De poederbende

poeder

lepeltje poedeDe Coöperatie Laatste Wil heeft een poeder gevonden dat vrij verhandeld wordt en waarmee je makkelijk je leven kunt beëindigen: meng twee gram ervan met wat water, drink dat op, en binnen een half uur ben je dood. Het proces is onomkeerbaar. Het poeder wordt gewoonlijk als conserveringsmiddel gebruikt en doet je bloeddruk zo snel zakken dat je in coma raakt; ik vermoed dat je bloed erdoor stolt.

Terecht kondigde de CLW aan dat de pil van Drion nu eindelijk binnen handbereik ligt: een handzaam, effectief en verhoudingsgewijs vriendelijk middel om je leven te beëindigen.

De naam en besteladressen van het middel wil de organisatie alleen bekendmaken aan mensen die al geruime tijd lid zijn: dit om overhaast gebruik te voorkomen. Informatie geven over deugdelijke middelen voor zelfdoding en waar die te koop zijn, is niet strafbaar: veel boeken en brochures bieden zulke informatie al.

Het knelpunt is de verdeling. Kennelijk wordt het poeder minimaal per kilo verkocht, terwijl je voor dit doel maar twee gram nodig hebt. Vandaar dat de CLW tobt met de distributie. Het lijkt logisch om het poeder gezamenlijk in te kopen en het dan in afgepaste porties door te verkopen. Maar wie dat organiseert, distribueert dodelijke middelen en riskeert zodoende vervolging wegens hulp bij zelfdoding, en daar is het Openbaar Ministerie nogal alert op.

Allicht dat de CLW die distributie niet op zich wil nemen: ze zouden binnen de kortste keren in het beklaagdenbankje belanden. Nu er een goede oplossing voor de laatstewilpil is gevonden, is de nieuwe hamvraag: hoe kun je het risico op vervolging beperken?

De organisatie denkt zelf aan groepjes mensen die het spul samen inkopen en onderling verdelen. Maar op die manier is er voor de wet evident iemand aansprakelijk, te weten degene die de aanschaf deed, en – indien daar anderen bij betrokken zijn – tevens de mensen die de feitelijke distributie regelden. Dat lijkt me geen verstandige aanpak.

Waar ik op uitkwam, was anoniem uitdelen. Een aantal mensen koopt elk een kilo van het poeder en verdeelt die hoeveelheid in de benodigde porties. De CLW stimuleert haar leden vervolgens om regionale ontmoetingen te houden. Een paar inkopers gaan naar zo’n bijeenkomst, en een van hen laat daar wat potjes met poeder achter, dat leden desgewenst kunnen meenemen – maar niemand weet precies wie het spul nu achterliet.

Die aanpak voorkomt dat er een rechtstreeks verband tussen ‘helper’ en dode kan worden vastgesteld, terwijl het OM juist dat nodig heeft om tot vervolging te kunnen overgaan. In het slechtste geval kan het OM proberen de CLW en haar leden in hun geheel als criminele organisatie aan te merken, maar aangezien die aanpak zelfs bij notoire motorbendes heeft gefaald, lijkt dat me een onwaarschijnlijk traject.

Sinds hun aankondiging heeft de CLW haar ledenaantal verdubbeld. Dat zie ik een willekeurige motorbende nog niet doen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

16 thoughts on “De poederbende”

 1. Wat een informatie! Jammer dat het zo moet! Ik ben voor zelfbeschikking maar wel het liefst onder controle. Met name de christelijke partijen zien liever dat mensen naar verschrikkelijke middelen grijpen, zoals onder een trein springen etc. dan op menswaardige wijze kunnen sterven! Dat andere mensen daar een trauma van oplopen, laat ze koud, blijkbaar! Mensen die op die manier een einde aan hun leven maken, zijn ten einde raad en weten nog maar een oplossing, hoe triest ook! Dit kan worden voorkomen op legale en veilige wijze de mogelijkheden te bieden tot zelfdoding!

 2. Ik ben juist tegen regulering van de overheid… en deze vereniging biedt nu juist “een uitweg” zonder dat willekeurige omstanders een trauma oplopen… Hoewel ik het toch een griezelige ontwikkeling vind.
  Heb je dat stuk van anderhalve week geleden (geloof ik) gelezen in het Magazine van de Volkskrant, Karin, over die man van 41 (!) die met behulp van een euthanasie-arts een einde aan zijn leven heeft gemaakt? Dat vond ik dus ronduit schokkend, en het had nooit mogen gebeuren in mijn ogen. Ben benieuwd wat jij er van vond…

 3. Is er een reden om geen kilo te bestellen en 2 gram te gebruiken?

  Vind het toch ook wat griezeligs hebben trouwens. Ben zeer voor zelfbeschikking maar dit klinkt zo makkelijk. Kan me voorstellen dat de organisatie voorzichtig is met de informatie.

 4. Als je echt wanhopig bent, is 500 euro toch wel op te brengen… je kunt het geld toch niet meenemen. En de rest geef je (postuum) door aan iemand anders; jij bent toch niet meer te vervolgen.

 5. Ah, Karin,

  Eindelijk een oplossing. En nog een goeie, simpele ook, in dit geval.

  Er moet alleen voor gewaakt worden dat er niet een antifiguur binnenkomt en een potje met spul ertussen zet dat alleen maar hevige krampen veroorzaakt ofzo.

  En of de politie en het OM deze gang van zaken ook zal tolereren…. ik vrees van niet. Er kan weliswaar geen rechtstreeks verband tussen ‘helper’ en dode worden vastgesteld, maar wel een verantwoordelijke organisator, bemiddelaar. Het wordt dan toch clandestiene handel, net als heroine. Maar of je voor het testen van dit spul dan ook bij de Jellinek terecht kan….?

  Overigens hoeft de merknaam van het spul helemaal niet doorgegeven te worden, alleen het spul zelf. (Gewoon doorverkopen waar het voor bedoeld is, alleen in een merkloze verpakking.) Mocht bekend worden hoe het heet, dan is de kans groot dat er of een rush op het spul ontstaat of dat het door de overheid uit de handel wordt genomen. Dat doorverkopen moet mogelijk zijn, want er zijn allerlei zaken in de handel waarmee je ‘het’ kan doen, zaken die een heel ander doel hebben.

  Verder ben ik het eens met Joop in 4 (en 5), want je moet sowieso kosten maken voor een zelfeuthanasie. Alleen pech, als je hiervoor geen 500 Euro hebt.

  Janus.

 6. Ik ben blij met deze ontwikkeling. Ik vraag me alleen af of er niet een bescherming tegen misbruik – zoals het toedienen aan opa-met-erfenis die nog helemaal niet levensmoe is – moet worden ingebouwd. Rare kleur, sterke smaak, whatever.

 7. Ik denk zo dat dit middel binnen de kortste keren niet meer vrij verhandelbaar is. Net zoals allerlei nieuwe drugs snel toegevoegd worden aan een lijst met verboden stoffen. Dit gaat dus nooit een permanente oplossing worden.

  @Els Kronenburg: iemand anders vergiftigen, met bv. arsenicum, is nu ook al verboden als moord. Dat zal voor het vergiftigen van een ander met dit middel niet anders zijn.

 8. Fantastisch dat HET er eindelijk is maar….je kunt dat spul bij wijze van spreken op iedere straathoek kopen in volume’s vanaf 200 gram maar honderden kilo’s dus ook . Heb het besteld ( 200 gram ) en de prijs is nog geen 3 euro ( excl.bezorgkosten ) Wie morgen bijvoorbeeld 25 kilo in huis wil hebben , drukt gewoon via de PC op de bestelknop en DHL levert het de volgende dag af .
  Dit heb ik even van een verkopende website geplukt :
  xxxx 25kg xxxx 25 Kilogram incl BTW €84.90

  ===
  Iedereen zal begrijpen dat ik de naam heb weggehaald . Samengevat : deze eenvoudige verkrijgbaarheid MOET worden gestopt .Het is meer dan levensgevaarlijk .

 9. Als je op’t internet naar trefwoorden uit de eerste alinea van je artikel gaat zoeken,
  kom je vroeg of laat de pindakaasmoord tegen en of die op Marjan Heij. En dan weet je welke stof ze bedoelen….
  Deze vertoont alle beschreven kenmerken, en is een conserveermiddel (in laboratoria)

  Maar persoonlijk vind ik een half uur lang Stikken, geen humaan werkend laatstewilmiddel trouwens.

 10. Op een gegeven moment werden het doodsangsten. Die angst moet uit uw lichaam, u bent in een shock. Gaf ook aan dat ik zoveel pijn had. Er is niets met u aan de hand zei de huisarts. s nachts wakker geworden en mezelf proberen te stranguleren. Opgenomen geweest en veel pijn in nek en daar armen en schouders. Met was slaapmedicatie teruggestuurd tegen mijn wil. Daarna wederom pogingen. Tijdens tweede opnamen na het sporten tijdelijke blindheid, verkleurde hals, gevoelloos gezicht en bovenlichaam, krakend geluid in hoofd, oorsuizen, rode plekken op lichaam, pijn van kleding, brandende handen en een loopneus. Ach allemaal psychisch was het oordeel. Zware depressie eroverheen nog. Het leuke is dat je dan in leven mag blijven in NL. Met de pijnen, de depressie, het stigma etc.

 11. Nou, dat “poeder of vloeistof ” werkt niet binnen half uur of wat uren, nee, dat werkt werkelijk averechts!!!

  Mijn 2e vader was net in VUT in Febr. 1994, kocht net camper voor de hele Europa en Rusland, maar in April hoorde hij dat hij darmkanker had, niet te genezen. Verlengde toch voor ons en kleinkinderen dat hij ons graag bleef zien. Het lukte hem ook vrij aardig, twee en half jaar later. Pas midden November 1996 zei hij al: Ben echt op, Op is op! Ben klaar voor, geef me die poeder/vloeistof, eerst morfinedrankje erin. Mijn moeder gebaarde in taal en duidelijk: Over en uit! Hij gaat binnen uren of 3/4 dagen dood, dat weet je het nu, Judith en….( Ex ).
  Ik zag hem die spul drinken en nog meer er alles op aan binnen drinken, ging hij meteen liggen. Broodmager, maar zijn voeten waren net voetbal, zo dik, benen rondiger, zo herken je hem bijna niet meer, alleen zijn hoofd, prachtig okerbruine ogen. We namen afscheid van hem , al kus gegeven. Naar huiswaarts gereden van Groesbeek naar Hoensbroek. Nog geen 3 dagen smste mijn moeder: “Judith, wil je aub nog een keer hier komen, PaJan wilt jou zien. Hij verzette zijn eigen dood nog erger tegen om jou te zien. Ik vroeg, hebben we toch al afscheid genomen? Ja, Je PaJan wilde jou zien, dat wilt hij. Overstuur was mijn moeder. Oke, Meteen alle spullen achter me gelaten, eten gegeven aan mijn huisdieren. Meteen terug naar Groesbeek hard gereden om hem nog één keer te zien. Ja hoor, graag zelfs. Dan was hij er nog steeds met zijn armen bewegen en hij zag mij meteen….meteen zijn hoofd op mijn arm vast en zei: Het is goed dat je gaat, hoor je dat Papa. Het is goed, zijn prachtig ogen eindelijk in vrede, laatste adem eindelijk binnen half uurtje, na mijn komst !!!!! Zijn wens was vervuld! Klaar! Dan denk je van: Nou, die klote spul werkt helemaal niet hoor, echt vreselijk dat je zo verzette tegen ongewenste dood en je ijlde ook nogal. Daar heb je niks aan. Gewoon gewenste dood om met dierbaarsten afscheid erbij te staan, ga je makkelijker dood, klaar! Zo denk ik erover. Die vieze spul werkt absoluut averechts die je eigenlijk klaar voor bent en je lichaam wilde dat niet, je geest wilde het nog niet….nou voor mij was het wel pijnlijk om zo te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.