Naar Mars, of in de diepvries!

cryogenics

in de diepvriesJaren geleden opperde een Amerikaanse kennis bloedserieus dat het heus verstandig was als ik mezelf tijdig zou laten invriezen. Ik had immers MS, en je wist maar nooit hoe die ziekte zich bij mij zou ontwikkelen. Zonde als ik nog meer invalide zou raken, toch? Over honderd jaar was er vast een geneesmiddel voorhanden; als ik tegen die tijd werd ontdooid, kon ik wellicht van mijn ziekte worden bevrijd.

Hoe ik hem na die opmerking heb aangekeken, weet ik niet precies meer, maar het moet een blik vol afgrijzen zijn geweest.

Hoe kóm je op het idee: werkelijk iedereen van wie je houdt op de gok achter je laten, en helemaal in je up – bovendien in een maatschappij die je niet kent, en waarin al je vaardigheden, verworvenheden en kennis volslagen irrelevant zijn geworden – wakker worden en dan solitair denken dat je herboren bent? Leven doe je met anderen, en zonder inbedding in het weefsel van de maatschappij, je geliefden en je interesses om je heen resteert alleen een bar naakt bestaan.

Datzelfde afgrijzen bekruipt me telkens wanneer Elon Musk en consorten hun plannen ventileren voor kolonies op Mars. De aarde verwarmt, het klimaat verhit, het leven hier wordt onleefbaar als we niets doen – komaan, laten we dan maar verhuizen, en ons met een zeer select groepje op Mars vestigen. Beginnen we daar gewoon overnieuw.

De plannen van Musk hebben nog het relatieve voordeel dat hij voorziet in hele families die met je meeverhuizen. Je hoeft van hem niet iedereen achter te laten. Aan de andere kant: je moet wel superrijk zijn, Musk begroot zijn emigratieplannen geloof ik op een miljoen dollar per persoon. Knappe vrienden- en familiegroep die zo’n bedrag kan opbrengen. Plus dat ik me persoonlijk ernstig afvraag of ik me thuis zou voelen in een groep die zo met geld smijt, en die onze vertrouwde wereld zo makkelijk verzaakt.

Temeer daar het grosso modo precies dezelfde groep is die de wereld nu al decennia in de steek laat: die haar van haar maatschappelijke inkomsten berooft, die haar plundert, en die alleen aan haar eigen overleving denkt. De groep die redeneert: als het hier mis gaat, dan maar de lucht in. Mars, here we come! En laat de rest op aarde maar stikken.

Ik snap dat Musk gefascineerd is door technologische vooruitgang. Voor wat hij voor elektrische auto’s en zelfsturend verkeer doet, zal ik hem altijd dankbaar zijn. Maar zijn idee dat we onze troep achter ons kunnen laten en elders overnieuw kunnen beginnen, als een tabula rasa, acht ik ronduit perfide.

Temeer daar Musk zijn inventiviteit en zijn Marsmiljoenen evengoed – en nuttiger, voor de rest van ons – kan investeren in maatregelen om de opwarming van de aarde te vertragen, en zo tijd kan winnen. Er zijn slimme plannen om het smelten van de ijskappen tegen te gaan met grote ruimteschermen die zonnewarmte tegenhouden. Waarom investeert Musk daar nou niet in?

Author: Spaink

beheerder / moderator

10 thoughts on “Naar Mars, of in de diepvries!”

 1. “… zonder inbedding in het weefsel van de maatschappij, je geliefden en je interesses om je heen resteert alleen een bar naakt bestaan
  Verhuizen, naar een andere straat, wijk, stad of dorp verschilt hooguit gradueel en wat dunkt U van de rimboe of de Sahara? Nogal ingrijpend.

  En geldsmijterij? Is ook van alle tijden. Vandaag komt een Leonardo onder de hamer die naar schatting ‘n slordige honderd miljoen op gaat brengen. Kippetje voor wie behalve Rolls-Royce, Maserati etc. ook nog een Boeing-met-chauffeur in de garage heeft.

  En wat je d’r an hebt weet je ook niet. Toen Newton, naar ‘t platteland gevlucht voor de pest, zich een slag in de rondte verveelde; knutselde hij voor zichzelf een soort sudoku-voor-gevorderden in elkaar en nu zitten we met de brokken: de wiskunde uitgebreid met integraal- en differentiaalrekenen. (overigens was Leibnitz tezelfdertijd voor eigen rekening met nèt zoiets bezig dus alle schuld op Sir Isaac schuiven geeft geen pas)
  Einstein en Planck van’tzelfde laken ‘n pak: relativiteit en quantumtheorie. ‘n Eeuw geleden nog esoterisch geneuzel; nu kunnen we niet zonder.

  Je hebt ook ‘n fikse kolenberg nodig, om dat treintje naar Mars -behalve gravitatiekatapulten géén tankstations onderweg- op te stoken, nog afgezien van de problemen -voorlopig onoplosbaar- die je dáár weer tegenkomt.
  Dat geldt ook voor parasolletjes-in-de-ruimte om pinguins te redden.
  Besjoecheld, allemaal, maar ‘t staat te gebeuren.

  Beter ware ophouden met fokken om de bevolkingsgroei niet alleen af te remmen maar stoppen en omkeren. Helaas zijn wij mensen niet zo goed in logica en dingen op onszelf betrekken, nèt als met carpoolen: hoogste tijd dat de buren daar een aanvang mee maken. Goed voor ons muljeuj.

  Kortom.

 2. Q: ¨Er zijn slimme plannen om het smelten van de ijskappen tegen te gaan met grote ruimteschermen die zonnewarmte tegenhouden. Waarom investeert Musk daar nou niet in?¨

  Omdat dat helemaal geen slimmee plannen zijn. We zijn voor ons leven (en groentenverbouwing) afhankelijk van de zon. Die (deels) verduisteren is (deels) de dood invoeren.

  Tenzij je het meteen ziet als maatregel om de overbevolking in te perken….

  Janus.

 3. Waarom zou uitgerekend Musk moeten investeren in iets waar heel de mensheid toen en nu haar steentje aan heeft bijgedragen. Vanuit evolutionair standpunt gezien is het helemaal nog niet zo’n gek idee dat alleen (financieel succesvolle) mensen de mogelijkheid nemen op Mars een nieuw begin te maken. Het lijkt potverdorie wel natuurlijke selectie. En de rest laat zich gewoon invriezen. :)

 4. Beste Karin bijzonder goed stuk alhoewel erg voor de hand liggend . Iedereen die ook maar een beetje nadenkt zal er zo overdenken.

  Je dankbaarheid richting Musk vind ik zwaar overdreven . De bizarre rijkdom die Musk heeft verworven met Paypal beschouw ik als een ernstige Uitwas Van Het Kapitalisme.De winsten die hij daarmee maakt zijn zo extreem groot dat hij gigantische avonturen op touw kan zetten en bij mislukking nog niets aan de hand. Maar okay hij had ook Rembrandts kunnen gaan verzamelen maar ik denk dat hij gewoon nog veel meer winst in Elktr Autos ziet In idealisme bij hem geloof ik niet GR initiaal genoot hhhaaa

 5. Lieve Karin,

  Weer eens genoten van een knap staaltje betrokken en tegelijkertijd afgewogen essayistiek van jouw hand. Keep on the good works working.

  Lieve groetjes van Cor. :-)

 6. Na 100 jaar lang bevriezing ben ik dus opeens herrijzen als horende in plaats van dove, dan zou ik toch allang helemaal gek worden van geluiden die ik nooit had gehoord. En mijn ziekte volledig genezen? Dan moet je daar ergens gevoelloze mens rondlopen zonder mijn dierbaarste families, vriendinnen, vrienden die ook er niet meer zijn, Jezus man, No way ! Laat me maar mooi cremeren en allang bij de hemelpoort terecht of ik tevreden ben over de aardbol. Ik zeg ook geen Ja, dus nee. Ahummmm. terug flitsen naar mijn bol wonen om te veranderen, maar ben god niet. Dus die gekke SF-technologie moet heel erg gestoord zijn. Geen leven hoor ! Heb heel wat films gezien, echt zéér fascinatie. Van jaren 80 tot nu toe heel wat gezien. bv zie link : https://www.moviemeter.nl/film/9163 Dat moet je echt zien, Karin. Ik heb in die tijd jaren 90 gezien, Indrukwekkend dacht ik. Maar oweeee…. ( sorry vertel maar mooi niet, kijk maar zelf ! ) en andere link ook bijzonder indrukwekkend: https://www.moviemeter.nl/film/235 . Heel wat films gezien en documentaires gezien op TV heeft me ook goed doen beseffen: Waar blijft de mensheid waar wij hier ook thuishoren? Geen robots meer aan, wat moet je dan daarmee? Hij of zij bedient alles wat je zegt. Ook geen leven hoor. Ook knoppen drukken dan meldt ie dat je niet mag vloeken of schelden, dan is iedereen zo strak braaf. Hoe de toekomst eruit ziet over bv 100 of 200 jaar, bestaat ook geen foto’s meer vanuit albums en PC internetten, allemaal naar Bewegende Scientologisch beelden ( in 4D en of 360 maar dan zie je alles wat er in de glazen schermen kunt zien. ) helemaal drukte waar je geen goede ogen voor hebt, ook geen mensheid. Dat is vrij ernstig dat we nu nog niet realiseren hoe de komende kinderen, kleinkinderen zouden doen. Maar ik weet het wel beter, sorry. Zo zie ik het al , zeker niet over 200 jaar, maar eerder. Dan zijn we al hartstikke dood, helaas voor degenen die niet zouden willen. De andere kant zou ik wel willen om even een kijkje te nemen na 100 jaar bevriezing. Als het me niet bevalt maak ik me zelf kant. Klaar ziezo ! Mijn lieve Oma zou allang gek worden dat wij allemaal met mobiel over de straat lopen zonder te groeten en kijken. Lieve Oma, ga aub terug naar je hemelpoort dat is toch nog mooier he?!

 7. Toch heeft Elon Musk wel een punt. De Aarde is gewoon reddeloos verloren. Al die goede voornemens, al die milieuconferenties, en iedereen blijft autorijden en fokt gewoon door. Dat gaat gewoon mis, en dan moeten er een paar kolonies zijn, waar (hopelijk verstandige, want rijke :-) mensen ) kunnen overleven om t.z.t. de boel weer op te bouwen… als de Aarde dan niet Venus achterna gaat, want dat kan ook, en dan is er niets meer te redden…
  Het enige wat ik aan te merken heb, is, dat hij zich op Mars concenteert. Ik zou beginnen met de Maan, dat gaat beslist sneller, en daarna kun je ook makkelijker verder gaan naar Mars.
  Kortom, als je de menselijke soort wilt laten voortleven, heeft hij beslist een punt.

 8. @9.
  De Aarde is nier reddeloos verloren.
  Die uitspraak is minachting jegens alle inheemse(primitieve) volkeren die al 65.000 jaar of langer op hun wijze deze Aarde bewonen.
  Alleen een natuurbarbaar die alleen vanuit zijn eigen kortzichtige cultuur van amper 2000 jaar kijkt zo tegen de Aarde aan.
  Wordt een cultuurbarbaar (primitieve) dan weet je dat die Aarde gewoon te redden is.

  Daarom staat er in het grote sprookjesboek: wie niets heeft, heeft niets te verliezen.
  Wie veel heeft des te meer.

  Trouwens waarom bang zijn voor totale anarchie als onze cultuur in complete chaos bezig is met instorten. Die vele ziekten, vele zieken en overbevolking met ophokplicht(ook voor mensen) en steeds meer bijkomende vaccinaties wijzen op dat cultuurverval.
  Die primitieven(inheemsen) leven toch ook meer dan 2000 jaar in hun ‘anarchie’.
  En als zei dat kunnen waarom wij dan niet?

  Ruimtevaart(reizen) kan helemaal niet. Alleen een cultuur in verval schept op over haar prestaties. Dit esoterisch idee is niet niet nieuw onder de zon vraagt maar aan de veda’s, summeriërs, oudegyptenaren en maja’s. Ook zij hadden een dikke duim.

  En die Musk behoort tot leisureclass. Die is helemaal niet bezig met mensheid of onze toekomst maar hij doet gewoon een hobby omdat hij als vele superrijken van gekkigheid niet meer weet met dat vele geld wat te doen. Van minder transparante rijken moet je hun hobbies helaas vernemen via pananama- en/ paradisepapers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.