Sprinkhanen

The Paradise PapersDe lonen stijgen al jaren amper, om van de uitkeringen niet te spreken. ‘De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,3 procent, maar dat vertaalt zich vooralsnog niet in navenante loonstijgingen. Dat is al jaren zo: de salarissen lopen structureel achter bij de economische groei,’ schreef de Volkskrant dit weekend. Bijna 1 op de 5 werknemers n Nederland werkt in een sector waar de gemiddelde koopkracht momenteel zelfs slechter is dan in 2000.

En terwijl de inkomensongelijkheid in Nederland redelijk stabiel is, neemt de vermogensongelijkheid flink toe. Het CBS meldde vorig jaar dat de 1,4 procent miljonairshuishoudens in Nederland samen 44 procent van het totale vermogen bezit, en de rijkste 10 procent liefst viervijfde van het totale vermogen. De ongelijkheid groeit, kortom: de economie trekt aan, maar de koopkracht stagneert, de uitkeringen kelderen, en de vermogensverschillen worden rap groter.

Zondag bleek waar al dat geld blijft: het verdwijnt via offshore belastingconstructies uit het zicht. Apple, Nike, Facebook, Uber, Vistaprint, Shell – ze horen bij de miljardenbedrijven die via ingenieuze constructies, deels georganiseerd via Nederland, vrijwel in geen enkel land belasting betalen.

We bloeden dood door zulke constructies. The Guardian, een van de kranten die meewerken aan het in kaart brengen van de Paradise Papers, een ris gelekte documenten van advocatenkantoor Appleby over bedrijven die offshore geld onderbrengen in onder meer Aruba, de Bahama’s, Bermuda, de Kaaimaneilanden, Malta en Samoa, meldde dat er alleen vorig jaar al jaar zo’n 600 biljoen euro is weggesluisd via deze constructies.

Zeggen dat het meestal om legale constructies gaat, volstaat niet meer. Wie naar de grotere ontwikkeling kijkt, ziet een akelig plaatje opdoemen. Want zulke bedrijven maken enerzijds volop gebruik van de infrastructuur van de landen waarin ze actief zijn – van wegen, onderwijs en gezondheidszorg tot elektriciteitsnetwerk, de vuilnisophaal en subsidies – maar weigeren tegelijkertijd daarvoor meer dan een habbekrats belasting te betalen. Daarmee zuigen ze landen leeg: want het zijn dan alleen nog de burgers die deze infrastructuur financieren. De burgers, met hun dalende uitkering, hun stagnerende koopkracht en hun slinkende vermogens, moeten de gaten vullen die de miljardenbedrijven doelbewust in het delicate sociale weefsel laten vallen.

We moeten deze schimmige constructies dringend ontmantelen: die stellen miljardenbedrijven immers in staat om als een leger sprinkhanen volledige maatschappijen kaal te vreten en van binnenuit leeg te zuigen. Zij zijn de reden dat op uw uitkering wordt beknibbeld, dat docenten belazerd betaald krijgen, de salarissen stagneren en de zorg onbetaalbaar lijkt.

Het lek had beter The Parasite Papers kunnen heten. En Rutte: laat die afschaffing van de dividendbelasting in hemelsnaam achterwege. Burgers hebben dat geld harder nodig.

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Sprinkhanen”

 1. @Spaink “En Rutte: laat die afschaffing van de dividendbelasting in hemelsnaam achterwege.”
  meiske toch; dat kàn écht niet. Dan gaan die bedrijven allemaal weg uit Nederland om ergens anders in de wereld OOK GEEN belasting te betalen … .. .

 2. oh, nog wat
  ze betalen niet alleen geen belasting; ze vragen overheidssubsidie om hier te lande hun zegenrijke werk te komen volbrengen
  en ze krijgen ‘t ook nog – ze betalen dus MINDER dan geen belasting

  Alles omdat ze zogenaamd werk creëren – dat is niet zo! Niet omdat ze dat niet zouden willen (daar weet ik niets van) maar omdat ze hooguit banen kunnen schrappen. Er is alleen meer personeel nodig als de consumentenvraag toeneemt en dus creëert de burger meer werk; pas in laatste instantie komt de producent die daar wat in ziet in beeld.

  Allemaal die corrupte politici van linX tot reX zitten zo ons geld aan hun criminele vriendjes aan de beurs en bij de banken en woningkorpussen en noem maar op te doneren om daar later een lucratief slaatje uit te slaan in de vorm van tenminste één commissariaat – ‘s meestens meerdere.

 3. het is het oude principe : de winst is privaat en de rotzooi is voor het collectief. Zeggen dat het om legale constructies gaat volstaat niet meer, inderdaad en de vraag dringt zich op WIE die constructies legaal heeft gemaakt en waarom.

 4. 1: Dit probleem is onoplosbaar. Want het probleem speelt wereldwijd.

  2: Dit probleem speelt al veel langer dan vandaag, reeds decennia lang.

  3: Af en toe en om de zo veel tijd roept een politicus dat er iets aan dit probleem gedaan moet worden. Mooi zo.

  4: Dit probleem is mogelijk dankzij de politici.

  5: De politiek staat in dienst van de grote concerns. Zij worden na hun politieke carrière beloond door deze concerns.

  6: Dit probleem is nu even hot. Maar over enkele dagen heeft niemand het er meer over.

  7: Gelukkig heeft men ons #metoo, genderisme, racisme en discriminatie als thema’s aangereikt.

  8: Ik kijk reikhalzend uit naar het nieuwe album van Bono’s U2.

 5. Rutte I,II,III en zijn hele achterban die met finance te maken heeft, is zo corrupt als wat hoor. Hoe krijgt er voor elkaar met foetsie-biljoen euro die via bitcoin zou heeft weggesluisd. Loonverhoging is amper gestegen, zelfs in Juli jl. zou het aan ons bedrijf ook nog uitbetalen die 2% verhoging tot nu toe hebben wij als werknemers niet gezien. Kabinet maakt subsidie over naar de gemeenten, die pakken heel anders uit dan wettelijke CAO plichten nog aan ons uit te betalen.

  Verder ook nog met percentage van koopkracht, Rijken en Steenrijken hoeft maar net zoveel als wij aan belasting betalen, hoe meer ze vermogen hebben, hoe minder wij vermogen hebben, dat is echt wel zo. Foetsie met bitcoin, waar gaat ie dan heen? Kantoren of banken? Geef de namen, dan wijzen wij wel naar die banken en wel wie meerdere verantwoordelijkheden dragen om die coin weg te sjoemelen naar onbekende onzin die belastingvrij??? Waarom gaan die bitcoin gewoon niet naar belastingvrije land zoals Monaco ? Zoveel TV-journalisten die verstand hebben daarover, klopt ook geen zier !!! Neem goedgeleerde aan tafel, maak het dan duidelijk naar welke wijzingen die bitcoin dan heen gaat? Rijken en steenrijken stelen zelfs zoveel geld van ons af, echt wel. Kijk voorbeeld naar directeur van SGL heeft 2 miljoenen euro verduisterd, die kocht voor dure dressuurpaarden, kunstwerken, luxe vakanties etc etc. Verdomme nog aan toe; SGL die potgeld zou voor de zorg van gehandicapten investeren. Ook foetsie! Allemaal Pleuris kutklootzooi !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.