Eindejaarswens

2018

2018Mijn Eindejaarscolumn valt dit jaar vroeg, aangezien de krant met Kerst niet verschijnt. Daarom nu al wat tips om het komende jaar beter door te komen.

1.Kijk minder praat- en nieuwsprogramma’s op tv, en meer series en documentaires. Waar de kwaliteit van series de laatste tien jaar een ongekende, stijgende lijn vertoont, schommelt die van het informatieve vertier zo ongeveer rond het vriespunt. Er zijn serieus mensen met een beter geïnformeerd standpunt over migratie of vluchtelingen dan de gemiddelde BN’er, maar toch laten talkshows vooral die laatsten aan het woord. Op 2Doc verschijnen geweldige achtergrondverhalen en prachtige egodocumenten, die geen incidentenjournalistiek bedrijven maar juist laten zien hoe complex de wereld is en wat de grote lijnen zijn. Ze tonen vaak ook hoe we dingen beter kunnen doen: met meer aandacht, meer waarheidsvinding, meer toewijding, en meer ruggegraat.

2, Volg minder nieuws en meer achtergrondverhalen. In haar poging beter te begrijpen waar ‘de’ PVV-stemmer vandaan kwam, heeft de halve vaderlandse pers haar oren laten hangen naar nieuwrechts. Maar in plaats van die stemmen te analyseren, speelt de pers voor ongemedieerde roeptoeter annex megafoon, en is vervolgens ‘verrast’ wanneer dat tot meer populariteit van de betreffende politici blijkt te leiden. Zo wordt nieuws een instrument in plaats van een analyse. Zie Thierry Baudet: hij mist elke dossierkennis en kan alleen bogen op arrogantie, dedain, retoriek, een handvol gimmicks, en heel veel foute vriendjes. Maar de media laten zich betoveren door zijn goochelaarsbravoure en vergeet verblind naar zijn zwarte inhoud te kijken.

3. Voor wie twittert en facebookt: kruip uit je bubbel. Volg eens een serie mensen met wie je weinig gemeen hebt en met wie je het zo op het oog totaal niet eens bent. Je leert daar geheid een boel van, al kan ik niet garanderen dat dat altoos leuke lessen zijn. Je ontdekt al snel dat wat jij voor vaststaand feit aanneemt, elders als volstrekt wereldvreemd wordt gezien. Het is een crash course om te leren relativeren; maar met mazzel leer je beter na te denken, en beter te argumenteren. Want beweren dat je gelijk hebt, is niet hetzelfde als een oprecht debat voeren.

4. Zorg beter voor jezelf. Kook vaker zelf in plaats van iets kant-en-klaars in de oven of magnetron te schuiven. Het is een prettig idee om zelf voor jezelf te zorgen, en maak gewoon per keer wat meer: twee dagen achter elkaar hetzelfde eten is echt geen straf. Bovendien hebben we tegenwoordig allemaal een diepvries.

5. Zorg beter voor de planeet. Stop met vliegen: de douanecontroles daar zijn sowieso onuitstaanbaar geworden, evenals de wachttijden, maar het is vooral zowat het allervervuilendste dat we tegenwoordig doen. Neem voortaan liever de trein naar Parijs of Berlijn.

6. Wees lief voor anderen. Groet je buren, knik naar vreemden in je straat, en geef de kassamevrouw, bezorger of vuilnisman eens een compliment.

Author: Spaink

beheerder / moderator

19 thoughts on “Eindejaarswens”

 1. M’n eerste en laatste vlucht was als 6 jarig jochie over Zestienhoven. Voor de rest; het klopt wbt praatprogramma’s , dieper programma’s en koken en eten. Heel fijn jaar gewenst en nog even lekker bijkomen van je jaardag. (alsnog van harte)

 2. Mag ik zo vrij zijn nog een tip toe te voegen? Neem een abonnement op De Correspondent. Ik volg ze iedere dag omdat zij objectief en onafhankelijk zijn. Ook bewonder ik hun gedegen onderzoeksjournalistiek.
  Dat we moeten stoppen met vliegen ben ik geheel met je eens maar ik houd mij in deze buiten de discussie daar mijn motieven die achter deze mening schuilgaan nogal onzuiver zijn vanwege vliegangst.
  Ook wens ik jou,, Karin, hele fijne feestdagen toe!

 3. Dit jaar kennis gemaakt met je nieuwsbrief. Interessant en inspirerend voor mij. Nr.3 ga ik zeker proberen. Fijne dagen en een heel gelukkig nieuwjaar. Kijk al weer uit naar je volgende nieuwsbrief.

 4. Neem dit jaar eens een dakloze in huis. Vooral met de feestdagen wordt dat erg gewaardeerd door deze mannen en vrouwen van de straat. Wees gul en geef wat je jezelf ook geeft. Misschien stinken ze en praten ze incoherent of zijn ze op een andere manier confronterend. Dit zijn de mensen die het niet uitmaakt wie er in het land regeert, of Piet zwart moet zijn en het glazen plafond voor vrouwen geslecht moet worden. Dit zijn de mensen voor wie de hashtag #metoo iedere dag een leven lang van toepassing is. Zij hebben iedere dag ‘White Privilege”. En als je deze mensen afstotelijk vindt ga dan eens naar een voedselbank en geef gul aan iemand die iedere dag de touwtjes aan elkaar moet knopen.

 5. Als ik hier vrij mag zijn over je eindejaarswens;

  1. Inderdaad teveel lullige talkshows, te rechts praatgroeperingen ( teveel naar voren brengen zoals bij DWDD ), te weinige midden ( beetje evenwichtig houdend ) partijen, te weinige links partijen naar voren. Helemaal bull shit, die ellendingen Rechtsgroeperingen. Je hebt gelijk in wat betreft minder kijknieuws die je hoofd op hol kan omslaan tot gekke gedachtenbol . Geen nut van. Heb ik nou ook flinke les geleerd, probeer niet meer te schelden om die manier.

  2. Volgens mij ben ik de enige linkse want in Limburg heb je allemaal grote PVV-monden, waar je ook sowieso elke dag hoort te vertellen, helemaal poeh!! Daar ga ik nooit in die soort praters verdedigen, zeker geen nut van! Ook flinke les: Niets willen weten wat de anderen over de hele rotzooi ervan vinden of denken. Spreken is zilver, Zwijgen ( luisterend oor ) is goud!

  3. Nou, mensen zijn mensen, tja…..verder doe ik er ook niets veel meer aan. Dit jaar was mijn motto: Nou Man Man Man, maar ook mensen mensen mensen!

  4. Haha herkenbaar, heb ik ook vaak kant en klare maaltijd, tja, door drukke werkzaamheden ben je hartstikke moe thuis. Daarvoor mijn huwelijksleven had ik ook full time jaren jaren jaren lang gewerkt en ook elke dag zelf moeten koken voor tweeën terwijl mijn ex als parttime werker was. Doodverschrikkelijk vermoeiend was dat ! Dat nooit meer! Ik doe mijn eigen dingen, inderdaad zo weinige mogelijk kant en klare maaltijd in de magnetron, dan huppakee naar mijn werkkantine lekker warme hapjes of zelfgemaakte soep klaar voor mij op tafel, heerlijk minder te doen dan all full time van 36 uur lang werkweek. Maar ooo, in 2018 gaat mijn volledige dieëten, operatie en dieëten blijvend doen, alles omzetten naar gezonde voedingen was al vrij sprake met mijn zkh. Hoerrraaa! Morgen dus weer vervolggesprek daarover.

  5. Gelijk heb je. Voor zolang geen vliegvakantie meer, wegens mijn verhuizing naar Maastricht wegens mijn nieuwe baan in de toekomst, dus geen tijd voor de vakanties.

  6. Ben altijd te goed voor de anderen,eigenlijk te veel voor anderen in plaats van mijzelf denken, altijd lief en mensen zijn mensen !!! Nu denk ik graag aan mij zelf, mijn kunstenaarsleven, liefdevol met mijn ‘dierbaarsten’!

  7e geboden aan Karin: Ik ga in 2018 minder lange lullige verhalen hier schrijven, excuses daarvoor ! Stoutert van me! Minder schelden aan die onzinnige ministers die flapdrollen<— daar gaat ie weer he. hi.

  Maar uch, ik ga mijn bucklist verder maken wat mijn wensen zijn in 2018 , dan naar me tweet plaatsen. Verstandige Kerstmaaltijd zelf maken en knallend jaarwisseling 2018 ! Doei xxxxx

 6. Bedankt voor je altijd inspirerende stukken, veel van wat je schrijft hou ik me aan, ik zal het overige ook in het nieuwe jaar, nog eens goed doornemen.
  Te beginnen met dit stukje in mij telefoon te zetten.
  Ik wens je prettige Dagen en een Mooi en Gezond 2018
  en nog een late felicitatie met je verjaardag.

 7. #1 Kijk meer tekenfilms.

  #2 Volg meer nieuws en minder achtergrondverhalen. Alleen haal dat nieuws niet van nu.nl of tv maar uit buitenlandse kranten die de Nederlandse oogkleppen negeren. Achtergrondverhalen zoals die van De Correspondent zijn helaas niet veel meer dan uitgewerkte propaganda. Of zoals DC-baas Rob Wijnberg zegt: journalistiek is actievoeren.

  #3 Jammer alleen dat die andersdenkenden zélf niet zo gecharmeerd zijn van andere andersdenkenden. Ze schatten eerst in of een nieuweling in hun kamp of van dat van de vijand behoort, ben je van hun krijg je een like, lijk je op ‘de ander’ krijg je een block en in beide gevallen doet wat je eigenlijk zegt er niet toe.

  #4 Ga vaker uit eten.

 8. Even serieus, wie of wat maakt het eigenlijk uit of men een trein neemt of het vliegtuig. Het zijn beidde vervuilers. De klimaatcrisis is een feit. Hooguit schuiven we de finale collaps een jaartje extra voor ons uit door met de trein te reizen.

  #tip 7, begin met sparen voor een goede zeewaardige boot.

 9. Klopt allemaal. Veel goede stukken van u gelezen Mw Spaink. Alleen die diepvries ….. Gebruikt ook nogal wast stroom. Wat er in ligt kun je zelfs in het Oost Groninger dorp waar ik met veel plezier woon 7 dagen per week in de supermarkt halen. Ik heb de vriezer een jaar geleden de deur uit gedaan. Nog niet één moment gemist.
  Eruit met dat ding.
  Groeten Eef

 10. 8:stoppen met de drug nicotine.
  9: overgaan op electrisch vervoer.
  Kruip uit je bubbel en ga met de trein naar Berlijn… tsktsk. Metropolist.
  Waarom geen Zierikzee of tjetjerkeradeel op de fiets?

  Voor de rest doet dit allemaal niet veel onder dan een streng conservatieve preek van de pastoor.
  Fijne dagen en vele goede jaren.

 11. @HenK (14) Accepteer je sterfelijkheid. Goeie tip, al heb ikzelf niet zoveel moeite met het accepteren van “mijn” sterfelijkheid. Ik heb het veeleer lastig met het aanvaarden van de sterfelijkheid van anderen. Bij deze hoop ik dan ook vooral dat mijn naasten er nog kunnen/mogen/zullen zijn in 2018, zonder al te veel lijden. Anders misschien vooral leren accepteren van “de” sterfelijkheid. Moeilijk!
  (en ondertussen, tijdens dit ontzettend korte bestaan, vooral genieten van de meest onnozele kleine dingen, als daar zijn… (en af en toe iemand toelaten om daar mee van te genieten). Een uitdaging?

 12. 2018: Hier zie ik nr 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7. Niet alles lukt het. Leg uit:

  1. Minder TV kijken lukt me niet. Maar wel de goeie is dat ik tijdens bv DWDD of Pauw of dergelijkse minder interessante personen wegzap, steeds regelmatiger.
  Ben zelf veranderd: Geen links meer, gewoon neutraal en wel in het midden. Geen gezeik meer!

  2. Nog steeds zwijgen als goud wat betreft PVV en of FvD achterban en betogers.
  Ben zelf geen spatveranderd: Niets opreageren!

  3. Van drukke mensen, menigte ben ik nog steeds mensenmoe. (vooral op mijn voormalige werk ). Ben zelf weinig veranderd: Niets van wat mensen aantrekken die alleen op aandachtsgeil en of middelpunt willen staan, soms wat te mopperen wat betreft ongelijke behandeling onder mensen.

  4.Gelukt, geen kant en klare maaltijd meer eten. Zoveel mogelijk groenten extraatjes bij eten, minder vet eten, gezonder eten, valt me 10 kilo af. Nog doorgaans dieeten die soms niet echt lukten, zoals vakantie in Italië en nu kerstsmikkies. Vast ergens 2 kilo erbij na oudjaarsdag.

  5. Verhuizing naar Maastricht was van de baan wegens gewijzigde baan en al de onzekerheden rondom mijn voormalige bedrijf. Woon nog steeds op eigen appartement, voorlopig laat ik het zolang zo totdat ik mijn nieuwe baan voor onbepaald krijg, dan kan ik er zeker wat plannen.

  6. Gelukt, denk heel veel aan mijzelf, aangezien sommige mensen mij heel veel pijn hadden gedaan, zelfs mijn ex. Never I think about it more again!!!!

  7. Niet altijd gelukt: Maar wel goede les is dat ik steeds minder lange blad hier schrijf, probeer kort en krachtig te geven. Lukt me vast wel volgende jaar ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.