Doorschuiven en afwentelen

VVD-leus in 2012Nederland houdt zich vast aan vergane glorie. We prijzen onze liberale opvattingen van leven en laten leven, onze polderpolitiek en compromisbereidheid: liever eindeloos praten dan de hakken in het zand zetten.

Rutte vindt ons zodoende nog steeds een puik land. Maar doorpakken kunnen of durven onze politici niet, wanneer iets tegen de gevestigde orde in gaat: niet bij de aardbevingsschade, niet bij het almaar uitdijende toeslagenschandaal, niet bij de Belastingdienst die tegen alle regels in zwarte lijsten van burgers aanlegt, en al helemaal niet bij de coronacrisis.

Zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet, lijkt het devies: maar juist door dat halfzachte beleid neemt het wantrouwen jegens de overheid toe en ondergraaft de regering haar eigen beleid. Daar komt het inhoudelijke gezwalk nog eens bovenop. Telkenmale wordt het kabinet ‘verrast’ door ontwikkelingen die elk weldenkend mens van mijlenver zag aankomen. En wie krijgt de schuld van de wederom oplaaiende pandemie? De burgers, die niet goed genoeg luisteren of niet weten wat goed voor ze is.

Intussen blijft Rutte roepen hoe geweldig wij zijn, wat vooral een verpakte zelffelicitatie is: want dat vermeende succes schrijft hij uiteraard op eigen conto. Maar Nederland gaat zich permanent te buiten aan doorschuif- en afwentelpolitiek. In doorschuiven zijn we echt heel goed. De ziekenhuizen kunnen de toevloed van coronapatiënten voor de derde keer niet aan? Geen reden om het beleid grondig te herzien: we maken gewoon weer een plan om zieken over te brengen naar Duitsland, daar hebben ze nog wel bedden. (Hier hebben we die al jaren geleden wegbezuinigd: Nederland heeft twee ziekenhuisbedden per duizend inwoners, waar Duitsland er zes per duizend heeft, plus een relatief veel grotere IC-capaciteit.)

De risico’s van de gaswinning, die al decennia bekend zijn, schuiven we af op de Groningers. Zeuren die te veel over langzaam instortende huizen en de ongehoord trage schadeafwikkeling, dan gooien we er een nieuwe overheidscommissie tegenaan: dat zal ze leren. Alles liever dan de NAM te dwingen in de buidel te tasten. De gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben hun geld nog niet terug? Laten we eens rustig bestuderen hoe dat precies moet, slachtoffers schadeloosstellen en compenseren voor het leed dat hen is aangedaan. Daar moeten we wel eerst een rekenmodel voor ontwikkelen, en extra ambtenaren voor inhuren.

Ook de kabinetsformatie is een eindeloos doorschuifspel: de deelnemende partijen hebben nu het record van de langste naoorlogse formatie. Intussen benadrukken ze om het hardst dat een akkoord urgent is. Maar zorgen dat het er komt? Ho maar.

En nu gaat Rutte vergaderen over maatregelen om de klimaatcrisis te beteugelen, een crisis hij permanent heeft gebagatelliseerd. Het probleem doorschuiven naar de volgende generatie ligt hem meer: ‘We moeten immers wel kunnen blijven barbecueën,’ zei hij nog deze zomer.

Als ik een tijdmachine had, zou ik Rutte erin stoppen. Wellicht dat hij dan leert dat regeren vooruitzien is.

[Beeld: VVD-leus in 2012]

Author: Spaink

beheerder / moderator

3 thoughts on “Doorschuiven en afwentelen”

 1. Nederland is niet meer zoals het toen was, echt niet.
  Zeker niet, zolang (demissionair) Rutte-kabinet doorgaat
  en al voorheen die hele waardeloze 4 jaar kabinet zelf de vertrouwde band
  met de burgers had gescheurd.
  Want elke beleid, elke wet in zeker volle tegenzin van andere partijen die zeker met 74 zetels bezit, hoe vecht je dan ertegen aan?

  Dacht weleens welke belangrijkste punten van beslissingen voorgaan dan andere punten; dan moeten ze eerst concentreren op de juiste punten die
  voorgaan. Bijvoorbeeld hoe Nederland verzwakt met de burgers en wél financieel beter had moeten versterken tot vertrouwensband ( niks Rijken ervan ), Geen overbodige vernieuwde wegen of huizen verbouwen, dat is niet hoogste prioriteiten. Van BTW 1 of 2% verlagen, Lonen van middenkomen en minimumlonen 3% a 5%verhogen per jaar, Rijken 10% verlagen, Steenrijken 25% verlagen ), dat helpt zeker voor de betere economie en samenleving.

  Van vele mislukkingen van peilopinie geeft wel aan slechte economie en
  daaruit maakt er mens misbruik van. Het leven van jongere VVD-strikjes is niet erg gewoon hoe je het bekijkt en denkende aan snelle geld.
  Heel DOM ! DOM! Wat een opvoeding zeg!

  Tijdmachine is juist om onnozele einzelgänger Rutte en zijn lelijkste achterban
  in te zetten, Karin zet de hendel hardnekkig naar andere tijd dat ze beter met verlichte leesloep van slechtzienden erin moeten kijken !!!!

  had het liefst: Stuur maar mooi naar die zwarte gat, waar ze wel bang voor moeten zijn. Dat is hem juist angst voor elke burger van heden die vertrouwen kwijt hebben in die onnozele regering !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.