Prijs

Owww… Ik heb een prijs gewonnen!

Ik ben gekozen tot Vrijdenker van het Jaar. De Vrije Gedachte – een atheïstisch-humanistische vereniging, opgericht in 1856 – kiest jaarlijks iemand uit die ze met die titel eren, en dit jaar ben ik dat. Eerdere titeldragers zijn bioloog Midas Dekkers, oncoloog Piet Borst, schrijver Max Pam en uitgever Wouter van Oorschot. Ik ben de eerste vrouw die deze titel is toegekend. Wat op zichzelf natuurlijk weer een schande is. Maar toch ben ik supertrots! :)

Behalve de titel krijg ik een (naar verluidt) prachtig beeldje, plus een laudatio. De prijsuitreiking is op 10 oktober 2015 in De Balie in Amsterdam. Reserveren is geloof ik gewenst.

Author: Spaink

beheerder / moderator

23 thoughts on “Prijs”

 1. Gefeliciteerd. U bent jonger dan de vereniging en toch de eerste vrouw aan wie de prijs is toegekend. Werkelijk heel bijzonder.

 2. hartelijk gefeliciteerd, het klinkt als een goede prijs
  een schande dat je de eerse vrouw bent maar ook een eer
  toch een licht punt in deze dagen

  heel veel liefs, knuffels thian

 3. “Reserveren is geloof ik gewenst.”
  Niet voor mij. Ik zit al jaaaren op de reservebank.

  p’fietsia!

 4. Gefeliciteerd!

  De vereniging klinkt mij wat te streng in de oren, maar waardering is altijd prettig.

  Vriendelijke groet,

  Tom

 5. Gefeliciteerd, maar waarom is het een schande? Omdat er nu pas een vrouw de prijs krijgt of omdat er schijnbaar nog geen vrouw is geweest die deze titel waard was?

 6. Met Karin’s staat van dienst is het eerder De Vrije Gedachte die vereerd zou moeten zijn. In ieder geval houd ze er eeuwige roem en een beeldje aan over voor boekenkast of WC.

 7. Karin,

  Jij bent hier dus blij mee en iedereen feliciteert jou, maar ik weet niet of dit nou wel felicitaties waard zijn. Ik heb dit van meet af aan vreemd gevonden.

  Ten eerste zie ik jou niet als vrijdenker, daar ben je in mijn ogen veel te dogmatisch voor, je hebt zelfs vooroordelen. Maar goed, dat is mijn mening en die kun je als zodanig negeren. Hoe dan ook, ik vond het vreemd dat ze jou gekozen hadden tot ‘Vrijdenker van het Jaar’ en toen ben ik ‘s naar ‘De Vrije Gedachte’ gaan kijken. Nou, ook daar tref ik alles behalve vrijdenken en vrijdenkers aan. Wel dezelfde dogma’s die jij ook hanteert, dus dat verklaart je verkiezing. Maar wat dan wel weer vreemd is, is dat jij aan het uitdragen van je kernopvattingen de laatste jaaaren structureel nagenoeg niets meer gedaan hebt. Dus waarom juist nu die verkiezing??? Daar was al veel eerder aanleiding voor. Ik vermoed dat er een adder onder het gras zit.

  Ik ben ‘s wat dieper in de site van ‘De Vrije Gedachte’ gaan graven en kwam erachter dat ze een kleine 450 leden hebben. Voor een landelijke club vind ik dat weinig, zeker als je bedenkt dat hun uitganspunten toch velen zouden moeten aanspreken. Aan de andere kant gaat het om een select gedachtengoed, dus dat kan een verklaring zijn, maar toch. Ook zullen echte vrijdenkers deze club waarschijnlijk links laten liggen, dus ook dat kan een oorzaak zijn.

  Afijn, ze proberen dat ledental naarstig op te krikken, maar dat lukt niet bijster. Daarom kan het zijn dat ze een verborgen agenda hebben bij de uitverkiezing van jou tot ‘Vrijdenker van het Jaar’. Niet alleen ben jij een Bekende Nederlander en komen zij dus via jou ook weer ‘s in de picture, maar bovendien ben jij de eerste vrouw die deze titel krijgt en vrouwen zijn natuurlijk een niet te onderschatten markt, de helft van de markt om precies te zijn. Dus, als na jouw verkiezing de vrouwen zouden toestromen als lid, dan is dat natuurlijk heel mooi (voor hen) en hopelijk wordt het er nog gezelliger op ook. :) Ik weet niet of deze beweegredenen een rol hebben gespeeld – ik heb maar niet naar de notulen van de betreffende bestuursvergadering gevraagd – maar ik vind het wel een logische gevolgtrekking.

  Karin, ik vrees dat dit een domper is op de feestvreugde, maar ik denk dat je er goed aan doet dit te overwegen of in je achterhoofd te houden. Schijn bedriegt helaas maar al te vaak. De kernvraag voor jou is naar mijn idee of jij je kunt vinden in deze club en niet alleen maar of zij zich in jou kunnen vinden. En als jij je thuis voelt bij deze club en op hun lijstje wilt staan, dan is er niks aan de hand natuurlijk en wens ik je een leuk feestje op 10/10.

  Groet, Janus.

 8. Pieter @ 9: Alleen mannen zo’n prijs toekennen is typisch voor lui denken. Er zijn genoeg vrouwen die eerder in aanmerking waren gekomen; Els Borst had deze prijs bijvoorbeeld dubbel en dwars verdiend, meer dan haar broer (die ‘m wel kreeg).

  Janus @ 12: Elke organisatie die een jaarlijkse prijs instelt, doet dat deels ter vergroting van haar eigen naamsbekendheid en zeer zeker ter verspreiding van haar eigen gedachtengoed, dus waarom zou je dat deze organisatie ineens kwalijk nemen? Met deze vereniging van anarchisten en vrijdenkers is niks mis. Hooguit zijn ze een beetje ouderwets, maar ja, opgericht in 18nogwat, dan heb je dat wel eens.

 9. Karin (13),

  Nog even hierover.

  Het door mij in 12 genoemde mogelijk eigenbelang is voor jou dus geen bezwaar. Da’s mooi, dan is er wat dat betreft geen belemmering. Maar je typering van deze club vind ik vreemd.

  Je noemt ze een “vereniging van anarchisten en vrijdenkers”. Anarchistisch zijn ze zeker niet, ze streven een bepaalde structuur mét autoriteit na voor de samenleving. Er moeten allerlei zaken (van bovenaf) geregeld worden, deels bij wet. Hun manifest lijkt meer op een partijprogramma dan op een statement van anarchisten. Voor mij niet erg – er staan goeie ideeën in – en wie weet stem ik op ze, als ze de politiek in gaan. :)

  En jij ziet ze als vrijdenkers, net zoals zij zichzelf zien, uiteraard. Maar vrijdenken valt naar mijn idee niet te rijmen met “Atheïstisch” en “Humanistisch”, wat ze als identiteistkenmerken hanteren, zelfs in hun naam. Zeker het Atheïsme is gebaseerd op een dogma en dat is niet het enige dogma dat ze hanteren. Vrijdenken behoort vrij te zijn van dogma’s – wat ze zelf ook stellen – of zich daarvan vrij te maken, voorzover dat ooit lukt.

  Of moet ik hun naam zo lezen dat dit een vereniging is van vrijdenkers die zich Atheïstisch en Humanistisch noemen (en waar andere vrijdenkers dan niet bij horen)? Dat kan natuurlijk ook, maar dan nog vind ik het vreemd. Het is toch geen wet van Meden en Perzen dat een vrijdenker per definitie Atheïstisch en Humanistisch is? Ik kan dit gewoon niet plaatsen.

  Voor alle duidelijkheid: Jij vindt ze een goeie club en ook ik kan mij in heel veel dingen die zij nastreven goed vinden, ik vind ze alleen geen vrijdenkers en jou ook niet, wat ik al schreef in 12. En dus zie ik een niet-vrijdenkersclub die een niet-vrijdenker tot Vrijdenker van het Jaar benoemd heeft en dat komt op mij nogal merkwaardig over. Het kan best zijn dat ik de enige ben die het zo ziet, maar ja, dat heb ik wel vaker meegemaakt. :)

  Wel hebben ze met jouw benoeming iig van één persoon meer de belangstelling voor hun vereniging gewekt: die van mij. :) Voorheen kende ik ze niet en ik vind ze op zich interessant. Jammergenoeg ben ik geen Atheïst – om iets te noemen – dus mag ik niet meedoen. Ook zou ik mezelf niet zo gauw een vrijdenker willen noemen, hoe moet je dat kwalificeren? En wie is eigenlijk écht vrij in zijn denken? Iedereen heeft wel zijn belemmeringen op dat vlak.

  Overigens denk ik dat het logisch is dat deze club nu dit karakter heeft met al die concrete doelstellingen. Vrijdenken is leuk – je kan een debatingclub oprichten – maar daar bereik je concreet niet veel mee. Om wel iets te bereiken moet je doelstellingen formuleren (en deze nastreven) en dus keuzes maken en ook als vrijdenker kan je dan niet meer alle kanten op.

  Janus.

  O, nog 27 nachtjes slapen, als ik het goed geteld heb. :)

 10. Karin,

  Whazzùùùùùùp?

  Op de site van het clubje is, behalve de aankondiging, niks over je benoeming te vinden, je staat nog niet eens in het lijstje. En jij hebt er hier ook niks meer over geschreven. Beetje vreemd vind ik, temeer daar er nagenoeg niets over gepubliceerd lijkt te zijn door derden op wat getwitter na. (Ik heb drie twitterberichtjes gezien.)

  Trouwens, ken je deze al:

  http://www.vrijdenkersforum.nl/?page_id=15

  Met daarin dit:

  …”hebben deze site in het leven geroepen vanwege de harde censuur die wij hebben ondervonden bij vereniging De Vrije Gedachte”…

  Censuur??? Vrijheid boven al, zou ik zeggen. Het bevestigt de reserves die ik al hierboven tav De Vrije Gedachte heb geuit. Stof tot (vrij) nadenken?

  Janus.

  1. IK heb de prijs gekregen. Maar het was een idiote week, omdat kort voor de uitreiking een goede vriend overleed en mijn kop derhalve totaal elders was.
    

   Beeldje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.