De bal ligt nu bij jullie, mannen

Weinstein en MeToo

Weinstein en #MeTooDe beerput ging open; de verhalen van vrouwen die door Harvey Weinstein waren belaagd, stroomden eruit. Ineens werden de goede vragen gesteld. Niet: wat hadden die vrouwen verkeerd gedaan, maar: waarom hadden de mannen die ervan wisten, niets gezegd? Niet: hoe hadden deze vrouwen zich moeten gedragen om dit te voorkomen, maar: hoe kon hij zo lang wegkomen met zulk misselijk machtsmisbruik? Niet: waarom hebben deze vrouwen Weinsteins wangedrag niet eerder aangekaart (een deel deed dat, maar werd als aandachttrekker weggezet), maar: hoe kun je zulke intimidatie voorkomen?

Sindsdien gebruiken vrouwen op Twitter de hashtag #metoo, om te verduidelijken hoe vaak ze met seksuele intimidatie en verkrachting te maken hebben gehad. De tweets met die hashtag zijn niet bij te houden, zoveel vliegen er over je scherm. Wat te doen?

Mannen moeten vaker ingrijpen, werd meermalen voorgesteld. Het idee is nobel, en er zijn zat mannen die dat oprecht willen en soms ook doen. Maar de suggestie slaat de plank mis: want zelden speelt zulk wangedrag zich openlijk af, zichtbaar, met andere ogen erbij, in de publieke sfeer. Een op de acht vrouwen in Nederland is ooit verkracht; in 85% van de gevallen was dat door bekenden, en bijna altijd in een thuissituatie. Wie moet er dan iets van zeggen? Die vrouw? Naar haar wordt op dat moment niet geluisterd, dat is nu juist het probleem.

We moeten vrouwen die gewag maken van misbruik en intimidatie – plus de mannen die het is overkomen – serieus nemen, dat zou werkelijk een stap in de goede richting zijn. Want elke aanklacht of beschuldiging van seksuele intimidatie die publiekelijk geridiculiseerd wordt, draagt ertoe bij dat slachtoffers van vergelijkbare feiten wel beter uitkijken: die leren op afstand een akelige les, en houden voortaan liever hun mond.

Jackson Katz, een Amerikaans deskundige op het gebied van seksueel geweld, biedt een betere oplossing. Verleg de focus. Heb het minder over de vrouwen de het is overkomen, en meer over de mannen die het doen. Zeg niet: een op de acht vrouwen is verkracht, maar: mannen verkrachten een op de acht vrouwen – een subtiele doch ingrijpende verschuiving van perspectief, die de dader centraal stelt. Verkracht kunnen worden is geen eigenschap van vrouwen; verkrachting plegen is een eigenschap van teveel mannen.

Katz maakt, terwijl hij vrouwen voorop stelt, tegelijkertijd terdege duidelijk dat ook mannen lijden onder verkrachtingen gepleegd door andere mannen: ze zijn bang voor hun dochters, hun zussen, hun geliefde. Soms worden ze zelf het slachtoffer van verkrachting, vooral wanneer ze aan andere mannen zijn overgeleverd (denk aan het leger, aan sport, katholieke internaten, de padvinderij).

Zijn suggestie aan mannen? Maak duidelijk, altijd en overal, dat grappen over misbruik en ‘kleedkamerpraat’ het ultieme slechte voorbeeld zijn. Steun vrouwen, toon leiderschap, en laat seksisten vallen.

Noot: Inmiddels duikt de hastag #HimThough op, die ook de focus naar mannen en daders wil verleggen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “De bal ligt nu bij jullie, mannen”

 1. In mijn leven ben ik op jonge leeftijd 1 maal bedreigd met seksueel geweld door een man en 1 maal aangerand. Maar ook ben ik 1 maal door een vrouw aangerand, en heb ik enkele malen te maken gehad met door mij ongewenste seksueel getinte toespelingen door vrouwen. ( Overigens, het werd met minachting weggelachen toen ik op latere leeftijd het voorval met de vrouwelijke aanrander beschreef aan een vrouwelijke kennis van me)

  Door deze ervaringen meen ik te kunnen stellen dat de bal niet
  bij jullie mannen ligt. Dit grensoverschrijdend gedrag heeft volgens mij niets met mannen ( of vrouwen) an sich te maken, ofschoon duidelijk is dat meer mannen dan vrouwen zich er aan bezondigen.

  Ook Wikipedia heeft wat te vertellen over Rape of Males
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_of_males#Female-on-male_rape

  Aanranding en verkrachting heeft te maken met directe lustbevrediging, ‘en wel nú meteen’, zonder rekening te houden met wat die ander wil. Is dat alleen voorbehouden aan mannen? Mijn ervaring zegt van niet.

  1 Op de 8 vrouwen zou in haar leven zijn verkracht. Volgens een onderzoek. Eén op ácht? Of moeten we die uitslag met en korreltje zout nemen? https://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/15/1-op-de-8-nederlandse-vrouwen-is-verkracht-1577119-a81901

 2. Daan, ben je man of vrouw?? Niet dat ik weet. Inderdaad is niet alleen aan mannen, maar ook vrouwen hoor. Dat hoor ik zo vaak hoe gevaarlijk vrouwen zelf ook zijn om iemand lastig te vallen en stalken, engerds!!!

  #MeToo amper 14 werd sexueel betast door man (42) die zei dat ik lekker was dan zijn vrouw, amper 19 werd sexueel misbruikt door man ( hij was mijn ex vriend ) die zei dat het goed voor mij was.

  Mijn platonisch vriend ( vroegere jeugdvriendje op school )geloofde niet dat ik door die 2 aanvaringen heb meegemaakt, want anders raakte hij mijn lichaam niet aan. Dus betast ook weer. Altijd boos als ik met vriendin naar het filmhuis voor vrouwen op stapte, zelfs op de fiets aangevallen door die plato-vriend. Hij zei dat mijn vriendin van mij af moest blijven. Was heel schokkend ook, schaamde me diep hoe hij het werkelijk was dan hij al was. Plato geloof ik niet meer in . Dat aanvaring in Eindhoven heb ik aan iedereen verteld, niemand geloofde me omdat iedereen hem aardig vond, zo’n sociale man. Dus ik werd ook niet eens serieus genomen.

  In mijn relatie samen met vriendin , 8 jaar , heeft ze mij met messen bedreigd, gedwongen mijn kleren uit te doen , mij sexueel aangerand. Die vriendin waar ik samenwoonde, was ook zeer lieve vrouw en toch gebeurde dat.

  Dat hele geschiedenis had ik niet de politie gebeld, want ik schaamde me zo rot. Maar wel iedereen verteld, toch niet serieus genomen, dacht ik ook dat als politie mij ook niet geloofde. Hield het op. Vreselijk !!!

 3. Ik ga nog even door. Het is best een interessant onderwerp, en ik hou niet van generalisaties die alle mannen over één kam scheren. Vrouwen die mannen verkrachten of aanranden is een taboe-onderwerp. Ik ben niet verantwoordelijk voor de juistheid van de cijfers die geleverd wordt door the Center for Disease Control’s National Survey, maar het onderzoek toont wel aan dat in meer of mindere mate mannen door vrouwen worden verkracht (of vrouwen mannen verkrachten)

  The Hard Truth About Girl-on-Guy Rape http://www.vocativ.com/underworld/crime/hard-truth-girl-guy-rape/index.html

  According to the Center for Disease Control’s national survey on sexual violence, more than 5 million men in the United States have been “made to penetrate” someone else in their lifetime, whether by coercion, intimidation, or because they were incapacitated. In a largely overlooked study focusing exclusively on college males, 51.2 percent of participants reported experiencing a least one incident of sexual victimization, including unwanted sexual contact (21.7 percent), sexual coercion (12.4 percent) and rape (17.1 percent).  Of course, most men assume they’ll be ostracized for reporting such emasculating violations, so the real numbers are likely at lot higher.

 4. @Judith, ik ben een man. Jouw verhaal onderschrijft mijn stelling dat seksueel geweld niet alleen voorbehouden is aan mannen, maar dat er ook vrouwen zijn die zich daar aan bezondigen. dit vreselijke gedrag heeft niets met man of vrouw-zijn te maken maar met directe lustbevrediging zonder rekening te houden met de ander. Bedankt voor je verhaal.

 5. @Daan, oke. Het is jouw mening hoor. Maar ik vind het toch wel dat heel veel, teveel, mannen die makkelijk in staat zijn om vrouwen te grijpen, zo makkelijk. Helaas moet ik je zeggen, dat mannenwereld niet even erg als vrouwen zijn, want aantal is onvoorstelbaar hoog, torenhoog, ik zou wel willen zeggen dat 80% mannen zijn die deden en nu nog op dit moment ergens op de wereld, maar vrouwen zijn zeker minder dan 30%…dus niet echt zo vergelijkbaar. Want penissen zijn net rakketten, grote wapens los !!! Bij vrouwen zijn iets met verborgen in zich, hoe grijpen ze dan mannen? Ik kan me echt werkelijk niet voorstellen, al begrijp ik al goed dat het wel gebeurt met gestoorde vrouwen die zo doen. Gek toch.

  Ik hoorde ook van vroegere homovriend die zelf door vier meisjes werd verkracht bij openlijke toiletten van cafe in zijn woonplaats. Hoe hij vertelde met zijn verhaal, geloofde ik hem ook meteen. Hij had zo trauma en was ook zo vol afschuw van vrouwen. Kan me voorstellen hoe hij zich voelde, precies zo. Die vier vrouwen gingen gewoon boven hem zitten……., terwijl hij vast gebonden was, was gruwelijk.

  Maar andere kant over de politie, hoe serieus hij /zij het wel niet waren/zijn, soms vond ik hen lachwekkende machofiguren. bah. Ik heb zelf politie zelf betrapt dat hij naar de hoeren ging , waren wij toevallig op loge bij vriendin thuis tegenover. Jezus het raam was open boven, wij achter de schimgordijnen konden zien. Was ook schokkend. Moesten wij ook naar politie bellen, terwijl hij zelf politie was? Maar een van ons had al gebeld , zo liep hij toch snel weg na mobiel….zo erg was het

 6. Heb zelfverdedigingscursussen gedaan ( aantal 10 ), en weet genoeg hoe ik tegen aanvallers in coma kan raken. Bang ben ik niet meer als vroeger. Een keer sloeg ik een man van 100 kilo neer, zijn neus gebroken, black out. Afgevoerd naar ZKH. Daarmee basta !!!

 7. Nog meer data en info over seksuel geweld door vrouwen tegen mannen gericht. https://www.theatlantic.com/science/archive/2016/11/the-understudied-female-sexual-predator/503492/?utm_source=twb Het is gewoon een gigantische blinde vlek in onze maatschappij. We leven met stereotypen over mannen en vrouwen die gewoon niet meer kloppen.

  Er komt en herinnering naar boven. Klas 2 HAVO. Een groepje van ongeveer 4 of 5 meiden springen boven op een jongen in de kleedkamers van de gymzaal. Onder dwang en met geweld trekken ze zijn kleren uit. Geschreeuw en gejoel klinkt er. Het was vreemd om te zien. Maar iedereen van de omstanders lachte. Behalve die jongen.

  Nu, zoveel jaren later besef ik pas dat dit pure aanranding en seksuele intimidatie en agressie was. Toen, was het een soort vreemde grap. Ik snap ook wel dat mannen er liever niet over praten. Dat heeft allemaal met die stereotypering te maken.

  “De bal ligt bij jullie mannen”. Laat me niet lachen zeg. Alsof mannen beesten zijn. Spreek mannen en vrouwen aan op hun gedrag maar scheer ze niet allemaal over 1 kam. Dat is te gemakkelijk, en zorgt alleen maar voor nog meer polarisatie in de samenleving.

 8. Op mijn FBpagina heb ik al een hele discussie. Deze materie is erg complex.
  Als jonge vrouw in een mannenwereld met groot postuur heb me nooit bedreigd gevoeld. In het buitenland wel. Af en toe voor mijn leven moeten vechten. Gisteren werd ik, oude oma, nog nagesist door een groep mannelijke toeristen……
  Het is heel goed dat de discussie nu losbarst. Het zou fijn zijn als er een wereld kwam waarin mensen met elkaar als gelijken konden omgaan, zonder angst dat sexueel vernedering of geweld op de loer ligt.

 9. Daan, Je “schreeuwde” aandachtig naar om vrouwelijke verkrachters, omdat het nog steeds taboe was. Natuurlijk begrijpelijk. Maar vergeet ook niet dat Man-Man ( homo’s ), vrouw-vrouw ( lesbo’s ), niet alleen Man-vrouw. Dus heb je misschien toevallig CelblokH gezien? Gruwelijk dat vrouwenbende een gevangene heeft verkracht met hulpmiddel. Echt om misselijk van te worden, echt niet te bevatten. Die feiten zijn erger dan mijn ervaring, gelukkig wel want aanranden is niet hetzelfde verkrachten. Aanranden noem ik zoiets betasten en in je oren ( mijn ogen ) met woordenschat lelijk fluisteren, zo vernedering. Dat vind ik het nog steeds gruwelijk. Maar ga toch niet om schreeuwende klok hangen, want het was toch verjaard. Jammer dan. Schrijf maar zelf in landelijke kranten, dan wordt het vast heel Nederland wakker schudden !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.