Wie stikstof zaait, zal vuur oogsten

Ruim twee weken geleden lekte een concept uit van het nieuwe IPPC-rapport over de staat van het klimaat. De waarschuwingen daarin zijn heftig: we naderen het moment waarop de klimaatverandering onomkeerbaar wordt met rasse schreden. Anders dan alle ambitieuze plannen het doen voorkomen – zero-zus voor 2030, zero-zo voor 2050 – gebeurt er nu veel te weinig. Sterker, we lozen alleen maar meer rommel in de lucht, de aarde en het water. En Nederland doet het daarbij, ons geloof in onze eigen superioriteit ten spijt, bepaald slechter dan veel andere Europese landen.

Op 13 mei van dit jaar was het 27 graden in de Barentszee, 20 graden heter dan normaal was rond die tijd. De veenbranden in de Russische poolgebieden zijn ongewoon vroeg begonnen, het ijs op de Noordpool smelt nog weer een tikkie sneller. In het noordwesten van de VS en het zuidwesten van Canada liepen de temperaturen op tot tegen de 50 graden. Na de hitte kwam het vuur: het Canadese dorpje Lytton, dat al dagen met recordtemperaturen kampte, kreeg wildvuur te verduren en werd in de as gelegd. En tegenwoordig sterven er wereldwijd al meer mensen aan luchtvervuiling dan aan roken.

Vrijdag zag ik op Twitter water branden: in de Golf van Mexico was op grote diepte een boorpijp gebroken en de zee stond in de hens. Het duurde uren eer blusschepen het vuur wisten te doven.

We kunnen niet terug naar ‘normaal’, de klimaatverandering is immers al in volle gang. Met windmolens en zonnepanelen alleen komen we er niet – tenminste, niet wanneer we over een jaar of vijftien nog een leefbare planeet willen hebben, en toekomstige generaties een veilig leven willen bieden. De luchtvaart moet sterk minderen, we moeten van een boel chemicaliën af, de vlees- en zuivelproductie moet fors omlaag, we moeten wat er nog aan natuur is bewaren, en ja, het wordt de hoogste tijd om vegetarisch te gaan eten.

En wat doen wij? Nederland schaft plastic wattenstaafjes, rietjes en bestek af, en heft (eindelijk) statiegeld op plastic flesjes. Wat een heldenstap.

Intussen houdt de overheid met ons belastinggeld Schiphol en de KLM in de lucht, en moet Milieudefensie eraan te pas komen om Shell milieu-eisen op te leggen, zoals eerder Urgenda via de rechter de regering aan haar eigen klimaatbeloftes moest houden. Tata Steel verontreinigt zich een slag in de rondte, terwijl de GGD uit de stukken probeert te houden dat er specifiek in die regio wel erg veel gevallen van longkanker zijn. Zelfs van een structurele aanpak van milieucriminaliteit is geen sprake: de Algemene Rekenkamer constateerde vorige week geschokt dat juist de veelplegers van milieucriminaliteit amper worden gecontroleerd. De vervuiler vervuilt, desnoods crimineel; burgers en het milieu betalen de prijs.

We negeren onszelf collectief de klimaatcrisis in.

[Beeld: sceenshot uit video brand in de Golf van Mexico]

Author: Spaink

beheerder / moderator

2 thoughts on “Wie stikstof zaait, zal vuur oogsten”

 1. In mijn ogen is er maar een oplossing en dat is een radicaal andere manier van leven en denken. Een ander systeem.

 2. Herinner me nog van zo’n 15 a 20 jaar geleden van overtuigende ex vice voorzitter van USA President Clinton, Al gore dat hij alles voor de waarheid van klimaatverandering toesprak en zelfs documentairefilms liet maken.
  Dat overtuiging van Al Gore drong ons niet eens door, niet genoeg en nu nog steeds NIET !!!!

  Wie niet wilt luisteren ( wie zouden ze dan zijn, die criminelen ja! ), moet zijn billen branden, zowel figuurlijk ( dat mens ) als letterlijk ( klimaatverandering ).

  Hoe vaak hebben wij ook over de klimaatcrisis gehad, de ene moment serieus gesproken en andere moment dan ook snel vergeten. Hoe voorkomen wij dan allemaal voor klimaatverandering? Sorry dat ik zeg dat ik echt ontzettend hekel aan bureaucreatie die alleen maar aan zichzelf bemachtigt tot het uiterste economie denkt te verbeteren. AL-LE-MAAL ON-ZIN !!!!
  Denk maar niet dat Rutte ineens naar voren komt speechen over de klimaatcrisis, dat hij daarom als “reddende” man voor ons oren en ogen is, nee is nee! Hij had het allang eerder moeten grijpen, dat doet hij ook helemaal nietsssss!!!!! Hoe vaak staat Jesse Klaver ook voor de klimaatverandering te woord hoe goed hij ook zover komt als het kan, dat zijn WIJ !!!!! Prima ! Maar…. en dan? Ligt niet aan stemmers die denkt hoe meer stemmen hoe beter voor klimaatcrisis doet, nee is nee.
  Maar IEDEREEEEEEENNNNN op de aardbol moeten alles grijpen!!!!

  Ja, de systeem is steeds kleiner en verstrikte web dat door alle bureaucreatie en dure topambtenaren bemachtigt en bepaald zijn. Hoe voorkom je daarin dan? Ja, die alle topambtenaren en bureaucreatie moeten hun lonen halveren ( ze hebben miljoenen zat voor zichzelf ) en het leveren aan de crisis, evengoed als wij als de burgers ook leveren bijv. voor eenmalige 250 euro per 5 jaar aan de crisis! En 80% vervuiling minder eisen binnen 5 jaar !!!! ( elke jaar 16% minder vervuiling aan ons zorgen, de fabrieken, DSM en grote bedrijven die vervuilen 32% minder !!! Wie zegt het dan toe? Jesse Klaver? Heb hem nooit horen vertellen en hij moet niet teveel naar die richting van Rutte en Hoekstra als schroothondje voordoen, nee is nee! Zijn mouwen opgerold, oke, maar harde woorden zijn er niet, niet eens getypeerde Groen Links. Word wakker, Jesse Klaver, hou je mond gewoon open! Je eigen meningsvrijheid geldt het ook mee eveneens ons allen !!!!!

  Ten slotte, Karin, Niet alleen wattenstaafjes of rietjes redt ons leven en dieren, maar zoveel meer dat je bijv toch boodschappen gaat doen die overal met plastic zijn verpakt met dank aan Tata Steel, DSM en grote bedrijven.

  Dan denk ik van: Als boodschapper haal je die plastic gewoon eruit, en ergens in de openlijke ruimte ( met open ruiten bak van een zogenaamde container ) op de openbare parkeerplaatsen, dan ben je vast wel wakker of niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.