Macaber beleid

Graphic: Yorick BleijenbergWie nu nog pleit voor G2 of vaccinatieplicht, is af. Omikron, dat zich rap verspreidt, trekt zich momenteel te weinig van vaccinaties aan, en of boosters dat verhelpen weten we nog niet. Dat wordt pas duidelijk nadat iedereen die dat wil, zo’n prik heeft gekregen – wat nog wel even zal duren.

Maar al eerder dacht ik: vaccinatieplicht of -drang is niet de oplossing. Niet alleen omdat het een vergaande maatregel is, maar vooral omdat zolang het virus ergens naar believen zijn gang kan gaan, de kans op mutaties levensgroot blijft. Dat is eigen aan virussen: wie ze niet onder controle houdt, is er zelf debet aan dat vaccinatie ertegen haar nut verliest.

Daarom is het gevit op ongevaccineerden kortzichtig. Niet zij zijn debet aan de grote verspreiding van het virus – of hooguit een beetje – maar de echte verantwoordelijkheid ligt bij het kabinet, dat al vrij vroeg na aanvang van de pandemie besloot tot ‘sturing op IC-bedden’.

Dat is desastreus. Vooral omdat je daarmee accepteert dat er een grote instroom van patiënten blijft komen die de rest van de zorg ondermijnt, nu al ruim een jaar. Daar gaan mensen door dood. Bovendien weet je dat ook een deel van die coronapatiënten komt te overlijden, een deel maandenlang nodig zal hebben om te herstellen van hun IC-opname, en een nog groter deel de komende jaren met long covid te kampen heeft. Sturen op IC-capaciteit is daarom macaber beleid.

Om die reden acht ik het verwijtbaar, zelfs verwerpelijk, dat het kabinet niet hard aan de rem trok toen het aantal besmettingen boven de 10 duizend per dag kwam. We zitten inmiddels al weken boven de 20 duizend per dag. En goed bijhouden hoeveel het er echt zijn, kunnen we niet eens meer: de testcapaciteit heeft haar limiet bereikt. We zijn inmiddels elk zicht op het virus kwijt.

Je hoeft helemaal niet over te gaan tot vaccinatiedwang of G2, dat is een vals dilemma: zolang je de besmettingscijfers laag weet te houden, kun je het virus goed aan. Diverse landen hebben dat bewezen. In plaats van aan te dringen op vaccinatieplicht is het zinvoller om eerst, bijvoorbeeld via een korte maar strenge lockdown, de besmettingen omlaag te krijgen, en daarna volledig in te zetten op testen, traceren en isoleren. Dat is ook de aanbeveling van de WHO. Maar daar heeft het kabinet geen interesse in; vandaar dat ik meen dat we meer lijden onder het kabinet dan onder wappies.

Zet overal laagdrempelig testfacliteiten op: in de supermarkten, scholen, in buurthuizen, bibliotheken en treinstations. Traceer de contacten van al wie besmet is. Maak zevendaagse isolatie verplicht voor wie positief is; geef deze mensen zorg en hulp, en maak hun isolatie zo prettig mogelijk. Doe hun boodschappen, bel ze dagelijks, en begeleid ze als ze daar behoefte aan hebben. Bied ze desnoods een hotelkamer aan waar ze zich kunnen terugtrekken. Vergoed de werkgever dat ziekteverzuim. Maak isolatie doenlijk en haalbaar.

Maar in ’s hemelsnaam: doe je best dat virus de kop in te drukken.

[Beeld: Graphic van Yorick Bleijenberg op Twitter, dinsdag 7 december]

Author: Spaink

beheerder / moderator

One thought on “Macaber beleid”

 1. Van afgelopen 2 jaren bijna leert ons bijna niks hoe we er van alles kunnen voorkomen tegen -steeds muterende- virussen.
  De vraag is er ook:
  1. Waarom vertelde welke uitslag er dan echt, werkelijkheid, van welke vaccin en ongevaccineerden hoogste haalbaar had/heeft en welke IC-opname voor wie?
  2. Aan wiens verantwoordelijkheid wijzen we dan aan? Aan specialisten, virulogen, dokteren, kabinet/ministers, chemisch geleerden??? Reken maar op dat sommigen van die genoemde functies die zelf ook niet gevaccineerd zijn en daaruit blijkt dat er nog lang geen duidelijke opgave van welke uitslag levert, en welke zuigduimers die nogal onbeschoft over gevaccineerden die ook zo krijgen of niet? Alle beschuldigingen naar alle kanten komen zelf van alle mensen zowel vaccin als onvaccin. Hoe weten we dan nu wel voor de duidelijkheid?
  Het is alles bij elkaar onverantwoording daarover als je zo schrijft, Karin: “Vooral omdat je daarmee accepteert dat er een grote instroom van patiënten blijft komen die de rest van de zorg ondermijnt, nu al ruim een jaar. Daar gaan mensen door dood. Bovendien weet je dat ook een deel van die coronapatiënten komt te overlijden, een deel maandenlang nodig zal hebben om te herstellen van hun IC-opname, en een nog groter deel de komende jaren met long covid te kampen heeft. ”

  Het is ook aan Kabinet ‘s onverantwoordelijkheid over de aantal duizenden doden, en nog eens nog vele duizenden doden. Het beleid van coronamaatregelen is hier in Nederland te beperkt, nog erger dan doof en blind bij elkaar. Echt Oost-Indisch doof zijn ze zelf, niet verbazingwekkend dat Rutte zelf van Indonesië komaf is. Typisch Oost-Indisch doof !!!!

  Vanuit mijn opmerkelijke ervaringen en situatie ben ik zeker als goed overtuigd:
  Ben volledig gevaccineerd, binnenkort Booster ook nog wel, omdat ik hoogste risicogroep zit, zeker als je diabetes, astma en verwijderde kanker die ook geneselijk verklaart, wil ik nog steeds overtuigen dat voor elke gevaccineerde het wel werkt tegen;

  1. Chauffeur naast mij heeft dochter die corona heeft, maar hij zelf niet.
  Overdragen op anderen is mogelijk, maar ik zit elke dag ochtend vroeg naast hem en nog andere oudere collega’s die dicht bij hem stonden.
  2. Je loopt zelfs elke dag langs de mensen heen, zijlangs aanraken in de drukke centrum.
  3. Mijn vriendin uit USA is hier, ook gevaccineerde, toch quarantaine van 10 dagen zaten we erop, zelftest gedaan, alles negatief uitslag tot grote opluchting.
  4. Elke dag met snotte neuzen voor 2 uur lang wandelen/lopen!

  Dan denk je ook van: Nou, iedereen krijgt ook zeker nog corona zolang ie doorgaat met heel slechte beleid/maatregelen vanuit kabinet.

  Maar, dat heb ik het dus niet ondanks ik veel mensen tocht langs loop, mijn collega’s naast mij stond te praten, opdrachten leveren aan de praktisch handaanraking, enzovoorts.

  Ziezo, een kennis uit mijn geboorteplaats die over anti-vaccin tot petitie verspreidde, is onlangs uit haar huis gehaald door hoogwerker omdat ze zo ziek was, haar man ook vast wel. Naar ziekenhuis opgenomen. Mijn voormalige buurman vandaar vertelde wel dat ze corona had opgelopen en zij zelf zei niet Corona maar wel longontsteking heeft. Niet geloofwaardig vond ik. Wat een ontkenning was dat? Uit schaamte of verzet tegen geloof voor vaccin, ze wilt absoluut geen chemisch troepen in haar lichaam, maar nu ligt ze daar dus wel met volle slangen, nou nou.
  Dat zeg ik niet graag, maar het is wel zo zolang je niet gevaccineerd bent, roep ik nog steeds naar booster te gaan, zodat je niet erg ziek wordt. Des veiliger voor jouw lichaam, beter dan helemaal niks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.