Precies hetzelfde als het vorige

Mijn vertrouwen in de politiek is de afgelopen anderhalf jaar grondig aan gort gegaan. Al die nalatigheid, al het gelieg en gedraai, al dat vooruitschuiven en gedraal – het komt me de neus uit. In Groningen weten de mensen met kapotte huizen nog steeds niet waar ze aan toe zijn, veel gedupeerden van het kindertoeslagenschandaal moeten nog altijd soebatten om erkenning en compensatie – en soms zelfs om hun kinderen terug te krijgen, die door jeugdzorg uit huis zijn gehaald.

Inzake de coronacrisisis ligt het volgens het kabinet altijd aan anderen. Rutte geeft nog steeds niet toe dat het kabinet heeft gestuurd op groepsimmuniteit, ook al liggen er via Wob-verzoeken inmiddels stukken op tafel waaruit blijkt dat dit streven wel degelijk leidend is geweestid. De teller van de ‘oversterfte’ tijdens de pandemie – de hoeveelheid mensen die meer dan in een vergelijkbare periode zijn overleden – stond begin november op 25 duizend mensen. Dat komt neer op 10 procent meer doden dan ‘normaal’. In Duitsland is die oversterfte slechts 3 procent, in Denemarken zelfs 2.

Ik ben niet de enige die is afgeknapt. Het aandeel van de bevolking dat nog vertrouwen heeft in de corona-aanpak van het kabinet, is volgens een onderzoek van het RIVM gedaald tot 16 procent: de meeste mensen staan harder ingrijpen voor.

Ook elders gaat het niet goed. Terwijl het kabinet bedrijven steunt met coronagelden, moeten zzp’ers het zelf maar uitzoeken en bijt de kunst- en cultuursector op een houtje. Zorgpersoneel valt om en uit, en er vertrekken veel medewerkers. De wooncrisis duurt maar voort: er wordt weinig gebouwd, en fatsoenlijk geprijsde huurwoningen zijn dun gezaaid, en de prijs van koopwoningen blijft maar stijgen. Energiebedrijven vallen om, hun klanten krijgen toptarieven van hun nieuwe leverancier door de strot geduwd. Het heilige geloof in de vrije markt heeft wonen, werken, zorg en onderwijs aanvreten.

De stikstofcrisis lijkt vergeten, maar Schiphol zal toch echt moeten krimpen, terwijl boeren meer tegen mest en methaan moeten doen. Je zou denken dat de tijd rijp is voor een groot debat over de intensieve veehouderij, die niet alleen veel dierenleed veroorzaakt, maar ook grote invloed heeft op de klimaatcrisis.

En nu krijgen we een nieuw oud kabinet. Het is precies hetzelfde als het vorige, met her en der wat personeelswisselingen, maar men belooft ditmaal ‘elan’ – niet echt een kenmerk waarop we de deelnemende partijen eerder hebben kunnen betrappen. De coalitie heeft een zeer krappe meerderheid in de Tweede Kamer (77 zetels) en een minderheid in de Senaat (33 van de 75 zetels).  Enig lichtpuntje: het nieuwe kabinet zal voor elk plan steun buiten de eigen gelederen moeten zoeken om het door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. Groot nadeel: het zal eindeloos marchanderen worden, en pappen en nathouden doen we al te vaak.

Ik word er niet vrolijker van, ongeacht hoe vaak Mark Rutte ook speelt dat-ie in een jolige bui is.

Author: Spaink

beheerder / moderator

One thought on “Precies hetzelfde als het vorige”

  1. Nu bijna 1 maand later, in het nieuwe jaar 2022; Ten eerste is er ook bijna nooit aan “nieuwe” politiek veranderd, vooral onder de Rutte-paraplu! Helemaal waardeloos!!!! Je schreef over kapotte huizen in Groningen, die is niet de enige. Hier in Zuid-Limburg zijn er ongelofelijk teveel kapotte huizen, vooral boven de mijnwerkersgronden. Heel veel oer-ouderwets niet-gerenoveerde huurhuizen en zelfs idioot onbetaalbaar is geworden. Daar is ook geen leven voor, geldt zeker voor hele Nederland. Ter lage landen verbaast je toch niets hoe wij steeds “holbewoners” zijn geworden met vol kritieken natuurlijk.
    2e. Het Leven voor ieders mens is steeds moeilijker te begrepen onder andere pandemie en crisis ( vooral met allen inkomens behalve rijke mensen en miljonairs ), ook steeds agressiever en steeds actievoeren met agressieve afloop. Totaal anders als van jaren 80 ondanks idiote EM-ers. Kijk naar vorige jaar naar Relschoppers in Eindhoven en welke demonstratie er dan ook is, zelfs over klimaatverandering doet niemand er heilig over. Alles met grote mond en agressie die vaker uit de handen lopen. Maar in het algemeen is toch ondanks alles meevallend demonstraties geweest.
    3e. Je verwacht toch niet hoe groot de kans aan veranderingen zullen komen. Je weet dat er geen vertrouwen meer aan valse kabinet die coalitiepartijen zijn, al jarenlang als poppenkast toespelen, valse boodschappen toezeggen, valse mondhoeken omlaag met hoofdschuddend als zo goed onschuldige nee-schudders dat schijnt het ook op te houden. Bijv. Geert Wilders wees vaak heel harde feiten en wél direct aan de doodgezwegen Rutte, dan verandert er toch niets aan. Behalve dat Rutte als onder-de-mat elke handeling zelf doet als een soort dictator, jazeker….ook bv migranten/immigranten heeft Rutte ook zelf gedaan zonder buitenaf te merken. Het is ook niet verbazingwekkend VVD-achtige racistisch groepering. Anders waren asielzoekers allang uit die gesloten asielen naar de woningen geplaatst. Sommige al 5 jaar zo of juist meer. Laatst las nog in DL krant over asielzoeker die al meer dan 10 jaar in asiel had gewoond en of andere asielzoeker maar één kamertje kon huren en leefbaar is er nooit voor arme vluchtelingen waarvan ze dachten dat hier in Nederland beter waren. Nee dus. Nu Kaag er in de coalitiepartij behoort, verwacht je dat er iets aan verandert, ondanks haar financiële zaken. Niet dat ik weet, maar heb er wel ergens neus voor dat Nederland geen innerlijke ziel meer overhoudt. Alle jonge apen slingeren gewoon door de hele kabinet, brullen en gieren met volle centen op zak! Dat is wat het is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.