Overzicht Canta-project

Ons (*) Canta-project is inmiddels zo groot, divers en complex geworden – niet voor niks werken we er al twee jaar aan, met een almaar groter wordende groep mensen – dat ik me goed kan voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Vandaar deze poging om het project te beschrijven en te inventariseren. Waar mogelijk geef ik links naar plaatsen waar u onderdelen van het project kunt zien, terugkijken, kopen, beluisteren, terugkijken, meemaken of bespreken.

Op de foto: het affiche dat Erwin Olaf maakte voor de voorstelling van Het Nationale Canta ballet. Afgebeeld zijn eerste solist Marisa Lopez, en mijn Canta :)

Websites

Boek: De benenwagen

Boek over de Canta, geschreven door Karin Spaink. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, mei 2012; 192 pagina’s, zwaar geïllustreerd, full colour.

Ballet: Het Nationale Canta Ballet

Het Nationale Canta Ballet wordt uitgevoerd door vijftig Canta-rijders, dertig dansers van Het Nationale Ballet en twintig dansers van het NOVA-college. De choreografie is van Ernst Meisner (grand sujet bij Het Nationale Ballet), de muziek van Robin Rimbaud aka Scanner. Hoogtepunt is een dubbele pas-de-deux: eerst voeren Marisa Lopez en Casey Herd – beiden eerste solist bij Het Nationale Ballet – een pas-de-deux uit, meteen gevolgd door een pas-de-deux van Casey Herd en prima Canta Karin Spaink.

Er zijn slechts twee voorstellingen van het ballet, beiden op 28 juni 2012: een om 18:30 en een om 21:30. Locatie: De Gashouder, Amsterdam.

Een registratie van het ballet wordt op zondag 1 juli 2012 uitgezonden door de NTR. [Link Uitzending Gemist]

TV-serie: De Canta danst!

Maartje Nevejan maakte een vierdelige documentaire-serie over het ontstaan van Het Nationale Canta ballet. Ze portretteert Canta-rijders en dansers, en volgt de lange weg die deze twee zo uiteenlopende groepen samen afleggen om een ballet te maken.

De serie wordt vanaf zondag 3 juni wekelijks uitgezonden door de NTR op Nederland 2.

Radio-documentaire: Hunt for the little red car

Bert Kommerij, een van de iniatiefnemers van het project, maakte een radio-documentaire waarin hij versalg doet van de ontstaansgeschiedenis, van alle discussies en van alle plannen. Zijn documentaire werd op 3 juni 2012 uitgezonden op Holland.doc: luister.

Noot:

 • De oorspronkelijke initiatefnemers van het project zijn documentaire-maakster Maartje Nevejan, ikzelf, en fotograaf / radiomaker Bert Kommerij.
 • Daarna kwam Valérie Schuit van Viewpoint Productions erbij, die die productie voor haar rekening nam;
 • Ernst Meisner, grand sujet bij Het Nationale Ballet, die voor de choreografie van het ballet tekende;
 • Robin Rimbaud aka Scanner, die de muziek voor het ballet schreef, en die live zal uitvoeren;
 • Rogério Lira, die de vormgeving van zowat alles deed;
 • Monique ten Berge en Angelique Kuijpers, die over de productie van het ballet regeren;
 • En verder overal stapels vrijwilligers en professionals: van de kostuumontwerper van Het Nationale Ballet tot Erwin Olaf, die de poster voor het ballet maakte, tot Sebastiaan die overal in Amsterdamm Canta’s najoeg om de bestuurders ervan tot deelname te bewegen. Er was zelfs iemand die berekende hoeveel uitlaatgassen al die Cantaatjes in de Gashouder zouden produceren. En natuurlijk alle Canta-dansers!

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Overzicht Canta-project”

 1. Zittend op de bank gisteravond als toetje op de dag gezien hoe Karin Spaink met de choreograaf Ernst Meisner danste. Zo lui als ik was voelde ik mij sterker worden. Hollywoodjunk is Canta ballet verslaafd.

 2. Nuttige info, want gisteren was op de tijd van de reguliere uitzending alleen een verregende tennisbaan te zien. Nogal deprimerende tv ;)

 3. Reed en danste het Canta-autootje gisteravond weer..? Toevallig dat ik gisteravond laat thuiskwam, knaks, televizietje aangezet, flops, opnameknopje ingedrukt, en een mooie, rustige vrouw die wel een beetje zenuwachtig is en onverhoedse bewegingen maakt. Maar het gegeven is prachtig. Leuk opgezet en uitgewerkt bovendien. Een rust- en amusementspunt in de hedendaagse, gistende, maatschappij.

  ‘\~_~/’

 4. Het is inderdaad een enorm project geworden, ik volg alles! Nu weer Wals in de Wijk erbij, ook heel leuk, helemaal als je als Cantarijder niet mee kon doen met het Canta Ballet.
  Ik kijk enorm uit naar de voorstelling! De eerste twee tv-afleveringen van “De Canta Danst!” waren echt prachtig! Mooie, rake woorden van de deelnemers, zowel Cantarijders als balletdansers. Ontroerend, heel herkenbaar, en opnieuw zeg ik: kwetsbaar, maar o zo sterk!

 5. Francis, in mijn berichtje wilde ik vooral het project zelf uitleggen, dwz de organisatie erachter, maar je hebt natuuurlijk volkomen gelijk!

 6. Mooi wat een danser zei over het lichaam in de vorige uitzending van de documentaire. Dat het niet gaat om perfectie, “what you have is already amazing”.

 7. Ik heb ook zitten kijken
  en vond het heel erg inspirerend
  in het omgaan met beperkingen
  en heel mooie en knap

  en wat goed karin!
  wat kwam je er goed in voor
  wat een ontzettend goed en leuk project :)

  Liefs! thian

 8. Hoi Karin ik ben geen vlotte lezer maar geniet van elke hoofdstuk uit de Benenwagen. Dit citaat raakte me echt. Heel mooi door jou verwoord: “Ze besloot haar zelfstandigheid voor de buitenwereld te bewijzen en wilde tegelijkertijd haar hoofd en haar leven schoonvegen van verdriet, van verplichtingen en van andermans verwachtingen. Ze wilde uitzoeken wie ze was en wat ze wou.”
  Dit ging over Babs.
  Maar is dat niet jij of ik of wie dan ook? Zo ontdek ik elke keer wat nieuws.
  Dank je wel. :-)

 9. ik heb genoten van jullie voorbereidingen! sinds ik zelf MS heb ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in bewegen, van mezelf en anderen ( bijvoorbeeld dat “tussenstapje” van jou Karin!) dit gelijkstellen van validen en invaliden zou véééél vaker getoond moeten worden. te beginnen op 28 juni door jullie, (1 juli gelukkig ook op tv!) succes, Marjolijn Oosterwijk

 10. Ik was vandaag naar het canta-ballet ,en wil graag mijn complimenten maken voor de kwetsbare en toch sterke manier waarop het “pas de deux” werd gedanst/bewogen. Ik vond het heel ontroerend.Ook was het ballet soms heel grappig en een beetje circusachtig met al die autotjes.Ik vond het een mooie en unieke avond en ik kreeg er een goed humeur van

 11. Wat een ontroerende documentaire, de portretten raken me.
  Ik werk als ergotherapeut in de revalidatie en heb mijn hele leven aan ballet gedaan. Hierdoor kan ik mij met beide groepen vereenzelvigen.
  De kracht en kwetsbaarheid van beide groepen is goed weergegeven. Ik voel de trots van de Cantarijders en de aanvankelijke schuchterheid van de TNB danser. Jammer dat ik de voorstelling niet live kon zien. Ik kijk uit naar de uitzending op TV. Jammer dat het dan afgelopen is.
  Lang leve zo veel mogelijk zelfstandigheid en onafhankelijkheid en hiermee samen iets moois creëren. Petje af!

 12. Ik heb het Canta-ballet op TV gevolgd. Wat een geweldig project! Prachtig vond ik het om te zien hoe Ernst Meisner dit ballet gestalte gaf. Wat een uitdaging.

  Zelf ben ik sinds 2 jaar genoodzaakt om regelmatig een rolstoel te gebruiken. Deze beelden gaven mij weer moed.

 13. Maurijn: Ernst Meisner verdient inderdaad heel veel complimenten…! En ja, dit ballet heeft veel mensen moed gegeven. Dat merkten we aan alles, dat maakte het zo ontroerend mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.