naar 1G of 2G of 3G…..is ook beetje vreemd allemaal.

  Het gaat om beleid coronaregels binnen 1G, 2G en 3G; en wat ga je dan doen?
  Alles bij elkaar lijkt toch beetje op elkaar, vaag vaag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.