Tijd voor nieuwe verkiezingen?

Die formatie duurt maar, en schiet geen sikkepit op. Alle eerder bedachte coalities worden alleen maar onmogelijker nu het CDA – dat sinds dik 40 zetels onder Balkenende is teruggevallen naar 14 zetels nu – implodeert onder alle schandalen en het gif er tegen de plinten klotst.

Belangrijker is dat het demissionaire kabinet er in toenemende mate een zooi van maakt. De voorzitter van de Algemene Rekenkamer hield vorige maand een donderspeech nadat bleek dat, ondanks zijn eerdere waarschuwingen, een aantal departementen de boel in het geheel niet op orde had. Hij constateerde dat het kabinet in 2020 voor 9,1 miljard aan verplichtingen en 4,3 miljard aan uitgaven niet kon verantwoorden. VWS had, zo meldde de Rekenkamer, zelfs moeite met het opstellen van een jaarrekening.

Voorts had de regering het budgetrecht van de Kamer geschonden door grote verplichtingen aan te gaan zonder de Kamer daarover – zoals het hoort – op voorhand te informeren. (Dat had minister Hoekstra al eerder geflikt, toen hij achter de rug van de Kamer om aandelen Air France kocht, waarvoor hij in 2020 al op z’n kop kreeg van diezelfde Rekenkamer: het is een wetsovertreding.)

Alleen al de laatste maanden zijn daar een aantal schandvlekken bijgekomen: VWS trok circa 1 miljard uit voor ‘Testen voor toegang’ zonder een aanbesteding te doen (wat verplicht is). Het negeerde de bestaande teststraten daarbij, zodat er nu circa 76 nieuwe teststraten zijn bijgebouwd waar amper iemand komt, terwijl de uitbaters niettemin een gegarandeerde omzet krijgen. Ook worden aangenomen moties genegeerd. En dan laat ik de CDA-prominent nog ongenoemd die nutteloze mondkapjes mocht leveren en die deal met minstens 20 miljoen winst afsloot.

Daarnaast kampen we met een demissionair premier die zijn geheugen nog steeds kwijt is en een departement dat op een berg verloren gewaande brieven en memo’s zit. En als kers op de taart zijn de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog altijd niet geholpen en stikken ze in hun schulden. Intussen denkt Rutte goede sier te maken met afgekloven ideeën over macht en tegenmacht.

Het vertrouwen in de politiek daalt zienderogen, en dat valt dit kabinet aan te rekenen. En het erge is: dingen afbreken gaat altijd stukken sneller dan ze weer in elkaar metselen.

Als het Kaag menens was, met haar campagne over een eerlijker politiek, pleit ze nu voor nieuwe verkiezingen: doormodderen begint intussen gevaarlijk te worden, en maakt meer kapot dan ons lief is – temeer daar de huidige regeringspartijen zich laten gijzelen door de hoop op een plaatsje in een nieuw kabinet.

En laat de Kamer in hemelsnaam haar eigen macht ter hand nemen en dit kabinet het vuur aan de schenen leggen: ook demissionaire ministers kunnen tot aftreden worden verplicht; ongeacht of ze Hoekstra of De Jonge heten. En weet: een demissionair kabinet kan verkiezingen uitschrijven – of daartoe door de Kamer worden gedwongen.

[Beeld (fragment): Zairon op Wikimedia, CC0]

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Tijd voor nieuwe verkiezingen?”

 1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit verder gaat– kan de regering botweg de wet blijven negeren?

 2. Nu ik 74 ben sta ik nog meer verbaasd van de rommel die het (nu) demensionair kabinet er de laatste 10 jaar van heeft gemaakt. Was Rutte na Balken ende een verademing wat uitstraling betreft, wat is hij door de mand gevallen. Wat een vreselijk mens blijkt hij te zijn. Als er verantwoordelijkheid moet worden genomen is hij niet thuis en schuift de zaak door naar de ”vakminister”. Zelf neemt hij nergens de verantwoordelijkheid voor. Hij speelt alleen ”mooi weer” met zichzelf in de hoofdrol.
  Graag zo spoedig als mogelijk nieuwe verkiezingen en (al ben ik behoorlijk atheïstisch) ik zal god op mijn blote knieën danken dat ze weg zijn. En met ze bedoel ik dit hele kabinet.

 3. Er is een ander kabinet nodig. Dat kan in weinig tijd. En dan bedoel ik geen zakenkabinet, maar wel een kabinet met ministers zonder banden met politieke partijen. Begin zelf door een getalenteerd iemand die u zèlf ooit heeft meegemaakt te nomineren in een e-mail aan de voorzitter van de Tweede Kamer: voorzitter@tweedekamer.nl.

  Als daar honderden suggesties binnenkomen dan is het zaak daar de beste uit te selecteren, maar dat is goed te doen. Ze kunnen gelijk aan de slag. Verkiezingsprogramma’s en eerdere uitspraken van de Tweede Kamer geven genoeg houvast en je kan altijd de Tweede Kamer vragen zich uit te spreken.

  Zie de uitwerking op https://laatbestuurdersbesturen.rustema.nl

 4. en je denkt dat en volgende verkiezingsuitslag een snelle formatie oplevert? Wat nu als we straks in hetzelfde schuitje zitten?

 5. Rutte wil het liefst met de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door. Alle opties met zowel GroenLinks als PvdA komen voor Rutte neer op één linkse partij te veel.
  De voorkeur van D66-leider Sigrid Kaag, met 24 zetels de tweede partij, is al een tijdje duidelijk: een volgende coalitie moet bestaan uit VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. “Zo progressief mogelijk”, noemt Kaag dat steeds.

  Dan denk ik van : Rutte wilt blijkbaar en ook altijd nog zéér rechts en extremistisch partijen binnenhalen, Kaag wilt er tussenpartij voor beide kanten aldus Links en Rechts samen.

  Zo werkt het beide keuze’s echt voor onmogelijkheid in samenwerkingsverband, en zéér onvoorspelbaar. Laat hen maar alles uiteenvallen, prima!
  Opnieuw verkiezingen, prima!

  Dan verwacht je toch niet dat welke hoogste haalbare zetels er beter op zijn geworden, bijv op dit mom heeft VVD 34 en D’66 24.
  Hoekstra is zelf de pion geworden tussen alle partijen en ook in de machtpositie
  van alle partijen, daar profiteert hij zelf ervan. Makkelijker te zeggen: Nee of Ja. Hij is echt net een kleuter, snapt er ook vaak niet echt van situatie waar wij allemaal meezitten. Hij heeft duidelijk met paardenkleppen op, net zo als Rutte.
  Ook nog niks van geleerd in de regering. Poeh poeh poeh! Omtzigt lijkt nu ook meer invloed te hebben , gelekt op kritisch memo en nog wat toestanden allemaal.
  Wat een kermisgedoe allemaal, waar ik mezelf wel kan voorstellen: Elke sjoelschijf in gedachte welke partij ik duwde keihard in de sjoelbak-gat erin gooi, dan zeg ik: Weg ermee, jullie allemaal doodverschrikkelijke kleuters die er niks van bakken. Ik zei al bij ene sjoelschijf: Hoekstra, ga verdomme bij Elfstedentocht schaatsen, pak er alle elf binnen, dat lukt je toch nooit, ongeschoolde kleuter! Rutte, ga naar Zweedse boot met die rare bretelse Jort kelder versieren!!!! Segers, ga toch naar predikaalse kerk zitten en bidden waar je thuishoort! Enzovoorts.

  Hebben wij dan allemaal geleerd van die rare deminsionar regering??? Nog niks, nul komma nul !!!!

  Denkelijk ligt aan de leiders die zelf overal bepalen bijv. Als Rutte zegt: “Hou je klep dicht!” net als Balkenende toen ook vaak zegt uit zijn agressieve boosheid, zo van: Er gaat niks boven CEEDEEEAAAAAAA “.

  Mijn typisch cartonistisch gedachten kan ik hen allemaal tot de lelijkste smoelen zo tekenen, maar ach dat doe ik het toch niet!

 6. Er gaat helemaal geen kabinet komen, of vvd en d66 moet volledig hun zin krijgen. CDA is compleet uitgeschakeld na het opstappen van Omzicht. Zo jammer dat hij niet verder wil.

  Maar ik begrijp het wel het is al te laat. In Duitsland word een criminele organisatie niet meer ontmanteld en worden de tegoeden niet meer in beslaggenomen en rechters die daar tegen in verweer komen worden opgepakt. Oostduits Agela Merkel volledig in haar element. De enige die ons nog kan helpen is Rusland. Putin durven ze niet aan te pakken. Maar de drie landen waar de leiders zich tegen de corona/gifprik hebben gekeerd leven niet meer.

  Zegt genoeg denk ik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.