Het gaat allang niet meer om de kinderen

Patrick Mathurin als Sint

Patrick Mathurin als SintJenny Douwes speelde de vermoorde onschuld: ze had het alleen ‘akelig gevonden’ dat die Zwarte Piet-protesten tijdens de intocht van Sint in Dokkum zouden plaatsvinden vlakbij de feestvierende kinderen. Dat was echter maar de helft van het verhaal. Douwes had de week ervoor mensen opgeroepen de toegangswegen tot Dokkum te blokkeren, zodat de protesteerders Dokkum niet konden bereiken.

Het Openbaar Ministerie greep donderdag in en verbood dat plan. Terecht: afritten blokkeren omdat je mensen die je onwelgevallig zijn, de pas wilt afsnijden? Als een legale demonstratie je niet bevalt, doe je daarover je beklag bij de burgemeester; je gaat niet de openbare weg afsluiten.

Op zaterdagochtend stopten desondanks een aantal auto’s plotseling midden op de snelweg, pal voor de bussen van de mensen die tegen Zwarte Piet kwamen protesteren. De bussen werden tot stoppen gedwongen, achter hen vonden godbetere botsingen plaats. De protesteerders konden Dokkum niet meer in: het was op eigenrichting pur sang.

Over de affiliaties van Jenny Douwes laat ik me niet uit: wellicht heeft ze meer aangericht dan ze in haar vrome benepenheid kon bevroeden. Maar wat ik niet begrijp: hoe kun je nu zó boos zijn op mensen die tegen een naargeestig symbool van racisme willen protesteren, dat je denkt dat het een tof plan is om de snelweg abrupt te blokkeren, en de veiligheid van willekeurige automobilisten in gevaar te brengen?

Kom niet aan met het verhaal dat Douwes haar kinderen wilde beschermen tegen het Pieten-protest. Want al wie nú nog weigert te luisteren naar de verhalen van ouders wier kinderen lijden onder Zwarte Piet, naar mensen die in Zwarte Piet het wrede verleden van hun voorouders terugzien, is het niet om kinderen te doen, en niet om wellevendheid. Die timmeren alleen lustig aan de plaat voor hun eigen kop.

Tien jaar geleden dacht ikzelf ook nog: ‘Ach, het is een kinderfeest, iets onschuldigs – maak je niet zo dik.’ Maar toen ik begon te luisteren naar de verhalen van mensen die dat totaal anders beleefden, besefte ik: dan liever een Veegpiet, of een Paaspiet. Of wellicht een zwarte Sint, met witte hulpjes.

En nog weer later besefte ik: al die ‘tradities’ waaraan we ons zo vastklampen, zijn absurd recent. Het is pas sinds kort dat we al het meisjespeelgoed roze maken en al het jongensspul blauw; dat is geen traditie, maar moderne indoctrinatie. Zo ook werd Piet pas in de laatste eeuw pikzwart: voorheen was-ie een kleurloos – en dus: verondersteld wit – hulpje van Sint. Piet is pas in de twintigste eeuw zwart gemaakt. Vasthouden aan een traditie die recent is uitgevonden, terwijl je in alle toonaarden wordt verzocht het anders te doen: ja, dan hebben we het toch echt over racisme.

Kinderen maakt het geen donder uit welk feest ze vieren; het Zwarte Piet-loze feest in Amsterdam bewees dat. In Dokkum waren ze vast ook blij geweest met de intocht van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen.

[Foto: Patrick Mathurin als Sint.]

Author: Spaink

beheerder / moderator

19 thoughts on “Het gaat allang niet meer om de kinderen”

 1. De link werkt niet.
  Mijn ogen gingen open toen ik zag wat er allemaal ter verdediging van zwarte piet werd gezegd — en hoe enorm het percentage racistische uitingen daarbij was. Als ik in dat kamp zat, zat ik misschien fout… en toen ben ik door gaan zoeken en denken.

 2. De vuilspuiterij is schrikbarend maar is te verwachten omdat die bewust wordt opgeroepen door een groep die anderen consequent uitscheld voor racist. “Zwarte Piet is racisme” is en blijft een belediging.

 3. @3 Volgens mij is iedere “vuilspuiter” verantwoordelijk voor zijn/haar eigen uitlatingen en gaat het niet aan om je daarbij te verschuilen achter het argument dat eea. werd “opgeropen” (al dan niet bewust).
  Opmerkelijker is dat juist als de kwestie die voorligt racisme betreft de tegenwerpingen bol staan van racisme. Dan nog vol houden dat zwarte piet, en de hele discussie eromheen, niets met racisme te maken heeft is mi. bewust je kop in het zand steken/onverschilligheid/domheid.

 4. Ik vind zwarte Piet als zodanig geen racisme, maar het racisme binnen het pro-zwartepietenkamp is meer dan stuitend. Daar ben ik erg van geschrokken. De andere partij vind ik ook behoorlijk drammerig, eerlijk gezegd, met nu weer gezeur over de nieuwe pakjes in Amsterdam. Eigenlijk vind ik beide partijen zo langzamerhand superirritant worden, kortom. Dus de middenweg, de roetveegpiet, de witte piet, ik vind het allemaal bést, als het gezeur in vredesnaam eindelijk eens ophoudt.

 5. Op Curacao zijn de Zwarte Pieten gewoon ouderwets Zwart. https://www.youtube.com/watch?v=r9bzBi1kieM

  Het zijn zeurpieten die op weg gingen in een bus naar Dokkum. Daar zaten eigenlijk allemaal blanke mensen in en hier en daar een zwarte. Eigenlijk zijn het een soort van beroepsactivisten die afreisden naar het verre Friesland om daar hun wil op te leggen. Betaald door Soros. Ik denk dat Nederland dit groepje kotsbeu is want ondanks dat de Friese tegenactie geen schoonheidsprijs verdient werd het gebaar enorm gewaardeerd. Het is van de gekke dat een kleine minderheid de wil op gaat leggen aan een meerderheid. Als je Zwarte Piet ziet als een vorm van racisme, reis dan af naar Curacao en ga daar zeuren …

 6. Er worden weer zoveel woorden gebruikt. De woorden racisme en respect zijn onderhand geheel sleets geworden. Ze worden te pas en te onpas gebruikt.
  Zelf heb ik ‘Viva Friesland’ geroepen en geschreven. En iedereen weet toch al eeuwen dat je de Friezen niet dwars moet gaan zitten met nonsens. Bonefatius is het voorbeeld daarvan.
  Laat het rustig aan de evolutie over of ‘zwarte piet’ verdwijnt. Langzaam komen er meer veeg, stroopwafel en ander soortige pieten. Maar wie zal daar dan weer tegen zijn ?

 7. hoe denk je dat onze wereld er uit zou zien, Bert Stokwielder, als we destijds de vrouwenemancipatie ‘rustig aan de evolutie zouden hebben overgelaten’, evenals de emancipatie van de zwarte bevolking in Amerika ?’ Hoe denk je dat het komt dat er nu ‘langzaam aan meer veeg en andersoortige pieten komen’ ? Zou dat misschien iets te maken kunnen hebben met de meer activistische aanpak sinds enkele jaren, terwijl vriendelijke verzoeken decennia lang aan dovemansoortjes waren gericht ?

 8. Dat het OM het verboden had dat lees ik nu voor het eerst. Het maakt het allemaal nog vreemder. Inderdaad is het nu eigen rechter spelen en dat kan niet in dit land.

  Ik begrijp echt niet dat we deze fantasie figuren Sint en Piet niet kunnen aanpassen aan de tijd waarin we nu leven. Waarbij het leuk is voor iedereen.

  Het verhaal is in korte tijd al helemaal aangepast. Gaat het nog om stoute kindertjes die in een zak meegenomen worden naar Spanje? Zoals toen ik kind was, en bang was voor Sint en Piet? Nee toch? Waarom dit dan ook niet aanpassen? ik pleit voor Pieten met hun eigen huidskleur en dan mensen van allerlei komaf dit het spelen. Lijkt me harstikke leuk.

 9. Beste Karin Say it loud Y am black and y am Proud Black is Beautiful is het Zwarte Piet of Swarte Piet ? Roze Witte Gele Rode Blauwe oranje groene Regenboog Piete mij maakt het geen donder uit en de kinderen ook niet en tradities horen mee te veranderen in de tijd We zijn geen Engelsen Echter Qua effectiviteit kan KOZP beweging nog wel wat leren om tactvoller en slimmer de opinie te doen veranderen op deze manier bereiken ze het tegendeel Ik had gedacht dat jij dat ook wel zou zien Misschien zou je wel een goede adviseur kunnen zij voor hoe bereik ik mijn doel ! nou ja ik krijg toch geen antwoord dus Succes ermee !!!

 10. Het racisme is het Sint ‘feest’ ingeslopen. Zelfs de slavenhandel was in oorsprong niet eens racistisch. Maar ontkennen dat het bestaat … of roepen dat Piet een kindervriend is? Ik neem mezelf kwalijk als cisgender flikker de gevoeligheden en het structurele karakter niet eerder te hebben onderkend. De reacties en het rare fanatisme hebben me mede de ogen geopend. Traditie? Als halffries heb ik nooit gemerkt dat ze in Dokkum nog heksenverbrandingen hebben.
  Overigens heb ik als ‘wit’ kind aan Piet ook een trauma overgehouden. Ik ben nog uit de tyd van de zak, de roe en meenemen naar Spanje – traditie.

 11. Demonstreren is een democratisch recht, of dit nou een pro -of anti pieten demonstratie is. Waar ik wel moeite mee heb, dat er hier gevaarlijke toestanden zijn ontstaan op een snelweg, waarbij doden hadden kunnen vallen. Ineens op de rem staan op een snelweg, is gewoon levensgevaarlijk. Dit is op geen enkele wijze te rechtvaardigen, Een snelweg is geen geschikt demonstratieterrein.
  Nog even over Zwarte Piet.
  Ik ben van mening dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft.
  Ik ben zelf een felle anti-racist en beslist geen aanhanger van de PVV, FvD of Leefbaar Rotterdam (ook niet de NVU).
  Zwarte Piet bestaat al eeuwen en hij is zwart, omdat hij door de schoorsteen kruipt.
  Nu met de multi-culturele samenleving, is Zwarte Piet ineens een probleem voor sommige groepen in de samenleving.
  Let wel, Zwarte Piet is echt zwart en de donkere mensen in ons land zijn bruin, dus niet zwart.
  Vanwaar dus alle ophef.
  Maar goed, als bepaalde mensen zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet, mag het voor mij ook een Zwarteveeg -of Witte Piet worden, om van al dat gezeur af te zijn.

 12. Nou, wat word ik toch kei kei kei moe van soort uitspraken rondom zwarte pieten. Maar Racisme?? Helemaal onzin, sinds Sylvana Simons ineens in DENK intrad, haalde nogal uit naar rascisme rond Nederland. Ze komt natuurlijk uit Suriname en woont altijd nog in Nederland, stond ook heel leuk voor tv programma’s, maar sinds ze in de zogenaamde politieke partij DENK als arrogante Haantje het voorste kwam en ineens iedereen een loer bleef draaien. Hoe overspannen zij ook al voorkwam, kwam ze niet meer vooruit dan terug op af naar rustoord en dan weer terug naar haar eigen partij Artikel 1. Oke. Maar ga toch niet weer een loer draaien om allemans kijkje nemen naar Sinterklaas en Zwarte Pieten. Om simpel te zeggen is Sinterklaas nog steeds oude man, die ook mee werkt voor de kinderen. Oudgerimpelde Sint en zwarte pietjes blijven gelukkig nog steeds jonge knechten en wel mooi opgemaakte make up, prachtige kleren, gouden ringen ( want ze zijn al steenrijken ! ) om voor de kinderen te spelen en lieve kadootjes geven omdat kinderen lief zijn. Kinderen zijn gemengde mensjes. Niks verkeerds mee. Hoezo Racisme??? Schei uit! Kijk ook naar eenzame Kerstman die ook voor kinderen komt elke jaar, oudgerimpelde oude man werkt ook hard evenveel als lieve zwarte pietjes. Nou en? Maar als traditie van Sint en Zwarte Pietjes volledig wordt afgeschaft, dan gaat ook naar de kerstman aan de beurt omdat hij ‘wit’ is. Ook onzin!

  Vanuit Politieke Partij artikel 1 gaan bedoeld naar de mensen die in Nederland op gelijke voet wordt behandeld én geen discriminatie meer , dat zijn wij allemaal ook. Maar over sprookjes gesproken moet men in artikel 2 zelf opstellen welke sprookjes, welke bijbelverhalen, welke koran teksten echt moeten afgeschaft worden als het echt, echt, echt om discriminatie gaat !!!

  Als ‘Zwartjes’afgeschaft wordt, hoeven wij toch niet met onzinnige make up vermengen met al afdruk van bruine ruiten, vlekken bruinen, gestreepte bruinen, ronde kleurstipjes op te doen, dat is echt werkelijk dat ze voor de schut worden geschoven door degenen die het niet meer weten wat ze dan aan moeten doen. Schei uit! Gewoon kinderachtig !!!

  Als zwarte piet afgeschaft wordt, dan gaat Sinterklaas liever naar huis, dan mag hij in Spanje lekker als steenrijke man rusten en zwarte pieten in de sprookjesboek dichtgebundeld zijn, omdat ze niet worden getolereerd. Amen !

  Dan vind ik ook dat Kerstman ook naar de Rustoord genieten, als steenrijke oude man eindelijk rust en zegt: “Hey Sylvana Simons, kom niet bij mij in de buurt wonen! Je wilt toch in Suriname wonen, ga dan meid !

  Amen ! Rust voor de vrede, geen discriminatie meer!

  Of anders gaan we gewoon door met traditie, alle feestelijke tochten voor de kinderen! Geen discriminatie aan, want de kinderen beseffen niet wat ze ervan denken!

 13. Wie vandaag de moeite nam om de beelden uit Dokkum te zien zag een heel eng zwart mannetje geflankeerd door een agressief ogende ordedienst op het podium raaskallen naar een meegereisde voornamelijk blanke menigte. De man heet Gideon Everduim. Het wordt me koud om het hart als ik die man zie en hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.