Ban de vuurwerkbom

Vuurwerkbom

vuurwerkbomIn Swifterbant blies iemand zichzelf de avond tevoren al op. In Almelo scheidde een man zijn hoofd van zijn lichaam en berokkende hij een ander zwaar letsel. In Maarsbergen ontplofte heftig siervuurwerk in iemands gezicht; hij stierf kort daarna. In Kattendijke gooide iemand zwaar vuurwerk in een rioolput, wat een gaslek en ontploffingsgevaar veroorzaakte. In Hoogezand moesten negentig huizen worden ontruimd vanwege een gescheurde gasleiding, nadat iemand zwaar vuurwerk in een put liet afgaan. In Etten-Leur raakten zes woningen beschadigd na een heftige ontploffing. Bij mij om de hoek brandden in de nacht voor Oudjaar drie auto’s volkomen uit, vrijwel zeker door vuurwerk – hoewel moedwillige brandstichting niet wordt uitgesloten.

Zelf zat ik op Oudejaarsnacht, nadat het vuurwerk echt was losgebarsten, anderhalf uur in de berging: mijn kat had zich daar verstopt. Gewoonlijk houdt MeisjeMax zich muisstil als ze bang is, en schuilt ze in de boekenkast. Daar had ze al sinds de middag gezeten, maar rond middernacht volstond dat niet langer, de berging was de laatst overgebleven toevlucht. Ze mauwde dunnetjes zodra ik naast haar kroop: ze wist zich geen raad van ellende. Pas uren later durfde ze tevoorschijn te komen, en toen konden we naar bed.

Gaandeweg word ik voorstander van een knalverbod. Rotjes, sterretjes en pijlen houden we vrij, en de rest is illegaal voor particulier gebruik: dat zou al een boel ellende schelen. Ophouden de regels verder te verruimen zou trouwens ook helpen: legaal vuurwerk mocht in de loop der jaren steeds zwaarder worden. Vuurwerkgroothandelaar Evelien Arler legde die paradox keurig uit in de Volkskrant: “Er wordt steeds strenger op ons gelet, maar we mógen als handelaren ook meer.” Een zogeheten ‘cake’ – zeg maar: een blok dicht opeengepakte vuurwerktubes, die met hun lonten in serie geschakeld zijn – mag tegenwoordig maximaal 500 gram kruit bevatten, terwijl de wettelijke grens eerder op 200 gram lag.

Vuurwerk met een pond kruit erin is inmiddels legaal, en je mag legaal 25 kilo vuurwerk per persoon kopen. Per keer, uiteraard. Morgen nog even terug naar de winkel. En dan heb je ergens een gek die denkt twee cakes aan elkaar te knopen: meer is beter, is-ie gaan geloven! Boem. Daar ging je hoofd, je hand, iemands auto, of de gasleiding in de wijk.

Tsja, voegde Arler eraan toe, de overheid moet die grens ook wel steeds verleggen: “Als je de illegale markt wilt bestrijden, kun je ons niet alleen maar grondbloemen laten verkopen.” Geweldige redenering: als er Kalasjnikovs in het illegale circuit te koop zijn, kunnen we de verkoop van handgranaten maar beter vrij geven – want anders gaat iedereen Kalasjnikovs kopen.

De ellende van vuurwerk is dat de excessen ervan niet alleen de gekken treffen, maar ook omstanders, passanten en buren. Om over het dierenleed en de luchtvervuiling maar niet te spreken.

Author: Spaink

beheerder / moderator

9 thoughts on “Ban de vuurwerkbom”

 1. Ik vind dat vuurwerk op vaste aangewezen plaatsen moet worden afgestoken en niet in woonwijken.Dan kun je het controleren en heeft verder niemand er last van. Op deze manier kun je er ook een mooi feest van maken waar iedereen naar toe kan om samen Nieuwjaar te vieren.

 2. Zelfs meldt Teletekst al :
  69 miljoen euro voor vuurwerk alleen bomgebarsten in de lucht !!!
  Dat krijg je ook toch met volle kritiek :
  Grote BullShit, die had beter aan allerlei ziekten moeten besteden, niet alleen aan de derde wereld omdat daar geen vuurwerk had verspeeld sorry dat ik het zeg, maar hier in Nederland kan beter aan de kankerstichting of andere ziekten moeten geven !!!
  “Wat een vuurwerk-geldverspilling !!!” riep ik zelfs elke jaar , al meer dan 50 jaar lang.
  In Groesbeek, de kleine dorp van nog geen 15.000 inwoners uit de jaren ’70;
  Want op mijn 5e kreeg in mijn straat van mijn gezin thuis de volle bom barstgebarsten uit huiszolder, een paar nummers van me vandaan, daar had student boven op zolder met vuurwerk bommen aan het experimenteren, op mijn 7e sloeg de volle brand om de hoek van mijn straat mijn lievelings clubhuis volledig waar je buiten niet kon ademen, met muurdichte rook zelfs onderste me vandaan, stikte je zowat. Mijn lievelingsclubhuis heb ik al zoveel meegemaakt: spelletjes, activiteiten, creatieve knutselen, goocheltrucs, allerlei leuke dingen. Weg was ie. Mijn vader ging zelfs als een gekke wanhoopsdaad naar binnen die clubhuis omdat hij dacht dat daar nog iemand stond. Ik was helemaal overstuur.
  Op mijn 9e kreeg mijn Peetoom/tante de hele huis branden, met 9 kinderen in arme rijtjeshuis, zelfs mijn neefje sprong van slaapkamer naar beneden. Goddank leven ze allemaal nog.

  In Eindhoven;

  Naast mij was het Marrokaanse gezin heel lang op vakantie van 6 weken lang naar hun geboorteland, daar kreeg je ook weer verdomme branden boven op zolder. Die laatste kwam door hittegolf die door het glas heen kon die brandde op zolder, meldde Politie.

  Dat allemaal mijn trauma volledig gebrandmerkt, liet ik nooit los.

  Nu hier in mijn appartement vrij hoog in Zuid Limburg zei ik laatst nog : “Hierboven zie je het echt hele paradijs, die prachtige beeld van knallen allemaal zien, maar beneden echt de helste bodem! Tja, Maar oweeee, tegenover ons appartement stond kleine kaffeetje met volle knalvuurwerk te pijlen, dan scheen het in volfelle licht op mijn gezicht, waar je ogen dichtsloegen van het niet kunnen kijken, zo fel! Net een Oorlog die felle licht op je gezicht scheen, snapte ik pas hoe het mij ongelofelijk beangstigde. “Net oorlog, zei ik, niet normaal!” Het wordt elke jaar zelfs erger, krankzinniger, oorloggek!!! Bespaar mijn ogen anders wil ik echt niet meer leven als doofblinde, echt niet. Sorry!

  Dit jaar zouden we toch elke mens met hand vasthoudend rond Nederland zonder vuurwerk te steken, recordhouder van handvasthoudende mensen in Nederland, goede idee?

 3. Treffende analyse, Karin. Vor mij mag ‘Ban de vuurwerkbom’ worden veranderd in ‘Ban het consumentenvuurwerk’.

  Toen ik 14 tot 20 jaar was vond ik knallen prachtig. Vooral er mee experimenteren was leuk. Rotje ergens instoppen of in een put of een gangetje gooien gaf veel meer geluid (ik vond het toen geen lawaai). Gelukkig heb ik nooit iets anders beschadigd, dan misschien mijn trommelvliezen. Siervuurwerk vond ik zonde van mijn geld. De vuurpijlen die anderen (ook voor mij!) aansteken, zijn mooi genoeg.

  De bezwaren zijn bekend. Lawaai, vernielingen, hoge kosten, fijnstof, chemische stoffen, oog- en handletsel, brandwonden en acuut overlijden.
  Waarom doen we dat nog steeds? We zien op TV al zoveel verschrikkelijke gevolgen van explosieven. Dat schrikt dus niet af.
  Ik denk dat puberteit een rol speelt. En dat bij vele mannen deze ontdekkingsperiode levenslang duurt. Daarom moeten wij pubers van alle leeftijden tegen zichzelf beschermen en onze maatschappij tegen hun fascinatie beschermen.
  – Vuurwerk mag niet meer verkrijgbaar zijn voor particulieren.
  – Enkele gemeenten organiseren al professionele vuurwerkshows en dat zouden er meer moeten worden.
  – Overleg met buurlanden om eigen import te voorkomen.

 4. en dat zijn de binnen dieren maar voor de buiten dieren de hebben het helemaal zwaar, gewoon stoppen met vuurwerk, voor die dieren kan je geen veilige plaats bieden en de troep die blijft liggen en die de beestjes proberen te eten,dat snappen ze niet,
  als je wilt knallen doe je dat maar op je spel computer!

  en het geld aan het milieu want denk maar dat het milieu “verknalt” wordt die dagen…

  arme meisje max, en jij Karin
  teuntje is best stoer maar volgt overall heen
  me net als queeneke
  ze maken het goed
  ze hebben hebben er echt wel last van
  en van de eendjes,, fuutjes en de andere water vogels is er niets te zien
  die komen nu pas weer terug

 5. Kater Freek en ik hebben op de trap gezeten. Durfde niet omhoog en niet omlaag ‘t arme beest. Stom vuurwerk!

 6. Toch jammer te moeten constateren dat zowel de onthoofding in Almelo als de ontploffing in iemands gezicht te Maarsbergen in 2003 plaats vonden en dus niet in 2017 zoals gesuggereerd wordt.

 7. Dank voor dit Parooltje, Karin. Begin jaren ‘50, van de vorige eeuw had geen enkele particulier in Amsterdam vuurwerk. Alleen op Konginnedag werd er een groots stedelijk vuurwerk afgestoken op de Marinewerf. Weinig huizen in de buurt, brandgevaar nihil. Gemaakt en aangestoken door professionals. Dat was een geweldig prachtige en feestelijke bijeenkomst waar tienduizenden mensen van genoten. Daar zouden we met Oudejaarsavond voor moeten kiezen met elkaar. In de rest van de stad was het ook gezellig. Nergens onverwachte oorlogsgeluiden, wel feest. Particulier vuurwerk zou anno 2018 niet te koop moeten zijn, de handel verbieden en illegaal afsteken handhaven. Beter voor mens, milieu en dier.

 8. De overheid moet geen evenementen organiseren. Een paar minuten vuurwerk voor een handjevol mensen = instant faal. Als het al doorgaat want overheden zijn dol op afgelasten. Gemeenteshows zijn geen alternatief en kunnen particulier vuurwerk niet vervangen.

 9. In de UK is sier vuurwerk het hele jaar te koop en geen overlast er mee. Als in NL het vuurwerk word verboden, haalt men het uit buurlanden of stoken een vuurtje in een vuurkorf en gooien wat bussen deodorant er in voor wat knallen of carbied schieten!! Oplossing is voorhanden :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.