Nooit moe van #MeToo

Hasna el Maroudi bij DWDD

Hasna el Maroudi bij DWDDEen verbijsterende aflevering van De Wereld Draait Door, gisteravond. Hanneke Groenteman, ooit medemaakster van Neerlands allereerste feministische radio-programma Hoor Haar!, trapte af met de verzuchting dat ze die hele #MeToo-discussie beu was. Ik ben het ook zat dat we die discussie nu nog steeds moeten voeren, een paar decennia nadat zij en ik en duizenden andere vrouwen uit de tweede golf het debat over seksueel geweld entameerden. Maar ik ben vooral trots op de vrouwen die niet bij de pakken neerzitten, en die nu eigentijdse middelen aanwenden om seksueel machtsmisbruik en intimidatie opnieuw op de kaart te zetten.

Wilma de Rek eiste dat er eerst cijfers op tafel kwamen. Maar zulk onderzoek wordt al sinds de jaren ’80 uitgevoerd, en levert consistent hoge cijfers op. Een EU-onderzoek uit 2014 wees uit dat één op de drie vrouwen boven de 15 rapporteert ooit met seksueel geweld te maken hebben gehad, een op de vijf is gestalkt, en één op de twee met seksuele intimidatie kreeg te kampen. Met zulke cijfers hoef je niet elk individueel verhaal onder de loep te leggen om te constateren dat hier sprake is van een tragische trend.

De winst van al dat nieuwe onderzoek? We weten nu dat ook mannen ten prooi vallen aan zulke praktijken, al moet je de cijfers dan grofweg door vier delen.

Jessica Durlacher zei dat het er allemaal bij hoorde (‘the way of the world’), en dat je gewoon volwassen moest worden en op z’n tijd iemand flink moest afsnauwen. En allemaal vonden ze dat het bij seks hoorde: een beetje verkennen en grenzen oprekken, en achtten ze deze discussie zo zonde voor de spanning, en een barrière tegen de vrije seks. Daarbij grandioos voorbijgaand aan al die vrouwen die ’s avonds met een sleutelbos in de hand over straat lopen, of schrikken van elke avance – juist omdat ze nooit zeker weten of hun ‘nee’ zal worden gerespecteerd.

De enige die haar hoofd helder hield, was Hasna el Maroudi. Als je het niet wilt en hij zet toch door, is het misbruik – punt uit, en #MeToo. Als je het wél wilt: niks aan de hand schat, en heb veel plezier! Het enige dat nodig is, als man: vráág het, en doe niets tenzij het object van je begeerte (zij of hij) van harte ‘ja’ zegt. En wanneer je macht hebt als vrager – omdat je zo iemands baas bent, of vader, grote broer, docent, beoordelaar, of omdat je zoveel sterker bent of vermoedt dat de tegenpartij toch nooit geloofd zal worden: houd je in, en vergewis je nog eens extra.

Hasna hamerde er terecht op dat pas wanneer vrouwen oprecht en zonder vrees voor consequenties ‘nee’ kunnen zeggen, er sprake kan zijn van oprecht vrije seks – voor beide partijen.

En kunnen we het nu dan eindelijk eens over daders hebben, zonder eerst hun slachtoffers minutieus onder de loep te hoeven leggen? Want wat de rest van het gezelschap bij DWDD deed, was weinig anders dan – heel ordinair – de verantwoordelijkheid voor misbruik bij slachtoffers leggen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Nooit moe van #MeToo”

 1. Het is goed dat er bewustwording is door de discussie. Alleen betreur ik het dat kleine misverstandjes of een date die achteraf bezien niet zo leuk was als gehoopt, eveneens naar voren worden gebracht onder #metoo. Denk dat dat veel ruis veroorzaakt en de ernst van seksueel geweld en mschtsmisbruik naar beneden haalt en zo het debat kan schaden. Dan onstaat tenslotte deze vertroebeling .

 2. Vandaag op Radio 1 een soortgelijk betoog gehoord. Ik zat eerst verbijsterd te luisteren en hoorde de presentator protesterend pruttelen, maar meneer was goed van de tongriem gesneden en liet zich niet van de wijs brengen.
  Tja, iedereen die diep in z’n verleden graaft heeft wel eens iets meegemaakt wat met een beetje fantasie op seksueel misbruik lijkt, teemde hij. Het was allemaal maar overdreven en een hype.
  Na een woeste app naar Radio 1 heb ik een andere zender opgezocht.

 3. Goed geschreven Karin!

  Laatste tijd sinds #MeToo en overal bezig in de gaten houden wat er dan met het gevolg zou komen. Zoals gisteravond bij DWDD met Jelle brandt corstius aan het woord sprak over zijn moedige bekendmaking dat hij zelf verkracht was door iemand op zijn werk, jaren geleden. Hij schreef ook met de vijf w’s en de h. Hij vertelde in de krant ook over drogeren, orale misbruik, ontsnapping aan anale verkrachting noem maar op. Dan denk ik van : De helft klopt wel en de andere niet…., want als je gedrogeerd bent, ben je dan weg van de wereld en niets kunnen herinneren toch of niet?? Dat is ook de vraag. Hoe ontsnap je dan aan die anale benadering terwijl je gedrogeerd was? Wat ik iets toch beetje vraagteken zet, is of zijn ervaringen echt compleet waar was of zijn flashbacks alleen aan de verschillende beelden kwamen tot een vorm van zijn ervaringen? Niet dat ik het weet, maar hoef ook zelf niet te verdiepen naar zijn verhaal, maar wel goed dat hij naar buiten kwam. Alleen over vijf w’s en de h. viel me toch iets tegen, omdat Wie niets onder valt. Nou tja, Jelle beschermt zelf die dader ook, verdomme. Uit vrees voor Jelle’s gezin en 2e hypotheek nemen , oke. Maar dader beschermen??? Het vreemde ook is dat Matthijs van Nieuwkerk altijd op de brokken in de mond van iedereen telt, overal zijn mond insteken en allemans vrolijke boel zetten, dat is zeer ordinair en niet serieus voldoende willen nemen!!! DWDD is niet geschikt voor juistgerichte onderwerp of thema zoals #MeToo , maar draaimolend showprogramma van Matthijs zelf !!!! Om misselijk van te worden, mag ik effe kotsen? Dan denk ik van: Laat de nieuwe en wel serieus THEMA aan TV tafel zetten, zeker nieuwe vrouwelijke presentator/luisteraar. De ene weekavond over #MeToo en andere week avond-uur over Vuurbal of Economie of genomineerde boeken bijvoorbeeld. Dat lijkt me toch meer gepast dan die Matthijs’ mond die gaat als een lazarusklep ! Ik heb van de week ook mijn verhaal #MeToo gezet op twitter en toch eruit gehaald, en op mijn fb gezet en toch eruitgehaald. Waarom? Ik denk ook gekgenoeg aan het gevolg van anderen en mijzelf zeker uit zelfbescherming tegen gekke D’s en falend gevoel hebben dat ik zelf ook wil voorkomen. Lieve hemeltje toch….pffff

 4. Hanneke Groenteman is voor mij altijd de ene gewoon goede ( over boeken ) maar Oweeee zo’n snelle ellebogenwerk viel ook sneller in haar gitzwarte ogen ( haar ogen zijn vast van Groen, bruin of blauwe ), zo hard als ze kan. Die gitzwarte ogen maakt ze altijd als een koele kikker, zo kille. Dat zegt me toch niets.

 5. Chapeau voor Hasna. De formule van de dwdd is macho. Na een gevoelig item gelijk het volgende: lachen jongens. We hebben ongelofelijke haast.!
  Daar kan je als weldenkende vrouw heel moeilijk je ei kwijt. Ellebogenwerk ten top zo,n wereld moeten we niet willen. Die draait dooooorrrrrrrr!

 6. In de media is ‘slachtoffer’ degene die zo slim is het eerst met zijnhaar verhaal naar buiten te komen, de ‘dader’ is de sul die zich de kaas van het brood liet eten en gedwongen is tot reageren achteraf. Zodoende kan het felbegeerde slachtofferschap worden opgeëist door degene met de grootste media awareness en alertheid en dus macht.

 7. “Hasna hamerde er terecht op dat pas wanneer vrouwen oprecht en zonder vrees voor consequenties ‘nee’ kunnen zeggen, er sprake kan zijn van oprecht vrije seks – voor beide partijen.”
  Sorry, wat laat: in wat voor wereld woon je? Er zijn altijd consequenties als je je vrijheid van keuze uitoefent. Echte vrijheid heeft een prijs en die is hoog. En de vraag is alleen maar: ben je bereid die prijs te betalen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.