Innoveer nou!

Iedereen praat elkaar na dat piraterij de entertainmentindustrie doodmaakt, en dat strengere wetgeving nodig is om films en tv-series rendabel te houden.

Het is simpelweg niet waar. Films die veel worden gedownload, doen het in de bioscoop uitstekend. Downloaden fungeert eerder als een geweldige reclamecampagne van onderaf. Vroege kijkers raden hun vondsten aan vrienden aan, schrijven erover, en scheppen de zo gewenste buzz die een film of serie bij een groter publiek gewild maakt. (Niemand vertrouwt reclame nog, maar naar authentieke fans die uitleggen waarom je dit écht moet gaan zien, luisteren we zonder argwaan.)

Voorts blijken downloaders keer op keer de beste klanten van de entertainmentindustrie te zijn. Zij geven beduidend meer geld uit aan filmbezoek, dvd’s en cd’s dan de gemiddelde burger.

De film- en tv-industrie zou downloaders beter kunnen beschouwen als bondgenoot dan als haar vijand. En vooral kan de industrie van ze leren: waarom downloaden mensen?

Uit alles blijkt dat het ouderwetse model van nationale pakketten en van gefaseerde distributie niet langer wordt geaccepteerd. Amerikaanse films zijn pas maanden na de première in Europa te zien, vaak duurt het jaren voordat goede buitenlandse series hier op tv komen. Er er is geen nette manier voorhanden om aan mijn film- en serieliefde te voldoen. Ik kan buitenlands spul niet op HBO of op Netflicks bekijken, niet via iTunes of Amazon kopen. Ik ben Nederlands: aan ons wordt nog niet gedistribueerd. Mijn geld wordt botweg geweigerd.

Daarom download ik: ik wil niet wachten tot Nederland eindelijk zover is. Verse afleveringen van Game of Thrones of Fringe wil ik zien kort nadat ze zijn uitgezonden. De fans met wie ik praat en de serie uitpluis, hebben die nieuwe aflevering immers al wél gezien?

Film1, een Nederlands betaalkanaal, is de eerste die snapt dat je winst kunt maken door het nationale aanbod te globaliseren. Vanaf deze maand zenden ze – met slechts enkele weken vertraging – actuele Amerikaanse series uit, ondertiteld en al. Goed zo! Dat gaat de goede kant op, al biedt Film1 vooralsnog alleen series van HBO.

Wat ik als kijker liefst wil, is onafhankelijk zijn van nationale grenzen, van omroeppakketten en zendtijden. Ik wil me op zelfgekozen series kunnen abonneren, ongeacht hun herkomst: hier iets van HBO of SyFy, daar iets van de Vara. Inclusief de mogelijkheid om – betaald – oude series op te halen. Dan weet ik bovendien dat mijn kijkgeld belandt bij wat ik waardeer.

Author: Spaink

beheerder / moderator

24 thoughts on “Innoveer nou!”

 1. Absoluut en helemaal waar. Ik lees veel engelstalige boeken. Heel veel titels zijn niet beschikbaar voor ons. USA only!
  Dus downloaden. Maar ik zou ze zonder probleem kopen als dat mogelijk was. Bovendien zijn eboeks in Nederland krankzinnig duur. Maak ze een stuk goedkoper en de verkoop zal omhoog schieten.
  Als ik een eboek lees en ik vind het echt een heel goed boek dan koop ik alsnog het papieren exemplaar. Ik kan nog zoveel downloaden maar ik ben absoluut niet minder gaan kopen daardoor.
  Integendeel. Ik kan eenvoudigweg niet alles kopen wat ik wil.

 2. Heerlijk, zo gaat tie goed. Zo gaat de mensheid de goede kant op: eigenwijzer, kritischer, meer zelf kiezen (en dus nadenken, voelen, afwegen), meer willen weten. Daar wordt de samenleving o.a. transparanter van, en dat is prettig.

 3. Net ‘t aanbod bekeken op de Film1-site. Nix tegenin te brengen! Al ga ik er zelf niets mee doen, behalve die informaatsie rondstrooien.

 4. “‘NIEMAND BUITEN de regering heeft in Engeland meer macht’, schreef in 1917 een Amerikaanse journalist over de Britse krantenkoning Lord Northcliffe….”

  kom ik ergens op ‘t Internet tegen en het is natuurlijk zo, dat de mediatyconen en magnaten bepalen, wat wij te zien en te lezen en te horen en te consumeren krijgen.

  Er is geen vrijheid van informatievergaring, behalve wat obscure broddelaartjes die ergens in een donker hoekje van de Twilight-Zone wat onbeduidende productjes zitten rond te slingeren want de grote kapitaalkrachtige magnaten, die bepalen samen wat de regering, wat al dan niet goed voor ons is. En waar het tijd (en Geld) voor is, en waar en wat niet.

  Tsja. Dan kun je veel wensen, ik wil ook wel ‘ns wat, maar dan is ‘t vechten tegen de bierkaai.

  Als de Grote Mannen en Machten bepalen, dan houden wij ons stil.

  ‘\°_°/’

  In de eerstkomende tien twintig dertig generaties, van Het Systeem.

 5. Hoi Karin,

  Allereerst: een gezond en gelukkig nieuwjaar.

  Heel goed dat je dit weer eens onder de aandacht brengt. Het is niet voor het eerst dat je hier over schrijft, dacht ik.

  Popgroepen hebben dit allang in de gaten: Je muziek gratis op inet en dan lopen je concerten vol.

  C: “De fans met wie ik praat en de serie uitpluis, hebben die nieuwe aflevering immers al wél gezien?”

  Ah, verpruts jij je tijd daar ook nog ‘s mee? :))

  C: “Dan weet ik bovendien dat mijn kijkgeld belandt bij wat ik waardeer.”

  Zo is het maar net. Zo zouden ze ‘s lands finaciën ook moeten inrichten: De (belasting)betaler kiest! Ik bedoel: de kiezer betaalt belasting aan wat hij verkiest.

  Maar ik vind dat nieuwe plan van de hackers wel geweldig: hun eigen satelieten. Super! Maar ook daar zullen wel weer wetjes voor, ehh, tegen komen. Of raketjes.

  Ik vind ook dat de royalties op auteursrechten bij muziek zouden moeten worden afgeschaft. Nu krijg je allerlei nepnummers, waar handige producers geld mee kunnen verdienen, maar die altijd zo’n ‘mwah’ gevoel achter laten. De Dolly Dots waren een goed voorbeeld daarvan. Leuke meiden, daar niet van en een leuke sfeer in hun groep, maar al die namaak Abba* muziek en dergelijke was ronduit vreselijk.
  * Kan je iets wat al nep is nog meer verneppen?

  Als je die royalties afschaft, dan gaan alleen nog die mensen, die muziek vanuit hun hart schrijven, muziek componeren en verder niet. En dát zijn de componisten, waar we wat aan hebben. Wat een verademing zou dat zijn.

  Groeten, Janus.

 6. @Janus. Er zit er ook eentje vlakbij in Den Haag. Ze zijn harstikke duur. Veel goedkoper om via internet te kopen en dat doe ik veelvuldig. Maar ebooks downloaden vanuit USA ofzo is simpelweg niet mogelijk. Ik kan dus wel de papieren boeken kopen maar niet de ebooks.
  Idioot gewoon

 7. Culinette, via Amazon kun je wel degelijk eboks kopen. Met Calibre kun je die naar elk gewenst formaat omzetten, en ze dus vervolgens ook op andere e-readers lezen.

 8. Hear hear! Al vrees ik dat de industrie er blijvend anders over denkt en tot in lengte van dagen zal proberen de consument te achtervolgen met downloadverboden en boetes.

 9. ….totdat ze gaan begrijpen dat ze zich ermee in hun eigen vingers snijden, zoals Karin aantoont.

  Het zijn altijd de bangen, de angstigen, die dit soort beklemmingen veroorzaken. En het zijn altijd de bangen, de angstigen, die er het langst over doen om zich ergens van te laten overtuigen, voordat ook zij zich er veilig bij kunnen voelen.

  En wij? Wij kunnen zolang alleen maar zeggen: ‘Nee, piepertjes, het is lang niet zo eng, als jullie in je doemhoofdjes voor je zien.’

  Zucht. J.

 10. @Spaink. Dat doe ik ook regelmatig maar lang niet alles wat ik wil hebben kan ik vinden. Ik ben namelijk (behalve kookgek) ook trashy novel expert. Pulp. Romans. Happy Ever After. Weet ik alles van. ;-)

 11. Wie wil nou iets wat trashy is, downloaden? Bah! En nog expert ook wat ‘trashy’ betreft. Ben je dakloos?

 12. “Pulp” (trash) is de belangrijkse afdeling van de gehele sector boeken en boekuitgeverijen ter wereld.

  Waar nog het meeste geld zaken en handel in omgaat. Het is de enigste tak waar nog een beetje winstgevendheid te bekennen is, al is ‘t niet veel, in de gehele armoede lijdende bedrijfstak.
  (Vele ontslagen en bedrijfs-, filiaal- en afzetsluitingen aanstaande.}

  Namens FNV-Kiem,

  J. Zollner.

  ‘\°_°/’

 13. Ach Janus (16). Ik zie dat je niet weet wat een Bitch is (Babe In Total Control of Herself) en al helemaal niet wat pulp is. Gelukkig maar! Die rommel is alleen voor domme blondjes joh. Niet in verdiepen. ;-)

 14. Hoi Culinette,

  Bedankt voor het corrigerende leermoment. Maar een vrouw, die “In Total Control of Herself” is??? :))

 15. Soms
  is off-topic commentaar belangwekkender dan het onderhavige item (‘scusi Mvr. Spaink)
  heb dank, Culinette en Janus.
  (-smiley-)

 16. in navolging op rechtsuitspraak dat xs4all en ziggo sites van piratebay moet blokkeren gaan beide providers in hoger beroep. Op webwereld kunt ter verduidelijking artikel:’ 5 missers in de ziggo-zegge van brein’ lezen. Rechter heeft geen ballen verstand van internetverkeer. Met statistiek voor de gemiddelde mens onbegrijpbaar dus ook voor de rechter hocus pocus. Statistiek (wiskunde) heeft iets magisch voor leken. Meten is niet altijd weten. Iets wat we niet snappen slikken we als zoete koek. Ook cijfers kun je naar je hand zetten. Steekproefgrootte is te meten populatie is nooit 100 procent en aan plaats en tijd gebonden. En zoals Karin al zei hierboven de muziek industrie verdient er nog steeds dik aan. Er heeft alleen een verschuiving van fysiek naar digitaal. Maar is de muziek zelf debet aan omdat ze een afwachtende houding hadden om op e-commerce over te stappen. De hoax dat illegale downloaders hun fysieke muziek inkomsten daardoor drastisch verminderde kwam hun goed uit. U ziet maar weer economie rules the world al moet censuur toepast worden. Hopelijk leidt dit niet naar ‘big brother is watching you’ en beperking op vrije informatie.

  Lees het stuk, het vergroot je inzicht. Ik groet u.

 17. toevoeging.
  Valt u ook niet op controlerende beroepen beter verdienen dan de uitvoerders van het echte werk. Gek hè. Dat noemen ze dienstverlening. Ook ziet u dat terug in de zorg. Spreadsheets, bijhouden van grafiekjes ivm kosten en baten ook al controlerend hebben maar weinig van doen met echte zorg van patienten(economisch:klanten). Kunt u zich voorstellen we bezuinigen op uitvoerend verzorgend personeel en nemen meer rekenmeesters in dienst voor louter voor controle of alles nog kostendekkend of beter winst oplevert.

  Op nu.nl gelezen macht corrumpeert niet volgens onderzoek van organisatiepsycholoog.
  Mensen worden socialer en gaan samenwerken. Dat is van zelfsprekend anders wordt je ontslagen door je broodheer. Kom vooral niet met nieuwe ideeen voor efficienter werk of andedere werkmethoden. Zekerheid geeft mensen structuur daarom houden de meeste niet van veranderingen en zeker je leidinggevende ook niet. Ook hij heeft problemen met vernieuwingen dus alles blijft bij het oude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.