Rechts, rechtser, Rutte

Verplicht volkslied zingen

Verplicht volkslied meezingenOp het oog is het een bont allegaartje, die uitgelekte plannen van het kabinet Rutte-III. Een beetje D66 hier, een heleboel VVD daar, een fikse dot CDA en een toef CU erbij: kabinet klaar. Maar mens o mens, wat een droefenis.

Terwijl de winst van grote bedrijven inmiddels torenhoog is en Nederland geldt als een van de grootste belastinghavens van de wereld, worden onder aanvoering van Rutte-III de middeninkomens nog weer wat platter geslagen. Het lage btw-tarief mocht ook gerust wat omhoog, menen Buma, Segers, Pechtold en Rutte in koor – die tegenvallende belastinginkomsten moeten immers toch ergens worden gecompenseerd? – terwijl ze het bedrijfsleven voor pakweg 3 miljard aan douceurtjes toestoppen.

De overbelaste zorg, de onderbetaalde onderwijzers: ze moeten allemaal niet zo zeuren. Gewoon de markt haar verheffende werk laten doen, elke dag het Wilhelmus in de operatiekamer zingen en elke schoolklas verplicht op excursie naar het Rijksmuseum, voor de broodnodige bijles in nationale trots. Dat is pas een degelijke opvoeding!

Maar het allerergste is wel dit. Rutte en Buma papegaaien al maandenlang Wilders en hameren in hun speeches en campagnes op ‘ons soort mensen’ versus ‘de gelukszoekers’ en ‘de onaangepasten’, en gebruiken de aarde die ze zelf zo vruchtbaar hebben omgeploegd nu als argument om een hele groep mensen als tweederangsburgers te behandelen.

We moeten wel, om “tegemoet te komen aan het breed levende idee onder Nederlanders dat nieuwkomers meer profiteren van de verzorgingsstaat dan zij. Om draagvlak voor vluchtelingenopvang te behouden is het verstandig rekening te houden met deze gevoelens”, zoals Carlijne Vos het zaterdag snedig in de Volkskrant samenvatte.

Het is een klassieke, maar daarom niet minder akelige move. Eerst een groep lange tijd allerlei onwelgevallige eigenschappen toeschrijven, daarna zeggen dat je die groep nu toch echt dient te beschermen tegen de woede die je over hen hebt afgeroepen, daarna beweren dat je voor hun eigen bestwil hun rechten inperkt en tot slot jezelf uitroepen als de grote kampioen die een mooi compromis tussen strijdende kampen uit zijn hoge hoed toverde.

Via datzelfde mechanisme, beste meneer Rutte, is de praktijk ontstaan dat vrouwen zedig moeten zijn, en eigenlijk beter niet teveel gehoord kunnen worden. Al die vrijheden van vrouwen maakt mannen immers maar gek. Maar nooit, werkelijk nooit in de geschiedenis heeft het inperken van de rechten van een groep geleid tot een eerlijker, open samenleving.

Bovendien: als het volksgevoel dit kabinet-in-spe echt zoveel waard is, weet ik er nog wel een paar. Een minder grote vrijbrief voor het bedrijfsleven. Een eind aan brievenbusfirma’s. Minder controle op de burger, en meer op sjoemelende bedrijven. Burgers niet langer slechts als berekenende consument behandelen.

Het is de toon die de muziek zet, meneer Rutte, niet het volkslied.

Author: Spaink

beheerder / moderator

18 thoughts on “Rechts, rechtser, Rutte”

 1. Mijn kinderen wordt gedwongen het Wilhelmus te zingen. Ik heb de tekst er nog eens bij gepakt. In totaal komt 15 keer het woord ‘God’, of ‘de Heer’ voor in het volkslied. In 2017 wordt kinderen de christelijke god ingeprent alsof het de 19e eeuw is. We moeten kerk en staat gescheiden houden. Dat nu de staat christelijke propaganda bedrijft is tenenkrommend een de staat onwaardig.

 2. Mooi scherp verwoord. Akelig dat we die kant op gaan en de wal die het gaat keren is nog niet in zicht. Eén ding is deze eeuw wel duidelijk dat het neo-liberale geneuzel de eeuw een slechte start heeft gegeven. Misschien moeten we daar meer op gaan letten bij het afval scheiden.

 3. Ziek word ik van deze schijnheilige mannetjes en geloof me, dit kabinet gaat het niet lang maken, dit pikken we toch niet langer!!! Zoals je al aangeeft, we leven niet in de 19de eeuw! Het is domweg schande dat de multinationals hier miljoenen verdienen en de zorg en alle hardwerkende mensen in NL kunnen verrekken BAH en nog eens BAH!!! Goed artikel Karin xx

 4. @2.Ernst Nijsten – yep!
  Erst kommt das Fressen, und dann die Moral

  en als het vreten niet meer te betalen is dan kun je de moraliteit wel onder je hak schrijven en gaan dorsvlegel en gaffel afgestoft worden om herinvoering van zowel schandblok als guillotine af te dwingen – plaats genoeg op elk Marktplein

  BTW-verhoging van 6% naar 9% op voedsel&water betekent dat wie de dagelijkse kost nu nog nèt kan betalen; op jaarbasis 8,4 (achtkommavier) dagen vasten voor z’n kiezen krijgt

  mwoah – TweedeKerstdag kliekjes eten en Februari buiten beschouwing laten en je hoeft nog maar 6x per jaar op ‘n houtje te bijten – you rock! Fork Mukke!

 5. ter verduidelijking: ik geef aan spijs&drank zowat uit wat het budget daarvoor van een biistandsmoeder is – en ik hou nog zat over
  voor een handjevol motorfietsen ter, eens per lustrum in de Vogezen, deelname aan diermishandeling (foie gras) en kerken, musea, dans- en muziekfestijnen te bezoeken en, zo goed als dagelijks; de kroeg
  ik heb, behalve over mijn geestelijke volksgezondheid, niX te klagen

  maar dit, aankomend, kabinet moet TBS met dwangverpleging opgelegd krijgen

  “wat Ge de minsten der Mijnen doet; dat doet Gij aan MIJ”

  elke partij die de afgelopen 25 jaar mee heeft geregeerd; heeft de zaak belazerd en de burger bedrogen – en kom me niet aan met het compromis-smoesje

  principeloosheid is een betere term
  of gebrek aan ruggegraat
  of omkoopbaarheid
  of verraad

 6. Wat mij bij Wilders altijd zo opvalt is dat zijn Molukse achtergrond nooit wordt gebruikt in zijn anti-immigratie argumenten. Volgens mij als je als template-argument neemt: “Wat de heer Wilders, met zijn Molukse immigratie-achtergrond zou moeten weten, maar niet lijkt te beseffen…” “Voor iemand wiens roots ook in migratie liggen, lijkt de heer Wilders vrij weinig begaan…” etc. etc.

 7. @8 Het onhandige is dat toen zijn Molukse moeder emigreerde de Molukken nog Nederland waren en zij dus nog Nederlands en zij dus niet immigreerde en dus geen immigrant was.

  Maar je voorbeeld wordt erg grappig als je kijkt naar de rest van het ‘alt-right’ gezelschap van de afgelopen 15 jaar.

  Was Pim nog volbloed Nederlander, Geert is al kwart Molukker, Thierry is een halve Waal en Konstant in ieder geval geestelijk alvast een vollblut Volksduitser.

  Conclusie: hoe rechtser hoe buitenlandser. :)

 8. Psst Karin: “gebruiken nu de aarde die ze zelf zo vruchtbaar hebben omgeploegd nu als argument” => 1 “nu” mag weg

 9. Rutte begint het te snappen?….Individuen kunnen zich assimileren, integreren en zich aanpassen aan de mores van de integrerende samenleving, maar een religie of volkeren wier agressieve denksysteem haaks staat op de waarden van de ontvangende en insluitende samenleving kunnen dat niet. Zoals Robert Putnam al opmerkte: naarmate diversiteit via immigratie toeneemt, verkruimelt de sociale cohesie en neemt het wantrouwen onder burgers toe. Daar is vandaag zelfs de eeuwige adolescent Justin Trudeau achter gekomen. Het realiteitsprincipe kwam zijn land binnen op een wijze die zelfs deze kleine messias deed beven. Hij gebruikte ooit, zoals zovele politici, het dwaze cliché van ‘bruggen bouwen’, terwijl vandaag vele bruggen – letterlijk dan – van ‘security walls’ en barricades voorzien zijn. Trudeau het kind werd dan ook plots volwassen. En zelfs in Zweden, het land met het hoogste gehalte aan multicultureel surrealisme, mogen mainstream politici opnieuw van ‘Zweedse waarden spreken. Elke massale immigratie, zo laat de geschiedenis zien, verwoest de autochtone samenleving. De ‘barbaren’ deden het Romeinse rijk vallen (of die beschaving helemaal aan zijn einde kwam, is nog een discutabel punt onder historici); Engelsen, Fransen, Ieren, Duitsers en ‘Scandinaven’ hebben de oorspronkelijke bewoners van de VS kapot gemaakt; Engelsen die naar Australië werden gedwongen (the fatal shore!) deden hetzelfde met de Aboriginals. Waarom zou het vandaag anders zijn?!

 10. @12.Van den boom: “De ‘barbaren’ deden het Romeinse rijk vallen”
  kletskoek – dat waren Vandalen. “Barbaroi” was de griekse uitdrukking voor wie de taal gebrekkig beheerste of met ‘n accent sprak. Of deze lui met de neergang der Hellenen wat uit te staan hadden, is een andere zaak.

  En “beschaving” (als zelfstandig naamwoord) bestaat niet; hooguit cultuur en dat is niet hetzelfde. Beschaafde lieden ja; wanneer je een wat hoger standpunt inneemt, bij helder weer, en je kijkt op ze neer dan zie je ze soms met twee of meer bijeen staan.
  Groot of klein glas al dan niet, maar in overwegende mate al, alcoholhoudende drank bij de hand, sjekske soms in de linkermondhoek bungelend, bespreken ze zonder storende stemverheffing of heftige armgebaren de nieuwste CD van de heer Chopin, voordelen van voedselbereiding in vloeibaar stikstof, een uitvoering van “l’Oiseau de Feu” en noem maar op.

 11. @12 “Elke massale immigratie, zo laat de geschiedenis zien, verwoest de autochtone samenleving. De ‘barbaren’ deden het Romeinse rijk vallen (of die beschaving helemaal aan zijn einde kwam, is nog een discutabel punt onder historici)”

  Nee, dat is geen discutabel punt onder historici.
  In de eerste plaats ging het Romeinse rijk in het westen naadloos over in het Heilige Roomse Rijk en in het oosten in het Byzantijnse rijk, het is nooit ‘gevallen’. In de tweede plaats waren er tegen het einde van het West-Romeinse keizertijdperk helemaal geen belangrijke immigraties in het westen, laat staan massale en al helemaal niet van barbaren.
  En in de derde plaats was het West-Romeinse rijk allesbehalve een ‘autochtone samenleving’.

 12. ik snap uberhaupt niet dat dit een kabinet had kunnen worden.

  Een crimineel als formateur (in IJsland had Zalm in ghet gevang gezeten) maar in NL krijgt hij gewoon nog eens een directeurs baantje. Hoezo we hebben schijt aan het volk.

  Maarja zo doen we dat in Roofstaat nederland ( Ewald van Vugt)

 13. 2017-2018 Kabinet is nog steeds rechts, rechtser en Rutste toegenomen, kijk naar zetelverdeling hoe vier partijen ( VVD 33, D’66 19, CDA 19 én CU 5) combineren tot de machtige rechtse coalitiepartij van het hele kabinet. Veelal fractievoorzitters zijn net eendenlopers achter elkaar uit de dwangmatige systeemwetten binnen kabinet. Wat hebben ze zoal gedaan afgelopen jaar? Onveranderde RutteIII-wetten omdat Rutte zelf doet wat hij wilt, erger dan Aprilwet. Kijk dus naar rechtste Rutste Partij die is vooral aan zijn nalatigheid te danken. Stiekum onder de mat verschuilt hij toch niet meer, heel toonbaar rechtser geworden tot grote discriminatie-smoel van Armen, zieken, gehandicapten, ouderen, vergrote financiele kloof tussen Rijken en Armen, verheerlijking in alle machtpositie uit zijn arrogantie, lachwekkend leedvermakige klootzak van alle vernederingsvolken enzovoorts enzovoorts. Niemand, niemand zelfs binnen zijn kabinet zegt er weerwoord van die hem één keer zijn billen laat branden moet op de blaren zitten. Niemand, niemand en echt niemand. Iedereen binnen het kabinet vindt het prima over zijn keuze’s want ze zijn er al naar voren geschoven: Zorgpremies duurder, beroepen % loon verhoging behalve gehandicapten !, belastingen teruggaaf van huurtoeslag en zorgtoeslag, hoeveel jaarinkomen ze verdienen moeten ze ook wat deels terugbetalen zonder enige voorlichtingen??? (dat hoorde ik wel vaker), Mensen paaien om zijn stem te geven, zelfs stratenmakers enzovoorts, enzovoorts. Echt niet te bevatten. Dat is ook soort VVD geestelijke chantage. Het enige was wat ik echt niet snapte, hoe de Nederlandse burgers merendeel op VVD hebben gestemd, in totaal bijna 2,5 miljoenen burgers hebben op VVD/Rutte gestemd. De vraag is natuurlijk wat voor burgers zijn. Zelfs mijn beste vriend’s vriend heeft op VVD gestemd omdat hij niet wilde dat Wilders winnaar van de Partijen werd. Zijn reden viel op uit angst voor racistisch Wilders, kan ik me voorstellen, maar uch, VVD is zelf ook rechtste partij geworden met al invloedrijke achterban en burgers en Internationale machthebbers. Hoe voorkom je het dan voor herhalingsvatbaar om die gestoorde rechtse partijen te stemmen? Daar ga ik niet voor mijn alkennende volksliedje zingen, nooit met geluk van mijn auditieve handicap (geintje):D , dus Mensen, wat ga je dan doen, als je wilt voorkomen? Als je bijv krant leest, dan vergeet je over half jaar weer…..blij dat ik hier kan terugbladeren om mijn geest vol te hameren, jaaaa……hoe voorkom je dan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.