Wie het eerst boven is

De nieuwsberichten stonden terecht op dezelfde pagina in mijn ochtendkrant. Samen vormden ze het wrangste commentaar op de huidige wereld dat je je maar kunt voorstellen. Rechtsboven meldde de krant het besluit van de G20 om een wereldwijde winstbelasting voor multinationals in te stellen. Dat moest hun weergaloze belastingontduiking en vernuftige geschuif met bv’s ietwat tegengaan, en voorkomen dat het mega-grootkapitaal ’s werelds overheden en werknemers nog verder leegzoog.

Shell betaalt, zoals u weet, amper belasting in Nederland, maar eist wel op hoge toon investeringen, genoegdoeningen, compensaties en subsidies van de staat. En de gemiddelde Amazon-werknemer, die amper een minimumloon krijgt – en soms ook geen plaspauzes, zodat-ie in een fles moet pissen – betaalt verhoudingsgewijs meer belasting dan de baas van het bedrijf.

Daaronder stond een stuk over wat drie van de rijkste mannen ter wereld met hun achtergehouden geld doen: een wedstrijdje space race spelen. Wie het eerste boven is. Elon Musk (van PayPal en Tesla), Richard Branson (Virgin Records en Virgin Airlines) en Jeff Bezos (Amazon) streden om de eer, en dit weekend bleek dat Branson had gewonnen: hij was buiten de dampkring geweest en had vier minuten gewichtsloos in de cabine van zijn Unity kunnen zweven.

Branson wil te zijner tijd toeristenvluchten buiten de dampkring aanbieden, hij heeft al 600 kaartjes verkocht, à raison van 200 tot 250 duizend dollar. Musk plant intussen commerciële vluchten rond de aarde en om de maan. In een tijd dat we collectief moeten minderen met vliegen om als soort te kunnen overleven, is dit conspicuous consumerism gekruisd met toxic masculinity. Ik koop, ik koop, ik koop wat jij niet kunt, en wat alles wat voor jou overblijft, maak ik lekker kapot.

Dan liever de ex van Bezos, die na hun scheiding haar aandeel in hun werk opeiste en van de rechter in juni 2019 de lieve som van 38 miljard dollar kreeg toegewezen, pakweg een kwart van hun gezamenlijke vermogen (MacKenzie Scott is inmiddels naar schatting 57 miljard euro waard). Scott beloofde minstens de helft van haar vermogen weg te geven, en ging met verve aan de slag. In anderhalf jaar tijd heeft ze een slordige 10 miljard dollar gedoneerd aan voedselbanken en aantal organisaties die racisme bestrijden, gelijke rechten voor minderheden, vrouwen en LBTHQI’ers voorstaan, en die gezondheid en klimaatbeheersing promoten. Ze ‘probeert geld weg te geven dat is vergaard binnen een systeem dat dringend verandering behoeft’.

Het is prachtig dat Scott dat doet. Maar ook: ze kan het lijden, met zulk kapitaal achter de hand (en geheid dat ze de giften dubbel en dwars van de belasting kan aftrekken).

Maar dat de rijken steeds rijker worden en kapitaal zich – net als armoede – exponentieel uitbreidt, dat voorkom je er niet mee. Daar zijn eerlijker belastingen voor nodig.

Het is tijd om die drie mannen hun speeltjes af te pakken.

[Beeld: Sustainable Economies Law Center op Flickr]

Author: Spaink

beheerder / moderator

2 thoughts on “Wie het eerst boven is”

 1. > Het is tijd om die drie mannen hun speeltjes af te pakken.

  Typisch Nederlands: als ik het niet kan mag jij het ook niet. Dat zie je rond de corona maatregelen ook: mensen die het leuk vinden om andermans pleziertjes af te pakken. “Als ik verzuurd achter de geraniums zit mag jij lekker ook niet op vakantie”.

 2. In 2021:
  * Elon Musk bezit al 195 Miljarden dollars !!! Het is te danken ook aan aandeel Tesla van 750 procent. Hij noemde ook over betaalbare raketten, hoe krankzinniger het luxe overbodiger wordt, kent hij geen mensheid meer.
  * Jeff Bezos bezit 185 miljarden dollars !!! Het is te danken aan de hardwerkers die van minimaalste lonen leven en de winst allang overboord, te vol. Kent ook geen mensheid !
  * Richard Branson doet het ook idioot, grote vriend van Trump en Epstein, ook aangeklaagd om mogelijk sexueel misbruik zover het weleens bekend was geweest, bezit 5,6 miljard. kent ook geen mensheid. Overal handschuddend voor de show stelen.

  Dus zijn ze niet enigen; die drie met hun vieze smerige speeltjes, maar ook veelal rijksten van de wereld bijv Zuckerberg (102 mljrd ) en Gates ( 134 mljrd ) doen het zelf prive breuk van mensen op internet, sluist ook vast wel ergens weg naar hun rekeningen en hoe en wat, vraag me aub niet. Daar moet je voor grote financiële kennis hebben. Ze doen het ook heel erg vies samen gezien met Trump en Branson en Epstein. Een hele soort kring van rijkste hoge piefen komen elkaar toch tegen. Trump ‘s gouden toren met volle tienermeisjes erin, je weet niet wat je ziet. Maar wel via Epstein documentaires ( Netlfix !!! ) gezien hoe ze overal in de gaten waren gehouden via camera’s en Epstein deed met zulke chantage plegen op de rijksten af, miljoenen binnen halen. Dus de Rijksten met volle miljarden doen het zeker met tienermeisjes. Hoe hoger miljarden je bezit, hoef je geen belasting te betalen, zo klinkt het dus wel.

  Gerechtshof, belastingonderzoekers, FBI en CIA kunnen er ook heel wat te zien krijgen, wat hun vermogens hebben, waarom pakken ze drietal’s goude ketels (=belastingbetalingen ) niet af???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.