Winkelwagentje

Beeld uit de spot van Wakker DierVorige week was ik het abrupt zat: ik wil geen kip of vlees meer kopen. De afschuw van de vleeshandel overviel me plotseling. Die werd niet eens veroorzaakt doordat we voor de zoveelste keer middenin een voedselschandaal zaten – ook al schrok ik enorm dat er miljoenen kippen ‘geruimd’ moeten worden, zoals vergassen tegenwoordig eufemistisch heet, omdat een roofhandelaar het efficiënt achtte om flink met gif in kippenstallen rond te spuiten.

Evenmin was het omdat het toezicht van de Nederlandse overheid op de veehouderij kennelijk zo armzalig is dat een veeboer met een beroepsverbod in Duitsland hier stal na stal kan openen, ook al zijn z’n dierenonderkomens evident ondermaats en onveilig, en leidde zijn laatste misstap tot het levend verbranden van maar liefst 20.000 varkens – en dat de overheid zelfs dán nog niet ingrijpt.

Wat me zo faliekant deed omslaan, was een eenvoudig spotje van Wakker Dier. Je ziet een varkentje dat krabbelt in een winkelwagen en vergeefs probeert om uit het karretje te klimmen. Zo’n winkelwagentje, meldde de stem die bij de spot hoorde ons, komt vrij nauwkeurig overeen met de leefruimte van varkens die wij voor de slacht grootbrengen.

Ineens kwam de walging opzetten. Een dier geboren laten worden en zijn hele leven in een ruimte met de maximale oppervlakte van een winkelwagentje gevangen houden, opdat ik spekdobbelsteentjes of een karbonaadje kan kopen – dat gaat ver. Erg ver. Nee: dat gaat te ver. Ik doe er niet meer aan mee.

Had zo’n dier nog een aardig leven, dan was het te velen. Dan kon ik mijn geweten sussen, onder het motto ‘dood moeten we allemaal’. Maar een dier zijn hele leven in gevangenschap in een industriële omgeving laten slijten, met zo min mogelijk leefruimte, met geen zonnestraal of grasspriet in de buurt, in afwachting van de slacht – dat grenst aan het perverse. Dan behandel je een dier uitsluitend als opgekweekte, levenloze eetwaar: niets dan een machinaal, verwerkbaar product.

Later heb ik me meermalen afgevraagd waardoor deze plotselinge omslag nu precies veroorzaakt werd. Dit alles was immers geen nieuws voor me. Ik weet al langer dat we, als we klimaatverandering willen tegengaan, moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstof, afstappen van de intensieve veeteelt, en plantaardiger gaan eten. En beelden van opgehokte, krap behuisde, elkaar van de stress aanknagende varkens had ik al tientallen keren eerder gezien.

Maar bij zulke heftige beelden heb je de neiging je af te sluiten: ik geloof dat het juist het zakelijke, kale gehalte van het spotje van Wakker Dier was dat me zo had geschokt. Zo kil en armzalig was dus het leven van slimme dieren die wij behandelen als waren ze niets dan koopwaar: een levend wezen in een winkelwagentje.

Voortaan wil ik alleen nog vlees kopen voor mijn kat. Want zij kan niet zonder – ik wel.

Author: Spaink

beheerder / moderator

29 thoughts on “Winkelwagentje”

 1. Ik had dezelfde ervaring, een paar maanden geleden. Dus niet door dit spotje, maar het ging om de accumulatie van allerlei berichten en ontwikkelingen (branden, toestanden in slachthuizen, ‘ruimingen’, de enorme schaal etc) die er voor zorgden dat ik dacht: ik doe niet meer mee met het vlees eten. Bevalt me prima.

 2. Heel begrijpelijk. Ik heb hetzelfde. Eet nog wel vlees, maar zo min mogelijk. Ik woon vlak bij een kippenslachterij en zie soms hoe die dieren worden aangeleverd. Er willen geen Nederlanders meer werken, er werken alleen jonge Polen.

 3. Addie @1: Bij mij was het eenzelfde proces, geloof ik. Maar dat karretje, en de kaalheid ervan, maakte het ineens een onontkoombaar ding. De emmer liep over.

  Heleen @2: Kip at ik wel vrij vaak, dat wordt nog afzien. Maar ook de kip gaat eruit.

 4. Ik bereid al meer dan 40 jaar geen kip of vlees. Het is onmogelijk dat ieder op deze wereld vlees kan eten. Dat was toen ook al zo. Maar gelukkig is de welvaart in veel landen gestegen. Nadelig effect dat de vleesconsumptie schrikbarend toeneemt…

 5. Na jarenlang vegetarier te zijn geweest, ging bij mij ook de knop om. Nu ben ik flex-veganist. Dus ik mijd zoveel mogelijk dierlijke produkten, maar soms eet ik ergens een pannenkoek waar melk en ei in zit. Niet elk pannenkoekrestaurant biedt de mogelijkheid van een ei-loos sojabeslagje. Waarom ging bij mij de knop om? Ook omdat ik iets zag waardoor m’n denken “kantelde”.
  Als je echt wilt weten hoe het er aan toe (KAN) gaan in de “vleesindustrie”, dan is deze film misschien een eye-opener. http://watchdocumentaries.com/earthlings/
  Maar pas op! ‘t Is een horrorfilm. De beelden zijn soms gruwelijk. Je kunt er goed beroerd van worden! En misschien wel veganist. Waarom niet! Je kunt er oud mee worden.
  Vreemd eigenlijk, dat homo sapiens het enige wezen is, dat na de lactatieperiode besluit om door te gaan met melk drinken. En dan ook nog van een andere diersoort! De koe, in mindere mate de geit en soms ook het schaap lijden daaronder.
  Bizar dat we koeien, geiten en schapen elk jaar gedwongen zwanger maken, meteen na de geboorte hun baby weghalen en deze dan opfokken met opfokvoer omdat mensen hun melk willen drinken. En de kaas, yoghurt, vla, ijs niet te vergeten. Kalfs- en lamsvlees praten we maar niet over.
  En al die haantjes die levend in de versnipperaar gaan omdat we praktisch alleen hennen willen voor de eieren. Kijk maar niet naar films daarover als je graag kip eet.
  Per jaar worden er in Nederlan circa 16.000.000 varkens geslacht. Ongeveer 1 per inwoner dus. Miljoenen varkens die zich letterlijk niet kunnen omdraaien in hun hok. Waarom zien we eigenlijk praktisch nooit een varken? Volwassen varkens hebben een intelligentie, gelijk aan een vierjarig kind! Dat is vastgesteld met diverse experimenten. Stel je zo’n kleuter eens voor in zo’n omgeving.
  Dus: lang zoeken naar alternatieven als je geen vlees/vis meer wilt. Hulp nodig? Mail me maar!

 6. Mij is precies hetzelfde overkomen, al een tijdje geleden, maar op vergelijkbare manier. Mocht je toch incidenteel een keer vlees willen eten, dan zijn er tegenwoordig vijfsterren-varkensboeren waar de varkens een normaal leven leiden, ruimte binnen en buiten hebben, lekker kunnen wroeten, de biggen bij de moeder blijven. https://www.varkensinnood.nl/varkensboeren En nee, ik heb geen banden met die club. ;-)

 7. Als je er af en toe wat zuivel bij smokkelt, laat het dan alsjeblieft wel biologisch zijn.
  De zuivelindustrie is zo mogelijk nog beroerder dan de vleesindustrie…

 8. Dat is precies wat mij ook tegenstaat. Ik ben niet zo zeer tegen vlees eten, maar meer tegen de manier waarop deze dieren worden gehouden.
  Levenslang gevangen in een krap hokje zonder een zonnetje of een sprietje gras. We gaan door het lint als er een hond in een warme auto zit, maar over deze dierenmishandeling hoor je normaal nooit iemand.
  Als de vleesverwerkers ze zouden kunnen kweken als vierkante blokjes in plastic dan zouden ze dat zeker doen. Ook deze dieren hebben recht op een “leven”.

 9. Jullie zijn ‘t, niet bereid verder dan je neus lang is te kijken, allemaal zelve schuld omdat de volksvertegenwoordiging er door jullie toedoen geplant; nedergeland is.

  De NVWA is autorirair, maar autoriteit: ho maar. Werkterrein is ‘t kantoor.
  ‘t Mot goekoop en zeker niet tè duur – super levert bieflap voor ‘n kwartje, kotelet voor ‘n duppie en eitje voor ‘n stuivert. Consumeren maar.

  Ik heb ze nog gezien; boeren die vijftien zeugen met biggetjes hadden lopen op ‘n hectare (omdat geen kip meer weet wat ‘n hectare voorstelt, moet je er van de TV tegenwoordig bij vertellen dat ‘t twee voetbalvelden groot is).

  Wat ‘n treurnis; de NVWA zaait paniek en verklaart vervolgens dat de schade die de boeren hebben, bedrijfsrisico is. In ‘t frietkot verkopen ze géén mayonaise meer, hoewel ze in de fabriek van één ei 30 liter mayo maken; dat zijn 2.000 (zegge: twee duizend) porties en om van de ergste eieren ziek te worden moet je zowat een halve vrachtwagen leegeten.

  Holle-Bolle-Gijs. Dat is de consument. Dat is óók economie: kweek tekort en de winstkans stijgt. Wat de economie NIET begrepen heeft is dat ‘t eerste tekort bij HolleBolleGijs het tekort aan buik is; hij kan niks meer op en tòch: onverdroten vreet-ie verder… .. .

 10. Ik eet al 40 jaar geen vlees, vind het gewoon smerig, de lucht alleen al..
  Moet wel elke maand een B12 injectie halen die zo langzamerhand flink beurse plek achterlaat op mijn hammetjes..
  Je zou geen fijn stukje te pakken hebben als ze mij moesten slachten en ik op jouw bordje terecht zou komen.
  Maar geniet eens bij de familie Bofkont op het Beloofde Varkensplatteland!

 11. Volgens Karl Barth zijn alle vegetariërs farizeeërs. Ik ben het hier wel mee eens. En wel eens gezien hoe dieren elkaar verslinden? De Bio-industrie is er een vijf sterren hotel bij.

 12. Twee dagen geleden was het de dag van de inheemse volkeren(die wij primitieven) noemen.
  Onze beschaving heeft geen respect en erkennen deze volkeren niet.
  En daarom zijn wij dwaas omdat wij denken niets van hun te kunnen leren.
  Zo leeft de aboriginal al zo’n 65.000 jaar zijn eigen levenswijze en wij met onze beschaving van amper 2000 jaren denken het beter te weten.
  Geen last van overbevolking, geen probleem met voedsel, geen ophokplicht van dieren, geen beschavingsziekten, geen goden of god waarover ze ruzie maken, geen vernietiging van eigen milieu, geen oorlog om grondstoffen of grond, geen leugen en bedrog, dus geen onrechtvaardigheid, geen eigen belang. Doen wij toch iets compleet verkeerd?
  De primitieve zijn ideale wereld(paradijs) bestaat maar niet in onze ogen.
  En van een winkelwagen heeft nooit van gehoord, laat staan daarover druk maken.
  Biologisch is voor hem vanzelfsprekend want hij weet niet beter.
  En duurzaam leven doet die al eeuwenlang.

 13. Wat ben ik blij dat ik Wakker Dier steun opdat ze dit soort spotjes kunnen maken en u dit mooie artikel als gevolg ervan, hebt geschreven. Hopelijk zullen velen u volgen!

 14. Bedenk mensen – genderneutraal uitgedrukt – dat er ook gezond vlees is. Oké, het is een stuk duurder, maar (a) veel lekkerder en (b) zonder gif, hormonen en wat dies meer zij.

 15. Steeds meer wetenschappers zijn er van overtuigd dat Planten ook gevoel hebben ! Wordt dat de volgende stap ? niet meer Plantaardig eten wat dus eigenlijk Plantonaardig eten is !!!

  In volgende evolutionaire etappes zullen planten mobiel worden zelf op zoek gaan naar aantrekkelijk partners voor voortplanting en zelf ook vleestetend worden !

 16. Klaas, 20,

  Planten hebben idd ook gevoel en dat is al jaaaaaaaren bekend. Je snijdt een teer puntje aan. Alleen horen wij het geschreew van dieren beter….

  Het eten van levend (geweest) voedsel kan niet anders, maar het moet met respect gebeuren.

  J.

 17. Planten hebben ook gevoel? Dan is het zeker tijd om de (intensieve) veehouderij te stoppen. Een zeer groot deel van het aardoppervlak wordt gebruikt voor planten als dierenvoer. Dat kost zelfs de oerbossen om ruimte te maken. Rechtstreeks gevolg: klimaatverandering.

 18. Wanneeer komen de (feministische) vrouwen ( M/V) eens op voor hun soortgenoten onder de runderen, de koe. Zij lijdt reeds 8000 jaar onder het

  patriarchaat door gedwongen moedermelk te produceren. Deze vrouw wordt ieder jaar zwanger gemaakt zodat als het kind (kalf)geboren is ze melk produceert. Het kind (kalf) mag twee dagen bij de moeder drinken waarna het wordt weggehaald en kunstmelk krijgtl. Na driehonderd dagen krijgt deze vrouw rust , wordt ze niet gemolken en mag ze bjjkomen. Kort daarna wordt ze weer zwanger gemaakt. Als ze na enkele jaren totaal uitgewoond is wordt er van haar vlees en organen worst gedraaid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.