Hypocrisie [2]

plaatjeAllereerst mijn excuses. Ook wanneer je roept dat het je niet om de cijfers is te doen, moet je wel zorgen dat je die op orde hebt, en in mijn vorige column sloeg ik daar de plank vreselijk mis. De hoeveelheid doden die jihadi’s en extreemrechts het afgelopen decennium in de VS op hun geweten hebben, ontlopen elkaar weliswaar niet veel; studie A meent dat jihadi’s meer slachtoffers hebben gemaakt, studie B dat extreemrechts met die wrange eer strijkt [1] [2] [3]. Maar voor Europa geldt dat, anders dan ik beweerde, absoluut niet: jihadi’s hebben hier aanzienlijk meer slachtoffers gemaakt dan extreemrechts.

Maar, zoals ik eerder schreef: het zijn niet de cijfers die me angst aanjagen. Ik ben – ook met de correcte statistiek – banger voor extreemrechts geweld dan voor dat afkomstig van jihadi’s. Het is namelijk niet het geweld zelf, maar de cultuur eromheen die me soms tot op het bot doet huiveren.

Want extreemrechts geweld, of de dreiging daarvan, wordt te vaak opzij gezet met het excuus: ‘ja, maar hullie’. Alsof we wel móesten. Alsof extreemrechts geweld een soort van verzetsdaad zou zijn. Alsof ‘hullie’ dat helemaal zelf hebben uitgelokt – alleen zijn de mensen die daarbij worden aangevallen of bedreigd nooit de jihadi’s zelf, maar vrijwel altijd doodnormale moslims, gewone mensen, of vermeende politieke tegenstanders.

Wat me angst inboezemt, is dat Nederlandse would-be hippe neofascisten hun onzalige ideeën hier zo gemakkelijk en kritiekloos in de media kunnen ventileren. Wat me angst aanjaagt, is dat de NOS op haar website zonder aarzelen Breitbart News als een serieuze en legitieme bron citeert. Wat me angst aanjaagt, is dat neofascisme in Nederland – en daarbuiten – in onze democratische instituties doordringt: het FvD heeft twee Kamerleden, en maakt zich op om ook zetels in gemeenteraden te veroveren. Wat me onthutst, is dat er racistische koppen op de voorpagina’s van Nederlandse kranten verschijnen. Wat me benauwd maakt, is dat er extreemrechtse adviseurs in het Witte Huis rondlopen en we het inmiddels al normaal zijn gaan vinden dat Trump mensen vergoelijkt die de Hitlergroet brengen en nazileuzen scanderen.

Terreur van jihadi’s is godlof een Fremdkörper in het Westen: een indringer, een griezelige aberratie,; maar hoewel het onderhuids leeft en soms de akelige kop opsteekt, is het niet gegrond, niet ingeburgerd – en er wordt door heel veel instanties, van welzijnswerkers tot inlichtingendiensten, gelukkig keihard aan gewerkt om dat zo te houden.

Maar van een vergelijkbaar breed offensief om extreemrechts de kop in te drukken, is helaas geen sprake. Integendeel: woordvoerders van allerlei pluimage daarvan hebben akelig gemakkelijk toegang tot de media, en hun venijn sijpelt op steeds meer plaatsen door.

Het allerengste is dit: de wetenschap dat zowel jihadi’s als extreemrechts uit zijn op een totale clash. Om die te voorkomen, moeten we beide kanten afwijzen – niet alleen de jihadi’s.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Hypocrisie [2]”

 1. Vind het goed/mooi om te zien dat je een fout corrigeert. Wat me dan verbaast is dat je conclusie niets mee veranderd. Je lijkt gewoon een andere onderbouwing te hebben gezocht voor jouw gevoel.

  Een onderbouwing die nog net zo goed rammelt aan alle kanten. Zo wordt extreem rechts niet zo geaccepteerd als je naar voren brengt, laat staan gerechtvaardigd. Pak een rapportage van de veiligheidsdiensten en je ziet dat ook die mogelijke dreiging gemonitord wordt. Elke extreem rechtse demonstratie kan rekenen op links geluid en absurd genoeg soms links geweld. De mensen die brandbommen naar een moskee gooiden, zijn relatief snel veroordeeld, geweldadige demonstranten tegen vluchtelingen opvang breed in beeld gebracht en een aantal opgepakt en veroordeeld etc. De aandacht is er dus zeker, je zoet het blijkbaar alleen niet.

  Je betiteld verder rechts als extreem rechts. Rechts doet het inmiddels goed in Nederland en dat kan het linkse hart intens vervelend vinden. Het geeft geen pas om rechts daarom maar weg te zetten als neo nazi, fascist of extreem rechts.

  Dan stel je dat jihadisme niet ingeburgerd is en ‘we’ er alles aan doen om dat niet te laten gebeuren. Ik zie dat links Nederland juist ontzettend hun best aan het doen is om een en ander wel degelijk in te burgeren. Denk aan de brochure van vluchtelingen werk waarin gastvrije gezinnen werd geadviseerd hooggesloten kleding te dragen en zelf geen alcohol te drinken opdat de vluchteling niet beledigd zou kunnen worden. Schilderijen en uitingen die verwijderd worden uit opvang omdat de moslim er niet tegen bestand zou zijn. Apart opvangen van homoseksuele vluchtelingen imdat die anders hun leven niet zeker zijn zonder steviger in te grijpen op de daders van dat geweld. De discussie op scholen omdat grote groepen moslimkinderen juichten bij aanslagen en de leraar dat niet zou kunnen afwijzen. Haat imams die lang door kunnen gaan hier. Groepen moslim jongeren die wijken terroriseren naar ook weer te weinig wordt ingegrepen. Maar ook geen geloofsuitingen wensen maar telkens de hoofddoek wel willen inburgeren, meer dan in menig moslimland het geval is. We doen hard ons best om de onderdrukking en donkere aspecten van de religie – die aan de basis ligt van radicalisering – dichtbij te halen en in stand te houden. Is niet alleen de mening van de zogenoemde witte Nederlander maar van menig moslim en ex moslim’s die de cultuur van binnenuit kennen. In elk geval is het een ontwikkeling die op gebied vsn extreem rechts niet te hespeuren is en gelukkig maar.

  De conclusie dat elk geweld af te wijzen is, kan ik me dan prima in vinden. Al zou ik daar extreem links geweld aan toe willen voegen.

 2. Excuses waren nu ook weer niet nodig ! Echter CiNNeR heeft wel een uitstekend onderbouwd verhaal !

  Er hoort onderscheid gemaakt te worden tussen CONSERVATIEF, RECHTS EN EXTREEM RECHTS slechts het laatste is verwerpelijk en grenst aan het Faschistoide niemand zal toch Harm van Riel een zeer rechtse VVD politicus een faschist willen noemen .

  Rechtse mensen hebben minder compassie met de medemens en verkeren in een misplaatst idealisme dat iedereen voorzichzelf kan zorgen en geluk ten alle tijde afgedwongen kan worden ! En dat is natuurlijk niet zo ! vrlendelijke groet Klaas Swart

 3. Ook ik schaar me achter CINNeR en begrijp niet hoe jij, Karin, die zo scherp scientology en orenmaffiosi wist te analyseren en bekritiseren, zo naief lijkt te zijn (geworden?) t.a.v. regressief links. Dat deel van links, dat zich progressief noemt, maar tegelijkertijd de oer conservatieve islam jubelend binnenhalend, de ene na de andere blunder begaat. Nogal wat van huis uit linkse/sociaal voelende sympatisanten ondervinden veel verraad door dit hypocriet linkse deel van de bevolking. Sinds jaren. Je kent ze ongetwijfeld. Dat zijn degenen die nu rechts fascistisch/racistisch worden genoemd. Alleen omdat ze kritiek op e.e.a. hebben, maar dat van arrogant, van zich zelf vindend moreel hoogstaand links, niet mogen hebben. Omdat het zeer waarschijnlijk hun socialistische zeepbel nl. uiteen zou doen laten spatten.

  Net zoals Hoogleraar Tom Zwart heb je kennelijk geen molucuul verstand van wat de islam is. (Wel eng hoor, zo’n krocht als TPO. Maar ja, informatie komt nu eenmaal uit alle hoeken en gaten).

  Maar ik denk dat ik met jou hoop dat het ons lukt om de scherpe kantjes van e.e.a. af te halen. Makkelijk zal dat om de drommel niet zijn en het zit er voorlopig ook niet in. Helaas.

  http://politiek.tpo.nl/column/hafid-bouazza-hoogleraar-tom-zwart-geen-molecuul-verstand-islam-is/

 4. CiNNer: Nee, ik heb het echt uitsluitend over extreemrechts. Niet over de VVD of zo, maar over de PVV en het FvD. FvD-lui krijgen aan de lopende band het woord in de media, en zelden kritisch. Ik heb het over mensen in NL die zich druk maken over ‘omvolking’ en ‘homeopatische verdunning’, of over ‘het masterplan’ van de EU om haar eigen volk ‘te lozen’. Ik heb het over racistische koppen in de kranten, over racistisch geblaat op Twitter, over neonazi’s in Europa, over neonazi’s in de VS.

 5. Het jihad geweld versterkt het extreemrechtse. Dat rechts de schuld geeft aan links voor het jihad-geweld en islam-knuffelarij wil niet zeggen dat links daar ook schuldig aan is. Integendeel. Extreem-rechts geweld wordt begrepen maar jihad-geweld niet. Er is nog steeds geen begrip voor het de oorsprong van het jihad-geweld en een verklaring wordt ook niet gezocht. Rechts wil dat links de schuld heeft. Links wil rechts niet aanwijzen omdat het te grote gevolgen heeft. Het zijn de rechtse partijen die de jihad extremisten steunden met bommen, granaten en mankracht in Afghanistan, Syrië en Libië en het is rechts dat de terreurkoningen van Marokko en Saoedi-Arabië de hand boven het hoofd houdt. Jihad geweld is uiteindelijk extreem-rechts geweld met een rotte vermomming.

 6. @7.AnnaC heb dank voor Uw link naar de briljante Bouazza

  en @de-rest-van-jullie wanneer in godsvredesnaam houdt jelui nu eens op met die onnutte en onwaarachtige links-rechts-vergelijking? Zelfs de NSB was, net zo min als de duitse NSDAP, een rechtse partij; beide waren extreem-Midden, met grote nadruk op “extreem” en: daar zit ’em nou nèt nou de kneep.

  Oók links maakt zich schuldig aan vijand-denken en bekleedt zich – onder het mom van anti-fascisme – met de nimbus; en geheel ten onrechte! Het ontzeggen van de vrijheid van meningsuiting aan groeperingen die je niet welgevallig zijn en hen daarom maar rechts, racistisch en wat niet al noemen geeft géén recht op een gouden stralenkrans; integendeel. Farizeërs, bigotte zeloten en andere hemelbestormers bevolken links en extreem-links.

  D’r valt niX te vergoeilijken met een anti-Auschwitz aureool. Vraag Reve maar.

 7. Karin: “Ik heb het over mensen in NL die zich druk maken over ‘omvolking’ en ‘homeopatische verdunning’, of over ‘het masterplan’ van de EU om haar eigen volk ‘te lozen’”

  Maar vormt de FvD hierom een bedreiging? Niet echt. Wat ik een echte bedreiging vind is lichtzinnige figuren met echte macht in Europa, zoals bijvoorbeeld Duits minfin Wolfgang Schaeuble:

  http://nieuws.tpo.nl/2016/06/09/bonusquote-duitse-minister-financien-moslims-verrijking-duitsland/
  http://politiek.tpo.nl/2017/04/13/180-graden-draai-wolfgang-schauble-tegen-moslimvluchtelingen-als-je-europa-niet-leuk-vindt-ga-je-maar-weg/

  In 2016 zei Schauble nog ‘Die Abschottung ist doch das, was uns kaputt machen würde, was uns in Inzucht degenerieren ließe. Für uns sind Muslime in Deutschland eine Bereicherung unserer Offenheit und unserer Vielfalt.” (Inzucht = inteelt). Wat een tournure 9 maanden later!

  Dus als volk binnen de FvD over zulke samenzweringtheorieen nadenkt, dan is dat m.i. hoogstens een reaktie op idiote uitspraken van types als Schaeuble. Ook Merkel, Timmermans, Mogherini en nogal wat anderen hebben zich in deze niet onbetuigd gelaten. Dus zitten we met het probleem dat we met een europese regeringsklasse zitten die absoluut niet weet wat ze met het continent aanmoeten. Half Oost-Europa is al in opstand… Fijn vooruitzicht.

  Nu we het er toch over hebben: Macron gooide gisteren in deze ook maar eens een PVV_standpunt in het hoenderhok en noemde islam en terrorisme in 1 zin: http://www.lefigaro.fr/international/2017/08/29/01003-20170829ARTFIG00253-la-lutte-antiterroriste-priorite-de-macron.php

 8. @8 Karin: Forum voor Democratie zit ver rechts van het spectrum maar is niet zo extreem en fascistisch als menig links persoon ons wil doen laten geloven. Bv de (ik denk ook) domme opmerking over homeopathische verdunning kwam niet voor in een betoog over zuiver houden van een ras maar ging over cultuur. Daarbij heeft Baudet daar uitgebreid zijn excuses voor aangeboden. Gek genoeg maakt dat niet uit zodra het over Thierry Baudet gaat. Grote groepen mensen hebben hem schuldig door associatie verklaard en lijken de oren en ogen verder te hebben gesloten. Jammer. Een goede graadmeter zijn wetsvoorstellen en stemgedrag. FvD heeft al enkele keren geweigerd een motie van de PVV te ondersteunen met betrekking tot het sluiten van grenzen of niet opvangen van vluchtelingen. Daar lezen we dan amper wat over, Ze zijn voorstander van een zakenkabinet waarbij personen van allochtone komaf zijn voorgesteld. Dat wordt simpelweg door menig links persoon niet geloofd.

  Maar dat daargelaten, is het nog steeds niet zo dat er geen aandacht aan wordt besteed. Sterker, er is onevenredig veel aandacht voor. Spekman heeft harde uitspraken over Marokkanen gedaan maar meer dan een beetje verontwaardiging ontstond er niet. Wilders roept (erg onsmakelijk) ‘minder, minder’. De dagen erna besloot het OM absurd om voorgedrukte aangifteformulieren in elk politiebureau in Nederland neer te leggen opdat elke burger makkelijk aangifte kon doen. Dat is werkelijk nog nooit vertoond. En wat je er ook van vindt, het moge zeer duidelijk zijn dat de burger werd gemaand te ageren tegen de uitspraak die je als extreem rechts kan beschouwen. Dat staat pal tegenover jouw gevoel dat deze samenleving geen aandacht of verontwaardiging zou tonen tegenover extreem rechts, in woord en daad.

  En ik kan (of wil) niet tornen aan je gevoel verder. Maar de onderbouwing rammelt nog steeds, het is niet gebaseerd op feiten.

  Overigens heb ik SP gestemd. Het meest rechtse wat ik ooit heb gestemd is D’66 in de tijd van Van Mierloo, na zijn tijd is die me te rechts geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.