Het vertrouwen in de overheid verdwijnt

De boeren zijn de overheid gaan wantrouwen, het werd afgelopen week breed uitgemeten. Nog maar 2 procent van de veehouders vertrouwt de overheid, 70 procent heeft geen fiducie meer in de regering of in overheidsinstanties. Ook het CDA, de partij die van oudsher op hun stem kon rekenen, heeft afgedaan: nog 4 procent zou, waren er nu verkiezingen, op die partij stemmen.

Sindsdien vraag ik me af hoe dat bij andere groepen zit. Waarom zou je die vraag naar het vertrouwen per slot van rekening alleen aan boeren stellen, er zijn wel meer bevolkingsgroepen die het zwaar te verduren hebben. Wat te denken van huurhuiszoekers? Betaalbare huurwoningen zijn uiterst schaars, huurcorporaties moeten elk jaar een deel van hun woningbezit verkopen omdat de overheid hen via de verhuurdersheffing leegzuigt. Ondertussen kopen investeerders en huisjesmelkers die panden, gebouwd met publiek geld, massaal op en bieden ze ver boven de oude prijs te huur of te koop aan. Voor hen is het snel geld. Maar wie een huis zoekt, moet lijden – en wachten. Hoe is het met hun vertrouwen in de overheid gesteld?

De zorgsector: van hetzelfde laken een pak. Al jaren is duidelijk dat Nederland te weinig IC-bedden heeft, dat wachtlijsten oplopen, dat de jeugdzorg wankelt en deels ten prooi is gevallen aan investeerders – daar heb je ze weer – en dat de mensen die het werk opknappen, te weinig verdienen, in elk geval niet genoeg voor een huurhuis in een grote stad. En terwijl het kabinet beweert het beslag op de zorgcapaciteit als voornaamste criterium in de coronabestrijding te hanteren, negeert het keer op keer de zorgen van de zorg. De uitval daar is groter dan ooit, en de hoeveelheid mensen die de zorg de rug toekeren stijgt. Op welke politieke partij willen zij niet meer stemmen?

Het vertrouwen van de mensen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire, en die nu nog steeds geen recht is gedaan, terwijl ze van het kastje naar de muur worden gedirigeerd, zal geheid ver onder nul zijn. Hetzelfde zal gelden voor Groningers die al jaren tobben met aardbevingsschade; ook zij worden van de ene loze belofte naar de andere gestuurd.

De overheid laat steeds meer burgers in de steek. Het is de prijs die we betalen voor het succes van de VVD – de prijs van het marktdenken, van het heilige geloof in ‘je invechten’ en van de grove veronachtzaming van iedereen die het niet in zijn eentje redt – ook omdat zij de overheid tegenover zich treffen, diezelfde overheid die hen eigenhandig heeft gedupeerd.

Ondertussen schaft minister Dekkers (ook VVD) de rechtshulp systematisch af, die nota bene vooral wordt gebruikt door burgers die tegen de overheid moeten procederen om recht gedaan te krijgen.

Ik maak me zorgen over de Nederlandse politiek, grote zorgen. Ja, dit was een gaaf land, maar de overheid presteert steeds slechter en verspeelt eigenhandig het vertrouwen van haar burgers. En Rutte maar grijnzen.

[Beeld: fragment van foto Rutte op EU-top in Estland, 2017 // CC 2.0]

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Het vertrouwen in de overheid verdwijnt”

 1. Dat allemaal bij elkaar opgeteld is van afgelopen 10 jaar lang als egocentrische Minister-President als ongekende boel te laten liggen aan ons mensen in Nederland. Zo ziek is het!
  Vooral niet te vergeten is niet peilbaar meer bij hoge inflatie van prijzen en salarissen van de meeste niet-gestemde op VVD- mensen van ons land veel te laag, is ook niet meer bij te houden. Het einde van de mensheid.
  Alleen de vraag is er wel: Bij wie ( Partijen ) gaat het kabinet dus wel in akkoord van zijn rare beslissingen? Natuurlijk de hoogste stemmen van de Partijen winnen altijd, dat is ook van CDA Hoekstra en nu demissionaire kabinet van 294 dagen tot heden en nog niks van gekomen welke beslissingen ze dan wel niet hebben genomen en welke partijen er voor staan, voor Rutte??? Geloof het niet , want Hoekstra zit wel namelijk in de machtigere positie en Kaag en haar typisch geslinger van onzekerheid en welke beslissingen. Het gaat maar door.

  Maar de stemmen van ons volk, ja Nederland, hebben zeker niet op VVD aldus Mark Rutte gestemd, zo vals als neppe grijnzende Haantje Het Voorste van Nederland !!!!
  Echt om te kotsen!
  En wie op Rutte en of VVD heeft gestemd, wilt blijkbaar snelle geld zien, zo stom als een Bart Chabot, een echt giller van een grote mafkeesje van Nederland!!!!

 2. Vrijwel alle “traditionele” partijen (het kartel volgens Baudet) steunen de regering als het er echt op aan komt. Van GL en PvdA tot CU en D66. De SGP steunt eigenlijk altijd de regering.

  Vervolgens gaan de politici verontwaardigd janken als de burger steeds meer op partijen stemt die niet tot deze clique behoren – dat zijn dus SP, FvD, PVV, Bij1 en Denk.

 3. @ Johan,
  Zolang Demissionaire Kabinet aldus VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunen ook toch geldige voorstellen, wetten en uitvoeringen zonder enige coalitie vormende partijen is onwerkelijk verontwaardigd voor de mensen in Nederland, want……;
  – Alle prijzen verhogen, waaronder benzine, huurwoningen, producten onder andere supermarkten enzovoorts
  – uitbreidingen van megabedrijven
  – Ziekenfonds (ER)
  – BTW

  Alle salarissen van middenkomen en minimumlonen nul verhoging, steeds verlaagde peilaanpassingen aan die verhoogde prijzen ( zie boven ) en onbetaalbare huurwoningen en of koopwoningen, levensmiddelen, benzine en nog wat verstandige benodigen zoals E- auto’s en E-bikes voor ieder midden en minimum ook onbetaalbaar van 3x maandloon van nieuwe E bikes en 20 X maandloon van nieuwe E auto’s. Alles onmogelijk!

  Die genoemde traditonele partijen schijnen er dus niks voor te voelen als eindverantwoordelijke beslissingen, alles is zo krankzinniger geworden!

  Ik vind alle fractievoorzitters, die aan VVD en Rutte steunen, echt goed ziek!!! Echt zulke boerenslim die van alles escaleren tot een eigen zin krijgen en ermee van alles af te komen.

  Wat doen we er dan aan mee om de vertrouwde partijen kans te geven???

  * SP heeft amper tomaten geworpen, helaas
  * GL heeft zachtaardige speechen en weinig felle overtuigend genoeg, helaas
  * PVV heeft eentonige doel, te doelgerichte anti-islam, stom genoeg
  * FvD heeft geen politieke talenten, alles flapuiten die tot ernstige vorm van walgelijke discriminatievorm verspreiden
  * Bij1 heeft maar ééntje solopartij, aldus Sylvana Simons.
  * DENK heeft éénige Linkse denkers die denken dat het goed is voor de samenleving, en dan???

  Geen goede clubgeest die soort gekten met volle geloof en of de ‘Gouden’ haantjes die maar verheerlijken met volle poen op zak én meer niet! Hun eigen kleurrijke en of symbolisch partijen interesseren hun geen bal !

 4. Tja, ik neig zelf toch meer naar het FvD, en ik was de BBB natuurlijk nog vergeten te vermelden. Volt kunnen we rustig onder de partijen die als het er op aankomt de regering toch wel steunen rekenen.

  Maar ik ken mensen die het onderhand zo zat zijn dat ze zullen overwegen op iedereen te stemmen die Rutte een grote bek terug geeft.

 5. Ja, mensen die niet op VVD/Rutte hebben gestemd, won Rutte toch zoveel.
  Dat kan gewoon niet, opmerkelijk dat er 79% tegen VVD én Rutte was uit de onderzoek van Opiniepeiler Maurice de Hond. Maar Maurice hield zijn mond dicht na de vraag hoe het dan kon. Why? Dus…..????

  Was ook vergeten over PvdA, ja.
  PvdA kent al jarenlang geen goede vuist voor de Arbeiders. Zéér symbolisch strijdig uit de jaren 70-80, was mijn moeder ook zelf de gemeenteraadslid PvdA geweest. Haar eeuwige rode mond met volle pamfletten overal tegen CDA uit allertijden.

  Sinds Balkenende en Rutte ben ik niet meer geloofwaardig in die allen poppenkast. Ben eerder de grote knuppel dan Jan Klaassen. Ja knuppel op de onnozele gezeik , gezeur en gelieg van die goedzieke ministers die overheersen voor hun eigen hachjes, de burgers in de steek laten, net goed als verlaten spoelbak.

  Ik denk dat die alle partijen van tegenwoordig niet goed kunnen samenwerken, behalve GL en PvdA oké dan.
  Zoals Karin al zei dat er geen vertrouwen meer in de overheid meer bestaat, wegens ongelijke behandelingen van alles wat en wat zo onbetaalbare duur niet mogelijk voor de burgers is.
  Als het aan Hoekstra ligt, waarom zou iedereen van de overheid toch goedkeuren om die manier van financiële behandelingen daarvan ( wat Karin allemaal schreef )

  Tegenwoordig zie ik het zo:
  * De kloof tussen Rijken en Armen was allang gaande splijtende Rode Zee van Mozes, die grote gat beeft alles heen en weer tot ie uitbarst als werkelijke vulkanisme van woede, agressie, wreed, onfair, zwaar depri en onmenselijkheid.
  * Het leven van levendige mensen is er niet meer, waar je ook méér beweeglijker kan beleven.
  * Het hersenspinsel werken tegenwoordig anders dan uit de goede tijden waar men wel voor de strijdbaarheid vuisten voor de goede doelen.

  Waar blijft de goede gevoel van samenhorigheidpartijen die kunnen samenwerken in de overheid? Niks he? Helemaal niks.
  ( behalve PvdA en GL dan, maar dat is maar het begin…. )

 6. @6. Jan

  Kijk eerst naar jezelf, zit je alleen te wachten tot je dan met grote mond aan andere reacties blijft geven.
  Schrijf zelf verdomme aan het artikel van Karin.

  Hier is niks verplicht alles vast te knopen met welke touw er dan ook is. Ieder mening opkomen mag! Respect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.