Ogen

Een nieuw jaar strekt zich voor ons uit, vers en koud, maar ongerept was het na twee dagen al niet meer. ’t Is oorlog in Gaza. Er waren al honderden doden, duizenden gewonden, en overal kapotte huizen. En nu is het Israëlische leger daadwerkelijk binnengevallen.

Nee, ik ga het niet over de schuldvraag hebben. Alleen maar over die ogen.

In de kranten zag je foto’s van de binnenmarcherende infanteristen, allemaal jonkies nog, keurig in het gelid, met geweren in hun hand, helmen op hun hoofd en hun gezichten beschilderd in camouflagekleuren. Het zag er allemaal precies uit zoals een leger eruit hoort te zien. Behalve dan die ogen: de angst lekte eruit. Het brak mijn hart. Jongens van rond de twintig die op oorlog werden gestuurd en die doodsbenauwd waren. Jongens van twintig die oorlog moesten gaan voeren, die moesten gaan doden en zelf misschien gedood zouden gaan worden.

Al dagen denk ik aan Waltz with Bashir. De hoofdpersoon, Ari Folman, denkt door de nachtmerries van een vriend voor het eerst in zijn leven terug aan zijn eigen diensttijd in Libanon, dan twintig jaar geleden. Hij weet er eigenlijk niets meer van en kan zich uit die periode alleen nog zijn verloven thuis , in Israël herinneren. Maar plots droomt ook hij: hij komt met een paar kameraden uit zee, de stad is in lichtflitsen gehuld, er klinken machinegeweren. Wat is er gebeurd? Folman besluit het uit te gaan zoeken: wat heeft hij, wat hebben zijn kameraden precies gedaan? Hij graaft vruchteloos in zijn geheugen en besluit uiteindelijk zijn medesoldaten op te zoeken om ze naar hun verhalen te vragen.

Zijn speurtocht trekt een langzame spiraal naar de kern. Gaan de eerste verhalen nog over het peloton dat herhaaldelijk aangevallen wordt en over de dood van veel kameraden, gaandeweg realiseert Folman zich dat hij en zijn groep de slachting in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila gefaciliteerd, waar in twee dagen tijd twee- tot drieduizend Palestijnen werden neergeschoten. Een week voordat de Libanese president Bashir Gemayel zou worden ingehuldigd, werd hij vermoord. Woedende christelijke milities namen daarna wraak op de Palestijnen, en het Israëlische leger hielp bij dat bloedbad: ze verschaften de Falangisten nachtverlichting en controleerden de vluchtwegen.

En steeds maar die angst, die als een rode draad door de film loopt. Je ziet ’m in de ogen van de jonge soldaten die genadeloos een oorlog worden ingestuurd, in de ogen van de Palestijnen die worden opgejaagd en uitgemoord, in de ogen van de mensen die een straat uitrennen waar een tank achter ze aan zit. Overal, eigenlijk. Die ogen zag ik nu weer, ditmaal in de krant.

Nog steeds wil Israël niet weten van wat ze indertijd in Libanon hebben gedaan: het verhaal over Sabra en Shatila is diep weggestopt, niemand praat erover. En die jongens, die jonkies die de klus moesten helpen klaren, konden nergens met hun verhalen terecht.

Ooit las ik een uitspraak van de Pools-joodse publicist Hendryk Broder. Volgens hem zouden de Duitsers de joden Auschwitz nooit kunnen vergeven: daarvoor was hun schuld immers te groot. Die opmerking trof me als een diepe waarheid. Sindsdien denk ik wel ’s dat Israël de Palestijnen nooit zal kunnen vergeven wat zijzelf hen hebben aangedaan.

Author: Spaink

beheerder / moderator

88 thoughts on “Ogen”

 1. Dat is heel netjes en to the point gezegd, Karin.
  Maar dit soort ontwikkelingen maken me behoorlijk moedeloos. Leren we nou nooit en nooit ofte nimmer van wat eeerder is gebeurd? Israel moet volgens mij in psychotherapie. En laat die clerus van hun maar eens ten strijde trekken in plaats van anderen op te jutten.
  Er groeit in mij een ontzettende woede over zoveel onmenselijkheid. Welke god moet nou uitkafferen of heeft die er niets mee te maken?

 2. Volgens hem zouden de Duitsers de joden Auschwitz nooit kunnen vergeven: daarvoor was hun schuld immers te groot. Die opmerking trof me als een diepe waarheid. Sindsdien denk ik wel ’s dat Israël de Palestijnen nooit zal kunnen vergeven wat zijzelf hen hebben aangedaan.

  Dus we moeten het maar accepteren dat de verkrachter WEER het slachtoffer overal de schuld van geeft? “Waarom liet je het toe dat ik je te grazen nam?” (om te beginnen: omdat Israel rules the skies, als Palestina een vergelijkbare luchtmacht had gehad zouden ze zeker van zich laten horen.)

  “Israel moet volgens mij in psychotherapie”

  Helemaal mee eens, ze hebben allemaal last van PTSD. Laatst was er een lezing van een top psych uit Tel Aviv die het daarover had.

 3. Lieve Karin,
  De vrijheid om je te tutoyeren ontleen ik aan mijn leeftijd van 71, waardoor ik mij gevrijwaard waan van twijfel omtrent mijn oogmerken om je te schrijven.
  Dank je voor je prachtige stukkie van vandaag. Ik ben blij dat ik, jaren geleden, op instigatie van mijn lieve vriendin Ellin, je een aanmoedigende E-post heb gestuurd om alsjeblieft door te gaan met je kolommen. Je twijfelde toen, ook al om die ellendige chemo’s. En nu ben je één van de weinigen in Het Parool met inhoud. Al die nieuwe jonge mensen zijn natuurlijk zeer welkom, ze moeten het nog leren, maar ze hebben te weinig meegemaakt om te kunnen boeien.
  Het is laat, dus natuurlijk beinvloedt de alcohol mijn bewondering voor jouw schrijfsels positief, maar wees er zeker van dat ik altijd van je stukken geniet. Je brengt diepte aan in mijn gedachtenwereld en daarvoor ben ik je erg dankbaar.
  Ga voort met je zegenrijke werk (svp ironisch opnemen, de menselijke interpratie van het geloof heeft m.i. nooit anders dan ellende teweeggebracht) en dank je voor de geluksmomenten die ik mocht ondervinden bij het lezen van “ogen”.
  P.S. Waarom heeft Het Parool geen redactioneel artikeltje geschreven over het begrip dat de ramp Balkenende vertoonde over de bombardementen van Israel op Gaza. Je zou toch hopen dat onze christenen zó lang na de kruistochten zich iets minder bloeddorstig zouden tonen jegens (mooi oud woord hè) onze islamitische tijdgenoten. Of heeft de krant de moed opgegeven om ons, in het diepste materialisme verkerende volk, enige sturing te verlenen? Zoek het maar uit . . .
  Hoe dan ook, dank je voor je verhelderende inzichten.

  Henk Oldeman

 4. Als reactie een volgt er hier een stuk – sorry voor de lengte – dat ik gisteren geschreven heb, naar aanleiding van een reportage bij een journaal…

  Normaal gesproken schrijf ik lieve stukjes. Verhalen over mijn twee kinderen, kleine dingen die gebeuren in en rond het huis. Nu even niet. Het heeft in elk geval niet direct met ze te maken. De aanleiding voor dit stuk is iets heel anders – Israël en de Gaza-strook.

  De achtergrond kennen we natuurlijk allemaal. Het wordt breed uitgemeten op het nieuws. Gazastrook: stuk land dat grenst aan Israël en aan Egypte, wonen Palestijnen, en vanaf dat grondgebied vuurt Hamas dagelijks raketten af op Israëlische dorpen en steden. Israël is dat ondertussen goed zat en is terug aan het slaan: eerst door beschietingen, een paar dagen geleden zijn grondtroepen het gebied binnengevallen.

  Andere landen reageren verdeeld: men is het of eens met de inval van Israël, of grondig oneens, of men zoekt naar diplomatieke oplossingen – die overigens zowel door Hamas als door Israël van tafel worden geveegd. De Palestijnen schreeuwen om een nieuwe intifada (en dat verschilt van de huidige situatie op welke manier? Oh ja, nog meer zelfmoordaanslagen. Natuurlijk. Sorry.) De regeringen van de omringende Arabische landen houden zich opvallend op de vlakte – nee, die willen Hamas ook niet.

  Tot zover de achtergrond. De directe aanleiding voor dit stukje was de reportage op het journaal, gisteren. Een schrijnend beeld: een jammerende vader over het lijk van zijn dode kindje. Onschuldig slachtoffer van de inval. Natuurlijk brak mijn hart, wat ook precies de bedoeling was van degene die de opname maakte. Natuurlijk zag ik daar mijn eigen kleintje liggen, natuurlijk voelde ik mee.

  Maar tegelijkertijd voelde ik me bekocht. Gemanipuleerd. Ja, natuurlijk is het vreselijk als er slachtoffertjes vallen, onschuldige kinderen die niets met de oorlog te maken hebben, die nog helemaal geen weet hebben van de strijd tussen Joden en Palestijnen. Maar nu de keerzijde.

  De mensen die wonen in de Gazastrook *weten* dat de Hamas daar zit en steunen ze aan alle kanten. De beschietingen op Israël worden uitgevoerd vanuit huizen die midden in woonwijken staan, vanuit ziekenhuizen, vanuit scholen. Dus bij elk schot dat Israël afvuurt om zich te verdedigen vallen burgerslachtoffers. Een goor, politiek spel.

  Hamas en zijn zusterorganisaties hebben allang laten zien dat ze geen ENKELE waarde hechten aan een mensenleven. Zelfmoordaanslagen zijn het hoogste goed, en ieder slachtoffer aan Palestijnse kant is automatisch een martelaar, een dode voor het hoogste goed. En iedere Jood is een vijand.

  Maar nee, die kant laat het nieuws niet zien. Wel de aantallen: “Er zijn meer dan vijfhonderd Palestijnen gedood en 2500 gewond geraakt,” berichtte nieuws-site http://www.nu.nl gisteren. En in hetzelfde artikel: “In de Gazastrook hebben de Israëlische aanvallers maandagmorgen volgens hulpverleners zeker acht kinderen gedood”. En daarna wordt Hamas geciteerd, die alleen maar roept tot meer aanvallen op Israëlische doelen. Hun argument daarvoor komt neer op “Maar zij begonnen!”

  Ik wou dat ik tegen hen hetzelfde zou kunnen schreeuwen als wat ik wel eens tegen mijn kinderen zeg: “Kan me niet schelen wie er begonnen is, nu houden jullie allebei op!” Maar omdat dat helaas niet mogelijk is, kunnen we dan in elk geval ophouden met de eenzijdige berichtgeving? Nee, natuurlijk niet. Kleine dode Palestijnse kindertjes spreken veel meer tot de verbeelding dan verwoeste Israëlische huizen, waar gelukkig geen doden zijn gevallen en misschien wel een paar gewonden omdat daar het luchtalarm op tijd is afgegaan.

  Afgelopen weekend was er een demonstratie in Amsterdam om de arme Palestijntjes die in de Gaza-strook wonen te steunen. Een vriend van me was daar toevallig in de buurt en hij vertelde me later dat het opvallend was hoeveel allochtonen daar rondliepen.

  En maar zeggen dat er geen anti-semitisme meer is! Stelletje hypocrieten: Hamas, de bevolking die ze steunt, de mensen die demonstreren, de mensen die de extra-zielige beelden nog eens lekker laten zien.

  Ik heb er mijn buik meer dan vol van.

  En ik ben er de hele avond van slag van geweest, gisteren. Mijn eerste neiging was natuurlijk om naar boven te gaan, de meisjes nog een knuffeltje en een kusje te geven, te voelen, te zien dat zij nog leven, dat zij godzijdank wonen in een stukje wereld waar het nog veilig is om Joods en klein te zijn. Maar mijn jongste was nog wakker en dus was naar boven gaan geen goed idee. Ik heb in plaats daarvan even wat te drinken gepakt, heb daarna een ander programma op de tv aangezet wat erg ver weg was van die hele toestand rond Israël en het midden-Oosten, en op die manier heb ik geprobeerd het van me af te zetten. Maar toch merkte ik dat dat ene beeld zich steeds weer opdrong.

  Nu heb ik hoe dan ook een hekel aan verslaggevers die met hun vette camera’s dicht op mensen staan die zo’n ontzettend groot verdriet hebben. Mensen die bij een ramp hun hele gezin verloren hebben, bij een ongeluk, bij een aanslag: kleine lijkjes, huilende vrouwen, schreeuwende mannen: ik kan er niet meer naar kijken. Ik heb hoe dan ook de neiging om te schreeuwen tegen zo’n cameraman: Heb je dan niet het fatsoen om iets anders te tonen? Laat die mensen alleen met hun verdriet, gooi dat ding aan de kant, doe iets, help hen! En als je het aan de wereld wilt laten zien wat er gebeurt, pak een pen en papier, of een computer, en schrijf!

  Dat zei ik uiteindelijk ook tegen mezelf. Schrijf, gooi het eruit, laat het niet in je hoofd ronddansen, zet het op papier! Het beeld hoeft niet meer in mijn hoofd rond te spoken, ik slinger het de wereld in, samen met mijn gedachten.

  Laat het een tegenwicht bieden aan wat iedereen heeft gezien.

 5. Shadowdancer, wees eerlijk. Wie zijn die mensen die nu in Gaza wonen? Dat zijn mensen die verdreven zijn uit hun geboorteland, dat nu Israel heet. Dat zijn mensen die zich terecht verdedigen tegen het racistisch beleid van Israel, met een regering die nu om electorale redenen een stoere houding aanneemt. Israel is al honderden keren door de VN tot de orde geroepen. Andere landen worden voor hetzelfde vergrijp gebombardeerd. Maar Israel verschuilt zich achter de holocaust, erg handig, maar fout.
  Shadowdancer, wat jij nu verdedigt is racisme, is een politiek die overeenkomsten vertoont met wat de Nazis de Joden aandeden. Israel is bezig met ethnische zuivering. Vrouwen en kinderen lijken wel express het doelwit te zijn.
  Shadowdancer, je kan nu niet meer zeggen ‘Wir haben es nicht gewusst!’ en zeker niet ‘Wir wollen es nicht sehen, wir wollen es nicht wissen!’ We zien de realiteit en die deugt niet. Het vergelden van een paar doden door Hamas met honderden doden door het IDF zijn praktijken die we hier uit WWII kennen.
  De mentaliteit van veel Israeliërs komt overeen met de Blut und Boden ideologie, dit is ‘ons’ land want onze voorouders leefden hier. Onzin. De meeste Joden in Israel zijn geïmporteerd en hun voorouders hebben nooit in Israel gewoond. Daarentegen de Palestijnen wel, ondanks de agit-propaganda van Israel dat dat niet zo is.
  In deze vorm is Israel niet meer ‘sustainable’. Het is een vloek, het is gierende waanzin, ik heb woorden tekort om het te beschrijven.
  Shadowdancer, ga je nu deze holocaust vergoelijken omdat er een eerder was?
  Ga rustig zitten, kijk naar de beelden, huil flink uit, praat erover met andere mensen, maar in godsnaam, hou op met dat onredelijk geklaag. Het feit dat je de tv beelden niet wil zien, zegt al genoeg. ‘Wir wollen es nicht wissen!’ Is dat je houding? Zo deden velen toen de Joden werden opgepakt. Jij doet hezelfde nu de mensen in het Gaza ghetto worden gebombardeerd. Je moest je diep schamen. Trouwens waar zijn onze Joodse politieke kopstukken met hun veroordeling van de Israelische ethnische zuiveringen?
  Het wordt tijd om de bloeidige werkelijkheid onder ogen te zien. Dit gaat Israel niet helpen, integendeel. Er komt een moment dat het bestaansrecht van Israel in vraag gesteld wordt door de internationale gemeenschap. Joegoslavië is gebombardeerd om veel minder.
  Kijk naar die beelden, verdomme!

 6. “De mensen die wonen in de Gazastrook *weten* dat de Hamas daar zit en steunen ze aan alle kanten.”

  “Steun” jij een werkgever door voor hem te werken als er simpelweg geen ander werk voorhanden is en je geen kant uitkan om ergens anders te gaan werken, of om je eigen biz op te zetten? Wat je er natuurlijk weer niet bij vertelt, is dat Hamas en Fatah zowat de enige werkverschaffers zijn in een regio waar geen ander werk te vinden is (google eens dit: “UN report: At 45%, Gaza unemployment is highest in the world “), en waar het onmogelijk is om ook maar een stap buiten de regio om erges werk te zoeken. Jij met je bevooroordeelde Westerse manier van denken zegt: “Ga er gewoon weg, ga gewoon verhuizen”, maar dat is em nou juist: niemand kan daar weg, niemand kan verhuizen, ze zitten er letterlijk met z’n miljoenen mensen in opgesloten!

  Stel je de volgende situatie eens voor: Nederland wordt door Duitsland gehalveerd tot een dunne strook langs de Noordzee, miljoenen NL mensen worden samengepropt op die ene strook, er is 45% werkloosheid, Duitsland en Belgie bouwen een grote muur om de strook heen en stationeren troepen, niemand mag erin, niemand kan eruit, en hup, Duitsland begint opeens vanuit de lucht de strook van boven tot onder te bombarderen, terwijl NL zelf geen eigen luchtmacht heeft om terug te kunnen schieten.

 7. Tja, als je zo redeneert kun je ook het Nederlandse volk vragen waarom ze niet over Screbenica praten. Diep weggestopt. Niemand praat er over (behalve bij officiele herdenkingen, maar dan praten Israeli ook over Sabra en Shatila). Er is zeker wel een analogie. Ze zijn zelf niet de moordenaars geweest, net zo min als de Israeli in de kampen daar. Het waren de Libanese falangisten die de Palestijnen daar hebben uitgemoord. Sharon is ervan beschuldigd dat oogluikend te hebben toegestaan. Misschien uit andere motieven dan waarmee Nederlanders de massamoord op moslims in Screbenica oogluikend hebben toegestaan. Maar dat weten we niet.

  Voor wat betreft die ogen, ik denk steeds maar terug aan die ontzettend leuke Israelier die ik in Wenen leerde kennen. Ruim anderhalf jaar terug. Hij kwam uit Tel Aviv en was in gezelschap van zijn ruim 16-jarige, puberende, verveelde zoon. Die zoon speelde alleen met z’n Playmobil en liet alle pracht van Wenen aan zich voorbij gaan, terwijl zijn vader mij vertelde over het leven in Israel. Met de zelfmoordaanslagen, de raketbeschietingen. Hij vertelde ook over zijn familie. Voor 80% vergast in concentratiekampen, de rest had weten te ontkomen naar Amerika (zijn vader o.a.) maar vooral ook naar China (nooit geweten dat veel Europese Joden daar naartoe gevlucht zijn, en het daar ontzettend zwaar hebben gehad).

  Hij zei me hoe verschrikkelijk hij het vond dat “dat kind” (jochie met playmobil) haast in dienst moest. “Dat kind” loopt nu waarschijnlijk in de Gaza. Met angst in z’n ogen. Ik hoop voor z’n vader dat hij behouden terug komt. En voor z’n vader hoop ik ook dat niet uit politieke correctheid de schuld voor dit gruwelijke conflict plotsklaps uitsluitend bij Israel terecht gaat komen.

 8. Is het niet vooral tragisch wat er gebeurt? Zo’n nazi-vergelijking op het eind had voor mij niet gehoeven. Gaat die hier überhaupt wel op? En wat wil je er precies mee zeggen? Dat Israël bezig is een schuld op zich te laden die vergelijkbaar is met die aan de holocaust?

 9. Janiek: natuurlijk is het vooral tragisch, dat is wat ik in het stuk ook probeer te zeggen… In de laatste alinea vergelijk ik Israël niet met de nazi’s. Ik wijs op een psychologisch mechanisme dat besloten ligt in Broders analyse: naarmate je iemand meer schade hebt berokkend word je bozer op die persoon, bij wijze van legitimatie van je eerdere handelen; de ellende is dat je daarmee jezelf in diezelfde beweging een vrijbrief geeft om nog meer schade toe te brengen. En het eind van het liedje is dat jij boos word op een ander om wat jij ‘m hebt aangedaan.

 10. Nou, het komt wel erg over als een vergelijking, Karin. Een vergelijking die overigens ook echt volledig mank gaat, omdat er nogal een aanmerkelijk verschil is tussen het uit huizen slepen, naar kampen afvoeren en vervolgens vermoorden van totaal weerloze mensen die op geen enkele manier deelnamen aan een conflict.

  Verder lijkt die opmerking van Broder me een studeerkamerwijsheid die op geen enkele manier getoetst is aan de realiteit. Een vriendin van mij heeft in Duitsland gewoond, zelf heb ik er in het kader van mijn werk regelmatig gereisd. Ik denk eerder dat Duitsers door de gruweldaden van hun (inmiddels voornamelijk) voorouders als mens gegroeid zijn. Door de confrontatie met zichzelf en met waar ze als mens toe in staat bleken. Van een niet vergeven van de Joden van die wandaad omdat anders de confrontatie met henzelf hen te hard zou vallen heb ik in elk geval nooit iets gemerkt. Verder vind ik het echt een beetje raar om in al deze conflicten ineens in nationaliteiten te gaan praten, alsof daar niet dezelfde differentiatie zou bestaan als overal. Mensen zijn in bepaalde omstandigheden tot veel in staat. Soms tot alles, hoewel dat in dit geval in mijn optiek althans niet opgaat.

  Maar ik ben het wel eens met de conclusie dat dit alles vooral erg tragisch is.

 11. Die psychologische mechanismen zijn verraderlijke dingen. Goed observeren, vragen stellen en kritiek leveren en dat blijven doen is de enige remedie. We mogen nooit zeggen dat het normaal, geoorloofd of onontkoombaar is (CDA?!) wat daar allemaal gebeurt.

 12. Het moest een keer gebeuren:
  “For all the nonsense about it being ‘anti-Semitic’ to support the Palestinians, it is the Holocaust denying British National Party, founded by devoted Hitler lover, John Tyndall, that has come out most fulsomely in support of the genocidal Israeli attack on Gaza.”
  http://tinyurl.com/88gx4c
  De maker van deze site is zelf Joods en anti-zionist.
  Als de Nederlandse Joden nu openlijk Israel gaan steunen dan zijn ze zo fout als de NSBers in WWII.
  Moord is moord.

 13. @Karin: dat psychologische mechanisme snap ik wel, maar of je zoiets ook in het collectieve kunt toepassen, betwijfel ik. In elk geval gaat Broders analyse juist voor de Duitsers niet op: Duitsland kent geen steeds hoger oplaaiende jodenhaat. Er zijn weinig mensen die de holocaust proberen te rechtvaardigen of te ontkennen om met hun schuldgevoel daarover te kunnen leven. Het is mij in documentaires vaak opgevallen dat veel oudere Duitsers een heel reëel gevoel hebben over wat hun macht (of liever machteloosheid) in die catastrophe is geweest en dus ook een reëel gevoel over wat hen persoonlijk is aan te rekenen. Zelfs tegenover jeugdige documentairemakers, die menen in de positie te verkeren hen daarover moreel de maat te mogen nemen.

  Wat het in mijn ogen tricky maakt, is dat je wel degelijk een parallel lijkt te trekken tussen beide situaties. Hetty’s reactie laat duidelijk zien wat er op het spel staat, zodra die vergelijkingen op de proppen komen. Maar misschien moet ik er vooral in lezen dat jouw grootste zorg is, dat de kans dat men zich in Israël alternatieven voor deze gang van zaken kan voorstellen, steeds kleiner wordt.

 14. De Palestijnen zijn de vervolgslachtoffers van wat de joden in WOII is aangedaan. Zij werden in 1948 over de kling gejaagd, verdreven… door mensen die zich gesteund wisten (en weten) door machtige medestanders.
  Die voorgeschiedenis mag je, naar mijn onbescheiden mening, nooit uit het oog verliezen bij de be-(of ver-)oordeling van wat zich nu afspeelt.
  De Palestijnen maken mee wat ons wellicht was overkomen wanneer de Duitsers de oorlog hadden gewonnen… gedwongen emigratie naar Polen.
  Zij zijn de verzetstrijders… Israel de overheersing.
  Geschiedkundig gezien.
  En uitgaand van Broder vrees ik het ergste voor de Palestijnen…

  Extra wrang. Zonder bemoeienis van buitenaf en met aan beide zijden de juiste leiders waren de problemen al lang opgelost… Palestijnen en joden zijn geen ‘natuurlijke vijanden’, eerder broeders (en zusters).
  Maar dat geldt ook voor andere brandhaarden in ons ‘aardse paradijs’.

 15. Bericht uit mijn mailbox:
  “A Personal Statement on the War in Gaza
  In any conflict between peoples, there is a time for balancing the books, for placing facts neatly in the debit and credit columns, for issuing measured statements about the rights and wrongs on both sides. But not in the midst of one-sided carnage. The only decent thing to feel at the present time is outrage. The only thing for decent people to do right now is to condemn, without reserve or qualification, the brutal campaign that the Israeli military is waging against the population of Gaza. Every if and but derogates from decency.
  Yesterday, 7 January 2009, my synagogue sent its members an email containing details of two rallies in support of Israel “which we would urge you to support”. No ifs and buts here, just solid support for the perpetrator in the midst of the horror it is perpetrating. Is it possible to go further in the opposite direction to decency?
  Attached was a flyer for a “Mass Rally in Support of Israel” organised by the Board of Deputies of British Jews and the Jewish Leadership Council, with “the support of the major organisations of UK Jewry”, for the morning of Sunday 11 January in Trafalgar Square. The flyer proclaims “End Hamas terror!” No ifs and buts here either. No hint at the unspeakable state terror being unleashed, day after day, by the Israeli military. It defies belief.
  So, let me place on record the following fact: The Board does not speak for all BritishJews and certainly not for this one. Nor does the so-called Leadership Council, nor any of the organisations associated with this misbegotten event. None of them represents me or the Judaism that I cherish and which leads me to say as follows: I condemn utterly the military offensive by the government of Israel against the people of Gaza. The loss of any human life, on whatever side of this conflict, is a terrible thing. At this juncture, though, my heart is with the Palestinians on the ground in the midst of their misery. And I extend my hand to those Israelis who are speaking out against their own government.
  Brian Klug
  Co-founder, Independent Jewish Voices
  London
  8 January 2009″

 16. Ik vraag me steeds af waarom ik al die mensen die zich in morele verontwaardiging wentelen nooit heb gehoord over Congo, waar 6 miljoen mensen, waaronder 3 miljoen kinderen, op een gruwelijke manier zijn afgeslacht. En waarom ze ook hun mond dicht hielden tijdens de moordpartijen in Darfur bijvoorbeeld. Of nooit het geweld van Hamas veroordeelden, in de periode voor de muur toen de zelfmoordaanslagen nog aan de orde van de dag waren in Israel, naast de raketaanvallen die natuurlijk van alle tijden zijn. Is dat nou tragische beperktheid, of inherente Jodenhaat?

  Het is niet mijn bedoeling te provoceren met deze vraag. Maar al die mensen die niets zeiden toen Rusland Georgie binnen viel, al die mensen die inderdaad rustig verder bellen met hun mobiele telefoon zonder zich ooit de vraag te stellen of ze daarmee niet bijdragen aan de moordpartijen in Congo, hebben nu hun field day in het uiten van hun morele verontwaardiging. Waarom? Waarom hoorde ik ze niet over Mugabe en zijn met voeten treden van de mensenrechten, en worden ze nu ineens allemaal wakker?

  Omdat zij vinden dat Joden (overigens is maar driekwart van de ruim 7 miljoen inwoners van Israel Joods) betere mensen zouden moeten zijn en in de trend van Jezus die zij niet als verlosser zien de andere wang zouden moeten toekeren? Las net dat de Nederlandse bevolking verdeeld is over de situatie daar. Dus die verdeeldheid mag hier ook wel blijken. Hoe vreselijk ik de beelden vanuit Gaza ook vind, en hoe ik ook hoop dat dit gauw mag stoppen omdat geweld alleen maar tot verharding leidt, en het natuurlijk een illusie is voor Israel te denken dat ze op deze manier Hamas kan uitroeien want er wordt alleen maar toekomstig geweld gekweekt, ik kan me heel goed inleven in de positie van Israel en sta onverkort achter dat land.

  Ik vraag me af of al die mensen die nu moord en brand roepen dat ook zouden doen als inderdaad Israel van de landkaart wordt geveegd en de ca. 5 miljoen Joden die daar leven worden vermoord. Het is geen eenzijdig geweld, al is het nu inderdaad een disproportionele reactie op de aanleiding van het eenzijdig verbreken van het bestand door Hamas. Als je het in de tijd ziet, zonder daarbij de holocaust te betrekken want dat is toch echt een andere tijd, dan is het geweld niet disproportioneel. In mijn optiek dan. Dat niet iedereen dat met me eens zal zijn besef ik me goed, maar ik heb niet zoveel behoefte plotsklaps voor “onfatsoenlijk” te worden uitgemaakt door ene Londenaar omdat ik zijn mening niet onverkort deel.

 17. @HenK: Ik vrees dat onze mening (bescheiden of onbescheiden) er niet zo veel toe doet. Dat over die bemoeienis van buitenaf vind ik dan ook een zinnige opmerking, maar behalve over morele overwegingen met een historische achtergrond, gaat dat over heel andere dingen, vrees ik alweer.

  @Joan: “zich wentelen in morele verontwaardiging”, dat vind ik een rake typering. Ik had ook al de indruk dat dit soort situaties ons – ook al staan we er nog zo machteloos bij te kijken – verleidt onze eigen ziel af te tasten op haar morele gehalte. Een slachtoffer localiseren en je vervolgens daarmee identificeren en heel hard ‘boe’ roepen naar de “beul” in het plaatje is dan een reactie die niet uit zal blijven.

  “De Joden zouden beter moeten weten: ze hebben zelf een hele holocaust achter de rug, dus ze weten als geen ander wat het is om slachtoffer te zijn. Maar moet je zien: zodra ze de kans krijgen zijn het zelf gewoon NSB-ers!” heet het dan. Wel, Hetty, al leeg je hier je hele mailbox en zet je alles in hoofdletters en vet, het zal niet helpen. De enige hoop in deze situatie is op moedige en creatieve mensen op plekken die er meer toe doen dan ons discussie-platform. En anders zal de geschiedenis gewoon zijn loop hebben en mag je alleen nog hopen dat de mensen die niet aan de zijlijn staan zichzelf nog in de ogen kunnen kijken als ze weer in kalmer vaarwater komen.

 18. De enige hoop in deze situatie is op moedige en creatieve mensen op plekken die er meer toe doen dan ons discussie-platform. En anders zal de geschiedenis gewoon zijn loop hebben”

  Het is elke keer weer hetzelfde: wij, de slaven, het gepeupel, mogen niet kritisch denken en onderling erover debatteren, dat mogen alleen “mensen op plekken die er meer toe doen dan ons discussie-platform”. En zij, de “mensen op plekken”, willen de rest van ons slaven opleggen wat er gedaan moet worden, om dan te besluiten dat het alleen de geschiedenis zal zijn die uiteindelijk zal uitwijzen wie de winnaar is.

  Die Geschiedenis zal natuurlijk pas oordelen na de dood van alle Palestijnen door Joden die “in de tussentijd” rustig kunnen bombarderen wat en wie ze willen, zonder daarbij gestoord te worden door pretentieuze professionelen (aka “mensen op plekken”).

 19. Misschien is het wel interessant een paar weinig genoemde feiten hier toch te noemen:

  Hamas heeft als officieel doel het vernietigen van de staat Israel. Hoe onderhandel je met iemand die als doel heeft je te doden?

  Van 2005 tot nu zijn er per dag 6 raketten op Noord-Israel afgevuurd.

  De grensovergangen zijn gesloten na een aantal zware aanvallen op deze overgangen.

  Ook Egypte houdt de grens stevig op slot. Tot zover de Arabische steun.

  De vierde Conventie van Geneve verbiedt strijdende partijen zich tussen burgers te verschuilen, en staat expliciet toe dat als dat toch gebeurt, de andere partij dan toch mag aanvallen. Het is hier dus Hamas die zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden.

  Dan wil ik ook nog een misvatting rechtzetten. De joden hebben de Palestijnen niet het land uitgejaagd. Na het uitroepen van de staat Israel hebben de Arabische landen de Palestijnen opgeroepen het land te verlaten totdat de joden de zee in gedreven waren. Daaraan – aan de uittocht dus – is massaal gehoor gegeven; degenen die niet zijn weggegaan, konden hun leven verder opbouwen. De bezetting van de Gazastrook en de Westoever zijn beiden pas na nog een aanval op Israel begonnen.

  Hiermee doe ik geen uitspraak over de schuldvraag; daarvoor is de situatie veel te ingewikkeld, en zijn er te veel kinderen die hier buiten zouden moeten staan bij betrokken. Maar in een oorlog sneuvelt de waarheid wel als eerste, en de huidige oorlogen – zoals deze – worden voor een groot deel via de propaganda gewonnen.

 20. Wat nou propaganda. Feit is dat er slachtoffers vallen, doden dus, veel doden. Dat moet stoppen, wanneer en waar dan ook. Zijn ze helemaal gek geworden! Gewoon kappen met die moordpartijen, boycotten die handel. Als iemand mij dood wil hebben zou dat voor mij juist extra reden zijn om in gesprek te gaan en hem/haar voor me te winnen. Goede voorbeeld geven heet dat, respect afdwingen ook. Hebben ze dat nooit ergens geleerd? Genoeg mensen in de geschiedenis die dat wel kunnen, laten ze daar bij in de leer gaan!

 21. Wat je in het verleden wel had, in Nederland was dat er zich groepen vormden van jonge sterke mannen. Die gingen als vrijwilliger vechten als militair in vreemde krijgsdienst. Ze konden daarna geen Nederlander meer worden en kregen ook ‘n andere naam, zoals bij ‘t Vreemdelingenlegioen.

  Daar had je tenminste wat aan.

  Nu dat niet gebeurt, ren ik op topkracht, met de meest groot mogelijke snelheid naar de wc en doe daar een plas, en alles blijft gelukkig zoals het was.

  Kan ik weer kalm worden want sjong sjonge sjonge,

  wat heb ik me toch weer opgewonden over alles wat ik hier las.

  ‘°_°/’

  Waar ging ‘t ook alweer over? Ach nou ja.

  En over de laatste alinea in het stuk van KaSpa, daarover zou ik willen opmerken dat ze in behandeling moet. In een te Nederland als zovele daarin ten zeerste profijtelijk gespecialiseerde inrichting.

  Werkelijk mijn lieve hemel. Werkelijk.

 22. Koot:

  “Jij bent een jood, dus jij moet dood.”
  “Ik wil graag een dialoog met je aan-”
  PANG!

  Einde discussie.

  Grom: (even een eindje terug scrollen)

  Jij schreef: “Stel je de volgende situatie eens voor: Nederland wordt door Duitsland gehalveerd tot een dunne strook langs de Noordzee, miljoenen NL mensen worden samengepropt op die ene strook, er is 45% werkloosheid, Duitsland en Belgie bouwen een grote muur om de strook heen en stationeren troepen, niemand mag erin, niemand kan eruit, en hup, Duitsland begint opeens vanuit de lucht de strook van boven tot onder te bombarderen, terwijl NL zelf geen eigen luchtmacht heeft om terug te kunnen schieten.”

  Nou….. die vergelijking gaat een beetje mank. Accurater zou ‘t volgende zijn:

  – Goed, Duitsland valt Nederland binnen. (Gaan we voor het gemak maar even voorbij aan het feit dat de Joden die de staat Israël uitriepen geen ander land hadden vanwaar ze een inval deden. De historische achtergrond daarvan hoef ik toch niet uit te leggen, hoop ik?)

  – De Nederlanders die het land uit vluchten worden door de Vlamingen, toch onze broeders, dachten wij altijd, niet binnengelaten. “Blijf maar lekker rotten in de vluchtelingenkampen, jij en je kinderen en je kindskinderen.”

  – Dan komt er een organisatie, laten we het maar even Nationaal Nederland noemen, die roept dat alle Duitsers moeten worden afgeslacht. Het Herrenvolk moet eraan! En niet alleen de Duitse bezetters die Nederland hebben ingenomen, nee, ook alle Duitse mensen in Duitsland, de vrouwen, de kinderen. Het uitroeien van het Duitse volk is het hoogste ideaal. Schurftige honden zijn het, allemaal. Het vermoorden van een Duitser is een rechtstreeks enkeltje hemel. Dus leren we onze mannen, jongens en meisjes dat het plegen van zelfmoordaanslagen een fantastisch middel is om die vuile Duitsers een hard lesje te leren.

  – Dan bouwen we raketinstallaties en vuren raketten af op dorpjes en steden die ver in Duits gebied liggen. Dorpjes rond München of zo. Of in de omgeving van Berlijn. De raketinstallaties bouwen we in huizen, scholen, ziekenhuizen.

  – Overigens, die Belgen die ook een muur om ons heen gezet hadden… nee, die bombarderen we maar niet. ‘t Zijn onze broeders, toch? Ook al doen ze niets om ons te helpen.

  – De Duitsers, die het ondertussen allang zat zijn geworden, vallen ons kleine strookje binnen met als doel de raketinstallaties uit te schakelen. Bombarderen ons. Hoe durven ze! Elke raket die een van onze huizen of ziekenhuizen raakt, veroorzaakt talloze slachtoffers. Humanitaire hulp is van die schoften niet te verwachten, natuurlijk.

  – Alleen die muur, daar bij die Belgen, die blijft ook dicht. De mensen uit Frankrijk en andere landen die staan te trappelen om ons te helpen worden ook niet doorgelaten: de Belgen willen het liefst geen Nationaal België in hun gelederen. Maar ja, ‘t blijven onze broeders…

  – En wanneer andere landen (VN!) een resolutie aannemen voor een staakt het vuren, is de eerste reactie van Nationaal Nederland om aan te kondigen dat ze zich er niet aan houden. ‘t Zou mooi zijn als die Duitsers dat wel deden, natuurlijk.

  Overigens, houd me ten goede, mensen. Ik vind het vreselijk wat daar gebeurt, en elk burgerslachtoffer is me er een teveel. Dus even echt geen “Israël, Israël über alles” naar me toeslingeren, graag.

 23. Koot, waarom zei je dat niet na de bloedige aanslagen in Israel (vroeger voordat de muur gebouwd werd) op bussen met schoolkinderen? Of op bruiloften? Of in winkelcentra? Ben je alleen verontwaardigd als iedereen om je heen dat plotsklaps is? Lees je de krant verder nooit? En waarom zouden Israeli ineens wijzer moeten zijn, beter moeten weten, dan de hele rest van de wereld?

  Waarom zijn we (ook Nederland) Irak binnen gevallen, ook al waren daar geen massavernietigingswapens aanwezig? Waarom blijven we in Afghanistan, al wordt steeds meer duidelijk dat de oorspronkelijke grondslag voor het verblijf daar, humanitaire hulp, in toenemende mate niet gehaald wordt? En waarom, waarom, waarom, houdt iedereen z’n mond over de bloedstollende omstandigheden in bijvoorbeeld alleen maar Congo, waar in een land rijk aan grondstoffen dat zichzelf zou kunnen bedruipen 6.000.000, ZES MILJOEN DUS, WAARONDER 3.000.000, DRIE MILJOEN DUS kinderen zijn afgeslacht?

  Allemaal zilverdoppen gespaard vroeger voor de arme kindjes in Afrika, en doen die drie miljoen kleine mini-roetmopjes er dus niet zo toe, om nog maar niet te spreken van hun ouders? (Sorry, ik wil al weer niet provoceren, maar ik ben er echt boos om). Of wil je zo heel graag ergens bij horen, en schreeuw je dus maar mee wat een schande het is, die doden in de Gaza, zonder je te verdiepen in de achtergronden want dat is net iets teveel moeite?

  Wie legt me nou die heel selectieve verontwaardiging eens uit? Is het Jodenhaat, of modieus elkaar na willen praten? En begrijp me niet verkeerd. Ik kan het ook niet aanzien, die doden daar in Gaza. Ik vind het gruwelijk. Alleen niet gruwelijker dan de vele doden die elders op deze planeet het slachtoffer worden van oorlogsgeweld. En dus wil ik nog steeds graag weten waarom Israel zo’n mikpunt wordt van morele verontwaardiging, en anderen niet. Wie legt me dat nou eens uit?

 24. Joan: “En dus wil ik nog steeds graag weten waarom Israel zo’n mikpunt wordt van morele verontwaardiging, en anderen niet. Wie legt me dat nou eens uit?”

  …Goeie vraag, zou ik ook het antwoord op willen weten. Kijk alleen maar naar het journaal de laatste week, hoeveel minuten er besteed zijn aan Israël/Hamas/Gazastrook en hoeveel minuten aan Congo. Hoeveel minuten aan Congo? Vrijwel geen? Nee, laat die zwartjes het maar onderling uitvechten, of zo…

  Met je eens, dus.

 25. Wat er in de media de meeste aandacht krijgt kun je mij niet aanrekenen. Over elke moordpartij ben ik verontwaardigd, waar dan ook. Maar dit stuk gaat nu over Gaza.
  Waarom gaan we voor het gemak voorbij aan het feit dat de joden een eigen staat Israël hebben uitgeroepen? Is dat niet juist de basis van het probleem? Zou misschien zoiets zijn als zigeuners in Nederland hun eigen staat ‘Roma’ uitroepen en vervolgens al hun jongeren in een leger doen dat zeer goed getraind en bewapend wordt en gesponsord door Italië? Hoe zouden wij dat vinden?

 26. @grom: O ja, ik herken je weer! Beter lezen a.u.b. Ik zeg nergens dat wij niet mógen debatteren etc. Ik herinner ons aan de betrekkelijkheid van onze opwinding over dit gebeuren. Het betreft mensen en dingen die mensen doen, maar – om even te chargeren – we zouden ons net zo goed over een nieuwe tornado kunnen opwinden. Wat ik bedoelde is dat onze meningen en reacties meer met onze eigen zieleroerselen te maken hebben, dan met grip op de situatie. De mensen die verantwoordelijkheid nemen om ter plekke daadwerkelijk hun invloed te doen gelden, die “doen ertoe”.

 27. Joan, je vroeg: “En dus wil ik nog steeds graag weten waarom Israel zo’n mikpunt wordt van morele verontwaardiging, en anderen niet. Wie legt me dat nou eens uit?”

  Voor mij maakt uit dat in andre ernstige conflicten – Congo, Darfur – Nederland geen partij koos. Ja pas later, veel later, in de vorm van humanitaire hulp. maar in het geval van Israël allieert onze regering zich, niet alleen nu maar ook eerder, en daarom heb ik als burger meer de behoefte mijn eigen onrust daarover te verwoorden.

  En het feit dat er nu zelfs allerlei neutrale hulporganisaties – van VN-onderdelen en Artsen Zonder Grenzen en het Rode kruis – zeggen dat er in Gaza een grens wordt gepasseerd, terwijl onze eigen regering schijnt te denken dat alles wat Israël daar nu doet, binnen de grenzen van de betmelijkheid ligt, maakt dat ik des te sterker denk dat er iets niet klopt.

 28. @ Harald 21
  “Maar in een oorlog sneuvelt de waarheid wel als eerste”. Mooi citaat, helemaal mee eens, “degenen die niet zijn weggegaan, konden hun leven verder opbouwen” is daar een aardig voorbeeld van.
  Wel eens gehoord van Deir Jassin ? Van Haganah en de leiders van Haganah, van latere leiders van Israel die eigenlijk veroordeeld hadden moeten worden voor (massa)moord ?

  En Joan, weet je waarom ik me enigszins druk maak over wat in Israel gebeurt (enigszins, want ik lig er niet letterlijk wakker van) ? Omdat het beeld dat me jarenlang is voorgespiegeld door omgeving en media bij nadere bestudering steeds meer op leugens gebaseerd blijkt te zijn.
  Dat speelt niet of veel minder bij andere, qua aantallen slachtoffers ‘belangrijkere’, humanitaire rampen.
  Ik schaam mij ervoor dat ik ooit ook bijna blind achter Israel ben gaan staan en geen/weinig oog had voor wat daar werkelijk gebeurde.
  Maar ja, slap excuus, in mijn jonge jaren mocht je niets verkeerds zeggen over Amerika (‘onze bevrijders’) en Israel (‘de slachtoffers van WOII’)… en niets goeds over Duitsers, maar dat doet hier verder niet terzake.

 29. In oorlogssituaties wordt altijd gelogen, en wordt nooit ofte nimmer de waarheid verteld.

  Wat gek, dat kennelijk niemand dat weet.
  Zeker niemand in de oorlogssituatie geweest.

  In de achterliggende 25 tot 50 jaar is er altijd oorlog met Israel geweest, en in de eerstkomende 50 jaar zal dat nog steeds zo zijn.

  Dan zijn wij allemaal al lang dood. Nederland kiest de zijde van Amerika en grijpt niet in, protesteert niet en onthoudt zich van commentaar, omdat anders de schoorsteen niet meer rookt, en de geweldige rijkdommen van BosKalis (miljoenencontracten) via de vertegenwoordigers van de staat Israel in de Amerikaanse regering,

  niet meer bij ons binnenkomen maar bij de buurman.

  Tja en dat handjevol dat hier met maskertjes op en spandoekjes staat, ach…….

  Die hebben toch niks beters te doen en dat kunnen we ons in de nationale economie en staatsinrichting nog wel een beetje oogluikend permitteren.
  Beter dan ze opgesloten en op water en brood te zetten of in de werkverschaffing en de gaarkeukens van na de oorlog.

  Als je op wandeling in de Kalverstraat de gewone man vraagt “weet je wat er daarachter, te doen is in Israel en Palestina” dan zegt hij nee dat weet ik niet.

  ‘Ô_Ô/’

  Maar gaat U dan toch allen rustig slapen.
  O nee, het blijkt juist opstaan-tijd te zijn, op dit moment.
  Vergissing.
  Zorrie.

 30. Niks daarvan. De Israel-boycotters het land uit.

  ‘Ô_Ô/’

  Oorlog is oorlog. En dan maar onder de burgerij.

 31. Al het bovenstaande, en ook al het voorgaande, heeft weer eens eens te meer bevestigd, dat iedere discussie over Israel en Palestina zinloos is.

  Er ontstaan altijd de grootste meningsverschillen, niet zelden ontaardend in meer dan afschuwelijk handgemeen en gummiknuppelgekletter.

  Dat is ook precies wat de hoofd-opper-vertegenwoordiger van de staat Israel, aan zijn in het land en overal in de wereld op de hoogste posten opererende eerbiedige onderdanen heeft meegegeven als instructie:

  “Zorg dat er meningsverschil ontstaat. Desnoods met het afvuren van wapens en kanonnen.”

  Dan alleen,

  ontstaat er handel.

  ‘Ô_Ô/’

  Anders niet.
  En dan rookt de schoorsteen ook niet.
  Nergens.

 32. Al vond ik dat die vergelijking in de laatste alinea beter vermeden had kunnen worden, voor mij is het wel zinvol dat iemand als Karin haar “onrust verwoordt”. Dat helpt de publieke opinie vormen. Uiteindelijk zal het wel verschil maken, als Israël zich minder breed gesteund weet.

  Maar ik denk ook dat kabaal in de trant van “de Israëli zijn net zelf nazi’s” geen enkel ander effect zal hebben dan verharding en onoplosbare meningsverschillen. Zowel op plaatsen die er weinig toe doen als op plekken die er veel toe doen.

 33. Het is natuurlijk morbide spot, dat weet ik en ik ga ook ver buiten de orde, onvergeeflijk denk ik ook wel, maar heel af en toe een heel enkele keer moet dat maar eens kunnen, weergevende de stem des volks, en bovendien, ondanks mijn uiterste krachtsinspanning om het zoals gewoonlijk te voorkomen, kon ik het restant van een enkele, vage vlugge glimlach niet langer meer tegenhouden.

  NOSPAM@live.com> schreef in bericht news:827im41ajrn1a4pn8ednv4ise7d0h2eo54@4ax.com…
  > On Sat, 10 Jan 2009 09:11:59 +0100, “celibate” wrote:
  >
  >>
  >>”steggy”
  >>
  >>> christinA eijkhout schreef:
  >>>> Dave Dee, 65.
  >>>> http://www.youtube.com/watch?v=wGICPpr2pXA&feature=related
  >>>
  >>>
  >>> Wooow, mijn favo plaat toen…Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.
  >>
  >>> Maar dan nog. 700 doden in de Gaza.
  >>
  >>ja en 6 miljoen Joden door Nazi
  >>regime, maar we weten nu dat de gemiddelde Duitser niet
  >>verkeerd is, plus dat de generatie die t mee heeft gemaakt steeds minder
  >>wordt,
  >>wordt ‘t niet tijd om er iets andes van te maken, met die
  >>4 en 5 mei, samenbrouwen in 1
  >>dag met een nieuwe naam, wat
  >>algemeen aansprekend is, ook
  >>voor zinloos geweld en alle
  >>kruisjes en kaarsjes langs de
  >>provinciale wegen
  >
  > Ja of een aangetekende brief naar Israel:
  >
  > “jullie zijn hier te gast in Palestina, gedraag jullie anders gaan
  > jullie maar weer een paar eeuwen de wereld rondzwerven”

 34. “We the undersigned are all of Jewish origin. When we see the dead and bloodied bodies of young children, the cutting off of water, electricity and food, we are reminded of the siege of the Warsaw Ghetto. When Dov Weisglass, an adviser to the Israeli prime minister, Ehud Olmert, talked of putting Gazans “on a diet” and the deputy defence minister, Matan Vilnai, talked about the Palestinians experiencing “a bigger shoah” (holocaust), this reminds us of Governor General Hans Frank in Nazi-occupied Poland, who spoke of “death by hunger”.

  The real reason for the attack on Gaza is that Israel is only willing to deal with Palestinian quislings. The main crime of Hamas is not terrorism but its refusal to accept becoming a pawn in the hands of the Israeli occupation regime in Palestine.

  The decision last month by the EU council to upgrade relations with Israel, without any specific conditions on human rights, has encouraged further Israeli aggression. The time for appeasing Israel is long past. As a first step, Britain must withdraw the British ambassador to Israel and, as with apartheid South Africa, embark on a programme of boycott, divestment and sanctions.

  Ben Birnberg, Prof Haim Bresheeth, Deborah Fink, Bella Freud, Tony Greenstein, Abe Hayeem, Prof Adah Kay, Yehudit Keshet, Dr Les Levidow, Prof Yosefa Loshitzky, Prof Moshe Machover, Miriam Margolyes, Prof Jonathan Rosenhead and 65 others”

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/jan/10/letters-gaza-uk

  Laat ik het nog eens duidelijk stellen hier, het taboe moet eens doorbroken worden:
  Zionisme is gelijk te stellen aan racisme, en Nazisme. Eenvoudigweg om het feit dat Israel een artificiële staat is, opgebouwd door terrorisme en verdrijving van de oorspronkelijke bevolking.
  Zionisme is een Blut und Bloden ideologie.
  Zionisme is ‘eigen volk eerst’.
  Zionisme is het geloof in een ‘uitverkoren volk’ (een soort Herrenvolk).
  Zionisme is etnische zuivering, lees ‘moord’.

  De feiten bevestigen dit. Israel begaat oorlogsmisdaden door het doelbewust aanvallen van de civiele bevolking. De slachtoffers van weleer zijn nu bezig met hun eigen holocaust te organiseren.
  Dieptriest en verwerpelijk.
  Elke vorm van steun voor Israel is steun voor oorlogsmisdaden.

  Het is hoog tijd voor Joodse mensen om zich nu uit te spreken tegen Israel, anders zijn zij medeplichtig aan oorlogsmisdaden, en zijn zij een schande voor de slachtoffers van WOII.
  De keuze is aan hen. Het onmenselijk militarisme van Israel wordt alleen in stand gehouden door steun vanuit de VS en andere landen als Nederland.
  De Joodse gemeenschap moet nu duidelijk maken waar ze staan, aan de kant van menselijkheid of aan die van de onmenselijkheid.

 35. @ Hetty: Volkomen begrijpelijk en terecht dat joodse mensen in een spagaat raken en dat ze zich onmogelijk kunnen identificeren met waar de vorming van de staat Israël toe heeft geleid. Toch denk ik dat jullie met die overspannen rethoriek, bol van verwijzingen naar WOII, de Israëlische regering niet tot inkeer zullen brengen. Het slaat namelijk nergens op en kan daarom deste gemakkelijker genegeerd worden.

  Er zijn inmiddels andere standaarden op grond waarvan de acties in Gaza als disproportioneel kunnen worden gezien. Het probleem zit ‘m meer in de hier vaker opgevoerde economische en politieke loyaliteiten van de westerse landen jegens Israël. Er staat wat dat betreft denk ik teveel op het spel, waardoor ingrijpen vanuit de VN uitblijft.

 36. In de Volkskrant stond ook al dat de gebeurtenissen in Gaza erg emotionele reacties oproepen, vooral in Nederland. In wat Karin zegt, dat de Nederlandse regering hier een officieel standpunt inneemt, kan ik nog een poging tot rationaliseren van de emotie zien, maar meer als rechtvaardiging achteraf voor de eerdere toch wat ongenuanceerde uitspraken.

  En inderdaad, Jan Pronk zat niet in Darfur namens de Nederlandse regering maar namens de VN. Toch, als Nederlander, al verwoordde hij niet het regeringsstandpunt, maakte hij zijn landgenoten herhaaldelijk kenbaar hoe afgrijselijk de situatie daar was, hoe de mensen afgeslacht werden en slachtoffer werden van een corrupt bewind. En hij kreeg niet de weerklank binnen de Nederlandse samenleving die er nu is.

  Neem ook Irak. Balkenende is de absoluut enige coalitiegenoot die nog steeds geen inzicht wil geven in het gebeurde destijds. Zelfs Bush heeft gezegd dat hij zich heeft vergist. Weliswaar wordt er natuurlijk aangedrongen op een onderzoek, maar dat is vooral vanuit politieke redenen, de heftige emotie en betrokkenheid bij de arme Irakezen, wiens land door de geallieerden naar de knoppen is geholpen, ontbreekt grotendeels.

  Zodat het voor mij, maar dat doe ik ook maar vanuit mijn emotie, toch nog steeds lijkt of andere motieven meespelen en of de 5 miljoen Joden in Israel worden geacht anders te zijn dan andere mensen, heiliger, hoogstaander. Ook blijkt het geheugen volledig selectief. Heel weinig mensen die Israel veroordelen in dit conflict noemen de vele jaren van aanvallen vanuit Hamas. Er wordt een beeld gecreeerd (ik heb het nu over de algemene discussie, ook op de demonstraties waarvan ik er een heb bijgewoond vanuit mijn hoop dat dit conflict tot een einde zal komen) alsof Israel zonder enige provocatie is begonnen. Daar voel ik me erg onprettig bij.

  Zoals ik me dat ook voel omdat steeds de vorming van de staat Israel, inmiddels meer dan 60 jaar geleden, bij de huidige situatie betrokken wordt. Ik kan dat met geen mogelijkheid anders zien dan als een poging het bestaansrecht van Israel ter discussie te stellen.

 37. Misschien was het slimmer geweest om al veel eerder het bestaansrecht van Israel ter discussie te stellen, en niet pas na 60 jaar ellende? Of misschien hadden ze van te voren wat meer moeten overleggen met de Palestijnen? Het is niet erger of minder erg dan wat Amerikanen en Australiërs hebben gedaan met oorspronkelijke bewoners. Ik verwacht ook niet van Joden dat ze heiliger doen dan andere mensen, maar een beetje verstandiger en bescheidener en minder gewelddadig zou ze wel sieren.
  Wat betreft de opmerkingen over Darfur, Irak etc., helemaal mee eens, maar schrijf daar zelf een stukje over dan, dit gaat nu om Gaza.

 38. Zo heel erg angstig kijken de ogen niet van de soldaten die in Israel en de Gazastrook tegen elkaar ten strijde trekken.

  http://www.juzo777.nl/special/israelsoldaat1.jpg

  En daarmee vervalt de basis aan het hele verhaal van Karin.

  Foto AP voorpagina TROUW 05-01-09

  ‘°_°/’

  Het is goed dat we elkaar wat aanpraten maar laat ‘t dan in 2009 niet al te sjokking zijn.

 39. @ Joan: waarom toch dat verschil in belangstelling vroeg je je hier eerder af ….. in dagblad Trouw van dit weekend een verklaringspoging:

  http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article1940977.ece/Het_centrum_van_de_wereld_.html

 40. Joan, je kunt bij het beoordelen van de huidige situatie niet voorbijgaan aan wat voorafging. Met Koot ben ik eens dat het slimmer geweest zou zijn wanneer voor het ontstaan van de staat Israël beter naar het bestaansRECHT zou zijn gekeken (daarover is inmiddels meer dan voldoende gepubliceerd. O.a. op http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/26448146/ kun je een aardige indruk krijgen van de rol die de USA hierbij gespeeld heeft).
  De vergelijking met Amerika en Australië en de oorspronkelijke bewoners gaat misschien niet helemaal op, maar toch…

  In alle opzichten gesteund door de USA maakt Israël het leven van een groot aantal Palestijnen nu al zestig jaar moeilijk/onmogelijk. Zo maar een voorbeeld… de haven van Gaza, mede ontwikkeld met de hulp van Nederland, werd in 2001 door de Israëli plat gebombardeerd.
  Dat is geen reden om dan maar raketten af te gaan schieten op iedere Israëlisch doel dat je denkt te kunnen raken… en daarmee door te gaan wanneer je weet dat je er op het oog niets mee bereikt en er onder je eigen samenleving vele slachtoffers vallen.
  Tsja…
  De Nederlandse samenleving had onder de Duitse overheersing minder te lijden dan de Palestijnse samenleving in Gaza, maar dat weerhield de verzetsbeweging niet van het plegen van aanslagen. Zelfs niet wanneer daar walgelijke represailles tegenover kwamen te staan.
  Ook die vergelijking gaat wellicht enigszins mank, maar toch…

  Samengevat: Wat nu gebeurt lost niets op en zal er alleen maar voor zorgen dat er de komende jaren, de komende decennia nog vele onschuldige slachtoffers zullen vallen.

 41. Tot mijn grote schrik, ontsteltenis, verbijstering, woede, opwinding, vrolijkheid, levenslust en beroepsplezier moet ik vaststellen, na het volgen van 80 journaals en nieuwsuitzendingen van evenzovele televisiestations gisteravond, dat de stukjes in Karin’s blog toch wel heel wat hebben veroorzaakt en losgemaakt.

  In tal van grote Europese steden is gisteren tijdens demonstraties de burgeroorlog losgebroken.

  Een vooraanstaande Jood werd gemolesteerd. Zwaar beschadigd lag hij op de grond.

  Een auto werd in brand gestoken en omgegooid.

  Dit is het begin van de lang verwachte burgeroorlog.
  Harrie: “Fürchtet Ihr. Den totalen Krieg?”

  http://www.juzo777.nl/special/gretta1aa.jpg

  Het is natuurlijk een beetje vervelend allemaal in de geschiedenis der mensheid maar zonder oorlog kan er nu eenmaal geen handel zijn.

  En omgekeerd.

  ‘Ô_Ô/’

  Het wordt nog veel erger.

 42. 113 Teletekst ma 12 jan
  ***************************************
  Auschwitzherdenking zonder v.Bommel

  ***************************************
  ` SP-Kamerlid Harry van Bommel zal niet
  bij de Auschwitzherdenking zijn op 25
  januari.Van Bommel heeft dat besloten
  na overleg met het Auschwitz Comité.

  Het Kamerlid kwam onder vuur te liggen
  nadat hij aan een demonstratie tegen
  Israël had meegedaan.Hij riep daar op
  tot een nieuwe Palestijnse intifada.Ook
  wordt de SP’er verweten dat hij niets
  ondernam toen er antisemitische leuzen
  werden geroepen.

  Tijdens de Auschwitzherdenking wordt
  de jodenvervolging tijdens de Tweede
  Wereldoorlog herdacht.Van Bommel blijft
  weg om te voorkomen dat de aandacht te
  veel naar hem uitgaat.
  ***************************************
  volgende nieuws weer&verkeer sport

  http://www.juzo777.nl/special/gretta1aa.jpg

  ‘Ô_Ô/’

 43. “Beter lezen a.u.b.”

  Nee, JIJ moet de zooi die je hier wilt posten beter lezen voordat je het post.

  “Ik zeg nergens dat wij niet mógen debatteren etc.”

  Nee maar, want wat heb je anders te zoeken op dit forum? Ons vertellen dat we “mogen” debatteren, alsof we daar toestemming voor nodig hebben, maar ons eraan herinneren dat het toch geen nut heeft, dus hou vooral je collectieve bek mensen, jullie zijn maar een stelletje slaven die alles wat jullie overheid doet – of in dit geval NIET doet – maar te slikken hebben.

  “Ik herinner ons aan de betrekkelijkheid van onze opwinding over dit gebeuren.”

  Nee hoor, jij zegt dat het geen zin heeft om als gepeupel druk uit te oefenen op onze overheid, want volgens jou kan alleen The Magic Hand of The Market, oeps, ik bedoel natuurlijk jouw versie van hetzelfde, The Magic Hand of History, de enige scheidsrechter zijn. Je bent gewoon tegen ons Nederlands grondrecht om als burgers te protesteren door onze ontevredenheid met het overheidsoptreden publiekelijk te uiten.

 44. “De Nederlanders die het land uit vluchten worden door de Vlamingen, toch onze broeders, dachten wij altijd, niet binnengelaten. “Blijf maar lekker rotten in de vluchtelingenkampen, jij en je kinderen en je kindskinderen.”

  Ik zie al wat je hier probeert te doen.
  Jij zegt hier: Waarom gooit Egypte haar Gaza-grenzen niet open?

  Ik kan je verzekeren dat als Israel niet gebacked werd door Amerika, Egypte allang zou hebben ingegrepen, niet door z’n grenzen open te gooien voor vluchtelingen, maar door ervoor te zorgen dat vluchten voor de Palestijnen niet meer nodig is!

  Als Amerika zich ooit met z’n eigen zaken gaat bemoeien, dan verzeker ik je dat Egypte van zich laten horen en Israel een toontje lager zal laten zingen.

  Wiki maar eens Egyptian Air Force: “Currently the EAF has over 567 combat aircraft and 149 armed helicopters, making it the largest in both Africa and the Middle East. It is currently the strongest and most developed in Africa. The EAF is one of the strongest in the Middle East.”

  Israel, een LAF land dat vanuit de lucht alleen een ander gebied *zonder* eigen luchtmacht durft aan te vallen, is als de dood voor de EAF, wees daar maar zeker van.

  Egypte grijpt op dit moment niet in, om dezelfde redenen dat de overige buurlanden niet ingrijpen: Egypte is bang voor de supermacht, Amerika. Het heeft niets te maken met Egyptische ongevoeligheid voor het lot van de Palestijn, zoals jij insinueert.

  Egyptenaren zien Palestijnen inderdaad als hun hulpbehoevende broeders. Waarom denk je dat het Hamas alleen lukt om via de grens met Egypte wapens de Gazastrook in te smokkelen? Egypte doet al wat het kan om te helpen.

 45. HenK, ik denk kenmerkend anders dan jij over de situatie, en ook over de invloed van Amerika. Dus lijkt het me niet vruchtbaar hier een discussie over aan te gaan.

 46. Discussies, inzake de kwestie Israel en Hamas en alle andere soorten kwesties, mogen uitsluitend nog worden aangegaan, indien betreffende personen het in alles ten gronde, totaal, en overheersend met elkaar eens zijn, zij, in feite gekloond zijn, of worden.

  Dit, om de aanstaande meest verschrikkelijke volkerenbrand, te voorkomen.

  ‘Ô_Ô/’

  Daar heb je ‘t nou al. Ik heb ‘t nog zó gezegd.
  Vandaar dat ik ‘t ook altijd, met iedereen, in alle opzichten, voor altijd, m’n hele leven lang, volkomen en volstrekt tot in het oneindige en nog veel verder eens ben en graag ieders schoenen wil poetsen. Ik dank u hartelijk.

 47. Rabbijn Evers op tv gezien, wat me opvalt is dat kinderachtige: ‘ja maar zij roepen nare dingen…. ‘. In vredesnaam, wees dan een keer de wijste! Kappen nou met die moordpartijen! Grow Up!

 48. Tsja Koot…
  Door pakweg tien keer “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas” te herhalen, extra aandacht te vestigen op de Auschwitz-herdenking en de traumatische ervaringen van joodse kinderen op te voeren, probeerde Raphael Evers het tij te keren.
  Ik kan me eerlijkgezegd niet voorstellen dat de Israelische propaganda-machine dit keer weer weg zal komen met “het is allemaal een kwestie van toegenomen anti-semitisme”.
  Mede door de nieuwe media wordt het steeds moeilijker om betrokkenen, nabestaanden en getuigen de mond te snoeren.

 49. Aan de andere kant…
  Volgens NOS-teletekst:
  “Hamas zegt dat de overwinning op Israël dichterbij is dan ooit.Volgens
  Hamas-leider Haniyeh wordt Israël zenuwachtig en weet het niet meer wat
  te doen. Haniyeh zei dat hij open staat voor elk initiatief dat ertoe leidt dat
  Israël uit de Gazastrook verdwijnt.”

  De overwinning dichterbij dan ooit…
  Ismael Haniyeh begint hierbij wel een beetje op Mohammed Saeed al-Sahaf
  te lijken. Arabische ‘retoriek’ ? Blind fanatisme ?

  Met andere leiders (aan beide kanten) en geen/minder bemoeienis van buitenaf had veel ellende voorkomen kunnen worden…
  Een ander scenario…
  Helaas, een gepasseerd station.

 50. Wat een discussie… mijn moderne geschiedenisdocent denkt dat er nog heel veel tijd overheen gaat, wil daar een eind komen aan de oorlog! Oordelen vind ik lastig, misschien omdat ik me er eerst meer in moet verdiepen!!

 51. Dat hoor je vaak, en daar erger ik me aan: heb er geen verstand van, het zal wel allemaal, het is ingewikkeld, weet niet wat ik ervan denken moet…
  Feit is dat er ziekenhuizen vol gewonden zijn die op de gang geopereerd moeten worden, buitenlandse artsen die als ratten in de val komen, meer en meer slachtoffers. VN die roept: staakt het vuren, staakt het vuren! Hoef je verder nog te verdiepen?

 52. Wat eigenaardig. Iedereen krijgt toch aangeleerd van zijn geschiedenisdocent, dat waar twee mensen ooit van hun leven en ooit in de geschiedenis der mensheid, bijeen zijn,
  .
  .
  .
  er oorlog ontstaat?
  .
  Men schijnt te vergeten.
  .
  Dat moet men niet doen.
  .
  Zolang de wereld bestaat, zal er dus oorlog zijn.

  ‘Ô_Ô/’

  Zo eenvoudig is dat.

 53. Over de NOS teletekst, en alle andere teleteksten ter wereld, moet worden meegedeeld, want kennelijk weet men dat niet, dat zij onderdeel zijn van de oorlogspropaganda.
  .
  Oorlogspropaganda is altijd onnoemelijk ver bezijden de waarheid, en de waarheid mag nooit worden verteld en uitgedragen, in de oorlogssituatie.
  .
  Kennelijk heeft niemand de oorlog meegemaakt, en kennelijk is ook niemand in militaire dienst geweest.

  ‘Ô_Ô/’

  Ik beide wel.

 54. “As if the occupation was not enough, the brutal ongoing repression of the Palestinian population, the construction of settlements and the siege of Gaza – now comes the bombardment of the civilian population: men, women, old folks and children. Hundreds of dead, hundreds of injured, overwhelmed hospitals, and the central medicine depot of Gaza bombed. The ship Dignity of the Free Gaza movement which brought emergency medical supplies and a number of physicians was also attacked. Israel has returned to openly committing war crimes, worse than what we have seen in a long time.

  Israeli media do not expose their viewers to the horrors and to the voices of severe criticism of these crimes. The story told is uniform. Israeli dissidents are denounced as traitors. Public opinion including that of the Zionist left supports the Israeli policy uncritically and without reservation.

  Israel’s destructive criminal policy will not cease without a massive intervention by the international community. However, except for some rather weak official condemnation, the international community is reluctant to intervene,. The United States openly supports the Israeli violence and Europe, although voicing some condemnation, is unwilling to seriously consider withdrawing the ‘gift’ it handed Israel by upgrading its relations with the European Union.

  In the past the world knew how to fight criminal policies. The boycott on South Africa was effective, but Israel is handled with kid gloves: its trade relations are flourishing, academic and cultural cooperation continue and intensify with diplomatic support.
  This international backing must stop. That is the only way to stop the insatiable Israeli violence.
  We are calling on the world to stop Israeli violence and not allow the continuation of the brutal occupation. We call on the world to Condemn and not become an accomplice in Israel’s crimes.

  Signed by 540 Israeli citizens.”

  http://www.labournet.net/world/0901/bds7.html

 55. Ontken je dan het grote aantal slachtoffers in Gaza? Zijn de beelden en berichten dan fake? Kom op zeg, propaganda, ook zo’n oorlogswoord, net als waarheid. Mensen maken oorlog, maar ze kunnen ze ook oplossingen verzinnen, vooral als daar wereldwijd om wordt gesmeekt.
  Feiten, daar kan niemand omheen, los van alle politiek:
  Er gaan hier mensen dood!!!

 56. Alarm.

  De burgeroorlog in Nederland en België
  komt met grote sprongen dichterbij.

  Alarm.

  http://www.juzo777.nl/special/intifadda1.txt

  ‘Ô_Ô/’

  Het zal onder den hand eensch tijd worden.

 57. De Joodse vlag is door de Duitse politie met geweld naar beneden gehaald en verwijderd, van een flatwoning van Joodse burgers die bij een massale demonstratie met stenen werd bekogeld, afgelopen zondagmiddag in Duisburg, Noordrijnland Westfalen ter hoogte van Venlo.

  De verantwoordelijke deelstaatminister heeft zijn excuses aangeboden.
  Dat werd zojuist gemeld door “Aktuelle Stunde” WDR, met de mededeling dat een en ander verstrekkende gevolgen heeft. Ook internationaal.

  http://www.juzo777.nl/special/joodsevlag/

  ‘°_°/’

 58. Joodse vlag? Het is de Israelische vlag.
  Trouwens, nu heeft Bram Moszkowicz een aantal SP kamerleden aangeklaagd omdat ze zich niet zouden hebben gedistancieerd van sommige uitspraken zogezegd gedaan door een aantal betogers en ze volgens Moszkowicz daardoor aanzetten tot haat, discriminatie en geweld.
  De omgekeerde wereld. Woorden zijn blijkbaar gevaarlijker dan daden.
  Want de heer Moszkowicz steunt door deze provocerende daad de politiek van genocide (daden, geen woorden!) van Israel, waardoor hij in feite aanzet tot haat, discriminatie en geweld.
  Het wordt duidelijk dat zionistisch Nederland geen poot meer heeft om op te staan, en telkens weer het register ‘anti-semitisme’ opentrekt alsof het hun handelsmerk is.
  De heer Moskowicz moet zich distantiëren van de ethnische zuiveringen door het Israelische leger en regering. Zoniet dan zet hij aan tot haat, discriminatie en steunt hij geweld. Hij zet niet alleen aan tot, maar steunt de voortzetting van nog steeds daadwerkelijk dagelijks uitgevoerde oorlogsmisdaden.
  Mr Moszkowicz moest zich schamen.

 59. Hoe denken de Joodse mensen die demonstreren voor Israel?
  http://space4peace.blogspot.com/2009/01/wipe-em-out.html
  De woorden ‘wipe them all out’ hoor je vaak en dan gaat het over de Palestijnen die weggevaagd moeten worden.
  Het verschil met woorden van dezelfde strekking geuit door Palestijnen is dat deze totaal machteloos zijn, een uiting van woede, terwijl dezelfde uitspraak afkomstig van Joden een uiting is van steun voor de dagelijkse aanvallen en bombardementen op de Palestijnse bevolking.
  Er vallen in Israel meer slachtoffers door eigen georganiseerde criminaliteit dan door raketaanvallen door Hamas.

 60. Israelische vlag? Het is een Joodse vlag.

  Wij wonen hier in Nederland.
  Wij hebben een Nederlandse vlag.
  Alle Nederlanders die waar ook ter wereld wonen, hebben in een
  motteballekissie op de hoge zolder een Nederlandse vlag.

  Nou woont Hetty wel in Noordholland, en daar hebben ze een Noordhollandse vlag.

  Maar daar hebben we ‘t niet over.

  Ik heb ‘n broertje dood aan menschen die het altijd almaar moeilijker ingewikkelder onoverzichtelijker gewichtiger geweldiger en eerbiedwaardiger zitten te maken.

  ‘°_°/’

  Daar heb ik ‘n zusje aan dood.

 61. Wat een onzin, heb nooit een vlag in huis gehad. Ik ben Nederlander omdat ik hier woon, niet omdat ik me Hollands voel. Elk land heeft een vlag, niet elk volk, want godzijdank worden volken vermengd tegenwoordig.
  Juzo, anderen kunnen ook hele zinnige dingen schrijven zo af en toe, daar mogen we toch best van meeprofiteren, door soms alleen te lezen?

 62. Ik heb helemaal geen vlag. Ik hou niet van vlagvertoon. Hier in de buurt op de markt waar heel wat ‘hoofddoekjes’ rondlopen, stond een tijdje geleden een kraam waarboven een gigantische Israelische vlag wapperde. De man van het kraam verkocht gristelijke boeken. Hij is helemaal geen Jood. Dat noem je provoceren. Toch erg tolerant van onze islamitische bevolking hier dat ze daar geen aanstoot aan nemen.
  Neem nou meneer Mordechai Eliyahu, de rabbi die oproept tot een Endlösung van het ‘Gaza probleem’, dat is de mentaliteit die momenteel in Israel heerst.
  http://tinyurl.com/a27hjh
  Mr Moszkowicz, wil u daar aub afstand van nemen!

 63. Het vlagbewustzijn is bij alle Amerikanen veel groter dan bij ons. Ook in Frankrijk, Duitsland en België zie je als de president spreekt altijd de vlag naast zijn hoofd op de beeldbuis en daaronder “het schild ende betrouwen”.

  Dat de westnederlandse modernisten geen waarde schenken aan welke heraldiek ook, komt omdat zij niet in ’40-’45 geboren zijn, en daarna niets anders meegekregen hebben om trots op te zijn, dan ‘n arre moejjig leven.

  ‘Ô_Ô/’

 64. In ieder van ons schuilt een hitlertje. Daarom baden onze voorouders: “leidt ons niet in verzoeking/bekoring, maar verlos ons van den boze.” We kunnen ook zelf onze stinkende best doen…

  Bijvoorbeeld door ons verlangen naar Endlösungen lijdzaam te dragen. Misschien dat een goed voorbeeld dan goed doet volgen?

 65. Ik heb heel veel om trots op te zijn, daar heb ik gelukkig geen vlag voor nodig. Het is uit de tijd, godzijdank.
  Het enige dat wij nu misschien wel kunnen doen is massaal een witte vlag uithangen ter ondersteuning van staakt het vuren. Als alle inwoners van de VN-landen dat zouden doen, dan krijg je pas een mooi plaatje op de beeldbuis!
  Staakt het vuren, staakt het vuren, staat het vuren!!! En dan praten.

 66. Stop the U.S.-backed genocidal Israeli war on Gaza

  * Nearly a thousand women, men and children killed by U.S.-made Israeli bombs
  * Thousands more wounded
  * 1.5 million under siege for the past 18 months, without food, water, medicine, fuel
  * Collective punishment for resisting occupation; emergency aid blocked
  * Massive violations of international law
  * Apartheid wall
  * Racist oppression
  * Homes and land stolen
  * Forced into refugee camps
  * 60 years of occupation, from the river to the sea

  We Say Enough!

  We Are Jews in Solidarity with Palestine

  No to Israel! Yes To Self-Determination, Democracy & Freedom!

  Stop U.S. Funding of the War on Palestine!

  http://www.iacenter.org/palestine/jewsinsolidarity/#signers

 67. Hmmm, een vlag uit de tijd? Ik heb toch echt Obama elke keer zien spreken met een hele rits van (Amerikaanse) vlaggen achter zich. Weer iets waar hij McCain overtrof. De vlag is heilig. En die tijd komt in elitair Nederland ook wel weer.

 68. “Om de strijd in Gaza in een breder perspectief te plaatsen, brengt de VARA aanstaande vrijdagavond een extra ingelast tv-programma van ruim een uur onder leiding van Paul Witteman. ‘De schande van Gaza’ is op 16 januari van 20.50 tot 21.55 uur te zien bij de VARA op Nederland 2. ”
  http://www.tv-visie.nl/inhoud/nederland/paul-witteman-vrijdag-met-de-schande-van-gaza-op-nederland-2_27155/

  “Het wordt geen debat over wie er gelijk heeft, maar een gesprek met betrokken deskundigen.”
  Ik ben benieuwd wie de deskundigen zijn, maar wens Paul Witteman bij voorbaat veel sterkte en wijsheid toe.

  “(de in de gidsen aangekondigde programma’s ‘Met het mes op tafel’ en ‘De Leugen Regeert’ komen daarmee te vervallen).”
  Wanneer de aanleiding minder triest was, zou je kunnen zeggen…

  Zo lang beide partijen blijven volhouden dat Palestina hun “beloofde land” is (om welke reden dan ook) en niet bereid, of, gebaseerd op oude teksten, in staat zijn om er samen uit te komen, zal het conflict voortduren… voortduren… voortduren…
  Totdat beide partijen er echt genoeg van hebben en tegelijkertijd kiezen voor gematigde leiders, die bereid/in staat zijn politiek en religie gescheiden te houden.
  Andere mogelijkheden… internationaal ingrijpen, gevolgd door een langdurig verblijf van een internationale vredesmacht… of de door Mordechai Eliyahu gewenste ‘Endlösung’. :-(

 69. Wel PotJanDoorie!!! Daar heb je het GeDonder in de Gaza nou al!!! Ik roep nu al aanhoudend: maar grijp dan toch, naar ‘t wapen van de Burgeroorlog! De hele tijd!!! ‘t Stroomt toch wel de spuigaten uit hè. Zo langzamerhand.
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Voorpagina Limburgse kranten vandaag:

  door Niki van der Naald
  …………………………………………
  MAASTRICHT / AMSTERDAM – Enke-
  le kopstukken uit de joodse ge-
  meenschap in Nederland zijn vo-
  rige week bedreigd. Onder hen
  ook de Maastrichtse zakenman
  Benoit Wesly.

  Burgemeester Job Cohen van Am-
  sterdam ontving vorige week een
  dreigbrief. De anti-semitische uitin-
  gen waren niet alleen aan hem ge-
  richt, maar ook aan andere met
  naam en toenaam genoemde kop-
  stukken uit de joodse gemeen-
  schap. Dat bevestigen bronnen on-
  afhankelijk van elkaar.
  In de brief wordt gerefereerd aan
  het oplaaiende geweld in de Ga-
  za-strook, zo heeft ook Ronny Naf-
  taniël van het Centrum Informatie
  en Documentatie Israël vernomen.
  Hij heeft de brief zelf niet gelezen,
  maar kent wel de strekking ervan.
  Hij weet niet uit welke hoek de
  dreiging afkomstig is.
  Op verzoek van de driehoek Am-
  sterdam, bestaande uit politie, justi-
  tie en gemeente, zijn alle genoem-
  de betrokkenen afgelopen weekend
  door de politie geïnformeerd over
  de brief. Hen werd geadviseerd
  extra alert te zijn. Enkele kopstuk-
  ken hebben inmiddels `gepaste
  maatregelen’ getroffen.
  Benoit Westy, onder meer voor-
  zitter van de joodse gemeenschap
  in Limburg, wil desgevraagd niets
  kwijt over de dreigbrief. Ook een
  woordvoerster van burgemeester
  Cohen wil niets zeggen over `dit
  soort veiligheidsgevoelige kwes-
  ties’. Datzelfde geldt voor de poli-
  tie, die alleen aangeeft dat Israëli-
  sche en joodse objecten door het
  hele land sinds deze week extra in
  de gaten worden gehouden. De
  extra surveillance bij synagoges ge-
  beurt op verzoek van het ministe-
  ri van Rinnenlands~ Zaken. Ook

  —————————–

  Oproep tot gematigde toon

  Organisatie Gaza-actie
  schakelt imams ín

  door onze verslaggeefster
  VENLO – De organisatie van de Ga-
  za-demonstratie zaterdag in Venlo
  heeft imams ingeschakeld om esca-
  latie te voorkomen. Initiatiefnemer
  Aissa Meziani heeft alle Limburgse
  moskeeën benaderd om hun achter-
  ban tot een gematigde toon tijdens
  de actie te bewegen.
  Burgemeester Hubert Bruts van
  Venlo verwacht dat de demonstra-
  tie vreedzaam verloopt. „Natuurlijk
  zijn we waakzaam na de slechte er-
  varingen die ze in Utrecht en Ant-
  werpen hebben opgedaan met
  mensen die het toch niet konden la-
  ten anti-semitische leuzen te
  schreeuwen. Daarom heb ik ook de
  politie gevraagd alert te zijn op uit-
  latingen die een ras of geloof aan-
  tasten en daar ook nul tolerantie
  voor op te brengen. Dat kunnen
  ook anti-islamitische leuzen zijn.”
  Bij de demonstratie in Venlo
  worden enkele honderden actie-
  voerders verwacht. De organisatie
  zelf heeft acht orde-handhavers en
  twintig vrijwilligers aangewezen.
  De politie geeft aan dat extra
  agenten achter de hand gehouden
  worden.

  = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

  Maar goed, dat ik me met de discussies
  de hele tijd op geen enkele wijze,
  heb beziggehouden.

  ‘ô_ô/’

  En heel verstandig.

 70. Ja, laten we alle krantenartikelen hier gaan publiceren, hmmmm.
  Vrijdag tv kijken is misschien een beter idee?

 71. Moszkowicz werd wel opeens heel zenuwachtig op tv gister toen Mariëtte Hamer vertelde over onze regels in Afghanistan: als de taliban mensen gebruikt als schild, dan vuren we niet. Heel simpel en effectief die regel, bespaart een hoop ellende.
  Wat ik zie is dat krampachtig goedpraten van eigen acties, herkenbaar en menselijk, dat wel. Onvolwassen, angstig, en schadelijk is het ook, verwerpelijk gedrag en voor verbetering vatbaar dus.

 72. En wie zal dan die verbetering aanbrengen? Luisteren ze naar jou?

  ‘Ô_Ô/’

  Niemand luistert naar iemand.

  Nog effen, naar aanleiding van de krantenberichten, en ze slaanen mekaaren overal de koppen in.
  Daar gaat ‘t naartoe, dankzij de krantenberichten.

 73. Mensen gaan best luisteren, uiteindelijk, als je volhoudt en het goede voorbeeld geeft en blijft herhalen wat wenselijk gedrag zou zijn. Als je je dan ook nog richt op de goede kanten in de mensheid dan bereik je echt iets.
  Nelson Mandela:
  “Thinking too well of people often allows them to behave better than they otherwise would”.
  Zijn bewaker werd een goede vriend uiteindelijk.
  We hebben geen keus, het is of de beschaving in de uitverkoop doen en elkaar de koppen inslaan, of eindelijk eens volwassen gedragen en constructief vooruit proberen te komen. Het kan, dat bewijs is er in de geschiedenis ook.

 74. 75. Koot, misschien heb jij nieuws voor mij, maar volgens mij is Nederland in Afghanistan op een vredesmissie en voeren de Nederlanders geen acties uit met gevechtsvliegtuigen. Dus vanwaar deze vergelijking? Ik heb het door jou genoemde tv-programma niet gezien, maar meen uit de krant te hebben begrepen dat Moskovicz aangifte doet tegen Harry van Bommel en Saadet Karabulut (een kennelijk ondergewaardeerd SP Kamerlid, want haar naam wordt zelden genoemd in de berichtgeving) vanwege geheel andere feiten. Ik begrijp dus noch de analogie die jij trekt met de taliban, noch de door jouw veronderstelde “zenuwachtigheid”, want het gaat m.i. om geheel andere feiten.

 75. Ja, soms denk ik ook wel eens, zak allemaal maar door de stront, kan mij het schelen. Maar ja, dat helpt ook niet. Wat zou wel helpen?

 76. @ 78 Joan
  “maar volgens mij is Nederland in Afghanistan op een vredesmissie en voeren de Nederlanders geen acties uit met gevechtsvliegtuigen”
  Nederlandse Apache-gevechtshelicopters en F16’s zijn met grote regelmaat betrokken bij gevechtshandelingen en hebben, ondanks de door Van Middelkoop opmerkingen over terughoudendheid, ook deelgenomen aan bombardementen waarbij burgerslachtoffers vielen.
  Er waren zelfs enkele Nederlandse advocaten die aangifte deden tegen o.a. Berlijn en De Hoop Scheffer (zie http://www.omslag.nl/artikel/hofa/ ).
  Een aangifte die door het OM razendsnel in de prullenbak werd gedeponeerd…
  De vergelijking Gaza – Afghanistan gaat verder mank, maar op dit punt lijken we soms meer op de Israeli dan sommige politici ons willen laten denken.

  En waar het de aangifte van Moskovicz betreft…
  Iedereen en alles wordt gebruikt om de aandacht maar af te leiden van wat er in Gaza gebeurt. Een tactiek die helaas al (te) vaak succesvol is gebleken.
  Ik hoop dat het morgen bij “De schande van Gaza” niet die kant op zal gaan.

 77. Laten we duidelijk zijn. Moeilijk volk daar aan de oostelijke kant van Middellandse Zee. Allemaal dicht bij hun goden, maar oh zo verward. Ook geschiedkundig vooral.

  En zo is en blijft Israel een merkwaardig construct. Naar de feiten alleen bestaand op pure macht. Veel gebulldozer en veel tanks. En nu ook nog met chemogif.

  Arabieren hebben recht op hun chaos, laat toch die mensen eens. Joden hebben echter ook recht op een eigen plek, die westerse wereld – ook Nederlanders – hen niet hebben kunnen geven.

  Westerse wereld heeft nog steeds een 63- jarige ereschuld in te lossen. Terug in het oude huis, waar het ooit vreselijk zeer deed. Dáár is Europa nu sterk genoeg voor.

 78. Sjaak, je hebt gelijk. Laten we duidelijk zijn.
  Als militair, ben je in Nederland militair geworden, om militaire dingen te doen.
  Dat is altijd zo geweest, en het zal altijd zo zijn.
  Als militairen dus naar Afganisatn uitgezonden worden, worden ze dat, om daar militaire dingen te doen.

  Als militair, ben je geen militair geworden, om vredesmissie-achtige dingen te doen. Daarvoor worden geen militairen militair.

  Als militair, ben je opgeleid, heb je jezelf doelstellingen gemaakt, om militaire dingen te doen en dat is schieten als het nodig is. Met het schietmateriaal dat je ter beschikking hebt.

  Dat is je enige taak, als militair.

  Wil je dat niet, dan wor’ je geen militair.
  Wil je vredesmissie-achtige dingen doen, dan wor’ je geen militair, maar “geitewollesokke”.

  “Geitewollesokken” zijn mensen, met een zekere sociale bewogenheid, die vredesmissies kunnen doen.

  Dat zijn geen militairen.
  Militairen kunnen geen vredesmissies doen, en zijn dus geen “geitewollensokken”.

  Onze militairen doen dus geen vredesmissies, en zijn dus geen geitewollensokken.

  Ze schieren als er geschoten moet worden, en als er niet geschoten hoeft te worden, doen ze dus niets. Ze lopen hoogstens daar wat rond, op patrouille.

  Dat is de taak van de militair.
  En anders niets.
  Zou ‘t wat anders zijn, dan neemt de militair ontslag.

  Maar ja.
  Er wordt natuurlijk ontzaglijk veel gekletst, in de wereld.

  Daar is natuurlijk een beetje weinig aan te doen.

  ‘^_^/’

  En nu maar weer eens even fris en snel en vrolijk de tintelende buitenlucht in. De natuur roept, en Vader Wacht. Op Zijn Tabak.

 79. Natuurlijk weet ik dat het hier over Gaza gaat, niet over iets anders. Natuurlijk vind ook ik de situatie in Gaza verschrikkelijk en redelijk uitzichtloos. Toch blijft het mij verbazen dat je op ongeveer elke Nederlandse weblog verontwaardiging kunt lezen over het optreden van Israel in Gaza, en dat dit:
  http://www.nrc.nl/buitenland/article2122908.ece/Talibaan_krijgen_zin_scholen_voor_meisjes_gesloten
  alleen in de krant te lezen is. Vanwaar deze selectieve verontwaardiging? Ik bedoel dat nu niet naar Karin toe, maar ik kan het echt niet begrijpen. Als een kind in Gaza bewust zuur in het gezicht gegooid zou krijgen dan zou de wereld echt letterlijk te klein zijn. Dan zouden de Joden niet alleen van Hamas aan het gas mogen, maar nog veel meer dan nu al het geval is letterlijk worden gemolesteerd in Europa.

  Waar blijft dan de verontwaardiging over deze gruwelen, door de Taliban gepleegd?

 80. Heb de uitzending ‘de schande van Gaza’ nog niet gezien, lijkt me wel zinnig om te kijken.
  Selectieve verontwaardiging? Het komt denk ik ook omdat Nederlandse joden vaak aan het woord zijn op tv en met wat ze zeggen nog meer verontwaardiging opwekken.
  En tja, je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk toch? Maar schrijf vooral zelf een stukje over de taliban en andere gruwelen.
  De vraag blijft, hoe komen we vooruit?

 81. Iedere seconde dat Eddo Rosenthal in beeld was, werd hij vanuit Tel Aviv betaald.

  ‘=_=/’

  Zo kan het ook, natuurlijk.

 82. Koot, het was een goed en genuanceerd programma, je kunt het vast terugzien op uitzending gemist.

  Ik vraag me af, met een variant op de eerder door Karin genoemde Broder, of de inherente Jodenhaat die zo duidelijk blijkt uit de laatste bijdrage van JuZo maar ook uit vele anderen in Nederland nu weer gemeengoed mag worden.

  Ik vermoed dat Nederland de Joden nooit vergeven heeft dat het als land te boek kwam staan als het meest laffe, het land waar de meeste Joden werden verrraden en weggevoerd en uitgemoord. Waar met de “ons ben zunig”-mentaliteit van de echte Hollander de inboedel van de buren werd verdeeld en de huizen voor de weinige overlevenden uit de concentratiekampen na terugkomst niet meer beschikbaar waren.

  Overigens gold dat niet alleen Joden. Sprak deze week nog iemand die me vertelde hoe hij en zijn familie terug kwam uit Indonesie, berooid, de ouders ernstig getraumatiseerd na het verblijf in de Jappenkampen, de vader bovendien gemarteld. En te horen kregen dat zij het goed hadden gehad, want zij hadden het tenminste lekker warm gehad en waren de hongerwinter misgelopen.

  Gruwelijke mensen heb je overal. Maar er lijkt een overrepresentatie te zijn in Nederland. Je kunt je inderdaad de vraag stellen waarom hier veel meer Joden zijn vermoord en verraden dan in andere Europese landen. Ik vermoed dat het iets met de Nederlandse volksaard te maken heeft. In elk geval, de Nederlanders zullen het de Joden nooit vergeven dat zij zich generaties lang schuldig hebben moeten voelen, maar omdat zij niet de echt directe “daders” waren hebben ze het proces van zelfinzicht dat Duitsers hebben doorgemaakt misgelopen. Jammer. Na mijn pensioen ga ik maar in Duitsland wonen, denk ik.

  Overigens vind ik natuurlijk wat in Gaza gebeurt ook verschrikkelijk, en ik vind dat ook van Israelische kant grote fouten worden gemaakt. Dat ik echter al deze woede niet hoorde toen dezelfde Palestijnse inwoners van Gaza werden uitgemoord door hun Hamasbroeders, ruim een jaar terug, vind ik nogal erg opvallend.

 83. Ik vind de Nederlandse volksaard over het algemeen ook laf en onverschillig, soms denk ik wel eens dat het komt omdat het er zoveel zijn op een klein oppervlak. Gelukkig komen er steeds meer nationaliteiten hier, hopen dat het nog eens een heel mooi volkje wordt.

  Om het nu nog te hebben over jodenhaat vind ik onzin. Ik haat ieder gruwelijk gedrag, nationaliteit doet niet ter zake. Ik ben overigens wel blij dat men eindelijk eens voor de medemens opkomt vanuit Nederland, dat is alvast iets.
  Hoe komen we nu verder, is nog steeds de vraag. Hoe maak je jezelf geliefd? Door het goede voorbeeld geven? Een ander te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden? Kom op, we hebben toch genoeg geleerd inmiddels om te weten hoe met conflicten om te gaan!

 84. In Amsterdam ja daar staan ze op elkaars tenen te trappelen van de opgekropte neurastheniciteit. Maar als je in Nieuw Schoonebeek Bourtange Slochteren Nieuw Schoonebeek of Zwartemeer Schoonoord gaat rondlopen dan zie je zover je kijken kan en al je lange bange levensdagen geen stervende hond.

  Ik bedoel, Amerika zou Amerika niet zijn, zonder die geweldig mooi ten voorbeeld strekkende co-existentie van al die vreemde, onpasbare, elkaar af- en uitstotende, niets-verdragende en uiterst tot maximaal tolerante mensenrassen die er vreedzaam en genoeglijk rondkuieren met de handen in de zakken in alle hoeken spelonken en keldergaten van stad, bos beemd en dorp in het aldaar gevestigd aardse paradijs.

  Kom daar bij ons nou nog maar niet om,
  met al die vervelend op elkaars tenen trappende Amsterdammertjes.
  Sizzelend van de neurasthenie.

  ‘=_=/’

  Amen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.