TTIP en TPP

Er komt steeds weer slecht nieuws boven over TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership en TPP, het Trans-Pacific Partnership, waarin de handelsbetrekkingen tussen de VS en Europa, respectievelijk Australië geregeld worden.

De tekst van de verdragen is geheim. Wat de afgelopen maanden is gelekt, suggereert echter dat bedrijven een grotere vinger in de pap krijgen en nationaal beleid behoorlijk in de wielen mogen rijden. Zo kunnen internationale bedrijven een financiële claim indienen wanneer overheidsbeleid hun ‘voorziene’ winst schaadt. Denk bijvoorbeeld aan milieuvereisten en regels rond voedselveiligheid die de ondernemersvrijheid van multinationals nationaal aan banden leggen, of die striktere eisen aan een bedrijf opleggen om in de Europese markt actief te mogen zijn dan in de VS gebruikelijk is.

De verdragen voorzien in een internationaal orgaan waar bedrijven zulke claims kunnen indienen: de zogeheten Investor-State Dispute Settlements (ISDS). Zaken die bij ISDS worden ingediend, worden volgens de gelekte plannen via arbitrage en onder geheimhouding afgehandeld. Er zal geen mogelijkheid tot beroep zijn, en er komt geen rechter aan te pas. Noch iemand die de rechten van burgers in de gaten houdt, trouwens.

De clausule over ISDS was zo controversieel, dat het EU-parlement – dat in de rest van de TTIP-besprekingen vrij mak is – daar een stokje voor stak. Of nou ja: ze stelden bespreking daarvan uit tot later. Wat bepaald niet hetzelfde is als tegenstemmen, helaas.

Burgerorganisaties en NGOs maken zich intussen grote zorgen wat TTIP en TPP voor burgerrechten en nationaal beleid gaan betekenen. Copyrightregels lijken ferm te worden aangesnoerd, niet met het oog op het belang van makers, maar in het voordeel van distributeurs. Er zijn grote zorgen over de gezondheidsclausules in TTIP en TPP: bedrijven krijgen het recht zich vergaand met het volksgezondheidsbeleid te bemoeien. Goedkope generieke medicijnen bevoordelen in plaats van dure, geregistreerde middelen tast immers de potentiële winst van bedrijven aan… In Engeland en Nieuw-Zeeland zijn ze zelfs benauwd dat hun publieke zorgverzekeringen onderuit wordt gehaald, en ingeruild moeten worden voor private verzekeringen.

Recent bleek dat farmaceutische bedrijven staan te trappelen om onderzoeksgegevens via deze handelsverdragen af te schermen. Cijfers van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van medicijnen willen ze onder het strenge auteursrecht van de verdragen scharen. Metingen worden dan niet openbaar gemaakt en mogen niet door anderen worden gebruikt: dat zou immers hun winst kunnen aantasten.

Wat dat betekent? Claims over de effectiviteit van nieuwe medicijnen kunnen niet langer door derden worden gecontroleerd, en Europa wordt gedwongen elk oordeel van de Amerikaanse FDA over nieuw te vermarkten medicijnen kritiekloos te slikken.

Edit: Ik noemde TPP abusievelijk TTP. Verbeterd.

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “TTIP en TPP”

 1. Vreemd dat op deze zeer instructieve post geen commentaar gekomen is.

  Ik was er nog niet op de hoogte van dat clinical trial data mogelijk onder de pet gehouden kan worden door TTP / TTIP, dank voor de info!

  =paulv

 2. @ Paulv (1),

  Q: Vreemd dat op deze zeer instructieve post geen commentaar gekomen is.”

  Idd vreemd. Ik vrees dat dat komt doordat Karin niet meer ‘hot’ is. Hoe dat kan snap ik niet goed, want ik kan geen kwaliteitsachteruitgang in de columns van Karin bespeuren. De tijd dat er hier uitvoerige discussies werden gevoerd van soms wel een paar honderd posts lang, ligt al ver achter ons.

  Wat TTIP en TPP betreft mis ik een belangrijke vraag in de discussie en die is: “Is het wel wenselijk dat het Westen zichzelf in economisch opzicht zo versterkt?” Ik vind van niet. ‘Wij’ sluiten dan immers een groot deel van de wereld meer buiten dan nu al het geval is? Het gevolg laat zich raden: Nog meer wrok, nog meer terrorisme, nog meer vluchtelingen die hier naartoe willen komen. En uiteindelijk: nog meer oorlog.

  Ipv ons te verterken zouden we de economische banden met Afrika, Azië en Zuid-Amerika moeten versterken zodat die gebieden sterker kunnen worden door makkelijker onze markten te kunnen betreden. Dat zal op den duur heel wat beter zijn. Uiteraard moet dat dan niet op een TTIP-achtige wijze…..

  Janus.

 3. Wat je er over kunt zeggen..? Dit is pure horror en het begin van het einde omdat er geen keus meer kan zijn met TTIP en CETA ! En dat geldt voor bijna alles ! Wen er maar aan als het volk zo onwetend en passief blijft afwachten…

 4. Karin,

  Q: “Edit: Ik noemde TPP abusievelijk TTP. Verbeterd.”

  Behalve in de url….. (Dat zag ik net pas.)

  Martin (3),

  Nou, “het begin van het einde” is het zeker niet, het begin ligt al heeeeeeeeeeel ver achter ons: op de dag dat overmatige hebzucht ontstond. Maar het einde komt met TTIP enz wel steeds dichterbij.

  Janus.

 5. Trouwens. de term “het begin van het einde” houdt in dat het einde zélf ook nog best wel eens lang zou kunnen duren…. En het zal dan wel pijnlijk zijn ook. Maar ja, dat kan wel van TTIP enzo verwacht worden, behalve voor degenen die er geld aan verdienen.

  J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.