Kies met wijsheid

unitedNa de doodse stilte van GroenLinks de afgelopen week over het voor de zoveelste keer geschonden demonstratierecht of de nauwgezette achtervolging door extreemrechts van Zwarte Piet-protesteerders, krijg ik redelijk mijn bekomst van de partij die zolang de mijne was.

Waar Klaver dezer dagen wel druk mee was: hengelen naar het ‘gewone’ volk. ‘Als het alleen maar gaat over identiteit, migratie en andere sociaal-culturele thema’s, wint rechts. Wij willen vanaf nu de nadruk leggen op geld, werk en de macht van het bedrijfsleven,’ zei hij, en kondigde een ‘kantinetoernee langs fabrieken, voetbalclubs en schaftketens’ aan. O hemel, GroenLinks gaat de strijd met de SP aan, compleet met nauw verholen mannelijkheidsideologie. (De werksters in de thuiszorg en de schoonmaak beschikken zelden over kantines.)

Kies je opponenten met wijsheid, Klaver.

Ik vrees dat wanneer GroenLinks het níet over migratie heeft, dat terrein helemaal in handen valt van rechts en extreemrechts: dat zou een doodenge ontwikkeling zijn. Los daarvan: waarom is ‘identiteit’ ineens zo in het verdomhoekje gekomen bij GroenLinks?

Van een term als diversiteit word ik persoonlijk ook niet vrolijk. Die is me te cosmetisch: hup, een vrouw erbij, en iemand met wat meer kleur, en klaar ben je, zelfs al heb je verder nog geen sikkepit in je beleid veranderd. Ook ‘identiteitspolitiek’ vind ik een gemankeerde term. Het zijn immers niet de vrouwen, de migranten, de homoseksuele, de transseksuele of zwarte mensen die zichzelf uit eigen beweging zo benoemden: zij, wij, zijn door anderen in die hokjes geduwd. En we krijgen straf als we daaruit willen breken.

En laten we wel zijn: de mensen die zeuren dat identiteitspolitiek zo hinderlijk is, zijn meestal juist diegenen die zelf grote groepen mensen met gemak als ‘anders’ hebben gelabeld – niet de mensen die graag uit die hokjes willen stappen. Temeer daar zulk hokjesdenken altijd elkaar uitsluitende paren gebruikt: wit/zwart, man/vrouw, hetero/homo; hokjes waarbij de een boven de ander staat, en stilletjes de norm is – en dus nooit om verantwoording of uitleg wordt gevraagd.

Identiteitspolitiek en hokjesdenken gaan om niets anders dan mensenrechten, daar moet je als GroenLinks nooit badinerend over doen. Maar Klaver wil liever op kantinetoernee.

Er zijn andere partijen die me trekken, maar de vrees dat ze de kiesdrempel niet halen, weerhoudt me steeds. Mijn ideale partij zou een fusie zijn tussen Artikel1/Bij1 en de PiratenPartij. De een is geweldig in het nadenken over inclusie, over mensenrechten en identiteit, en weet hoe je coalities bouwt tussen uiteenlopende groepen mensen. De ander excelleert in nadenken over publiek versus privaat, over openbare ruimte, privacy, surveillance en technologie.

Zou zo’n partij deelnemen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, dan won die subiet mijn hart – en mijn stem.

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Kies met wijsheid”

 1. Vergeet Groen Links, zij zitten in de Current Level democracy. Dat is niet meer van deze tijd. Tijd voor een holistische Integrale Transformatie. Doe je mee, sjoerd Hania

 2. Dan moet je partij liefst ook nog het midden zien te vinden tussen het tactloze geschreeuw van Sylvana en de saaie stukken van de piraten.

 3. Als je goed bekijkt naar vier ‘VVD-achtige partijen’ , met hulp van VVD-achtige Zalm
  zeggen genoeg hoeverre ze hebben bereikt tot Coalitie partij,
  met meerdere zetels dan andere partijen die bij elkaar moeten rapen tot 74 zetels.
  Het heeft ook iets met “slecht-opvoedkundige Universiteit” te maken,
  waarmee ze toch slaagden om verder te stromen met hun rare neuze, stropdassen
  ( bijna allemaal hetzelfde kleur ), Helemaal dezelfde politie-achtige kleuren.
  Zelfs Klaver binnen stapte om coalitie te bespreken, droeg hij allemaal blauw.
  Vergeet het vooral niet hoe die soort partijen niet echt gemotiveerd zijn in hun eigen partijen,
  hoe ze hadden moeten klinken: Rood gaat naar PvdA, SP, Groen naar D’66.
  Klaver droeg bijna nooit groen, altijd blauw, grijs en zwart. Helemaal oersaai.
  Dat geeft me aan niet minder mild.
  Ze knuffelen zich gewoon met partij van eigen ik-vorm minister die beter weet
  die maar niets uitkomt en of uit de handen loopt. Allemaal poppenkast!

  Ja, allemaal in één pot nat.
  Pechtold duikt van het midden naar rechts, vooral voor veel mensen zéér teleurstellend,
  Buma met eerzuchtige neus, dat schijnt op te houden tot de zogenaamde saluut,
  Zegers uit de Christelijke kerken belooft niets met zijn gezichtskarakter,
  laten staan voor VVD meeloperij, in de hoop dat hij met volle imago kan strelen,
  Rutte rijkeluize moederzoontje die van huilebak en niet-serieuze pianospeler schuilhield
  tot hij met zijn volle elleboogwerken overstapte tot de bitcoinse economisch bankovervaller.

  Kijk naar achterban van welke partijen van Rutte mee opstapelt: Jonge aap Hugo de Jonge,
  bange Muisje Kasja Ollogren, Paardestaartje Carola Schouten, Piepende vleermuis Zijlstra,
  Kale Gorilla Grappenhaus enzovoorts enzovoorts, allemaal toch geen goede argumentaire.
  Eerder voorzichtig dan ze al eerder heel erg gewoon voorkwamen als ministers.

  Helemaal weinig veranderd sinds Kabinet I én II.
  Zo’n karaktersgezicht in jarenlange VVD achtige Rutte is zéér beinvloedbaar aan de domme mensen
  die denken ook nogal heel wat in hun mars hebben, lopend met stropdassen
  naar Universiteit van Leiden, Groninge, Zelfs Amsterdam !!!!!!

  Waar blijft de wijsheid van andere partijen?
  Ja, Klaver is voor mijn ogen toch iets zachtmoedig, Roemer als babylolly-likker, helaas.
  Hoe zie je het dan welke ministers werkelijk,werkelijk, werkelijk om hun eigen partijen geven?
  Bijna geen één, ja Klaver was voor mij de laatste strohalm , in de hoop dat hij erg Rosenmöller-mondig
  méér kan doen die fel en kritisch toonbaar was voor elke tegenstander .
  Heel goede argumentaire was hij het wél !

  Femke Halsema in topwijf met alle talen, goede argumentaire in eigen GL-partij ,
  geeft kleur van groene gezicht, mensheid, socialer dan ooit.

  Tegenwoordig zie je de kabinet Rutte III bijna helemaal hetzelfde, éénrichtingsverkeer van idiote denkbaar
  van welke uitleggen ze zullen doen. Helemaal waardeloos, slaapverwekkend,
  poppenkast gordijnen dicht door ons GEWONE VOLK !!!!

  Iedereen in Nederland vreest voor wit-zwart, man-vrouw, hetero-homo paren, Jezus doe normaal!
  Voor mijn part bestaat wit en zwart niet eens, want wij allemaal zien er helemaal niet wit of zwart uit.
  We zijn allemaal licht en donker, mooi bruin, mooi roze, mooie cremé allemaal precies hetzelfde als mensen,
  niks verkeerds mee! Veelal mannen onderdrukken vrouwen helaas met hun volle en vieze duim,
  weggecijferde identiteitspolitiek heeft er alles mee te maken.

  Hetero-Homo paren zijn langzamerhand wel als de kloof van Mozes-zee groter geworden, niet wetende
  welke pad ze verder zullen lopen. Rechts Hetero kan zo van alles zo krank uitpakken,
  kijk getrouwde hetero ging vreemd met wie dan ook is, Homo ging terug in de kast, voor imago strelen
  tot hun succesvolle carièrre.
  Ja hoor, heb heel wat gelezen en heel wat gehoord in mijn hele Nederlandse homo en lesbowereld.

  Zelfs ene journaliste schreef over lesbisch scene, Lesbisch code, doodleuk details artikel
  over ons eigen wereld die niet met gevoelens meetellen(??),Jezus, verdomme die krank journaliste toch !!!
  Ze schuift ons wereld weg door haar te 180 graden omdraaiende verhaal,haar zogenaamde wetenschap
  die niet echt meetkunde heeft te vertellen, helemaal onzinnige schattingschap maar hoor !!!
  Over haar keuze tot hetero en ze neukt wel suf met haar vriend. Proficiat. Mij boeit me toch niet!
  Zelf weten, maar ga ons niet zeggen alsof wij in een scene hebben gezet, code aangaven,
  allemaal grote onzin. Bovendien tennist ze nog wel met roze pink, wat heeft ze daar eigenlijk te zoeken?
  Ze is toch hetero geworden, wat motte ze daar dan ? Weer in scene toespelen tot haar valse verhalen?
  Nou, zie je maar hoe ze zoiets in kruiswegen terecht komen, van homo naar hetero, lesbo naar hetero,
  alle archieffoto’s zijn verbrand in de gemeente, en of in de metalen kluis voor hun dubbelleven, zelf weten.

  Knoop in je oren: Wij alle mensen hebben gevoelens !

  Wij, ja !!! Wij met ons homo en lesbisch wereld zijn mensen met gevoelens !!!!

  Dus, over rechtsdenkenden kijken altijd ons hoofd heen, volle radicalen tegen bepaalde geloofsovertuiging,
  bepaalde mensen met gevoelens !!!! Helemaal dood-engerds.
  Maar waar blijft artikel 1 die al jarenlang aan de gang bestaat?
  Ziet Kabinet Rutte III niet eens?
  Of Kom op, Klaver ; Wijs die artikel 1 aan, als de wet overtreedt !!!!!

  Ik mis het zeker :
  geschiedenis met gemotiveerde partijen waren zeker:
  opstandige Rosemöller, Halsema, Hedy D’Ancona, Den Uyl,
  Kok en Lubbers die alles voor hun eigen partijen gaven, in alle kleuren!!!!

  Nu zie ik helemaal bijna van blauw naar grijs !!!

 4. Er is juist keihard campagne gevoerd op de rechten van minderheden, immigranten in het bijzonder, met als resultaat het laagste zetelaantal voor linkse partijen ooit. Hoe komt de VVD aan 33 zetels? Dat zijn echt niet allemaal burgers die er economisch keihard op vooruit gaan met rechts beleid. Door op economische thema’s campagne te voeren waagt GL een poging om een groot deel van die kiezers terug te halen naar links, vrij logisch in mijn ogen. Dat betekent natuurlijk niet dat ze opeens geen oog meer hebben voor discriminatie en racisme, daarom vind ik je statement een beetje overtrokken.

 5. Ook ik voelde me deze week genaaid en verraden door GL. Heb je als arbeider je hele leven hard gewerkt en het huisje dat je in je jonge jaren gekocht en afbetaald hebt krijg je de rekening gepresenteerd omdat je met je eigen geld je aankoop, in dit geval dus een huis, betaald hebt. Gaan ze dat straks ook met je andere bezittingen doen ? Met de planten in je tuin of de groeten op je aanrecht ?

 6. Bert, Ik voelde me al jaren lang genaaid door Rutte I, II, III. Alles bij elkaar krijg je de mensheid weinig naar boven. De kloof van Rijken en Armen ( ik zelf zat gewoon vlak boven de lijn Armen, wetende hoe het was.) Heb in het verleden tijd 2 huizen gehad, door de scheiding viel gelukkig goed in tweeën, maar dan hield die kl**tregering wel iets uit je zak vandaan, die niet overbodig was voor ons allen. maar voor die kl**tregering met volle argusogen was helemaal niet gewoon. Vroeger hield voor alleen heel erg gewone huisregels, loongrens regels enzovoorts die de kloof van Rijken en Armen niet opviel. Bijv. De baas van bv autobedrijf verdiende gewoon voor gulden, 2 en half en 3 keer zoveel als arbeiders ( werknemers ), bv als je als werknemer verdiende voor 1400 gulden, was voor de baas heel erg gewoon voor tussen 3.500 gulden en 4.200 gulden. Tegenwoordig zie je de werknemer ( arbeiders ! ) bv in de fabrieken of bedrijven voor 1200 euro, is voor de baas 6 a 8 keer zoveel , dus tussen 7200 euro en 9.600 euro. Het is echt helemaal niet erg gewoon. Kijk ook naar de mensen die afgestudeerd waren van bv Universiteit Amsterdam of Leiden, verdient hij als bijvoorbeeld redacteur voor gemiddeld 2500 euro , na 10 jaar is dan 1000 euro meer natuurlijk. Voor mijn ogen is beetje normaal, omdat de kloof niet opvalt. Het gaat om de mensen die met mensen omgaan. Maar niet de grote bazen, directeurs, topambtenaren, ministers, voetballers, sporters die heel erg ongewoon, zo torenhoog, salaris verdienen met gemiddelde 5 miljoenen euro, plus bonussen en gouden handdruk als ze vertrekken( alsof ze vroegtijdig in pensioen zijn gegaan ), wegwezen hier, naar bijv Indonesië kan hij enorme paleis van goedkope prijs kopen, en de rest lekker eeuwig rijk blijven. Zo gaat het maar door. Rutte heeft 2e huis in Zweden, Willem Alexander krijgt gratis hectare grond van zijn moeder, belastingvrij !!!, noem maar op. Tegenwoordig maakt de mensheid kapot dan je lief. Die KL**TREGERING zuigt al jarenlang je eigen zakgeld weg. NU even voorbeeld naar mij: Ik was vorige jaar gescheiden, meteen eigen woning , betekent dat je toch wel in 2017 terug moet betalen aan de belastingdienst van jaaropgaaf 2016, omdat je nog getrouwd was. Dat was natuurlijk een hoop geld verlies, geen beetje winst mooi meegenomen. Dan denk ik van : Betaalt Rutte echt belasting aan de regering waar hij woont , bij zijn moeder thuis??? Jezus, kies dus nooit verwende rijkeluize jong onervarend minister , geen stem geven !!! Nu Klavertje binnen is, ziet hij er wel best met baby face uit, jong ook. Hij leeft ook zeer goed, maar de vraag natuurlijk is of hij ons eigen volk echt ziet waar wij echt leven. Dubbel belasting betalen, noem maar op. Blij nu toe dat ik er goed mee af ben, die dubbel. Let op, van bezittingen waar je aan je kinderen zou laten erven, krijgen ze ook zo te maken met belastingbetalen, wie weet heb je gelijk in, dat ze overal gaan neuzen in je prive Leven. Dan gaan wij , met ons volk, ook doen: Overal in de regering neuzen wat ze echt aan het doen zijn en hun prive leven storen, hun bezittingen overal neuzen !!!

 7. Op dit moment heeft de Correspondent een serie over alledaagse helden, mensen die hoewel ze werken nauweljks rond kunnen komen. Mijn man en ik zijn een tijdje van die helden geweest. Mijn echtgenoot was dat bij Postnl, waar hij als oproepkracht elke week maar moest afwachten of er werk was en hoeveel.
  Een vriendin van me werkt in het onderwijs, onderbetaald, onderschat en ondergewaardeerd werk met al gevolg dat er nauwelijks nog vervanging te krijgen is als er iemand ziek wordt.
  Dochter van iemand in de straat werkt als in de verzorging. Die staat ‘s nachts met zi’n tweeën op een afdeling in een verpleeghuis. Daar komen alleen de zwaarste gevallen nog terecht.
  Vriend van me werkt als postbezorger, gelukkig in loondienst, maar wel slecht betaald. Ik zie elke dag hier een vrouw met een kinderwagen met baby erin de post rondbrengen. Van Sandd. Ik zie hier een gepensioneerde man de huis-aan huisbladen rondbrengen.
  En dan wordt her hier geprotesteerd dat Jesse eindelijk eens ziet dat Links meer is dan identiteit en dierenwelzijn?

 8. Dat heb je juist opgemerkt @Marianne. Verder kan ik stellen dat Karin er van uit gaat dat in fabrieken alleen mannen werken en dat vrouwen geen voetbalclubs vormen en dat kantines voor mannen bedoeld zijn. Karin zou eens moeten weten hoeveel mannen ieder dag in de schoonmaak werken, en dan vaak ook nog eens de meest zware en gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren. @Hokjesdenken.

 9. Vvd en b.v pvv drijven op de angst voor de verandering van de middenmoot, verder hoor ik niemand in de kamer over de nieuwe slaven en hoe dat komt. Hoezo rechten van de mens?

 10. “maar de vrees dat ze de kiesdrempel niet halen, weerhoudt me steeds”

  Alhoewel ik een iets andere politieke kleur heb dan Karin heb ik de vorige kamerverkiezingen de knoop doorgehakt en mezelf de luxe gegund van het niet meer “sociaal gewenst” te hoeven stemmen.

  Er is geen enkele partij meer die mijn politieke standpunten nog vertegenwoordigd. Geen partij meer die niet zijn kroonjuwelen verkocht heeft of ideologische veren heeft afgeschut. Maar met het verstrijken van de jaren krijg ik persoonlijk steeds meer behoefte aan mensen die nog ergens voor durven staan.

  Ik heb de vorige verkiezingen Piratenpartij gekozen (privacy, digitale mensenrechten horen echt een keer serieus op de politieke agenda). Hebben de kiesdrempen niet gehaald, maar ik (en mijn geweten die soms los van mij lijkt te staan) hebben echt geen enkele spijt.

  Gemeenteraadsverkiezingen gaat lastig worden in het Enschedese. Het is guurheid alom, met weinige zonnige vooruitzichten wat je ook maar stemt.

 11. @10.DeRaaf – “kroonjuwelen & ideologische veren” – helemaal mee eens.

  Zo gauw hun kont het pluche raakt zijn de beloften, aan de kiezer gedaan, niets méér waard dan de warme wind vantussen hun billen.

  Alleen 50Plus, SP en SGP hebben de kans, om burgers onder ‘t compromitterend mom van compromis een mes in de rug te steken, nog niet waar kunnen nemen en blijven, met de nieuwe spelers in de arena (DENK, FvD en PvdD), vooralsnog betrouwbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.