Plezier

Gewoontegetrouw zette mijn moeder de tv aan voor het journaal. De nieuwslezer vertelde over de rampen van die dag: hier een brand, daar een almaar moordende dictator. De toon van de nieuwslezer was losjes, alsof-ie gewoon tegenover ons aan tafel zat; zijn stem was warm, zijn blik innemend.

Een lichte blos kroop over mijn wangen. Warempel, hij flirtte met mij, met ons allemaal, wellicht als troost voor al het leed dat hij ons beroepshalve voorschotelde? Verlegen gluurde ik naar het nieuws. Het was bevreemdend om zo plezant van rampspoed te worden verwittigd. In mij groeide welbehagen.

Na het nieuws werd een circusshow aangekondigd, met tijgers erbij, en met echte prinsessen in het publiek! We nestelden ons tegen alle plannen in rondom de beeldbuis. Ik was weer tien en alles was tover. We riepen telkens ‘oh!’ en ‘ah!’, en omdat we inmiddels toch heus ouder waren, soms ook wel ‘jezus!’ of ‘godsamme, zág je dat?’

We keken zonder enige bloeddorst. Het gevecht tegen de zwaartekracht was van zo al sensationeel genoeg. Geen moment hoopten we dat iemand zou misgrijpen of omkiepen. We schrokken oprecht als iets leek te mislukken, we haalden opgelucht adem als een halstoer was volbracht, we wezen vol verwondering naar salto’s en sprongen, naar elastieken ruggegraten en spieren van glasfiber.

De tijgers snauwden, de camera zoomde verliefd in op hun slagtanden en hun geheven voorpoten. Dames vouwden zich dubbel, heren vingen elkaar op. Bijwijlen werd het circus zelfs modern: de homo-erotische ondertoon van een Italiaans mannenduo dat elkaar in tergende slow motion optilde, met trillende spierbundels, was evident. Het stel droeg elkaar letterlijk op handen.

Het enige dat niet klopte in het sprookje waren die prinsessen. De royalty van Monaco sloeg het circus met verveling gade. Dat je treurig wordt van de zoveelste receptie kan ik me best indenken, maar wie kan er nu onaangedaan blijven wanneer-ie twee meter van een witte Bengaals tijger zit?

Ineens wist ik het. Kijkend naar de glimlach van een nieuwslezer op kerstdag, mocht ik gerust blozen en aan flirten denken. Bij mijn ouders, onverwacht op een circus getrakteerd, kon ik zo maar weer kind worden. Prinsessen moeten altijd in vorm blijven, met uitgestreken gezicht, en plezier vind je nu eenmaal vooral in de plooien van het leven. In onconventionele stemmen, en in een sierlijke strijd tegen de zwaartekracht.

Author: Spaink

beheerder / moderator

38 thoughts on “Plezier”

 1. Kijk, ik had nu graag gezien dat Bea bovenstaande als kersttoesspraak had gehouden. Warmte, plezier en een boodschap voor thuis, om nog even over na te denken, als je dat wilt.

  ;-)

 2. Nieuwslezers dienen zo koud, saai en plaatstaal afgemeten flegmatiek-onmenselijk gemaskerd te zijn en te blijven als Jaap van Meekren en als een doodgewone onaanzienlijke stations – omroeper.

  Flirterigheid is in welke situatie ook volledig uit den boze.
  Dat laten we nog niet eens aan vrouwen over.

  Ieder speelt onafgebroken zijn of haar toneelrol nu eenmaal in ‘t leven iets anders heeft het leven niet te bieden.

  Hoe hij of zij werkelijk in alle werkelijke naakt- en puurheid is, verbergt hij of zij schielijk.

  Uit uitsluitend zelfbehoud.

  ‘\ô_ô/’

  Absolute levensvoorwaarde.

  Enkelt verslaggevers hebben het unieke voorrecht, af en toe een minuscuul tipje van ieders sluier op te lichten.

  Als zij daar toevallig eens een enkele keer een beetje zin in hebben.

 3. ‘\ô_ô/’

  Gekeken naar de homofilie moet ik vaststellen dat hun geslachtsorganen niet vergroot werden. Het optillen kon dus net zo goed een blok beton betreffen. Bij het zien van de aperte schoonheid daarvan krijg ik ook geen harde.

  ‘\ô_ô/’

 4. Een uitzondering maak ik voor Pepa Buona. Dat is een nieuwslezeres van de Spaanse televisie Telediario TVE van het heetste bloed dat er ter wereld bestaat. Zij dient het Al te overheersen.
  Ik zal graag haar slaafje zijn.

  ‘\^_^/’

  En schoenen poetsen. Tot ik erbij neerval.

 5. 5-6 Juzo, wij zijn niet erg geïnteresseerd in wiens slaafje u wilt zijn, al dan niet met vergroot geslachtsorgaan.

  Arme prinsessen, die het zonder plooien moeten doen in het leven.
  Bea en haar schoondochters zouden er ook waarschijnlijk een moord voor willen doen om gewoon een keer naar de markt te kunnen.
  Maar in het circus zouden zij toch wel vaak de hand voor de mond slaan hoor denk ik. Zoals ze ook een bezorgd rimpelhoofd vertonen bij nationale rampen. En ‘s avonds een slachtoffer (laten) bellen om te vragen hoe het gaat. Dat doet onze Bea bijvoorbeeld wel, in Nederland kan dat. Nog wel.

 6. JUZO @6

  Helemaal voor naar Spanje JUZO? Puhhh…., en dan ook nog schoenen poetsen? Wow…

  Op ARD zong Helene Fischer met kerst over “Für einen Tag…”, én in het russisch eindelijk eens in tegen westeuropese “Langeweile” met kerst. Gewoon beste show van het jaar die ik in 2011 op tv zag.

  Nu ben ik niet voor de Limburger Wilders, maar een weinig gelijk heeft ie wel als ie feitelijk beweert dat het de tijd niet meer is voor koningen en prinsessen. Geborgenheid komt tegenwoordig ergens vandaan.

 7. JUZO @12

  AB is erg, heel erg…, blijft u maar naar Spanje kijken en veel schoenen poetsen. In godsnaam JUZO.

 8. Pietie (7),

  We weten toch allang dat Juzo heel diep in zijn kleine hartje het allerliefste het slaafje van Karin zou willen zijn? Alleen zegt hij dat nooit hardop. Waar denk je dat hij zich anders steeds zo voor uitslooft? Ehh, uitslaaft, bedoel ik. :))

 9. Graag gedaan, Gimmick. Ik hang hier al wat langer rond dan jij en dan leer je de mensen wel zo’n beetje kennen, ehh, voorzover het schermpje ze onthult. (Ik wil geen ruzie met HenK krijgen.)

  Maar even terug naar het plezier waar Karin, onze meesteres, het over had: Dan was dat wel andere koek bij dat ‘Prince’s Trust Rock Gala’ van jaren geleden.

  Een staande ovatie van Di en Charles. Oké, ze zullen daarvoor wel zelf de artiesten hebben uitgezocht, maar zullen daarbij wel ook de smaak van het plattere volk hebben moeten respecteren. (Om zelf ook popi te blijven.)

  Onze Alex wil natuurlijk de hele avond Jantje Smid, maar daar hoef in Engeland echt niet mee aan te komen.

  Groet, J.

 10. De prinsessen zijn wellicht geconditioneerder dan de tijgers…
  Maar wie weet wat er, bij het beschouwen van al dat fraais, achter de façades gevonden wordt in de plooien van hun leven.
  Ook voor hen geldt: “It is your mind that creates this world”.

  En nu is de vraag: “Wie was de nieuwslezer?” ;-)
  Rik van de Westerlaken, Herman van der Zandt, Rob Trip, Jeroen Overbeek, Jeroen Tjepkema…
  Ik gok op Jeroen Overbeek… alhoewel… bij dat blozen denk ik eerder aan één van de andere heren.

  Leuke persoonlijke column, Karin.

  Ennuh… Juzo gaat wat ver met zijn “onafgebroken”, maar toneelspelen doen we allemaal op z’n tijd.
  Zeker op het internet!

 11. Ha, begrijp precies wat je bedoelt! Die Jeroen Overbeek had eigenlijk in een reclame voor een bank moeten zitten met zijn uitstraling van: bij mij zit je goed, ook al heb ik heeel slecht nieuws.
  Het zijn – net als de prinsessen- van die types die op elke foto precies hetzelfde gezicht hebben. En in bewegend beeld hebben ze er ongeveer drie: neutraal (=glimlach), ietwat ontroerd voor de vorm (zoals Jeroen heel soms nog even kijkt na een aangrijpend filmpje) en tanden bloot lachend (alleen op vakantie).
  Gaaap. Wat een leven.

 12. Oh wei, die Jeroen kan er wat van. Inderdaad “gaap”, want ik vind hem eigenlijk behoorlijk slecht qua uitdrukken van emotie. Beetje te veel van het “instant”- type en eigenlijk ook een beetje te veel “McDonald- nisering” van het nieuws. Maar goed, ieder zijn meug.

 13. Ondertussen doet de realiteit gewoon haar werk op pagina 2298 van NtvG nummer 50 van 17.12.2011, maar die uitspraak slik ik ook meteen weer in, wil ook meteen in de afvalbak of erger. Nu ja, volkomen eerlijk is men daar wel.

  Koketteren met Jeroen of wie ook met kerstmis “Für einen Tag”, en voor mijn part voor altijd, toch maar beter.

 14. Wat is dat voor een rare gewoonte die erin geslopen is om nieuwslezers allerlei persoonlijke kwaliteiten en affiniteiten toe te dichten? ‘n Nieuwslezer(es) hoort niets anders te zijn dan ‘n doorgeefluik en zo onpersoonlijk onmenselijk wreed mogelijk.

  NIET DE NIEUWSLEZER OF NIEUWSLEZERS IS BELANGRIJK.

  ALLEEN EN UITSLUITEND HET NIEUWS DAT HIJ OF ZIJ BRENGT IS BELANGRIJK.

  De laatste generaties nieuwslezers en nieuwslezeressen op de Nederlandse televisie blijken dat onder de laatste generaties alzijdig FALENDE hoofdreacteuren van het NOS Journaal totaal vergeten te zijn.

  De nieuwslezer nieuwslezeres is veel belangrijker dan het nieuws dat hij of zij brengt.

  Nederland is ziek, en gek geworden.

  De enige die het goed doen zijn Sacha de Boer Jeroen Overbeek en Astrid Kersseboom op de Nederlandse televisie.

  Jeroen doet het zonder schalkse hofmakerij. Kort, krachtig, zakelijk en keihard onaangedaan. Zoals het hoort en geen warme ongezond-broeierige gevoelens. Die bewaart men maar voor ‘t gesticht. Daar hebben ze de middeltjes om dat af te leren.

  De rest is allemaal (homofiel) puin en triefel.

  De rare gewoonte van sommigen, enkelen “ergens verliefd op te worden” of “denken dat er geflirt wordt” in de nieuwslezerij en nieuwsbrengerij zouden zich met de grootst mogelijke spoed onder behandeling van een (rijks)psychiater moeten stellen.

  Ze zijn ‘n gevaar voor zichzelf en voor de maatschappij.

  Als ‘t daarvoor al niet verregaand te laat is.
  Dan moeten ze maar van de openbare weg af.

 15. RTL Nieuws doet ‘t wat dat betreft heel wat beter. Hart van Nederland doet ‘t uitstekend, en de buitenlandse nieuwsuitzendingen op televisie zijn ‘t best.

  De Nederlandse publieke omroep kan er niks van.

  Teletekst is onovertroffen.

  En daar hebben we het, wat de nieuwspresentatie in de wereld, wel mee gehad.

  ‘\Ô_Ô/’

 16. Amice u heeft gelijk, met teletekst weet je alles. En buitenlandse nieuwslezers hebben niet wat in Nederland gebeurt. Wat je krijgt is dat men “niet boven de dingen staat”. Maar goed wie “dromen” wil moet dat zelf weten en vooral ook doen.

 17. 20-22
  Volgens mij is hier duidelijk sprake van verwarring: van het geven van uitleg, met het geven van een mening.

  Goed dat onze nieuwslezers alleen wat flirten en ontroerde rimpels trekken, en meer niet.

  Misschien kunnen we zodra er andere wensen rijzen, eens een Noord- Koreaanse nieuwslezer nemen? Kunnen we huilen ;-)

 18. Ja Noord- Korea slaat werkelijk alles, “1984” in hoogst eigen persoon. Niks te kiezen ook, zowiezo ook al helemaal niet de verkeerde borst.

 19. 25 Sjaak, vreemd bericht… 1984 in persoon? Verkeerde borst? Niets te kiezen, voor wie?
  Maar, alsof ik me verveel… laat maar dus!!

 20. @ 23 Het gaat om de modus operandi, niet om de inhoud. De modus operandi dient zo neutraal mogelijk te zijn, onaandoenlijk, onaangedaan en onverstoorbaar. Hysterici en hystericae hebben we al genoeg in Nederland.

  Die kunnen we in de constante noodsituatie van ‘t land wel het allerminst gebruiken van al.

  In het buitenland heb je die niet. Daar wordt de modus operandi van de nieuwslezerij perfect gevolgd. De inhoud is bijzaak.

  Je moet natuurlijk wel ‘n beetje analytisch vermogen hebben om ‘t te kunnen zien natuurlijk.

  Daarbij komt dat je als nieuwslezer je volk moet laten dromen in een door je broodheren (industrie) gewenste richting.

  Dat wil zeggen je moet als nieuwslezer door je keuze en intonatie het kijkersvolk voor de televisie brainwashen intimideren dirigeren en hersenspoelen zodat de mensen dingen doen die de regeerders (industrie) willen en dat het volk dingen doet die zij niet willen laten.

  Aan dat leibandje heb je maar te lopen als nieuwslezer zonder vrije keuze.
  Nieuws aanleveren in afhankelijke situatie doen de verslaggevers wel.

  ‘n Nieuwslezer nieuwslezeres is nooit, ‘n journalist.

  Dat is broodnuchter ontmenselijkt staalhard journalistiek verantwoordelijk principe van de beroepsuitoefening, de nieuwsverstrekking.

  Meer, beter en mooier is er niet.
  Er is geen warme broeierigheid van ongezonden bij.

  ‘\=_=/’

  Dat ik dat nou toch allemaal altijd iedere keer opnieuw moet uitleggen.
  Laat mij jullie nog maar wat leren jullie snappen ‘t allemaal niet
  Wat ‘n ellende.
  En zo gaan we, uitermate opgevrolijkt, vol goede moed het nieuwe jaar in.

  Op, naar lange trage stomvervelende reeksen nieuwe misverstanden.

 21. Daarbij vielen de nieuwslezeressen en nieuwslezers van Nederland ook nog eens onder mijn persoonlijke zorg als (verplichte) leden van de FNV Kiem media sectorraad (Bondsraad).

  Arbo, en afgewentelde ontslagjes – fusie-functiewijzigingen loononderhandelingen en “moeilijk werkbare uren”.

  Lang leve de Bond, de Bond bestaat niet meer.

 22. Pietie @26

  Noord- Korea is het zinbeeld van het boek “1984”van George Orwell. Alles in maatschappij gedegradeert en gerelateerd naar de persoon van de leider.

  En wat de verkeerde borst betreft, laat eigenlijk maar, het is gewoon te erg voor woorden. In Nederland komt in laatste decennium een vrouw ter controle voor BK die zij 26 geleden had en dan blijkt de verkeerde zijde jarenlang niet meer gecontroleerd te zijn ondanks het feit dat zij er steeds poliklinisch was. Op enig moment blijkt de verkeerde zijde dan vol gemetastaseert te zijn met de dood tot gevolg. De goede zijde kwam steeds in apparaat, maar de kleiner wordende voormalig zieke zijde was kleiner geworden en men had het maar bij gelaten omdat die zijde niet meer in apparaat paste. Wij leven vervolgens nota bene in 2011.

  Nu ja, dromen met kerstmis gun je iedereen met kerstmis, toch?


 23. 27 dat bedoel ik: jij geeft je mening alsof het een uitleg is. Ik ben blij dat onze nieuwslezers dat in elk geval niet doen!

  29 ik begrijp werkelijk niet wat de verkeerde borst als reactie in dit stukje doet. Kan aan mij liggen. En dromen, bedoel je Karin? Die is juist zó nuchter dat ze goed kan observeren!

 24. JUZO @31 en Pietie @30

  Wij dromen verder, hele goede zaak, beter kan een mens niet doen. Karin heeft dan ook absoluut gelijk met haar stukje over kerst en de nieuwslezer. Meer is er dan ook kennelijk niet en dat is nu juist zonder meer het mooie van haar stukje, “Für einen Tag” en wat mij betreft voor altijd.

 25. Weet je wat ik denk? Dat sommige lui er misschien plezier in scheppen om te zien hoe ver ze off-topic kunnen posten voordat ‘mamma’ ingrijpt.
  Pfff, ik ga wat nuttigs doen.

 26. Mooi, maar je moet jezelf wel weer eens het genoegen gunnen van een echt circus in levende lijve. Zo een TV gebeurtenis is toch maar een flauw aftreksel van de onmiddellijke ervaring van de geur, de goedkope glamour en aandoenlijke liefde voor de professie in een circustent met een kinderlijk bewonderend publiek.
  Een van de vele genoegens van het grootvaderschap trouwens.

 27. Voor zover het hier over de echte twinkeling van leven gaat viel mij laatst in 2011 het min of meer toevallig voorbij- en binnenlopen van de Sint- Salvatorskathedraal in Brugge zo goed. s´Zondagsmorgen rond het einde van de ochtend een werkelijk magnifiek en vrij gespeelt orgelgebeuren waar ik helemaal geen verstand van heb, maar het nog steeds hoor. Buiten was het welhaast net zo luid als binnen geweest en bedacht bij weglopen dat je het zo nooit hoort.

  Bedoelde de orgel-man of vrouw nu eigenlijk “deze kerk is weer vrij”?

 28. Karin, als je ook van Cirque du Soleil houdt? Morgen (eh, vanavond dus) 19.55 uur op Ned. 2 Is trouwens een programma met een leuke titel voor een glas champagne erbij: ‘Delirium’.
  Plezierige jaarwisseling (hik) gewenst! En heel erg veel goeds voor het nieuwe jaar.
  Liefs van Pietie.

 29. Pietie, ik heb geen kabel, dus dat kan ik niet zien…

  Dat ik geen kabel heb – en dus zelden Nederlandse tv zie – verklaart trouwens ook waarom ik niet wist wie de nieuwslezer in kwestie was, en dat zijn blik me zo trof. Anderen zijn daar vast allang aan gewend :)

 30. Ik zou denken dat je meer og zou hebben voor na het nieuws, de weervrouw. Die blonde, ze heeft iets onderwijzerigs en kan sexy de ergste stormen en onweer aankondigen. Maar misschien zegt dit meer over mij.

  Alvast een gelukkig nieuwjaar Karin!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.