Tere zieltjes

Verschijnen er eindelijk eens een paar vrouwelijke superhelden op het witte doek en op de tv – eerst Marvels Wonder Woman, daarna de aankondiging van een nieuwe incarnatie van Dr. Who – of mannen beklommen fluks de barricaden om luidkeels tegen deze ellende te protesteren, plus plechtig te verklaren dat ze nu nóóit meer zouden kijken: hun liefde was in de kern aangetast, hun halfgoden ontheiligd! (Dat belooft nog wat wanneer Idris Elba eindelijk de nieuwe James Bond wordt: die is weliswaar geruststellend man, maar tevens zwart: vast ook een enorm schandaal.)

Vervolgens valt een akelig groot deel van Nederland in katzwijm wanneer de gemeente Amsterdam en de NS besluiten om mensen in het kader van grotere inclusiviteit voortaan niet meer als ‘dames en heren’ maar lekker genderneutraal als ‘geachte aanwezigen’, ‘beste burgers’ of ‘onze reizigers’ aan te spreken. Al is hu aanwezigheid, dat burgerschap, dat onderweg zijn de crux om ze überhaupt aan te spreken: het vlugzout moest eraan te pas komen. Hun mannelijkheid werd hen evident ontnomen, hun kloten werden gekneusd, hun essentie was aangetast.

Die arme, tere mannenzieltjes toch. Dat ravotten, wat SIRE ze kennelijk zo graag ziet doen, kunnen ze heus beter achterwege laten: straks raakt hun haar nog in de war. Voetballen doen Nederlandse vrouwen de laatste tijd trouwens ook beter, net als ze de Giro eerder wonnen dan een man deed – vier keer, zelfs: Marianne Vos in 2011, 2012 en 2014, en Anna van der Breggen in 2015. Niettemin werd Tom Dumoulin deze zomer neergezet als de eerste Nederlander die de Giro ooit won. Een akelig staaltje fake male news.

Wat maakt toch dat witte mannen – want vooral zíj lijden aan de tere-zieltjesziekte – totaal overstuur raken wanneer andere mensen zich een zekere mate van zichtbaarheid en erkenning verwerven, al is het maar in de vorm?

Waar komt dat rare idee vandaan dat een man geen ‘man’ meer kan zijn, een jongen geen jongen, een witte vent geen bestaansrecht meer heeft, wanneer hij erop wordt gewezen dat er ook andere mensen bestaan, die net als hij onvervreemdbare rechten hebben?

Vertel me niet dat mannelijkheid erop gebaseerd is dat je altijd en overal overwicht moet hebben. Want als dat overwicht inderdaad zo ‘natuurlijk’ is als sommige heren nu in paniek beweren, dan hoefde het niet zo krampachtig en alomvatttend te worden gestut, en donderde dat gevoel van eigenwaarde toch niet zo makkelijk in elkaar dat ravottende meisjes, vrouwelijke superhelden of goede sportvrouwen het bouwwerk onderuit halen?

Tere zieltjes – wat ik u brom. En uit angst dat ze op eigen benen hun eigenwaarde niet overeind kunnen houden, willen ze schuilen onder moeders rokken. De overheid moet hun prerogatief blijven garanderen. De media mogen hun vooraanstaande plaats niet aantasten. En in sport zijn ze echt het allerbeste!

Papkindjes zijn het, zulke mannen. Doe mij maar een sterke vrouw [m/v].

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Tere zieltjes”

 1. Toppie en laten we Rosanne Hertzberger en Janine Abbring dan ook even noemen, ook al zijn we het niet voor 100% met elkaar eens.

 2. Vervang witte mannen door zwarte mannen of negers of desnoods joden en je hebt de poppen aan het dansen. Karin Spaink weet de racistische kaart uitstekend te spelen. Het moge duidelijk zijn dat in de professionele takken van sport de mannen verreweg superieur zijn aan de vrouwen.

  “Het akelige grote deel dat in katzwijm viel” bestaat uit mannen zowel vrouwen, of moet ik zeggen reizigers? Werden bij die vrouwen de baarmoeders uit hun kutten getrokken… nee, men gaf uiting aan het ongenoegen omdat een kleine minderheid het voor de grote meerderheid gaat bepalen.

 3. Ik kan me best een Wonder Woman door een man gespeeld voorstellen. AL HOORT DAT NIET – een strip hoort niet verfilmd en boekverfilmingen vallen in 999 van de duizend gevallen tegen; de rest kan er mede door en één op 10.000 is beter.
  Het commentaar van Zeynep Yenisey over Dr. Who (what’s next? female mothers & sisters? female women?) is én de nagel op het hoopht én hilarisch. En dat allemaal voor één geld. Onbetaalbaar. (al is ‘t wachten op menige “butche” die zich over “female women” gaat staan of zitten opwinden)
  Iedereen (vooropgesteld dat-ie goed acteert) kan James Bond spelen of Othello.

  De NS hoort zich te beperken tot: “ding-dong & ATTENTIE – op perron P staat dit-of-dat te gebeuren” – en daarmee basta. Nikste holebitra of lgbthijkl-queexyz of andere flauwekul waar management zich zo gaarne mede onledig houdt. Dat valt onder “verwarring stichten in de rangen van de (vijandelijke) tegenstander” en mag aan Gerard Reve worden overgelaten.

  Sport? Heb ik een bloedhekel aan asje d’r niet bij op je reet kunt blijven zitten zoals met schaken of motorracen.

  Verder niet zeveren, lichamelijk verschil is en blijft: ik ben stukken korter dan m’n kleine broertjes en heb minder striae en kleinere tietjes dan zus.

  En het zijn niet vooral witte mannen die daarover vallen. Onder ge-couleur-de medelanders is sexisme en genderisme en racisme ontzettend wijder verbreid en véél breder gedragen; wat ik je brom.

 4. Graag zag ik mijn mede-zoogdieren minder vaak op gender worden aangesproken waar dat niet nodig is, en wanneer is ‘Dames en heren’ op de keper beschouwd nodig? Aanspreekvormen als geachte reizigers, burgers van Europa of Lotgenoten! lijken me uitstekend. En het is geen halszaak. Naar mijn merning rijst het aantal ‘halszaken’ de pan uit. Waarvan wordt de aandacht afgeleid, vraag ik me af.

  Overigens prijs ik me gelukkig dat ik in mijn jeugd – die zich op de Antillen afspeelde – zowel met jongens als meisjes (en vermoedelijk één transgender) avonturen heb beleefd.

  Nou, vooruit dan, ‘geravot’.

 5. of mannen beklommen fluks de barricaden om luidkeels tegen deze ellende te protesteren, plus plechtig te verklaren dat ze nu nóóit meer zouden kijken

  Nee, dat deden ze niet.

  Mannen maakten geen bezwaar tegen een nieuwe film van een superheld – in dit geval heldin, behalve degenen die zich beklaagden over het uitmelken van het genre.

  En de lol van een nieuwe Dr. Who zit ‘m deels in het kunnen bespreken van de voors en tegens van de nieuweling, het ophemelen van die ene favoriet uit het verleden en het etaleren van je trivia uit alle afleveringen. Dat de nieuweling een vrouw is helt daarbij, dat dit veelvuldig besproken werd betekent dat ze er nu al helemaal bij hoort.

  Iedereen die die twee besprak gaat kijken.

 6. niet de witte mannen moeten weg maar de geest van de Baby Boom generatie die nog niets gepresteerd heeft en al veel te lang het debat domineert. Hier een witte man die zijn geld met uitzendwerk in de vleesfabriek heeft verdiend. Karin heeft nog nooit een vleesfabriek van binnen gezien.

 7. Als je nu schreef dat Wonder Woman een kloon is van Isis en de Bijbelse Astarte, had je een aanknopingspunt voor een diepe inhoudelijke discussie. Astarte was de godin van de Sidoniërs. De striphelden en Hollywood heldinnen zijn replica’s van de goden van de Olympus dan wel de Egyptische afgoden. Maar nee, de “witte mannen” moeten weer even een draai om de oren krijgen.

 8. Het was weer eens een STEVIG potje genieten, Karin. |-) Mijn dank hiervoor.

  Groetjes van Cor.

 9. Volgens mij is het een vorm van degeneratie en eigenlijk al jouw woorden niet waard.
  Maar blijf vooral wel schrijven; veel te leuk om te lezen.

 10. In Canada is de wet C16 aangenomen die o.a ambtenaren dwingt het genderjragon te bezigen, Bij niet navolging zou vervolging kunnen plaatsvinden. Nu wordt dit ook in Nederland geintroduceerd en ik vermoed dat we binnen no time Canada hebben geevenaard in deze vorm van identiteitspolitiek. Deze podcast http://tpo.nl/wp-content/uploads/2017/08/TPO-podcast-26.mp3 is eigenlijk een aanvulling op mijn eerdere reactie. Bert Brusse legt helder uit waarom het een bijzonder slecht idee is een genderneutrale samenleving na te streven. Het gendergesprek begint op 14.00 minuten. Veel plezier.

 11. De ‘witte man’ is de nieuwe jood: de bron van al het kwaad. Een bruikbare satan, zowel voor de antiracisten als de antiseksisten. Dat deze daardoor zelf racisten en seksisten worden hebben ze nog niet door.

  Over die racistische component schreef Breedveld onlangs een inzichtelijk stuk:
  http://www.frontaalnaakt.nl/archives/wilt-u-steun-mevrouw-nourhussen-dan-moet-u-uw-vrienden-koesteren.html
  je krijgt geen moer voor elkaar als je medestanders tot op het bot beledigt omdat ze wit zijn

  Ik denk dat zijn kritiek ook van toepassing is op het discours over seksisme.

 12. Volgens mij begon de discussie met de verjuffing van het onderwijs. Dat mis ik in je stuk. ik denk dat in het onderwijs mannelijke rolmodellen teveel ontbreken. Voor mij zit daar een kern van waarheid in!

 13. Ik vind dat Doctor Who en James Bond gewoon witte mannen moeten blijven. Niet omdat ik zo pro witte man ben, maar tradities moet je niet geforceerd willen veranderen, omdat je zo nodig feministisch moet zijn, dat heeft een averechts effect. Hetzelfde geldt voor Zwarte Piet in een andere context.

  Dat voor Doctor Who nu (kennelijk) een vrouw gekozen is – de link werkt niet – is in zekere zin nog passend, want Doctor Who is een alien…. :))

  Jouw stelling, Karin, “Verschijnen er eindelijk eens een paar vrouwelijke superhelden op het witte doek en op de tv” deel ik dan ook zeker niet, want het regent zo langzamerhand superheldinnen in de films – wie goed kijkt ziet ze al bij Hitchcock. Terecht en leuk, maar vrouwen moeten hun plek opeisen op basis van hun eigen kracht, niet door de bastionnen van mannen zo nodig over te nemen, dan staan ze uiteindelijk met lege handen en de mannen ook. Niemand gelukkig.

  Wat ‘genderneutraal’ betreft ging de goeie ouwe Joop den Uyl (en alle socialisten) ons al voor: “Beste mensùùùùh.”

  Q: “Waar komt dat rare idee vandaan dat een man geen ‘man’ meer kan zijn, een jongen geen jongen, een witte vent geen bestaansrecht meer heeft, wanneer hij erop wordt gewezen dat er ook andere mensen bestaan, die net als hij onvervreemdbare rechten hebben?

  Dat rare idee komt nergens vandaan, Karin, dat zit alleen maar in jouw hoofd. En dat is niet de eerste keer dat jij hetgeen in jouw hoofd zit voor de werkelijkheid aanziet en daar dan tegen tekeer gaat. Dat je de plank dan misslaat is evident, zo ook nu.

  Mannen voelen zich helemaal niet bedreigd enz. Ze willen alleen het hun eigene handhaven. En vrouwen bedreigen mannen ook niet. Ze vinden het heerlijk, als een man groot en sterk is. Kijk maar in de danswereld. Bij ballet dragen de mannen de vrouwen op handen en bij het Rock & Roll dansen wordt zelfs met vrouwen gegooid en gesmeten dat het een lust is en ze vinden het prachtig! Uiteraard moet zo’n man hen dan wel respecteren, maar, uitzonderingen daargelaten, dat doen ze over het algemeen wel. De meisjes zijn onze koninginnetjes, maar dat moet dan ook weer niet te erg worden, want dan vinden ze ons een ‘wimp’.

  Janus.

 14. Nou, Zwarte Superman mag wel wezen bij nieuwe film, volgens mij komt ie ook eraan, heb ik ergens gelezen. Mooi toch!
  Binnenkort komt ook witte vrouwelijke heldin op de film, geloof ik door Sandra Bullock dat wordt gespeeld, heb ik gelezen. Nou en! Maak er niks drama van welke kleurige helden of heldinnen worden gespeeld, als het maar de goeie is. ;)

  Nou, Karin ben ik soms ook niet mee eens met je, wat betreft de nep mannelijke nieuws over Dumoulin, vind ik hem geweldige renner van de hele giro. hoezo nep mannelijk ??? Geef me gewoon eenvoudig vrouw zoals ik ben, andere man of gender of SF robot…ter ere van zieltjes. Als ik op een dag ergens in 2265 beland en mezelf liever toch weer als vrouw zie dan man want ik zou toch niet graag stomme steeltje tussen mijn benen hinderen, stierlijke vervelende steeltje. Brrrr.

 15. Niet superman, maar James Bond. ja Zwarte James Bond komt eraan.

  Ben er niet zo gek op soort acties die helden verheerlijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.