Meer slettenbakkerij, minder machismo!

Stutwalk, Amsterdam 2011

Slutwalk in Amsterdam, 2011Kenniscentrum Rutgers publiceerde gisteren een uitgebreid onderzoek naar seksueel geweld in Nederland. De cijfers liegen er niet om. Bijna één op de vier vrouwen en ruim één op de twintig mannen werd ooit gedwongen – vrijwel altijd door mannen – tot seksuele handelingen. Ruim één op de twee vrouwen en bijna één op de vijf mannen had ooit te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals seksuele betastingen – alweer: vrijwel uitsluitend van de kant van mannen.

Dus ja, #metoo was hard nodig.

Wie nu sputtert dat een scheutje aandringen hier, een snufje veroveringszin daar, gelardeerd met een zweem van overmacht, gestoomd in een air van ‘ik kan me nu écht niet langer inhouden’, integraal onderdeel is van het eeuwenoude recept dat voorspel heet, en dat we zoveel spannends verliezen wanneer we mannen deze beproefde verleidingstactiek ontzeggen, wil ik vriendelijk vragen de vorige alinea nog eens rustig door te lezen. Want ook mannen – ja, die gevierde, vermeende veroveraars – zijn geregeld slachtoffers van zulk wangedrag.

Koste wat kost doorgaan wanneer de tegenpartij te kennen geeft niet van je avances gediend te zijn, is geen flirten. Op z’n best is het ongemanierde opdringerigheid, op z’n slechtst grof machtsmisbruik: geen greintje charme te bekennen.

Tip voor Catherine Deneuve en haar Nederlandse companen, die mediabreed bang zijn dat de #metoo-beweging de flirt met het badwater weggooit: draai de zaken eens om. Je bepleit een vrije seksuele moraal. Geweldig! Doe dat nu ook eens voor vrouwen zelf?

Want waarom zou je, wanneer je een vrije seksuele moraal voorstaat, jezelf volautomatisch scharen achter de mannen die liever geen enkele grens erkennen, en negeer je de shit die vrouwen krijgen die openlijk laten merken dat ze niet vies zijn van een potje van dattum? Je zou dan toch juist de vrouwen die hun grenzen en hun wensen duidelijk markeren, allerhartelijkst willen steunen?

Maar Daniëlle Hooghiemstra, Aleid Truijens, Jessica Durlacher noch Wilma de Rek klommen in de pen toen Jort Kelder vrouwen die avances jegens hem maakten, publiekelijk neersabelde als “vrouwen die verkracht willen worden”. Ze deden er laf het zwijgen toe. Want zulke vrouwen passen niet in hun frame. Ze verdedigden de status quo, niet de vrije seks – laat staan de rechten van vrije vrouwen.

Want dat is de achterkant van #metoo: pas wanneer vrouwen rustig en zonder enige consequentie ‘nee’ kunnen zeggen, heeft hun ‘ja’ enige waarde. En pas wanneer vrouwen vrijelijk seks kunnen entameren, zonder daarna als slet, hoer of willig slachtoffer te worden weggezet – iemand wier grenzen door iedereen genegeerd en geschonden mogen worden – is er sprake van een waarlijk vrije seksuele moraal. Wie voor vrije seks is, dient ook de slet te verdedigen en haar stigma aan te vechten.

Zolang we goedpraten dat mannen gerust wat dwang mogen gebruiken omdat we anders ‘het spel’ dreigen te verliezen, maar tegelijkertijd vrouwen die hun grenzen en wensen markeren afschilderen als spelbrekers of sletten, hebben we #metoo nog hard nodig.

[Foto; Slutwalk in Amsterdam, juni 2011]

Author: Spaink

beheerder / moderator

14 thoughts on “Meer slettenbakkerij, minder machismo!”

 1. De hypocrisie in Nederland is stuitend. De aanranding door VARA/Joop.nl redacteur Francisco van Jole van een 23 jarig meisje wordt door BN Nederland met de mantel der liefde bedekt. Hij lokte haar naar zijn hotelkamer, gekleed enkel en alleen in een witte onderbroek ging hij boven op haar liggen en duwde zijn tong in haar mond. (Mijn god, ik moet er niet aan denken dat zoiets mij zou overkomen.) #Metoo Nederland doet er het zwijgen toe en Joop.nl censureert berichten die naar die aanranding verwijzen. Niet lang daarna mag dhr Francisco van Jole een podcast aan #metoo wijden. Zonder ook maar één keer zijn eigen aanranding te memoreren deelt hij met de luisteraars zijn geweldige inzicht: “Het hele idee wat er achter zit, van seksualiteit, is niet okay. Dat jij seks hebt met iemand die dat eigenlijk niet wil, dat is niet okay. Welke gek bedenkt dat, dat dat okay is?” Je moet maar durven.

  “De Wereld draait door” Pauw en Jinek zwijgen. De bekende Nederlandse feministen zwijgen. Feminisme kan óók politiek gekleurd zijn, en waar op de achtergrond belangen meespelen, zodat je het merkwaardige gegeven krijgt dat door Jort Kelder’s uitspraak feministisch Nederland moord en brand schreeuwt maar de daadwerkelijke aanranding van een 23 jarig meisje feministisch Nederland de hoofden gezamenlijk afwendt. Dat is toch écht om te kotsen.

  Belangen: http://akns-images.eonline.com/eol_images/Entire_Site/2014017/rs_1024x759-140117100209-634.oprah-winfrey-harvey-weinsten-critics-choice-011614.jpg

  Belangen: https://i.pinimg.com/736x/76/8b/a7/768ba7c1704e865329a429741cfa26c2.jpg

 2. MOEDERS DIENEN ZOWEL HUN ZOONS ALS DOCHTERS GOEDE SEKSUELE VOORLICHTING TE GEVEN! En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen 👊

 3. VADERS DIENEN ZOWEL HUN ZOONS ALS DOCHTERS GOEDE SEXUELE VOORLICHTING TE GEVEN maar het gaat hier in essentie niet over sex maar over macht en de noodzaak om op een eerlijke, open en respectvolle manier van communiceren op basis van gelijkwaardigheid.

 4. “Want waarom zou je, wanneer je een vrije seksuele moraal voorstaat, jezelf volautomatisch scharen achter de mannen die liever geen enkele grens erkennen, en negeer je de shit die vrouwen krijgen die openlijk laten merken dat ze niet vies zijn van een potje van dattum?”

  Hier zit mijns inziens het probleem. Deze vrouwen scharen zich niet achter mannen die geen enkele grens erkennen. Ze zijn er alleen niet op uit finaal door te schieten zoals gebeurd is. Dat mannen zonder aangifte of proces veroordeeld worden door enkel en alleen uitspraken in de media. (Waar bij Weinstein de getallen en het bewijs ook op straat lag, was enige tijd later een enkele uitspraak al voldoende om iemand’s carriere om zeep te helpen). Dat seks waar eerst toestemming voor bestond maar de vrouw later spijt van heeft gekregen, eveneens onder metoo werd geschaard. Dat vrouwen die zich willens en wetens omhoog hebben geneukt, plots slachtoffer zijn. Dat een periode mannen in het algemeen maar over een kam geschoren werden waar er (gelukkig) ook leuke mannen zijn die geen grensoverschrijdend gedrag vertonen.

  En dat het zo ver is gaan strekken dat er een roep is om toestemming te vragen in alle situaties. Er zijn vele afschuwelijke misstanden. Maar er zijn eveneens veel situaties waarin mensen elkaar aanvoelen, flirten, spanning op bouwen en overgaan tot seksuele handelingen zonder dat de vraag “Mag ik je nu een zoen geven”, “mag ik je betasten” etcetera aan de orde hoeven te zijn.

  Dat staan deze vrouwen voor. Maar blijkbaar in het kader van metoo, mag ook dat niet meer gezegd worden.

 5. “Mag ik je nu een zoen geven”, “mag ik je betasten” etcetera aan de orde hoeven te zijn.
  Dat staan deze vrouwen voor. Maar blijkbaar in het kader van metoo, mag ook dat niet meer gezegd worden.”

  @Ho Ho Cinner :) kijk hier maar eens even naar. https://youtu.be/G3_fZh9U1_w waar gepropageerd wordt lak te hebben aan de normen die gelden in het dagelijkse leven. Dat betekent dus dat je openlijk opgewonden mag uiten bij het aanzien van iemands iemands billenpartij en even vraagt er aan te mogen zitten. Wat is hier nu zo vernieuwend aan, mannen doen dit in het dagelijkse leven aan de lopende band dus wat men met de slutwalk wil beogen is me onduidelijk. De dame in het begin van het filmpje maakt pijpbewegingen naar voorbijgangers, ook hier vraag ik me af wat nu zo vooruitstrevend is aan deze seksuele intimidatie. Mannen doen dit in het dagelijkse leven al sinds mensenheugenis. Dus.

 6. Ik hou meer van bepaald soort kranten waarin eerst voordat je een stukje leest de clou word verleld, bijv in 20 a 30 woorden, en dan weet ik gelijk of ik me geprikkeld voel om te reageren, terwijl als ik jou stukjes tegenkom ik eerst door de text moet worstellen, en ben ik vaak te moe of te lui voor :) ,

  Ps een vrouw heeft mij ook wel eensgedwongen om juist geen sex te hebben , achteraf wel blij mee maar het ging wel met ( spreekwoordelijke ) harde hand,

 7. Ik vind het prima.En in al de gevallen waarover ik laas,bleekt toch ook dat er iets gebeurt waas? Dit was ook wat ik zo bijzonder vind .Dat mannen het toegeven en zelf proberen excuses te maken In tegenstelling tot wat er normaal altijd gebeurt.Dat ze het ontkennen.
  En in de verhalen die ik laas, ging het niet een keer over een hand op een knie of een onbeholpen flirtpoging .
  Maar dit is ook zoiets .Welke vrouw vind een hand op het knie, in orde als eerste flirtpoging!?
  Tijden veranderen.Omdat vroeger iets als normaal werd gezien moet het dat toch nu niet meer zijn?! Welk logik is dat dan?
  En dan hallo!Ik kan me niet voorstellen dat Catherine Denuve en haar vriendinnen de zelfde ervaringen met mannen maken als ik !
  En verder.Hou toch alstublieft op mij te zeggen,denk aan die zielige man .ze weten helemaal niet meer hoe ze zich gedragen moeten.
  Serieus?Nee werkelijk .serieus?!! Ik moet mijn dochter nu vertellen ,dat ze zich niet zo aanstellen moet ,omdat mannen zo een klein hartje hebben en zich op hun zieltje getrapt voelen!!
  Kijk jullie hebben mij het roken genomen. Kon ook zomaar.
  Daarom ben ik voor flirtvrije zonen.Ik niet roken, jij niet flirten.Alleen nog maar in cafe`s en plekken waar het aangegeven staat.Wat zou dat heerlijk zijn.
  En iedere vrouw is dan vrij om haar knie daar vrij te laten .
  Geen man word gedwongen om te flirten.Laat het gewoon.

 8. @Daan, je moet wel oppassen wat je zei die link. Alsof ze het wisten en zwegen, was helemaal niet waar. Oprah en Meryl wisten niet tevoren dat Harvay Weinstein veel vrouwen had verkracht. Je zet wel te makkelijk die link op dit site, alsof je Harvey Weinstein als onschuldige aanwijst. Daar ben ik niet van gediend.
  En hoe kom je dan daarop, die tv bekenden zwijgen? Nou ze wisten gewoon niet beter wat er allemaal achter hun hoede zou gebeurd zijn zoals Jelle Brandts Corstius ook ervaarde in de werkbedrijf !!! Niemand merkte het en wie wel???
  Je bent niet de getuige, maar iemand anders.

 9. @Daan, Nou goed lezen naar data/jaar van die link dat je al te graag aanwijst; Bijna en wel heel erg veel vrouwen die door Harvay sexueel was misbruikt en uit doodangst voor bedreigingen vanuit zijn achterban ( “spionnen” op hun elke werkterrein zoals ze beweerden hoe Harvey dat eerder aan hen bedreigde om door te zeggen: Let op ik stuur wel mijn agenten op je elke werkterrein waar je werkt, mocht je mond open zetten! Zéér bedreigd en voor hun levenslang bedreigd, dachten ze ! Daarom hadden ze nog geen klachten ingediend, allemaal uit doodangst. Zo zie je hoe de fuik ze vast inzaten, niet eens uit kunnen kruipen voor klachten. Foto die je de link hebt geplaatst, waren allemaal uit jaren 2010-2013 gemaakt. Harvey werd pas beschuldigd in 2017 tot de grote #MeToo over de hele wereld verspreidt. Niet alleen Harvey, maar ook Bill Cosby was al eerder van verkrachting beschuldigd. Tja sommige vrouwen kwamen voor de centen, want er waren geen bewijzen. Maar owwee, hoeveel vrouwen waren ze wel bij elkaar gekomen op het podium om aan Bill Cosby te beschuldigen, dus ze zijn niet van het lotje getikt alsof ze om centen roken. Verder heb ik werkelijk niks aan verwijten van welke mannen dan ook zijn zoals jij, Jordy Kelder en nog ook een paar acteurs die helemaal niets van hadden gemerkt, tja. Niemand is getuige, ook niet die foto’s ( linken die je aanwees ) zijn ook helemaal niet getuigen, datums/jaartal liegen er niet om ! Zoals Karin zei: Wie als slet verdedigt, heeft het ook recht op nee zeggen. daarom zijn ze ook niet als sletten beschouwd zeg ik zelf !!! Hoelang mannen zo beheersen over de hele wereld om ongeloofwaardig te maken over #MeToo, kan ik zeker nooit meer goedpraten over mannen die niet eens hebben gedaan of juist wel. Sorry dat ik het zeg; Niet alleen sletten, maar klootzakken hebben er geen enkel recht op eigen sexleven met vrouwen die geen sex willen. Vrije sexleven moet van beiden komen, ook al iets nee zeggen kan het van alles zijn met goede reden, dan moeten alle mannen stoppen met hun wapens ! Ik zou hastag #Stop-met-je-pik-die-denkt-ja-te-neuken-in-plaats-van-NEE!!!! zetten. Maar #MeToo is gelukkig voldoende over de hele wereld, godzijdank! Lang de leven VrouwenVrijheidsleven !!!!

 10. @Magnani, “Daarom ben ik voor flirtvrije zonen”, het is als mens en zeker niet als vrouw erg eenvoudig om van werknemer te veranderen, omdat mensen al snel aan dingen als huur of hypotheek vastzitten, en dus vaak minder keuze hebben om in het geweer te komen tegen een al te hijgerige of geile baas op de werkvloer,

  ja en dit gegeven is trouwens niet alleen bij vrouwen zo, mannen hebben dit dan eerder niet op sexueel gebied, maar wel bijv als het gaat om “klokkenluiden” , deze ellende zit dan ook beetje in het hele systeem ingebakken, omdat het niet altijd eenvoudig is om te bewijzen dat je ontslag neemt met een legitieme reden ,

  en de uitkering al snel zegt : Ja persoon x, eet eerst maar lekker je spaargeld op om brood van te kopen , en kom daarna maar weer eens bij ons aankloppen voor geld,.. slimme mensen stoppen hun geld dan ook in een sok,

 11. Bij judo en ju-jitsu is een van de eerste dingen die je leert hoe je moet vallen zonder jezelf te blesseren. Bij flirten zou een van de eerste lessen moeten zijn hoe je charmant een blauwtje moet lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.