Minkukels

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, en er de pest in hebben dat de maatregelen om de stijgende verspreiding een halt toe te roepen weer worden verscherpt, is volkomen logisch. Voor veel mensen zijn die bovendien financieel een harde dobber, of zelfs de laatste druppel. (Juist om die reden was ik tegen van het rappe tempo waarmee we vanaf juli uit de lockdown gingen – hadden we eerst de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek op poten gezet, en terdege bekeken hoe elke versoepeling uitpakte, dan waren ook wij nu waar Duitsland al lang is – amper nog besmettingen, en hoofdzakelijk klein, relatief beheersbare uitbraken.)

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, of denk je dat je zelf niet besmettelijk bent. Maar het duurt soms een week voor je doorkrijgt dat je drager bent geworden, en dan nog hoef je zelf geen symptomen te hebben om tussentijds volop anderen te kunnen aansteken. Een maskertje draag je niet alleen voor jezelf: je voorkomt ermee dat je per ongeluk, en zonder het te weten, een ander besmet. Je moeder. Je lief. Je kind. Die aardige collega, of je beste maat.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona, en wil je geen mondmasker dragen. Maar aanvaard dan de consequenties: blijf weg uit het openbaar vervoer, en je boodschappen bestel je maar online. En doe niet alsof mensen die wel een maskertje dragen, zich laten muilkorven. Je bent geen haar beter dan zij.

Zeur evenmin dat je met zo’n frutsel op ‘haast niet kunt ademhalen’: de artsen en verpleegkundigen die je ouders, je buren en met pech straks ook jou moeten verzorgen, hebben maandenlang een aanzienlijk dikker en stugger mondkapje moeten dragen, soms hele diensten achter elkaar, met overuren erbij. Ze hadden daar nog handschoenen, een spatbril en haarnetje bij. Zij klaagden niet over benauwdheid, zelfs niet over de absurde werkdruk – ze zeiden alleen dat ze doodmoe waren, en bang.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona. Maar noem jezelf geen ‘vrijheidsstrijder’ als je expres te dicht bij een politicus gaat staan en die in het gezicht blaat of naar een van hen spuugt. Noem het geen ‘verzetsdaad’ als je een verpleegtehuis dat dicht moest vanwege een rondwarende uitbraak, opbelt om het personeel dood te wensen. En wie met een groepje gelijkgestemden bij een school gaat protesteren, uitgerust met borden met daarop ‘mondkap = kindermishandeling’, doet weinig meer dan zichzelf belachelijk maken, de kinderen schrik aanjagen, de docenten van slag brengen en kindermishandeling ernstig devalueren. Dan ben je gewoon een minkukel.

Voor mijn part ‘geloof’ je niet in corona. Maar intussen krijgt het er alle schijn van dat zulk ongeloof vooral hardop wordt geventileerd door mensen die zich god in eigen ego wanen, en wier vrijheid er hoofdzakelijk uit bestaat dat de rest mag stikken.

De coronamaatregelen in acht nemen, wordt zo welhaast een bewijs van beschaving, en het mondmasker een teken van weldenkendheid.

[Beeld: leo2014 via Pixabay]

Author: Spaink

beheerder / moderator

15 thoughts on “Minkukels”

 1. Beste K. Spaink,

  Deze discussie is na maanden in zulk een precaire staat gekomen dat een olie-op-het-vuur actie als deze onnodig en onverstandig is.

  De mens is het grootste virus voor alles wat leeft en al sinds vele decennia speelt de mens vals als het om leven gaat, ook om virussen. Van alle flora en fauna (waar ik de mens gemakshalve toe reken) zijn wij de meest destructieve, dodelijker dan een virusje waar minder dan 5% van de mens aan kan overlijden.

  Het krampachtige overleven van de mens ten koste van alles zal ons nog duur komen te staan, we stevenen af of een regelrechte ecologische wereldramp en ondertussen maken we ruzie over mondkapjes, vaccinaties en weet ik veel wat nog voor futiliteiten, allemaal afleiding van waar het eigenlijk over zou moeten gaan. Het beeld van mondkapjes in de natuur is wat dat betreft exemplarisch, we redden ons eigen hachje en laten het vermaledijde mondkapje in de natuur achter, bedankt zegt moedertje natuur.

  Het probleem van stukjes tekst als de uwe in openbare bladen is gelijk aan wat Trump doet. Er is geen way out meer voor degenen die een andere mening hebben, het kan alleen maar harder tegen harder gaan en we luisteren dus niet meer naar elkaar.

  Het zullen de tijden zijn, waar Trump en Biden een onbehoorlijke ruzie voeren, waar Engeland zich uit de Europese vriendengroep verwijderd en Engelse gezinnen uit elkaar zijn gevallen vanwege de discussie die dit opleverde, waarin gezinnen ruzie maken over knuffels en mondkapjes en stukjes als de uwe in kranten verschijnen.

  Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb maar het hebben van een andere mening maakt je tegenwoordig tot een paria, gelijk zoals andersdenkenden in de tweede Wereldoorlog ook als gevaarlijk werden gezien, “doe maar gewoon wat ze zeggen dan komt alles goed, stap maar gewoon op de trein en doe die ster maar gewoon op je revers”.

  En ook die toon helpt niet en mijn oprechte excuses jegens diegenen die zich hierdoor onbetamelijk behandeld voelen, maar de huidige stand van het land lijkt dit haast wel nodig te hebben en daar ga ook ik dus de fout in waardoor deze hele discussie alleen maar een nog harder tegen harder schreeuwcontest wordt.

  Als laatste wil ik nog een experiment met muizen ter sprake brengen, in een hok geplaatst met voldoende voer vermenigvuldigen deze zich totdat de bak tot de nok gevuld is, zo gevuld dat het eigenlijk niet meer kan, maar ach er is toch genoeg voedsel…

  Dan doet een virus zijn intrede en de muizen sterven bij bosjes totdat een kleine groep overblijft en het hele verhaal opnieuw begint, het evenwicht in ere herstellende.

  Datzelfde evenwicht dat wij met alle macht in ons voordeel willen beslechten.

  Met vriendelijke groet,
  Uuch

 2. Wat wil je met dit artikel bereiken?

  Het verantwoordelijk stellen voor besmetting van anderen door mensen die geen mondkapje dragen is echt flauwekul en belachelijk. Mensen met een mondkapje kunnen ook gewoon anderen besmetten. Er is geen enkel bewijs voor of het wel of niet dragen van een mondkapje echt helpt. In landen waar zo’n plicht is ingevoerd lopen de aantallen ook weer op (bijvoorbeeld Frankrijk). Ook het RIVM staat nog steeds niet achter mondkapjes.

  Dat Duitsland het zo goed doet, kom niet door het mondkapje maar door een veel strakker beleid én omdat Duitsland geen Nederland is. Nederland is ook geen Duitsland. In Duitsland rijden ze ook nog steeds 200 km/uur op de snelweg en vallen er meer verkeersdoden. Heb wat meer vertrouwen in ons RIVM.

  Dus je kan wel gaan roepen dat we als samenleving van alles moeten en daar zelf schuldig aan zijn als we dat niet doen, dat klopt natuurlijk voor geen ene meter. De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid en niet meer en minder. Zij moeten helder eenduidig beleid formuleren en geen verwarring zaaien en zigzaggen. Dit is niet de schuld van iemand.

  Een beetje altruïstisch ego van jouw kant. Je creëert hier alleen maar meer verdeeldheid mee.

 3. 1) Voor mijn part geloof je in Corona, maar waarom dwing je mij, me aan jouw geloof te onderwerpen?
  2) Voor mijn part geloof je in Corona en negeer je gewoon de feiten.
  3) Voor mijn part geloof je in Corona, en ja ik begrijp dat zelfs.

  Voor:
  1) De corona ongelovigen worden (nog niet) buitengesloten van het sociale leven. Men test dit nu in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

  2) De Corona test die wordt doorgevoerd KAN GEEN besmetting vaststellen. Ook al wordt er in de media consequent van nieuwe besmettingen gesproken, dit is onwaar en is mild uitgedrukt, grove misleiding.
  De Corona test reageert zeer nauwkeurig op een FRAGMENT van een der VELE Corona varianten. Hierbij zijn, afgezien van de Covid19 variant, alle variaties al decennia bekend en ons lichaam kan hiermee goed overweg.
  Iedereen die enigszins kan lezen weet dat de stijging van “positieven” ontstaat door het vele testen, ondersteunt door de normale seizoensstijging.

  3) Ja ik begrijp de Corona gelovigen goed. Ons volledige leven staat op z’n kop, ons leven is ontwricht. Alles waarvan we dachten dat het normaal was, staat op losse schroeven. Wij moeten ons, onder dreiging van boetes, zelfs van elkaar sociaal distantiëren.

  Waar haal je de moed dan nog vandaan om in deze situatie ook nog te gaan twijfelen aan de goede bedoelingen van onze beleidsmakers? Moet ik zelf op zoek gaan of zo? Moet ik zelf op de aller achterste (verborgen) pagina van het RIVM of CBS de werkelijke cijfers zoeken?
  Bijvoorbeeld hier CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/welvaart-in-coronatijd/gezondheid

  Nee, ik pak de strohalm en sluit me liever de grote religie aan. Ik geloof in de goedheid van onze grote leiders!

 4. Je kan wellicht van het stuk van Karin vinden dat het te krachtig is geschreven en dat mag je gewoon verwoorden, maar het ongeloof dat uit de laatste drie reacties blijkt, verbaast me iedere keer weer. We hebben 10.000 doden door Corona gehad, we hebben de volledige gezondheidszorg vrijwel zien instorten, we zien dat van de mensen die in de eerste golf ziek zijn geworden, een grote groep nog steeds niet is genezen. En we weten ook dat we er nog niet zijn. We weten van dit virus gewoon nog te weinig. Dat heeft als gevolg dat we wellicht ook nog zoekende zijn naar de juiste maatregelen. Maar vooralsnog weten we dit: als je voldoende afstand houdt, als je zorgt dat je hygienisch bent en als je zorgt dat je geen vochtbelletjes de lucht in sproeit, dan is de kans op verspreiding van dit gemene virus laag. Dus waarom is het dan zo moeilijk om afstand te houden in winkels, in stadions, op pleinen, bij feesten; waarom is dan het zo moeilijk om dat mondkapje op te doen en te houden; en waarom is het dan zo moeilijk om niet te gaan schreeuwen in stadions of voluit te gaan zingen in te volle kerken. Ik word daar zo verdrietig van.
  Bedankt Karin, dat je volhoud zo te schrijven!

 5. En ik heb nog één toevoeging. Mensen die tegen al die maatregelen zijn, beroepen zich op hun vrijheid, hun grondwettelijke vrijheid. Maar we moeten ook bedenken dat vrijheid, ook die grondwettelijke, eindig is en daar eindigt waar de vrijheid van de ander in gevaar komt.
  ALs je tot de risicogroep behoort (leeftijd, ziekte, beroepsgroep) wil je ook de vrijheid hebben, net als al die anderen, om te gaan winkelen, om ook te genieten van de natuur. Daarom draag ik, waar nodig, een mondkapje, houd ik afstand en probeer ik alles hygienisch te doen. Misschien niet om mezelf te beschermen, maar om de vrijheid van die ander te beschermen.

 6. De mondkapjes, zoals op de foto bij dit artikel, worden verkocht als “niet-medische-mondkapjes”. Dat wil zeggen dat de fabrikant van de mondkapjes niet durft te beweren dat zijn mondkapjes in staat zijn om virussen en bacteriën uit de lucht te filteren.
  Als zelfs de fabrikant niet in de werking van zijn mondkapjes gelooft, waarom zou ik (en iedereen) dat dan wel moeten doen? ;-)

  De eerste golf is prima onder controle gekregen zonder de vermaledijde mondkapjes. De hygiënische basisregels en de 1,5m richtlijn zouden voldoende moeten zijn, mits iedereen zich gewoon asociaal gedraagt (in de betekenis van niet-sociaal c.q. sociale contacten vermijdend) ;-)

  In het huidige digitale tijdperk voegt fysieke nadering tot 1,5m nauwelijks iets toe aan sociale interactie, als je alle communicatie ook per slimme telefoon of computer kunt afwikkelen, op grote afstand van elkaar.

  Overigens zou de overheid slim handelen door te benadrukken dat als men niet NU DIRECT alle regels in acht gaat nemen, dat dan de kans op versoepelingen rond de feestdagen erg klein zal zijn. Dat lijkt mij een goede motivator voor veel mensen… ;-)

 7. Hallo

  Graag de volgende keer bij zo een hatelijk nieuwsbericht als deze even vermelden dat er ook patiënten zijn (Zeer zware COPD o.i.d.) die geen masker kunnen dragen, hiervan zijn uitgesloten. Aan de buitenkant kan je niet zien wat er aan de binnen kant kapot is of om welke reden dan ook een kap niet gedragen kan worden. Het is niet altijd onwil of vrijheidsstrijder zoals jij dat graag zegt. Het kan ook medisch zijn. Dus niet gelijk een vergelijking trekken met mensen die van beroep iets wel kunnen. Daar zijn zij medisch voor gekeurd, anders kunnen / mogen zij dat beroep niet uitoefenen. Denk daar ook even bij na alvorens een bericht als deze te plaatsen.

  Erg discriminerend naar patiënten toe dit

 8. vandaag voor het eerst een mondkapje gedragen. wat een benauwd ding. kon het na twee minuten niet meer luchten. Of was het na 1 minuut…

 9. Van het begin af aan Heeft van Dissel verwarring gezaaid daar hij niet begreep dat het kapje als je besmet bent de kans om een ander te besmetten verkleind ! Dus ieder sociaal denkend mens draagt een mondkapje niet voor je zelf maar voor een ander ! Ned Tv prog kijken geen BBC CNN Aljazeera . Overal masque masques masques social distancing and handwashing !

  Nog steeds wenteld van Dissel zich in zijn gelijke geen wetensch bewijs etc . De man is incompetent stront eigenwijs en had al lang ontslagen moeten worden 1

  Jammer dat je van Mvr Spaink nooit een reaktie krijgt maar ik blijf haar graag mogen !!

 10. Van Dissel weet ook wel HOE die muilkorven gebruikt gaan worden. Volgens de regels moet je ze maximaal een paar uur dragen en daarna varvangen of uitwassen, en ze nooit met je handen aanraken. Dat gebeurt dus echt niet, die dingen worden gedragen tot ze kapot zijn (zeker voor mensen met een smalle beurs wordt het anders veel te duur), en men zit er continue aan. Broekzak in en uit als ze weer op moeten c.q. af mogen.

  Onder die omstandigheden werken ze dus zeker niet en dat weet Van Dissel natuurlijk ook wel.

 11. Ga door zo Karin. Top!
  Meerdere leerkrachten op de basisschool waar mijn oudste dochter werkt zijn afgelopen week positief getest op Covid-19, de school is inmiddels na geopend te zijn geweest weer gesloten. Mijn dochter zelf werd ook getest en is niet besmet. Met haar eigen groep heeft mijn dochter nu contact via internet, maar ook de zorg op de school zelf voor 27 kinderen uit groep 1 t/m 8, waarvan de ouders essentiële beroepen hebben waarin die nu niet gemist kunnen worden. Het woord “zorgwekkend” is een understatement!

 12. Goed artikel!

  Iedereen interpreteert gek genoeg anders, vaak voor zichzelf.
  Je kunt ook zien naar de allerlei ministers die met eigen woorden heeft
  toegezegd.
  Waarom komen RVIM-corona contactpersonen niet zelf aan de Pers-co, is me nog steeds vreemd. Alleen steeds Rutte en De Jonge die aan het woord voeren,
  alles ermee gooien voor de camera.

  Ik werk vaak samen met oudere mensen in het Archief, die geen mondmasker dragen. Al de hele jaar. Niemand ziek, ik ook niet ( behalve hoesten en andere griepje ), verder niks.
  Je kunt ook zoiets bekijken hoe het toch kan, dat veel oudere mensen ook niet ziek van corona worden, niet eens in mijn buurt.
  Hoevaak loop je overal over de straat met alle mensen rond? Hoevaak wandel je elke dag rond?
  Dan denk je eerst natuurlijk: Dus niks aan de hand!

  Toch blijf ik de maatregelen volgen: mask, anderhalf, handwassen.

  Hoe zorgwekkend daar en daar kan komen, hier in Limburg komt het ook vast nog zorgwekkender, ondanks bekendstaat dat Limburg zo veilig als wat is.
  Raar maar waar, want in Limburg lopen veel Duitsers, Belgen en Fransen over elkaar heen, zelfs mijn vakantie met vriendin naar Duitsland en België en Frankrijk.
  Ook niks aan de hand omdat je mondkapje draagt, bewijst veiligheid genoeg?
  Niet dat ik weet, maar Iedereen interpreteert anders en Corona is en blijft onzichtbaar.

 13. Beetje crimineel bezig Karin!!!

  Al bekend dat de mensen in de media voor een tribunaal zullen moeten gaan komen?
  Dit vanwege het faciliteren van fascisme (onder andere)!!

  Anyway, Luister en huiver!!!

  world renowned German Neurologist Warns Against Wearing Facemasks:

  ‘Oxygen Deprivation Causes Permanent Neurological Damage’

  German Neurologist Warns Against Wearing Facemasks: ‘Oxygen Deprivation Causes Permanent Neurological Damage’

  In Duitsland al DRIE KINDEREN OVERLEDEN DOOR MONDKAPJE!!!!! </strong?

  WAAR BENT U MEE BEZIG??!!

  Als media hebben jullie (nu nog) zo veel macht, gebruik het aub ten goede en vertel mensen de waarheid i.p.v. de shit en rotzooi die ie er nu op plaatst!.

  Je bent ingelicht bij deze dus verschuilen lukt je niet meer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.