Olifant

‘Trump scheldt, is onbeleefd en schept op over zijn rijkdom. Ik heb dat Berlusconi ook zien doen. Hoe kinderachtiger, slechter, onbeschofter die was, hoe meer stemmen hij kreeg. [..] En ik kan er niets aan doen, maar ik moet ook ontzettend om hem lachen. Als ik in Amerika zou wonen, zou het me moeite kosten verstandig en redelijk te stemmen,’ schreef Theodor Holman gisteren.

Als ik in Amerika woonde, zou ik mijn uiterste best doen iedereen te weerhouden van een stem op Trump. De man is een olifant in de porseleinkast: links en rechts moedwillig dorpen vertrappelend, mensen ondersteboven lopend, schel zijn eigen lof trompetterend. Onderwijl weigert hij te zien hoe hij persoonlijk heeft geprofiteerd van het systeem waarin hij groot is geworden: een imperium geërfd van zijn vader, ontzien door de belastingdienst, meermalen gered door de faillissementswetgeving. Hij is een moloch die parasiteert op het grootkapitalisme, en vervolgens tegen elke muis die hij onder zijn poten vermaalt, sneert dat het dier dan maar een paar maatjes groter had moeten zijn.

Zo’n man wil je niet als presidentskandidaat.

‘Ik heb geen tijd om politiek correct te zijn,’ sneerde hij in het debat dat Fox News vorige week organiseerde tussen de tien populairste Republikeinse kandidaten. ‘En Amerika heeft die tijd al helemaal niet. We moeten nú iets doen.’ Waarna hij de rechten van vrouwen, immigranten, niet-blanken en armen met een wijds gebaar van tafel veegde. Allemaal prietpraat, vond hij. Sterke mannen met geld, die hebben we nodig: mannen van stavast, mannen die zich nergens iets van aantrekken. Mannen als Donald Trump, kortom.

Ondertussen versimpelt hij elk debat tot het punt waarop je brein bevriest en lardeert hij elke uitspraak met dreigementen en sneren. In elk antwoord dat hij tijdens het debat gaf, zaten valse persoonlijke aanvallen: Trump speelt uitsluitend op de man, en veegt argumenten terzijde. Elke nuance ontbrak, zowel in zijn analyses als in zijn plannen. En daarna kwam steevast het laconieke dreigen: dit is allemaal onzin, als ik de Republikeinse nominatie niet win, begin ik gewoon voor mezelf. En als ik het als onafhankelijk kandidaat óók niet red, ach – really, what does it matter? Dan koop ik die politici toch gewoon?

Hij zei het met zoveel woorden: When I call Hillary, she shows up. Alsof-ie haar in zijn broekzak heeft zitten.

In de politiek hebben we intelligentere discussies nodig. Keuzes inzichtelijk maken, zowel voor tegenstanders als voor medestanders; verder willen denken dan je neus (of je zittingsperiode) lang is; bezwaren en tegenargumenten serieus nemen, en ze met beleid en tact afpellen; cohesie scheppen in plaats van verdeeldheid.

Trump is een botte bijl. Je moet er niet aan denken dat hij de gesprekken met Iran over kernwapens orkestreert. Want als die olifant vrolijk elders gaat grazen, zitten wij, de wereld, met zijn scherven.

 
Toevoeging d.d. 10 september 2015:
Voor de mensen die zeggen dat je Trump niet serieus kunt nemen als kandidaat, lees dit fantastische -en angstaanjagende- artikel uit de Rolling Stone van 9 september.

Author: Spaink

beheerder / moderator

19 thoughts on “Olifant”

 1. “als die olifant vrolijk elders gaat grazen, zitten wij, de wereld, met zijn scherven.”

  Je argumentatie deugt niet, Kaatje. Oom Donald woont in dezelfde wereld: kan eenvoudigweg niet weg naar elders.

  En zolang democratie opgevat wordt als dictatuur van de meerderheid, een Neo-Darwinistische verdeel-en-heers-mentaliteit (voor hardwerkende vaderlanders wie nét van zijn of haar baan beroofd zijn) de koers bepaalt is er geen politicus/ca met wie ik in zee wil. Oók niet rechtdoor.

 2. JPaul @ 1: Als die olifant geen president van de VS wordt, scheelt dat al een slok op een borrel. En hij zit minder snel met wat voor scherven dan ook dan mensen die niet superrijk zijn.

 3. Alweer iemand die het Alfamannetje wil zijn. *Zucht* Dat soort richt altijd meer schade aan dan dat ze goed doen.

  Een olifant, zeg je? Dan kan die tandarts in dit geval z’n gang gaan wat mij betreft.

  J.

 4. De republikeinen willen hem juist wel als kandidaat, want als hij inderdaad voor zichzelf begint heeft hij zelf en de republikeinen wat minder kans op een president. De democraten zijn dan waarschijnlijk net iets groter dan de republikeinen en zijn splinterpartij, die weer veel republikeinen trekt.
  Heeft niets met ideeen te maken, maar met koppen tellen.
  Je kan ook hopen, dat dit systeem toch nog een redelijke president oplevert.

 5. Janus @ 3: *grijns*

  Henk2 @ 4: Ik ben er lang niet van overtuigd dat de Republikeinen Trump als hun kandidaat willen hebben. Niet alleen hadden ze al hun kaarten op Jeb Bush gezet, ook is Trump ongevoelig voor welke druk dan ook. Hij koerst uitsluitend op zijn eigen betweterij, op hem kunnen ze weinig invloed uitoefenen. Dat ze, in laatste instantie, Trump liever hebben dan Hillary Clinton is een ander vrhaal – dat betekent niet dat ze vóór Trump zijn, alleen dat ze tegen de Democraten zijn. Maar dat is geen nieuws.

 6. Olifanten zijn zeer intelligente dieren, dus de associatie gaat mank. Ik begrijp je betoog maar hij zal nooit president worden van amerika: hij mag dan super rijk zijn, dan nog zullen heel veel amerikanen daar niet intrappen.
  Hij is a creep, like berlisconi from italy, maffioso’s!!! Sooner or later they get what they deserve…amen.

 7. Bernie @ 6: …maar ondertussen heeft-ie het niveau van de discussie flink naar beneden gehaald, en dat alleen al is een verlies. Ik bedoel: er is nu al schade.

 8. Heel beangstigend vind ik dat veel arme Amerikanen met hem weglopen. ‘He is one of us!’ hoor ik in veel interviews met aanhangers van Trump die het beste als white trash te omschrijven zijn. Volgens mij gaat dit minder over geld maar meer om het totale gebrek aan goede educatie van een groot deel van de bevolking. En Holman… Ja wat een vreemde man is dat toch.

 9. @ Hans (8),

  Het is logisch dat “white trash” achter Trump aan loopt, hij is dat in zekere zin ook, alleen de rijke versie daarvan. Ik heb me nooit echt in Trump verdiept, maar ik heb hem nog nooit in verband horen brengen met hogere ethiek.

  Q: “Heel beangstigend vind ik dat veel arme Amerikanen met hem weglopen.”

  Ja, dat is zeker beangstigend, maar helaas niet alleen van toepassing op Trump. Ik heb helaas al veel vaker geconstateerd dat mensen in beginsel fascistoïde zijn, ze lopen achter de leider(s) aan, ongeacht wat, een typisch verschijnsel bij Alphamannetjes, een instinctmatig samenspel. De grootste schreeuwer is het brutaalst, dus daar loopt men achteraan. Ook Hitler heeft veel van die steun zo gekregen, het lag echt niet alleen aan hem dat het allemaal zo gegaan is.

  In verenigingen of watvoor soort organisaties dan ook kan je dat vaak zien. Ik heb meermalen meegemaakt dat er sprake was van een groot onrecht, maar dat de leden daar niet om maalden, zolang de algemene orde (en hun eigen belang) er maar niet onder leed. En de leider(s) zorgden daar dan wel voor. Ook hoogstaande idealen, ook van de eigen organisatie, werden meermalen met voeten getreden, maar ook dat werd geaccepteerd.

  En dat juist “veel arme Amerikanen met hem weglopen” past in dat plaatje. Veel arme mensen verwachten van een rijke dat hij hen helpt. Tegen beter weten in vaak, maar ook dat hangt samen met onze instincten. Ook de rijkste is meestal een alphamannetje. En als we niet rijker worden van een alphamannetje, dan verwachten we er wel veiligheid van, zeker als we een beetje tegen hem aanschurken. (Let op het onderdeel “schurken” in het laatste woord. :)) )

  Janus.

 10. Is het jullie ook al opgevallen -voordat DIDA in de VK ons land er op attendeerde- dat Trump en WA elkaars evenbeeld zijn?
  Ik denk dat ik maar republikein word.

 11. (Fact-check: It isn’t bigger than Air Force One, and it was featured on the Smithsonian Channel. But in this, as in much of what Trump says, it’s more about the broad strokes than the details.)
  (RS over Donald’s privé-757)

  artikel is niet angstaanjagend (‘k ben halverwege opgehouden te lezen) maar wel degelijk informatief

  Toch hebben stand-up comedians als George Carlin, Doug Stanhope etc. scherper en beter geformuleerd wat er fundamenteel met onderwijs mis is USA en de rest van de wereld -óók Nederland- en dat afbraak sneller kan dan opbouw.

 12. Misschien verdient hij eigenlijk de cel naast Bernie Madoff, want ik kan me niet voorstellen dat deze blaaskaak op een eerlijke manier aan zijn miljarden is gekomen (dat kan ik me sowieso niet, maar bij hem is er zelfs geen twijfel… die man deugt niet).
  https://www.youtube.com/watch?v=_wWnBdM8OpE#t=68

  De strategie van de republikeinen? Wanneer Trump op deze wijze modder blijft gooien, dan kan onze uiteindelijke kandidaat, Jeb Bush, kiezen voor een schonere campagne. Het argument dat het een schande is dat Jeb spaans spreekt, kan wat spaanstaligen het Bush-kamp intrekken…
  Over het feit dat hij zichzelf niet populair maakt, maakt hij zich geen zorgen… hij is nooit een serieuze kandidaat geweest en zal dat ook nooit worden.

 13. … and Donald Trump is a very credible guy – in the sense that ev’ry schmuck falls for his blatant lies (in my not so humble opinion (parafraseer ik HenK))
  en dan nog:
  “the choice between Hillary and Donald is one between cancer and a heart attack”
  supreme court justice Ruth Ginsburg (néé Bader) kondigde haar emigratie naar New Zealand aan; mocht Trump verkozen worden (ze kan daar, als 83-jarige. echt helemaal een fresh start maken)
  “the country might be devastated for four years; the implications on the supreme court I don’t even want to contemplate”
  als democratie cijfermatig wordt uitgelegd en aldus de dictatuur van “de meeste stemmen gelden”-doctrine moet zijn; krijgen de USA de president die ze verdienen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.