Pretbederver

De summer of love komt eraan, voorspellen kranten en tv-programma’s: we mogen weer los, en dat zullen we doen ook. Ik heb ’t inmiddels al zo vaak gelezen dat de vraag opkwam of het verslaggeving was, of aanmoediging.

Ook het kabinet is optimistisch. De mondkapjes kunnen binnenkort af, we mogen weer naar het werk (wat een onuitgesproken dedain: alsof honderdduizenden niet al die tijd op de werkvloer hebben gebikkeld: van pakjesbezorgers, vakkenvullers en kassières tot bouwvakkers, agenten en medisch personeel). We mogen weer naar cafés, restaurants, bioscopen en theaters. Alleen afstand houden, handen wassen en testen bij klachten houden we er voorlopig in – de rest laten we binnenkort varen.

Maar wat het kabinet mist, is een plan, net zoals bij het eind van de vorige lockdown, in juni 2020. Toen deden we ook maar wat: we gingen van nul naar negentig, in een paar weken tijd. We gooiden de teugels los, en koersten daardoor linea recta af op een heviger en langduriger golf dan we ons hadden kunnen voorstellen.

Met die dans zit het wel snor, maar de hamer – die vergeten we opnieuw. Is er een containment plan? Heeft de GGD nu voldoende capaciteit om alle geïdentificeerde besmettingen nauwgezet te traceren? Weet de GGD eigenlijk vroeg genoeg waar besmettingshaarden zitten en hoe die zich ontwikkelen, nu we steeds meer afgaan op zelftesten en sneltesten? En er zijn nog steeds geen goede regels voor reizigers die terugkomen uit landen met een hoog risico: ze worden vriendelijk verzocht na thuiskomst in quarantaine te gaan, en dat was het.

Het kabinet zet alles in op een enkele kaart: vaccinaties. Maar dat komt neer op quitte of dubbel spelen, en we doen dat – zoals dat gaat bij een nieuw, vlot muterend virus – geblinddoekt. We hebben geen idee hoe lang de vaccins bescherming bieden: dat moet de ervaring leren, en dat kan met pech een harde les worden.

Daarnaast baart de Delta-mutant epidemiologen en virologen grote zorgen. In Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal blijken inmiddels vrijwel alle nieuwe besmettingen die aan een sequentietest zijn onderwerpen, het gevolg van de Delta-variant te zijn. In het VK en Israël, allebei goed gevaccineerde landen, zijn nieuwe uitbraken. Onderzoek laat zien dat in het VK de eerste weken van juni zelfs mensen die hun tweede vaccinatieshot al ruimschoots voor hun besmetting met Delta binnen hadden, er ernstig ziek van kunnen worden en er zelfs aan kunnen overlijden. Erger: een derde van alle mensen die in de eerste twee weken van juni aan Delta stierven, was al minstens een paar weken volledig gevaccineerd.

Nu ‘pakt’ niet elk vaccin bij iedereen even goed, hebben sommige mensen sowieso een haperend immuunsysteem, en levert geen enkel vaccin volledige bescherming – maar dit zijn hogere cijfers dan we eerder hebben gezien.

Voorlopig lijkt het me wat vroeg voor uitspattingen – tenzij je het virus een nieuwe kans wilt geven om mee te feesten.

[Beeld: avatar van De Pretbederver op Twtter]

Author: Spaink

beheerder / moderator

2 thoughts on “Pretbederver”

 1. Het meest realistische is dus dat covid voorlopig wel blijft en dat we ermee moeten leren leven?

 2. Rusland : Toch eigen schuld dikke bult want die land wilt geen vaccinatie hebben, dan komt Delta virusvariant er toch binnen. Oww Owww, ja toch of niet?

  Het virus muteert alles waar ie het ook kan pakken waar ie krijgt te pakken en zal ook altijd overal dolen en dwalen, niet alleen via lucht, ook via op alle stoffen waar ie zich kan muteren. Het zal er altijd zijn en gaat nooit meer weg.
  Het vervormt zichzelf al vanuit China, via dieren en mensen, lucht en nu zeker weten op alle stoffen, wie weet komt ie ook in het water. Kijk bijvoorbeeld naar de film Abyss, die vormt als fictieve beeldvorm van water tot bepaalde vorm maken ( flauwekul hoor ), maar die variant kan zichzelf vervormen, weet ik heel zeker.

  Zolang wij allemaal gevaccineerd zijn, is oké. Zeker 90 procent heeft het overleefd, 10% misschien toch al onhaalbaar overleefd, dood dus. Beter vaccineren dan niks, zo denk ik er al over ondanks mijn volle complottheorie.

  Rusland wilt niks vaccin hebben, zoveel doden. Toch niet slim !

  Alleen vervelende is dat Ministerie van Britse Volksgezondheid naar quarantaine-mensen zonder aangekondigd gaat bellen naar adres van thuisblijvers, controleren waar Qua-mensen precies verblijven thuis.

  Dan denk je toch wel: Hebben we geen vrijheid meer, ondanks alle corona varianten???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.