Kop in het zand

Aangezien we al een week boven de 20 duizend besmettingen per dag zitten – we breken record op record – zou je denken dat het kabinet zich bezint op zijn beleid. Want zo’n forse stijging leidt onverbiddelijk tot meer ziekenhuisopnames, meer longcovid, hogere IC-bezetting en, helaas, meer doden. We zitten al weken ver boven de brave ramingen van het OMT.

De afgelopen week heb ik een aantal voorspellingen gelezen van mensen die wél verstand hebben van modelleren en exponentiële groei. Daar word je niet vrolijk van. ‘Met ruim 21.000 gevonden gevallen hebben we over 8 dagen ongeveer 400 nieuwe ziekenhuisopnames en over 12 dagen 75 nieuwe IC-opnames. [..] Daar kunnen we nu niets meer aan veranderen,’ schrijft een van hen.

Laat het tot u doordringen: voor elke dag dat we 21 duizend nieuwe besmettingen hebben, moeten er acht dagen later 400 mensen naar het ziekenhuis, over twaalf dagen 75 naar de IC, en gaan er uiteindelijk 60 dood. Ik herhaal ’t maar even: per dag.

Zoveel plek hebben we helemaal niet, om nog maar niet te spreken aan de behoefte van de dringende reguliere zorg. Onze ziekenhuizen zullen volstromen en op zeker moment is er simpelweg geen plaats meer voor wie daar dringend een bed nodig heeft.

Maar dan lees je dit, gisteravond: ‘Het demissionaire kabinet houdt de naleving van de maatregelen die op 12 november werden afgekondigd de komende dagen nauwlettend in de gaten. Als die naleving en vervolgens de ziekenhuiscijfers de verkeerde kant op gaan, dan wordt er eerder dan 3 december gekeken of er meer maatregelen nodig zijn. “Als er in de ziekenhuizen een ontwikkeling is die ons niet bevalt, dan zullen we onmiddellijk ingrijpen,” aldus de premier.’

Als je dan pas ingrijpt, meneer Rutte, dan ben je alweer twee weken te laat. Dan krijg je daarna nog twee weken de gegarandeerde nieuwe instroom te verstouwen. Het is met infectieziektes juist zaak de afgelopen twee weken nauwlettend in de gaten te houden, en die veertien dagen schreeuwen in koor: het wordt code zwart.

Om het zwak uit te drukken: vooruitdenken is niet het sterkste punt van dit kabinet. Evenmin loopt men er over van bereidheid om eens een stevig gesprek te voeren met mensen die, anders dan het OMT, wel steevast met goede prognoses kwamen.

Hoe bont moet je het maken als de WHO je beleid publiekelijk bekritiseert, en de Jaap van Dissels van Europese landen waar het beter gaat dan hier, geschokt commentaar geven op je beleid?

Nederland verandert onder Rutte langzaam in het domste jongetje van de klas: hardleers, koppig, altijd anderen de schuld gevend van zijn eigen falen, niet bereid zijn eigen gedrag onder de loep te nemen, en zichzelf intussen wanhopig op de borst slaand.

Mij ontbreekt elke behoefte om te zien hoe dit kabinet, na zijn eigen traag georkestreerde herrijzenis, straks de klimaatcrisis te lijf zal gaan. Want daarbij zijn de termijnen nog langer, en is waarlijk vooruitzien onontbeerlijk.

[Beeld: struisvogel, public domain]

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Kop in het zand”

 1. Juist, JUIST en HELEMAAL JUIST !!!!!

  A La André Rieu-achtige Rutte dat telkens de viool snaar strijkt
  als voor de eer verheerlijkt, zo is hij eenmaal met rare hitler-kapsel!!!

  Zijn uitspraak al tijdje over indammen en nog indammen en dan weer indammen, slaat nergens op!

  Zoveel doden liggen niet zomaar voor de handen,
  maar aan zijn mond vol met vuile modder onder de gras
  Veld-Viezige-Democratie-schijnuitspraken.
  Wegwezen Rutte jij als dictator van de coronavrienden ja zeg, weg ermee!

  Lockdown en avondklok had ik allang toegezegd dat het beste is
  voor tijdelijk, als het niets en nog niets anders kan en zelfs
  toename van alle gekten.

 2. Het kan en het mag toch niet zo zijn dat er een verband bestaat tussen wat Rutte uitkraamt en de dagelijkse werkelijkheid? Het Peter Principle dicteert juist dat degene die het minst competent is, het verste omhoog gepromoveerd wordt. Veel hoger dan demissionair minister-president kun je niet komen. Rutte hoort dus dusdanig ver van de werkvloer te staan dat ‘ie daar geen invloed op kan uitoefenen. Toch laat de media hem genoeg aan het woord dat hij, volgens mij, wel degelijk invloed heeft op de maatschappij… een zeer schadelijke invloed zelfs, waardoor er steeds meer mensen bijkomen die denken: ach, het loopt allemaal wel los… En dat terwijl er normaal gesproken toch een duidelijk draaiboek ligt van ‘wat te doen in geval van pandemie’. Het is 1 van de meest voorspelbare calamiteiten, en daarmee zou het ook tot de meest beheersbare calamiteiten moeten behoren.

  Ik verdenk de afgelopen kabinetten dan ook nog altijd van het verzwijgen van het wegbezuinigen van kritieke faciliteiten. Handelingen waarmee je moedwillig het vertrouwen in sociale cohesie ondermijnt vielen voorheen onder hoogverraad… maar blijkbaar is het in de politiek hip en modern, en krijgen lieden als Thierry Baudet en Mark Rutte hiertoe ruim de gelegenheid.

  Doordat de Nederlandse politiek zich zo schaamteloos opstelt en zich, zo lang als ik leef, ongeacht het onderwerp blijft kiezen voor de meest destructieve opties, zou je kunnen stellen dat er tegenwoordig meer zinnigs vanuit Brussel komt dan van eigen bodem.

  Blunt honesty mits gepaard met gepaste bescheidenheid is het enige effectieve wapen in tijden van disinfo, en er is geen Nederlandse politicus meer over die daartoe in staat lijkt.

  Dertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit op een dag zo stellig zou durven beweren, maar ik geloof zo langzamerhand echt dat alleen Willem-Alexander nog in een positie verkeert om in heldere taal op de bevolking over te brengen hoe de zaken ervoor staan, en wat er moet worden gedaan. Tuig hou je altijd, nepotisme ook, en beiden kunnen bij tijd en wijlen zeer nuttig zijn bij het regeren (=vooruitzien), maar dergelijk nut is onder de huidige club demissionaire ministers ver te zoeken. Die brengen alleen maar meer mensenlevens in gevaar, en inmiddels zou de koning van mij best mogen roepen: “Weg ermee! Weg ermee! Weg ermee! Laten we voor de gein weer eens wat capabele mensen aanstellen, just for the hell of it, om te kijken wat er dan gebeurt!”

 3. Rutte snapt heel goed dat als hij nog strengere maatregelen afkondigd er zich helemaal niemand meer aan houdt. Ik loop nu zonder problemen zonder mondkapje de supermarkt in, samen met de helft van de andere klanten en een groot deel van het personeel. Dan kan Rutte wel afkondigen dat je voortaan FFP2 mondlappen op moet, maar helpen gaat het niet.

  Nog afgezien van de grote mogelijkheid dat als er straks een vaccinatie verplichting komt – indirect natuurlijk door vaccineren verplicht te stellen op de werkvloer en om een uitkering te krijgen – we in 2024 het kabinet Baudet 1 met vice premier Wilders (of andersom) kunnen zien aantreden op het bordes. Dat zullen Rutte en co. ook wel niet zo leuk vinden.

  Uiteindelijk maken al die maatregelen niks uit – de maakbare samenleving is al een tijdje geleden mislukt verklaart, en de managerskaste die denkt dat de Heilige Excelsheet het wel kan klaren heeft daar ook nog niet veel succes mee gehad.

 4. Al die Persconferenties van afgelopen jaren zijn nog steeds onveranderd dezelfde verhalen over de watervallen heen gegooid, allemaal hetzelfde argumenten en coronamaatregelen ( Behalve echte Lockdown en avondklok )

  Al de langdradige en flauwe uitleggen van Duo van PC doen ons de das toch om;

  *……….
  *……….
  *……….
  *……….
  Enzovoorts Enzovoorts Enzovoorts

  Daar lag ik niet wakker van, eerder slaapverwekkend met dikke luifeltjes over mijn ogen heen slaan, letterlijk automatisch na flinke zuchten.

  Aangezien de hele kam terugkijkend blikken, kan ik wel bedenken:

  – Herhalingsvatbare coronamaatregelen, te zachtmoedig en te soft
  De reden: VVD wilt gewoon voor zichzelf strijken met demissionaire kabinet
  uit voorzichtigheid, zolang het niet lukt. Dan blijft Rutte/Jonge zeker ook nog
  steeds hetzelfde herhalen. wel te verstaan per opzet! Zéér
  onverantwoord!!!

  – Al de schuldgeschuif van Rutte/Jonge op ons allemaal en aan wiens ligt het
  dan? Jezus, natuurlijk ligt alles aan hen zelf, want Mr. Gommers, de specialist,
  zei zelf geen onderscheid te maken over de keuzes welke opties de beste zijn.
  IK zelf geloof hem totaal niet, hij liegt! Want de statistieken komen uit zelf van
  ZKH’S uitslagen en wie wel doorgeeft aan Kabinet, natuurlijk de bovenal de
  autoriteiten waaronder Mr. Gommers zeker.
  ( Zie WNL vanmorgen )

  – Welke keuzes heeft demissionaire kabinet dan wel niet gemaakt en wel of
  niet? Het ligt alles aan hun keuzes die ze hebben gemaakt wegens:
  * Verbeterde economie ???
  * Afname corona patiënten
  * Te weinige personeel en overspannen

  Sommige ongevaccineerden lachen iedereen zelf zo cynisch uit hoe ze geweldig zichzelf vinden uit complottheorieën en opzettelijk op “zwakke” mensen van dichtbij doen “besmetten”. Vinden ze het zelf wel eerlijk.

  Uit mijn ervaring: Gisteren bij Scapino wat sokken en mutsen gehaald met mondkapje aan, doe ik het toch ondanks ik gevaccineerd ben. Maar ooooweeeee, 2 moslima’s zonder mondkapjes giechelen rond ons klanten vreselijk uit en maakten indruk dat ze er niks van mankeerden.
  Vooral hoe ze op de mensen erachter zo millimeters vandaan stonden, lachwekkend en opzettelijk.
  Ik zei niks, natuurlijk. Dan denk je natuurlijk: “Goh man, doe normaal zeg,
  gekke paarden! Kijk mijn hoestbuien liggen nog knotterig op de papierenzakdoek, aub!” Maar dat doe ik niet.
  Dan zie je toch hoe de mensen er zelf misbruik van anderen kunnen maken, vaak in onderling en kleine groepen waarvan je denkt niets ernstigs toch kan gebeuren, maar wel kan het hele escalatie van besmettingen op ene naar andere.

  Portugal is de beste land met 96% vaccinatiegraad, dus bijna 100 %
  Duitsland met 60% vaccinatiegraad, had je niet gedacht he? Duitsland geeft Nederland ook schuld, nou jaja
  Nederland heeft 76% vaccinatiegraad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.