Zorgeloos

In plaats van kinderen heb ik katten genomen. Die zijn veel handiger in de omgang. Ze hoeven niet steeds naar de crèche als je van huis bent, ze zeuren nooit om zakgeld, ze eten altijd hun bordje leeg, en ze bedelen niet elk halfjaar om nieuwe Nikes. Ze komen nooit dronken thuis en hebben geen foute vriendjes. Zich wassen doen ze zonder enige aanmaning, zelfs achter hun oortjes en tussen hun tenen.

De laatste jaren ben heb ik een nieuwe reden om blij te zijn met mijn keus. De toekomst oogt somber: we raken door de gas- en olievoorraad heen, het klimaat verandert, onze rechtstaten kalven af, en nu zitten we nog middenin een economische crisis ook. Had ik kinderen, dan zou ik geheid nacht na nacht liggen woelen over hun toekomst. In wat voor wereld leven zij als ze volwassen zijn? Doe ik ze op pianoles, of is survival-training wellicht toch verstandiger?

Niet dat je kinderen de enige geldende reden zijn om te zorgen dat de wereld ook na ons bewoonbaar blijft. Maar zulk eigenbelang, in de vorm van persoonlijke nazaten, maakt de zaak wel een stuk minder abstract.

Het gekke is dat de kinderen die ik ken – pubers, en al bijna een beetje volwassen – zich zelf nergens zorgen over lijken te maken. Ze volgen goede opleidingen en gaan her en der studeren, Ze kunnen piano spelen en schaken. Ze spreken hun talen. Ze reizen dat het een aard heeft. Ze volgen de politiek. Ze hebben meningen en een volle agenda. Over de wereld zijn ze niet bezorgd, laat staan over de toekomst: die liggen immers gewoon waar ze horen, namelijk aan hun voeten. Ze zijn vast voornemens om beide te veroveren.

Natuurlijk scheelt het dat ’t kinderen van redelijk welstaande ouders zijn. Geld is nooit echt een probleem voor ze geweest, en het stond vast dat ze een goede opleiding kregen, plus cultuur per paplepel. Maar ook bij minder bevoorrechte jongeren zie ik diezelfde houding: ze gaan er wat van maken, de toekomst is aan hen.

Zodat ik me van de week afvroeg of ik het niet bij het verkeerde eind had. Misschien maakt het luttele feit dat je kinderen hébt, je automatisch optimistisch over de toekomst. Misschien somber ik vooral over de toekomst omdat ik zelf geen kinderen heb?

Vandaar dat ik nu serieus overweeg dan maar mijn katten te laten jongen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

57 thoughts on “Zorgeloos”

 1. Geen foute vriendjes? Een van onze poezen wel! En als het electronische kattenluikje weer eens kapot is (en elke kat naar binnen laat) kom ik heb regelmatig in mijn huis tegen…

 2. mooi stukje
  om het iets te relativeren (de stelling dat je slechts zorgen over de toekomst van de wereld hebt omdat je geen kinderen hebt)
  ik heb wel (hele jonge) kinderen en ik zie er vreselijk tegenop dat ze er op een gegeven moment achter komen dat de wereld veel minder tof is dan wij ze nu wijs maken.
  voor de zekerheid hebben we ook een kat…..

 3. Met of zonder kinderen. Of met huisdieren of zonder. Niet of meer verantwoordelijkheid voor mezelf en voor anderen. Het geluk is wat ik er zelf van maak. En dat kan alleen door het evenwicht te vinden in alles wat ik doe en wat me gelukkig maak. Daar hoort ook op je bek vallen bij. Opstaan en weer doorgaan. En dat is mijn ervaring het vinden van evenwicht doet me ook minder op mijn bek vallen. Ik ben een vat vol tegenstellingen met goede en slechte eigenschappen. Ervaringen kun je koesteren of loslaten!. Hoe? Dat kan ik u niet vertellen , dat kan alleen door bewust het leven te ervaren!
  Waarom jongeren nooit het leven als ‘zwaar’ ervaren! Zij zien minder obstakels. Ze zijn nog ‘minder’ beinvloed door die ‘opgelegde’ maatschappij en cultuur. De ouderen menen uit ‘hun ervaring’ te kunnen relativeren. Maar eigenlijk staan zij ‘stil’ omdat zij zich bij de status quo hebben neer gelegd.
  Dat geldt niet voor alle ouderen. Maar bij velen hoeft het allemaal niet meer zo. Mijzelf veranderen kan pijn doen, geeft verdriet, angst, biedt mij geen veiligheid, geborgenheid en bescherming meer. Of zijn de ouderen te ‘moe’ omdat ze menen ‘alles’ gezien en ‘ervaren’ te hebben. Het beetje ‘geluk’ wat ze hebben proberen met alle macht ‘vast te houden’.
  Zorgeloos is niemand! Maar ben ik zelf instaat die zorgen die me raken direct voor mij zelf en misschien indirect voor anderen het hoofd te bieden? Het enige manier om daar achter komen is om mijn eigen grenzen aan te geven. En daardoor misschien ook ruimte te bieden aan anderen. En dat is nooit door stilstaan maar altijd in beweging te blijven Door zaken los te laten ontstaat er weer ruimte voor nieuwe of andere dingen!

 4. @ Spaink,

  U zei:

  “We raken door de gas- en olievoorraad heen”.

  Heeft u misschien aandelen van oliemaatschappijen?!

  U blijft namelijk de leugen van de oliemaatschappijen verkondigen dat wij door onze gas- en olievoorraad heen raken, voordat er een andere, veel betere energieoplossing is.

  De feiten: Er is nog genoeg gas, olie en kolen voor minimaal 50 jaar als wij onze bevolkingsgroei en o.a. onze mobiliteit beperken en/of op dit niveau houden.

  Als wij dit niet doen is er nooit energie genoeg voor iedereen, zie o.a. deze link:

  http://www.faqt.nl/recent/wnf-overconsumptie-bedreigt-aarde/

  Over het fabeltje van snel olie gas tekort; zelfs Israël heeft op land en in zee ongekende grote nieuwe olie en gasvoorraden ontdekt; vergelijkbaar met die van Saoedi-Arabië!

  Verschillende, niet aan oliemaatschappij gelieerde wetenschappers hebben het idee dat op dit moment slechts ongeveer 40% van de olie en gasvoorraden bekend zijn…

 5. #4
  Tartarus,
  over fabeltjes gesproken u zegt 50 jaar ik zeg +1000 jaar gas en olie.
  Oa Golf van Mexico, voor de kust van Japan, Nigeria, Curacao, Noordpool naast de bekende gebieden. U heeft gelijk hoezo tekort? Pappen en nathouden is een reden voor prijsopdrijving van energie bronnen zoals op onze fossiele brandstoffen. En dan is er nog geen man overboord eerste helft van dit jaar draait de Duitse economie op 30 % energiecapaciteit afkomstig u raadt het al zonne energie. En wat doet Nederland als beste jongetje van EU klas. Die doet alsof zijn neus bloedt. Niks aan de hand. Waarom geen zonne energie? Wetenschappers weten al jaren lang dat wij in een nieuwe tijd zijn aangeland om door de draaiing van onze aardas na elke 26.000 jaar voor ons de zon de ene keer harder dan de andere eon brandt. Maar onze koningin is grootaandeelhouder Koninklijke Shell en dan is haar extra inkomen ook gegarandeerd. En even terzijde hoezo alleen opwarming van de Aarde door Co2 uitstoot en milieuvervuiling en ozonlaag. Ook alle andere planeten hebben als onze planeet mn door opwarming van onze Zon. Zelfs de poolkappen op Mars zijn in een luttele tijd door de Zon weggesmolten en heb je daar ook vervuiling of een dampkring(ozonlaag)? Van alles is te vinden op internet. Vooral mij niet geloven onderzoek zelf!

 6. Reinoud: dan wellicht toch maar kinderen nemen? :)
  Alex: kijk, jij hebt je goed ingedekt.
  Tartarus: oh, en vijftig jaar, daar kunnen alle komende generaties nog lang mee toe.

 7. @ Spaink, post 6,

  50 jaar is een uiterst conservatieve schatting en hoeft niet te betekenen dat consumenten nu al bang moeten worden gemaakt voor energie tekorten.

  Nog 50 jaar van technologische ontwikkelingen en er zou in die tijd geen 1 andere manier worden uitgevonden om energie op te wekken/de energie-opwekking significant verbeteren; als in deze tijd kernfusie mogelijk wordt, zijn al onze energieproblemen voor altijd verleden tijd!
  Vergeet ook niet dat in Nederland nog steeds ongeveer 30% van alle energie wordt verspild.

  Zonne-energie:

  Shell is nog steeds systematisch en hardnekkig bezig om alle belangrijke patenten betreffende zonne-energie te verkrijgen om vervolgens doodleuk te verklaren dat zonne-energie niet rendabel is… Nou ja, misschien in het jaar 2040. Zie link:

  http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/13/next-checkt-%E2%80%98zonne-energie-is-waarschijnlijk-rond-2040-een-rendabel-alternatief%E2%80%99/

  De wetenschap staat niet stil en hoogrendement zonne-cellen dienen zich nu al aan, maar Shell blijft stug volhouden… Uitleg waarom Shell dat doet, is denk ik niet nodig.

  Toekomstige generaties hoeven niet bang te zijn, zelfs met de huidige technieken zal er voor minimaal 10.000 jaar genoeg energie zijn mits onze wereldbevolking niet extreem groot wordt.

  Ik ben uit puur economisch overwegingen voor alternatieve energie, denk vooral aan zonne-energie, windenergie en aardwarmte.
  Voor onwetende “gelovers” in kernenergie is er ook keus; denk dan vooral aan Thorium-kernenergie.

  Thorium-kernenergie is vele malen veiliger en veel goedkoper dan Uranium of Plutonium-kernenergie maar is net als alle vormen van kernenergie uiteindelijk peperduur; maar er is wel genoeg Thorium voor duizenden jaren energieproductie.

  P.S.

  Als in Japan Thorium-kerncentrales hadden gestaan was er helemaal niets gebeurd; als de koeling bij dergelijke centrales uitvalt stopt automatisch de atomaire splitsing.

 8. Mooie observaties. Uit eigen ervaring kan ik melden dat het grootvaderschap weer aanleiding geeft tot veel getob.
  Het opgewekte “het zal mijn tijd wel duren” wordt vervangen door allerhande doem-gedachten… tot zij stralend komen binnenstappen.

 9. de jongere die ik ken moesten toch even nadenken
  toen er een jeugdloon bestond en ze niet meteen
  een mega salaris als 16 jarige gingen onvangen,
  en per ongeluk vertelde ik dat….
  en zag ik ontzette ogen…
  dat werken was dat je moest doen wat ze zeiden
  en dat een maar niet werkte dan….
  en ze met 18 jaar bij de supermarkt ontslagen werden
  omdat ze te duur! waren,
  maar oplossingen kwamen
  en ze leerde dat ze moesten werken voor geld
  en een diploma heel erg veel scheelt

  ze leren spelend en van harte
  leuk te zien, te horen

  en jonge katjes LEUK doen
  je gordijnen gaan er geheid aan
  heel andere zorgen
  met kattekleintjes
  vooral als die naar buiten gaan met moeders
  maar gaaf, zo verschrikkelijk leuk
  mag je niet missen!

  liefs thian

 10. Dat de jeugd en jong volwassenen voelen dat de toekomst aan hun voeten ligt, wil niet zeggen dat de ouders dezelfde zorgeloosheid zullen hebben. Ken enkele pubers die alles zonnig tegemoet zien maar hun ouders liggen net zo goed wakker. En elke generatie zal op een punt komen dat zorgeloosheid verdwijnt en piekeren over het een of het ander start. Zo groeit dat.

 11. Kijkend naar de mens als soort, heb ik totaal geen moeite met de gedachte dat we, op welke termijn dan ook, zullen uitsterven.
  En wanneer je alle rampscenario’s die dagelijks op je af komen serieus neemt, dichterbij haalt en ook nog groter maakt dan ze al worden voorgesteld… dan slaap je ook zonder kinderen al niet best Of moet dat zijn: dan slaap je juist zonder kinderen niet zo best.

  Eén van de voordelen van kinderen is, dat de zorgen die er zijn vaak onterecht blijken te zijn en in veel gevallen goed oplosbaar zijn.
  Tot op zekere hoogte geldt dat ook voor jonge katten.
  Of het echt een spreekwoord is, weet ik niet, maar iemand zei me ooit: de beste methode om je zorgen te vergeten, is gaan lopen op schoenen die een maat te klein zijn.

  Carpe diem, Karin!
  PS Naar aanleiding van je slotregel: Is je gezinssamenstelling veranderd?

 12. Ik ben vaak bang geweest voor het ouder worden zonder kinderen
  (en familie)
  gezien je leven een stuk armer is
  en er geen mensen zijn die voor de zorg rondom je zullen opkomen
  maar dat is geen reden om kinderen te nemen

 13. Karin,

  Ik had dit soort overwegingen al zo’n 40 jaar geleden, op de katjes na dan. :) Sinds de milieuproblematiek begon door te dringen (nog voordat de politiek zich daar druk om ging maken). En de bewustwording over de oorlogen, die er toen waren – Vietnam – maar ook over de dreiging van WO III met de bom enzo. Spanningen in Europa, Berlijn, Communisme en noem maar op. Wat dat betreft is het in Europa een stuk vriendelijker geworden. Het gaat nou alleen nog maar om geld. :) O wacht, het milieu ook nog. :(

  Ik denk – om op Cinner (12) door te gaan – dat jongeren veel optimistischer zijn, doordat ze minder levenservaring en -kennis hebben. Naarmate die groeit, nemen ook de zorgen toe. Uitzondering zijn die jongeren, die al veel negatieve ervaringen in hun nog maar korte leven hebben opgedaan. Ik hoef, denk ik, geen voorbeelden van dat soort ervaringen te geven.

  HenK (13),

  C: “Kijkend naar de mens als soort, heb ik totaal geen moeite met de gedachte dat we, op welke termijn dan ook, zullen uitsterven.”

  Dat heeft op zich niks met de/een soort te maken, want alles sterft vroeg of laat uit. (En dan komet er weer iets nieuws.) Maar ik ben het volkomen met je eens dat de soort ‘mens’ wel erg zijn best doet om dat eind voor zichzelf zo snel mogelijk te bereiken (daarmee andere soorten meeslepend).

  C: “de beste methode om je zorgen te vergeten, is gaan lopen op schoenen die een maat te klein zijn.”

  Dat is een Chinees gezegde, geloof ik. Maar of dat een goed advies is, waag ik te betwijfelen. Als ik het goed begrepen heb, heeft krassen/zelfmutilatie een vergelijkbare functie: Jezelf een grotere zorg, annex pijn, bezorgen dan de zorgen en pijn, die je al had.

  @ Thian (15),

  C: “Voor kinderen heb je geen man meer nodig tegenwoordig :) ”

  Nee, maar die kinderen hebben wel een vader nodig. Dwz, een goeie vader, anders zijn ze beter af zónder. Tenminste als de moeder….

  @ Thian 16,

  Dat ben ik helemaal met je eens!.

  Groet, Janus.

 14. Ik heb 4 kinderen en een kat.
  Het enige verschil is dat de kat geen achternaam heeft en evenmin een studieschuld. Er zijn mnsen die zich net zo hechten aan een kat als aan een kind.
  Een kat wegdoen is ook meer geaccepteerd.
  Elke keuze is goed. Zowel katten als kinderen maken zich geen zorgen over de toekomst. Kortom: Word als een kind
  Alle aards geluk berust op een compromis tussen droom en werkelijkheid.
  http://www.citaten.net/zoeken/citaten_van-marcel_proust.html?page=1

 15. ach wat is verwend liesbeth
  mijn beestjes kregen vandaag tonijn met garnalen
  uit een diamant blikje
  omdat het een beetje feest was

  euh voor mezelf heb ik geen geld voor rosbief en tartaar

 16. Het is wel opmerkelijk dat je niet zo vaak iemand hoort over de exorbitante groei van wereldbevolking, die toch waarschijnlijk nog onze grootste bedreiging zal gaan vormen? Elke dag komen er ruim 200.000 mensen bij. In 2050 zijn er vermoedelijk 9,7 miljard mensen op de (inmiddels flink opgewarmde?) wereldbol. En hoeveel katten en honden?
  Waarom niet extra goed zijn voor degenen die er toch al zijn, en de ongeborene in onze dromen laten?

 17. @ Pietie,

  Overbevolking is het allergrootste probleem; zie ook post 4

  De huidige bevolkingsgroei in o.a. Afrika, China en India is zelf rampzalig…

 18. We zullen zien.

  Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg. (deze woorden zijn vanzelfsprekend niet van mezelf) Met of zonder katjes en kinderen.

 19. over overbevolking moet je helemaal niet druk over maken. Tweederde(grond) van onze Aarde is onbewoond. En je kunt nog een aardig end in de lucht bouwen. Wij hebben dat toch zelf veroorzaakt om met elkaar op een kluitje te gaan wonen. Het is heus niet dat de Randstad mee economische bedrijvigheid is dan elders. En dat is elders in de wereld niet anders. Het is pappen en nathouden. De plek waar het meeste geld wordt ingestoken zal ook economisch gaan groeien. Maar zolang de hoge heren in Den Haag bepalen waar het geld naar toegaat nu waarschijnelijk met alle zekerheid naar noodlijdend EU. Er is van alles in overvloed alleen is datgewoon niet eerlijk verdeeld over alle mensen die op aarde wonen. Ook voedsel te kort is een grote leugen. Kunstmatige schaarste is prijsopdrijving. Ook produktie van biobrandstof veroorzaakt dat er minder voedsel (granen voor consumptie) wordt verbouwd. Trouwens op zee kun je ook wonen. Als ze booreilanden kunnen bouwen waar mensen op kunnen wonen en werken dan zijn zulke kunstmatige eilanden ook voor het gewone volk te bouwen waarop ze kunnen wonen en werken. Ze zijn ook instaat op een ruimte station te wonen. Het lijkt me sterk dat de wetenschap dom is om oplossingen te vinden voor explosieve bevolkingsgroei. Ook dat in stand houden heeft met verdeel en heers te maken.
  En wat dacht u van ons zelf met zo’n 17 miljoen op zo’n klein oppevlak, dat kan toch ook? Waarom kan dat niet in China en India. Daar zijn die landen stukken groter dan ons kikkerlandje. Vooral geloven dat overbevolking ons de das omdoet. Ons angst aanpraten houdt ons dom en doet ons vooral ‘stilstaan’. Ons vasthouden aan onze verworven rechten en bezittingen. Rechten en bezittingen het weinige wat ik heb pakken ze het weer af. Vooral geen oplossingen willen zoeken voor mijn problemen en alleen maar blijven zitten in mijn sores en roepen wat ben ik toch zielig.

 20. Niet echt een antwoord op de vraag van Pietie, maar omdat ik het een leuke/interessante site vind en dit staatje toch een indruk geeft van het aantal katten (en, wanneer je “cat” in “dog” verandert, ook het aantal honden) in de ‘top tien landen’, zet ik ‘t hier toch maar even neer.
  http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-with-most-pet-cat-population.html

  En voor wie op zoek is naar een site vol argumenten waarom de overbevolking/bevolkingsgroei serieus moet worden genomen…
  http://www.overpopulationawareness.org/netherlands/nl/home.html

  En dat onder een column met de titel “Zorgeloos”… :-)

 21. Oh, overbevolking had ik gewoonlijk vanzelf genoemd, maar ja, in een stukje waarin ik – nogal out of character voor mij – kinderen opvoer als motor voor optimisme, is dat wellicht wat vreemd :)

 22. Het was een blij stukje, en dat vond ik ook leuk. Het is ook iets wat over Nederlanders vaak wordt gezegd: optimistisch, blij, creatief. Wat dat betreft is het vast aan te bevelen om zorgeloos kinderen te krijgen.
  In de Oekraine waren ze diep onder de indruk van die vrolijke, gek uitgedoste mensen in oranje die hun straten bevolkten. Ook Duitsers vinden ons vaak leuk en creatief, anders dan zijzelf.

  Het zal mijn donkere (realistische?) kantje zijn die juist die zorgeloosheid zo zorgelijk vindt. Je hoeft bij mij maar de straat uit te lopen en je ziet de ellende die sommige kinderen moeten meemaken, en dan hebben ze nog twee zusjes aan hun armen hangen en een klein broertje in de kinderwagen. Die kunnen alvast wel wat extra aandacht gebruiken. En ze zijn er tóch al. Denk ik dan. Ik ben altijd dol op kinderen geweest, misschien juist daarom wilde ik ze niet zelf op de aarde zetten.
  En de dieren, hoe ontzettend schattig die kittens. Je zou het jezelf bíjna gunnen… ware het niet dat het asiel nog vol zit met beesten die snakken naar wat liefde. Ook jonkies trouwens.
  Maar, eerlijk is eerlijk. De mens wordt er vast wel blijer van om zich niet te veel van anderen aan te trekken. Overigens ook heel Nederlands, zeggen ze, dat komt omdat we met zovelen zijn.
  Maar… laten we ook niet vergeten dat het tot de oerdriften van de mens behoort. Het is eerder vreemd om geen kinderen te willen krijgen.

 23. @ Thian
  Ik ben zelf niet zo’n vleeseter (alleen af en toe). De gebraden rosbief (zonder zout en kruiden!) en de tartaartjes koop ik speciaal voor mijn verwende poes. Maar ze krijgt maar 1 plakje rosbief of een stukje tartaar dagelijks. Echter als het aan háár lag: weg met de blikjes en de zakjes en alléén nog maar vers vlees mmm…
  Helaas voor haar gaat rest weer de koelkast in dus de kostenpost valt dan wel mee bij maar één kattenmaatje ;-)

 24. @ Pietie
  Ik heb mijn twee katten (tot dusver) waarvan er 1 vorig jaar op 18-jarige leeftijd is overleden (noodgedwongen wegens een tumor in haar wang) geadopteerd op volwassen leeftijd! Mijn tweede kat die ik heb genomen na de dood van nr.1 was zelfs al net 10 jaar(!) geworden. Ze is nog wel heel tierig en gezond maar had een niet zo’n leuk leven op haar vorige adres omdat ze door de andere katten in dat huis dagelijks werd gemept. Ik heb de indruk dat ze zich bij mij gelukkiger voelt en het is een schatje, misschien omdat ze met de menselijke hand en flesje is grootgebracht. Voordat ik haar op Marktplaats vond heb ik ook op de site van het kattenasiel hier gezocht. Ik had geen behoefte aan een kitten uit een nestje o.m. om de reden die jij ook al geeft: overvolle asiels!

 25. @ HenK, post 28,

  HenK in dat artikel wordt gezegd:

  “Een tekort aan voedsel, drinkwater of energie gaat”.

  Aan drinkwater en energie zal minimaal duizenden jaren geen tekort zijn en is helaas een zeer hardnekkige fabel, omdat wij over meer dan genoeg (alternatieve) energie beschikken.

  Er zal (bij een toenemende bevolkingsgroei) wel vrij snel een tekort komen aan grondstoffen, immers onze apensoort wil graag veel “spullen” bezitten…

  Dit is het pijnpunt en daarom al is het tegengaan van verdere bevolkingsgroei essentieel!

 26. @ Wijzij, post 27,

  Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid mensen, maar dat deze mensen ook dezelfde luxe die wij kennen wensen, dat wordt een groot onoplosbaar probleem.

  Vergelijk het welvaartsniveau van ons met de gemiddelde Chinees; als die Chinezen allemaal hetzelfde welvaartsniveau van ons vandaag nog bezitten, zijn er morgen tekorten aan vele soorten grondstoffen.

  Zie b.v. de link in post 4.

 27. Ikzelf heb geen kinderen. Had ze wel graag gewild, maar heb er bewust niet voor gekozen.

  Verzorg wel katten, één zwerver die voor mij heeft gekozen, twee als ‘erfenis’ waarvan inmiddels één overleden helaas. Als ik mijn katten zie, zoals ze soms heerlijk op hun rug op mijn bed liggen te dromen, met hun poten wijd en in de lucht, dan wens ik soms dat ik een kat was.
  Of misschien in een mogelijk volgend leven als kat mag terugkomen bij een verzorger zoals ik zelf ben….

  De wereld is een bron van velerlei zorgen, en iedereen krijgt daar mee te maken, jong en/of oud. Heb inmiddels geleerd om te doen wat ik kan, wat in mijn macht ligt, als het gaat om dingen ten goede veranderen. Voor de rest maak ik mij niet te druk. Heeft helemaal geen zin.

  Ga (zelf óók) lekker genieten van de katten!

 28. HenK (28),

  Als de overbevolking verder toeneemt en het voedseltekort ook, dan zal het aantal huisdieren wel weer afnemen. En dan neemt de stress bij de mensen weer toe, want huisdieren schijnen een ontstressend effect te hebben op mensen. En als die stress bij de mensen maar ver genoeg toeneemt, dan neemt de overbevolking ‘vanzelf’ ook weer af. En dan is het weer tijd voor kittens.

  Janus (om ook een bijdrage te leveren aan ‘Zorgeloos’.)

 29. Nog wat zorgeloze bijdragen:

  @ Tartarus (33),

  C: “Aan (knipje) energie zal minimaal duizenden jaren geen tekort zijn en is helaas een zeer hardnekkige fabel, omdat wij over meer dan genoeg (alternatieve) energie beschikken.”

  Als je het alleen over zonne-energie hebt, dan heb je gelijk. Andere ‘alternatieve’ energiebronnen zijn niet veilig, daar zit een denkfout in, die haast niemand ziet. Alleen zonne-energie is schoon, álle andere energiebronnen zijn warmtevervuilend, zelfs de zgn schone, want ze voegen in hun eindfase ALTIJD extra warmte toe aan het milieu! Dus ook alternatieve energiebronnen, waarbij de energie niet (in)direct van de zon af komt, zijn niet veilig. Let wel: ik heb het niet over de overbekende vervuilingsaspecten van de (meest fossiele) brandstoffen.

  Overbevolking: Ratten moorden mekaar uit, ingeval van een gebrek aan ruimte; ook bij een voldoende hoeveelheid voedsel. Wij zullen mekaar ook nog eens uitmoorden bij een gebrek aan bankstellen op de meubelboulevards.

  Janus.

 30. de jongste van mijn kattebeestjes zou naar het asiel moeten
  want er was een kind in huis gekomen
  en poeslief vond het niet leuk om aan haar staart getrokken te worden
  en kon niet naar boven vluchten, alleen lage meubels,
  dus was erg ongelukkig, en plaste overal denk ik zo,
  want dat deed ze toen ik haar kreeg,
  dat hadden ze niet gezegd nl
  haar staartje mocht niet aangeraakt worden, en ze is als de dood voor kinderen
  ook was daar nog een pitboel achtige hond in een kooi die tekeer ging
  en mijn beetsje is ook als de dood voor honden
  ze heeft nu een heerlijk leventje en 7 is tevreden,
  zeker met haar ooievaars nest,
  en doet alles keurig op de bak

  ach en de andere donder, die is 11 en 7 toen ik hem uit het asiel opviste
  ik wilde een oude kat, veel ouder, nog een paar goede jaren geven,
  hij zat in een tentje en liet al zijn tanden zien en blies aan een stuk,
  maar toen ik mijn hand in de tentje stak bleef die heel
  en toen ik aaide snorde ie zo hard dat het tentje schudde
  daarom nam ik hem, niemand snapte het,
  ik kon een britse korthaar krijgen, nee ik wilde hem,
  ook hij plaste overal, en de andere begon ook weer,
  hij bleek blaasgruis te hebben, nu onder controle,
  al is alles prima bedekt met plasbestendig spul
  het gaat goed

  een jong katje moet je opvoeden, uit de gordijnen halen
  (euh de eerste deugniet ook wel)
  bij deze heb je dat minder,
  heb vroeger nestjes gehad,
  deze zijn gechipt en gecastreert

  en ze horen bij me

 31. Thian (38),

  C: “ik wilde een oude kat, veel ouder, nog een paar goede jaren geven,
  hij zat in een tentje en liet al zijn tanden zien en blies aan een stuk,
  maar toen ik mijn hand in de tentje stak bleef die heel
  en toen ik aaide snorde ie zo hard dat het tentje schudde
  daarom nam ik hem, niemand snapte het,”

  Wat een leuk verhaal, Thian. Sjaakie snapte natuurlijk meteen wie jij bent. :) Dieren weten dat soort dingen meteen.

  Liefs, Janus.

 32. mischien noemde ik zijn naam bewust niet!
  denk daar eens over na

  en ik denk dat hij bij iedereen met genoeg moed
  zo gereageert had, liefde doet wonderen

 33. @ Thian, katten voelen aan dat je van ze houdt. Ik trek ze ook aan zonder dat ik daar echt op uit ben. Er zijn nogal wat buurtkatten (geen zwervers) die van alles hebben geprobeerd om bij me in te trekken :-)
  Mijn huidige maatje die ik vorig jaar van Marktplaats plukte hing de eerste dag dat ze bij me in huis was niet onder een bank of kast maar al meteen ‘s-avonds toen ik op de bank TV zat te kijken om mijn hals, gaf me kopjes tegen mijn kop, een nat neusje tegen mijn neus en hield één van mijn handen omklemd met een fluwelen voor- en achterpoot zo van “ik laat jou niet meer los”! Mijn vorige overleden poes was, hoewel zwaar gehecht aan mij, wat afstandelijker (piepjonge asielpoes geweest met onduidelijke achtergrond) dus ik wist niet wat me overkwam. Meer katten kon en kan ik niet nemen want één ding hebben ze beide gemeen: het zijn schilpadpoezen en ze háten hun soortgenoten.De huidige is een snoezepoes in huis maar in de tuin is het een monster t.o.v. vreemde katten, vogels en muizen.

 34. #34
  Het zou een reden kunnen zijn! Maar hoe zou het toch komen dat ook zij prat gaan op op onze materiële zaken. Zaken(wegwerpartikel) die vanuit onze economisch denken altijd een korte levensduur hebben. Hebben mensen geen andere levensdoelen dan macht, geld en hebzucht?
  Wij mogen als westerse beschaving ons zelf ook afvragen of wij op de goede weg zitten. Eerst domineren wij met onze manier van leven (dat heeft heel wat oorlogen gekost) de hele wereld. En nu die BRIC landen einndelijk dezelfde evolutie/revolutie doormaken als wij kan en mag dat niet meer! Wie heeft er nu boter op zijn hoofd? Wat willen we nu eigenlijk? Iedereen moet naar onze maatstaven leven. En als anderen dat doen, krijgen we opeens angst zelf te kort te komen. Of deugt mijn maakbare wereld van geen enkele kant? Nou dat antwoord hoefik u niet te geven, want ons systeem donderstraalt als een kaarthuis in elkaar. En dan gaat het domino principe werken. En kunnen we met ze allen opnieuw beginnen en met betere principes dan macht, geld en hebzucht. En misschien roepen wij uiteindelijk in koor de geschiedenis herhaalt zich niet meer!

 35. @ Janus, post 37,

  Jij zei:

  “Andere ‘alternatieve’ energiebronnen zijn niet veilig, daar zit een denkfout in, die haast niemand ziet”.

  Deels heb je gelijk, maar er zijn wel degelijk (door de oliemaatschappijen onderdrukte) toepassingen te vinden die alternatief, rendabel en zeer veilig zijn; denk aan, aardwarmte en waterkrachtcentrales.

  Aardwarmte neemt nu zo’n grote vlucht dat de gemiddelde (ons benne zuunig) tuinder de investering er binnen 10 jaar uit heeft; zie b.v. deze link:

  http://www.ta-energy.nl/index.php?id=4

  Overschakelen op aardwarmte zou ook voor veel gewone Nederlandse huishoudens op termijn veel goedkoper zijn maar dit wordt nog actief tegengehouden door de B.V. Nederland…

  Jij zei:

  “Alleen zonne-energie is schoon, álle andere energiebronnen zijn warmtevervuilend, zelfs de zgn schone, want ze voegen in hun eindfase ALTIJD extra warmte toe aan het milieu!”.

  Helaas is de productie van zonne-cellen eerst hoogenergetisch en dus ook warmteverhogend, waarna het snel renderend wordt en uit onderzoek blijkt verder dat door het spiegelende oppervlak van de beschermende glasplaat op de zonne-cellen zonlicht terug de ruimte in wordt gekaatst, waardoor afkoeling plaatsvindt.

  Door het tegen gaan van desertificatie en het aanplanten/laten staan van enkele inheemse bomen is het mogelijk om op een vrij simpele, goedkope en snelle manier weer bossen aan te leggen in al onze woestijnen; hierdoor bereik je een snelle en simpele afkoeling van onze aarde mits de bevolkingsgroei niet verder toeneemt.

 36. Ik ben tegen mijn zin kinderloos en nu breekt de tijd aan dat ik ws kinderloos zal blijven !

  Ik heb WEL in mn leven veel gevadert met de kids van mijn zus : en ik vond kinderen juist heel tof in huis ! Je schrijft “Zeuren over zakgeld” maar een kinderhand is juist heel snel gevuld ! Geef ze een roestige fiets en een ranjaatje en ze zijn heeel de middag zoet aan het spelen !

  Katten vind ik ook leuk hoor maar kinderen nog veel leuker !

  Ook de dood komt bij mij dichter in de buurt nu ik ouder ben en tsja ik voel dat het een gemis is dat ik niet 1 dochtertje heb! Dat lijkt me gewoon prettiger sterven !

  Dus ha ha : Dat idee van kindloos zijn maakt me depri ! Voornamelijk sochtends voel ik dat heeeel erg ! De wijn verzacht de pijn savonds een beetje !

  Ook kijk ik rond in het leven en zie zoveel stomme mensen met kinderen en ik was vroeger fotomodel en ik heb ze niet ! Ik kijk dan met schele jalouzie naar zulke mensen en ook alsof ik water zie branden !

  Maar ha Karin? We delen dus hetzelfde lot ! Shake 5 !

  Oja een pluspunt is er wel : Ik denk helemaaaaal niet graag aan mijn exen : ik zie ze als heksen die een goedkope opblaaspop hadden aan mij : Nu is er een groot voordeel : ik ben dus naar bed geweest met een dier ( voor mijn gevoel ) maar iig is er geen nageslacht uit voorgekomen dus dat geluk heb ik iig nog wel : Geen spoken in mijn leven in de vorm van kinderen van een foute partner en DUS geen spoken in mijn leven !

  Ajuu paraplux !

 37. (*edwin modus “post fagmenten uit zijn dagboek” ha ha wanneer leer ik dat nu eens af ! )

 38. @44
  Misschien een tip: in elke stad (provincie / dorp?) zijn maatjes-projecten voor kinderen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Vrijwilligers gaan dan elke week een middag iets leuks met ze doen. Ook oudere mensen zijn heel welkom om zich aan te melden. Het is gezellig, je krijgt eens in de zoveel weken een bijeenkomst met alle maatjes, waar de grappigste en ontroerendste verhalen worden uitgewisseld.

 39. Ik ben horror producent! Dat gaat niet zoo goed samen met kinderen van “normale ouders”

 40. @47
  Nou, die ouders zijn dus ook vaak mensen met tekorten. En horror, daar houden de meeste kinderen van dacht ik? :-)
  Overigens ben ik nooit jaloers op mensen met kinderen, ik bewonder ze eerder. Het lijkt me een enorme aanslag op de vrijheid.
  Tuurlijk mis je iets, maar dat doen zij denk ik net zo goed.

 41. @41 liesbeth

  ik ga e vanuit dat er veel mensen in het asiel komen op de katten afdeling
  die van katten houden, katten hebben hun eigen keuzes,
  en deze heeft wel 2 weken onder de bank gebivakeert
  mede omdat de 1e die ik had anders boven op hem sprong,
  met 2 weken was het beslecht

  ik lag bij hem onder de bank

  het was meer gericht op janus die meende te moeten aanvullen wat ik schreef
  terwijl ik dat er bewust uit laat, en dat ik niet zo gek ben op dat soort
  denkbeelden, als ik er niet was geweest was er een andere gekomen
  die op dat idee was gekomen en hem had genomen

 42. Hoi Thian,

  Jij schreef in 40: “mischien noemde ik zijn naam bewust niet!
  denk daar eens over na”

  Nou, ik héb erover nagedacht, maar ik begrijp het niet. Jij hebt waarschijnlijk wel over de honderd keer de namen van je kattebeestjes genoemd, hier op K’s blog en forum, dus ik heb nou niet bepaald een geheim onthuld, dacht ik.

  Dus waardoor is dit nu een probleem? Of ga je nu anders dan vroeger om met info, die jouw privacy kan onthullen? Iets anders kan ik niet bedenken.

  Je schreef ook: “en ik denk dat hij bij iedereen met genoeg moed
  zo gereageert had, liefde doet wonderen”

  Precies. Dat laatste – “liefde doet wonderen” – is waar het mij om ging. Jij hebt toch een klein wondertje verricht. Dat anderen zo’n wondertje ook verricht hadden kunnen hebben, dat zal best, maar jij was het. En daar mag je best een beetje trots op zijn. Dat heeft niks te maken met jou op een voetstuk plaatsen ofzo.

  En in 51 schreef je: “als ik er niet was geweest was er een andere gekomen
  die op dat idee was gekomen en hem had genomen”

  Dat is dus juist heel vaak niet zo. De leuke, mooie, levendige en aaibare katten worden wél meegenomen, maar de anderen – en dan vooral de agressieve – niet. Hoe het met hen afloopt weet je wel.

  Liefs, Janus.

 43. Hallo Tartarus (43),

  De opwarming van de aarde wordt globaal – leuke woordspeling – veroorzaakt door twee factoren.

  De ene is de milieuvervuiling, grotendeels veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, welks dampen het broeikaseffect veroorzaken. Genoegzaam bekend.

  De andere is de warmtevervuiling zélf. Alle energie, die wij opwekken, blijft na gebruik in het door ons gewenste tussenstadium – beweging, electriciteit, whatever – als warmte in het milieu achter. Dus: extra opwarming.

  Aardwarmte is warmtevervuiling. Je pompt bijna letterlijk warmte naar de oppervlakte – en dus in het milieu – die daar normaliter niet in terecht komt. Nadat wij er onze kassen en huizen mee verwarmd hebben, komt die immers in het milieu terecht? Net zoiets als fossiele brandstoffen, maar dan zonder die broeikasgasvervuiling. Dát is een voordeel, maar laat de warmtevervuiling onverlet.

  Bij de zgn nulpunt energie – een hot – alweer een leuke woordspeling – topic bij alternatievelingen – doet dat probleem zich ook voor. Als dat al werkend te krijgen is, dan doet zich daarbij dezelfde warmtevervuiling voor als bij andere niet-zonne energiebronnen.

  Waterkrachtcentrales zijn waarschijnlijk wél schoon qua warmtevervuiling. Een waterval veroorzaakt ook warmte – door het op de ondergrong botsende water – en dat staat vermoedelijk gelijk aan de energie, die ermee kan worden opgewekt.

  Getijdenenergie weer niet. De maan levert normaliter geen warmte aan de aarde.

  Bij zonne-energie is slechts sprake van omzetting van warmte/energie, die toch al op de aarde (en in het milieu) terecht komt en die wij eerst in tussenvormen – meest electra – gieten. Oké, het is op de keper beschouwd ook niet 100% schoon, doordat het produceren van zonnecellen ed een vuil karwei is, maar dat is een ander probleem. Dat het spiegelend oppervlak van zonne-cellen dan een afkoelende werking heeft is mooi meegenomen, maar een schrale pleister op de wonde.

  En waar gaan we mee bezig, als we kunstmatig afkoelende maatregelen gaan nemen? Ik las een aantal jaren geleden al dat je met een apparaat ter grote van een container een hoeveelheid zuurstof kan maken, die vergelijkbaar is met de opbrengst van 10.000 hektare bos. (Ik ben dat nieuws later nooit meer tegen gekomen….)

  Dus straks wonen we op een volgebouwde planeet, die voor een klein deel vol staat met dit soort containers en voor een groot deel vol staat met spiegels. Daartussen dan nog wat stukjes restnatuur, waar de rijken kunnen recreëren. De rest van de mensen is dan helemaal gedegradeerd tot voedingsbodem van de consumptieindustrie – nu al de belangrijkste reden waarvoor we in leven gehouden worden. De rijken moeten hun geld toch ergens vandaan halen? Zonder (consumptie)slaven gaat dat niet. O ja, het voedsel. Nou, dat kan toch ook wel chemisch?

  Hoezo “Zorgeloos”?

  Die containers staan er zo her en der volgens mij allang (op geheime plaatsen), dan kan aangetoond worden dat het rooien van bossen niet schadelijk is voor het zuurstofpercentage in de lucht…… En die satelieten, die die dingen kunnen zien, zijn niet van jou en mij. :( Trouwens, op de parkeerplaats achter de supermarkt vallen ze waarschijnlijk ook niet op: ze klinken waarschijnlijk weinig anders dan een agregaat.

  De rol van de oliemaatschappijen, energieleveranciers en overheid is mij uiteraard bekend. Dat is al jaaaaaaaren zo.

  Groet, Janus.

 44. janus het gaat er om dat ik! bepaal wat ik schrijf
  het forum is weg ja!
  en dus een nieuw begin
  en dan meteen even neer zetten wat ik niet neerzet
  vindt ik gewoon niet netjes

  en juist naar het asiel komen mensen die van dieren houden
  die ook half verbrande dieren mee nemen
  dus ook gerust een niet zo toegankelijk dier
  ken mensen die meerdere dieren hebben die onderdelen
  als poten missen, vanuit het asiel, ben absoluut niet alleen
  maar hij is lekker van mij

 45. Hoi Thian,

  C: “en dus een nieuw begin”

  Vroeger had je daar geen enkel bezwaar tegen, maar ‘vroeger’ is voorbij en nu is er een nieuw begin. Oké, ik zal er rekening mee houden dat je dit soort dingen nu anders ziet.

  En gelukkig maar dat jij niet de enige bent, die met liefde wonderen doet.

  C: “maar hij is lekker van mij”

  Ja, hè? Gefeliciteerd!

  Liefs, J.

 46. Ha ik voel een duidelijke scheiding tussen gelukkigen en “ongelukkigen” ( mensen zonder nageslacht die het geluk niet kunnen delen ! )

 47. Ik ben onder de indruk van de vele reacties die U krijgt,of ze nou positief of negatief zijn,ga zo door.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.