Bellen

Vanavond ben ik weer wezen duiken – in een zwembad uiteraard… Volgende maand ga ik met mijn buddy en haar man naar Egypte voor een duikvakantie, en omdat ik ‘t stiekem toch nog griezelig vind mocht ik met Reinoud mee naar zijn duikclub voor een extra oefening.

Zoals ik M. vanavond schreef: het was opnieuw wonderschoon. Deze keer verloor ik me onverwacht in de bellen. Eindeloos kijken naar de lucht die anderen uitademen. Honderden kleine belletjes die in cohort opstijgen, en er zitten ook telkens een paar grote bij die aan de bovenkant worden platgedrukt en die het licht van boven vangen. Aan de onderkant muteren ze, ze bollen en stuwen de bovenkant omhoog, en wat je uiteindelijk ziet is een kwal-achtig iets met een perfect ronde, kwikzilveren bovenkant, die zichzelf naar de oppervlakte bolt en bubbelt, en die onderweg uiteenspat. Op zeker moment ging ik boven Reinoud hangen en probeerde zijn bubbels te grijpen, en later hing ik met mijn gezicht erboven. Dat voelt als een onderwaterdouche.

Ik word een groot duikfan, ik kom almaar zo blij thuis na een duik.

Ik kon dit keer stukken beter blijven zweven dan eerder, en zweven is belangrijk: om rustig naar iets te kijken, en om niks aan te raken (want dan maak je het kapot). Zweven is goed, zweven is zen. En Reinoud – die er al dik 200 duiken op heeft zitten – vond dat ik mooi rustig was, dus ik was trots op mij :). Reinoud heeft foto’s gemaakt, hierboven zie je er een, en de rest staat hier. Als ik ze terugzie vind ik wel dat ik erg met mijn benen spartel, ik ben net een verzopen sprinkhaan :)

Author: Spaink

beheerder / moderator

32 thoughts on “Bellen”

 1. Wanneer een duik in het zwembad al wonderschoon is, ben ik benieuwd naar de superlatieven die zullen volgen na je duikvakantie in Egypte.
  “Een verzopen sprinkhaan” ? Wanneer het een filmpje was geweest… misschien… nee, nu zag je er uit als iemand die wist wat ze deed (met haar keurig gelakte rode nagels). :-)

  Het lijkt me overigens niet onlogisch dat je je goed voelt bij/na het duiken.

  Prettige vakantie, K.

 2. Dat is het goede leven, of misschien wel het hele leven in een notedop: kunnen genieten van luchtbelletjes. Jij hebt het begrepen Karin, wat meer is er nodig. Enjoy!

 3. Dat is nou het leuke aan duiken: naarmate je het meer doet wordt het steeds leuker. Je kunt lekker ontspannen op 1 plek blijven zweven en daar gewoon van genieten. Zelfs al zonder het soms buitenaards mooie onderwaterleven in Egypte (maar ook in bijvoorbeeld de Oosterschelde)

 4. lol! met die knalrode nagels!

  “Ik snap niet dat je durft te duiken na die hersenbloeding”

  Waarom zou duiken voor een nieuwe hersenbloeding zorgen?
  Ze duikt toch in een zwembad onder toezicht?

 5. Go Karin! Leuke foto’s trouwens…

  @Ineke: Ik snap niet waarom iemand dat niet zelf mag weten; je hebt slechts jezelf ermee als er iets fout gaat. En in dat opzicht: pluk de dag, want je hebt geen idee hoeveel het er nog zullen zijn. Dan kun je zaken achterwege gaan laten, omdat ze “wellicht gevaarlijk zijn”, maar dan kun je beter de rest van je leven achter de geraniums plaatsnemen. Dat vliegtuig naar Egypte kan bijvoorbeeld ook neerstorten of men kan dood worden gereden bij het oversteken… Maar wellicht ben je een goede bekende en dierbare van de duikster en dan is de bezorgdheid weer meer verklaarbaar…

 6. ben jaloers! ;-)
  maar moest erg lachen om je gelakte nagels.
  uiteraard duikt een duikdame niet zonder nagellak;)
  Hopen dat het tegen die tijd wat rustiger is in Egypte en omgeving.

  misschien kom je nog een onder zee- er tegen;)

  grapje, hopelijk hopleijk heel veel mooie dingen.

 7. Ha, dan wel een sprinkhaan van een speciale ´rednail family´, ik ben niet de enige die het ziet (hoe zou je ze NIET zien!)

  Lijkt me zalig, vooral duiken in een lauwwarme (maar niet té) zee met prachtige vissen en koralen (zo´n zwembadje is leuk om te oefenen, maar….) een andere wereld!

  ´t Ziet er professioneel uit! (kun je nagaan dat je, nog niet zo lang geleden, lag te hyperventileren!) Een overwinning op jezelf met een prachtige beloning (nu en vooral straks in Egypte!)

 8. Ik vind vooral foto 2 erg mooi (en moest ook erg lachen om de kek gelakte nageltjes). Hoop voor je dat het geweldig wordt in Egypte. En als je portemonnaie het toelaat moet je ook eens bij Cuba gaan duiken, heb daar zelf alleen gesnorkeld maar het onderwaterleven daar is ook erg mooi.

  Ik vraag me trouwens erg af wat Ineke bedoelt met haar lekker paniekzaaierige opmerking. Jezus, als je zo in het leven staat zit je alleen naar onderwaterwerelden op de tv te kijken. Die zijn vast een heel stuk minder mooi dan de echte.

 9. Wat Ineke zegt is natuurlijk niet zo gek.
  Iemand die een lichaam heeft dat in de loop der tijden nogal flink is aangepakt door allerlei temptatiën, moet voorzichtig zijn.

  Gelukkig gaan vele ontwikkelingen en processen op deze aardbol nog volgens de heel gewone banale en triviale lijnen van de logica.
  Ondanks dat, wat allerlei toettie moellie bebbies daarover menen te moeten zeggen.

  Als het lichaam dus zegt, “ik ben moe”, dan kan er even niet diepzeegedoken en alleraardigst rondgesnorkeld worden.

  Dat is helemaal niet erg, want vijf tellen later, of een duizend- of miljoenvoud daarvan, zegt het Lichaam: “we kunnen er weer lekker flink eens even goed en frisjes tegenaan”.

  En dan kan er gedoken worden dat de stukken eraf vliegen en de sterren van het heelal zelfs naat beneden komen en in het water geplonst.

  Een verstandig man of vrouw luistert dus naar de taal en de tekens van het lichaam.
  En dat is precies wat Ineke bedoelde.
  Ineke is daarmee een aardig en ook wel vriendelijk zorgzaam mens.

  Precies even zorgzaam ben ik, en daarom zal ik al die tijd, dat Karin op vakantie is, mijn mond houden.

  Anders wordt ze maar zenuwachtig.
  En dat moeten we niet hebben.

  Prettige vakantie, zusje.

  ‘^_^/’

  Ik ken mijn pappenheimsters.

 10. Hopelijk gelden je ‘wijsheden’ niet alleen voor anderen, JuZo, en doe je ons je teksten toekomen vanuit een psychogeriatrisch verpleeghuis.

 11. OH JUZO WAT BEN LUL JE WEER UIT JE NEK LULT OOPS SORY CAPS HOEWEL IK LAAT ZE STAAN, DENK JE NU WERKELIJK NIET DAT EEN LICHAAM DIE ZOVEEL ” KLAPPEN* HEEFT VERWERKT, NIET KAN INVOELEN WAT JE LICHAAM AANKAN/
  EN HETZELFEDE GELDT VOOR * INEKE* WB
  GUN IEMAND ES EEN PLEZIERTJE
  EN IK HOUD ER OOK MEE OP NU WANT IK WORD ER HELEMAAAL IEBELIG VAN

 12. “misschien kom je nog een onder zee- er tegen;)”

  Waarschijnlijk is dat een Israelische onderzeeer die het Egyptisch leger komt bespioneren. Hoewel, een Isrealische onderzeeer die opbemerkt de Nijl in kan slippen, dat is pas een stealth onderzeeer (waarschijnlijk aan Israel geschonken door die gulle Obama die zo’n fan is van AIPEC). Die ziet Spaink dan ook niet (she scares them away with those nails).

 13. Ineke, ik heb een medische keuring achter de rug – door mijn eigen huisarts, die toevallig ook duikt – en die heb ik met vlag en wimpel gehaald. Waar die hersenbloeding 13 jaar geleden van kwam weet niemand en de kans dat het met druk op /in mijn hoofd te maken had, is buitengewoon klein. Teveel druk bij het duiken voel je trouwens het eerst in je oren, en dan mag je niet dieper gaan totdat het over is.

  Daarnaast telt wat anderen hier ook zeiden. Je kunt jezelf wel eindeloos in acht nemen en dan _wellicht_ langer leven, maar dat is niet hoe ik ben. Doen wat ik graag wil en desnoods korter leven past me beter.

  Grom: duiken doe je niet in de Nijl maar in de Rode Zee. En gebieden waar je duikt, zijn gebieden waar niets hoort te varen: noch op, noch in het water – behalve soms een bootje dat duikers laadt & lost :)

 14. Bezorgdheid van anderen accepteren is absolute voorwaarde voor de existentie in de gemeenschap, die niet zal accepteren dat je je weer beklaagt, na onverhoopte en te regelmatig geëtaleerde roekeloosheid.

  Sjaak heeft er al vaker op gewezen en dat is een verstandig man.

  De gemeenschap etaleert dan slechts het vals en gespeelde drog-medeleven, waar de gemeenschap zo goed in is (de leedvermaakte stereotiepjes van je groenteboer).

  Wil je dat allemaal niet, dan rest verder voor altijd slechts het onbewoonde Fiji-eiland, en ik heb vernomen dat duiken daarvandaan ook zo wonder wonderschoon is.

  ‘Ô_Ô/’

  De opmerking van Ineke was terecht.
  De verzekering zal te roekeloze schade niet al te prettig honoreren.

  De mens is niet bevoegd om solitaire te bepalen of hij korter of langer leeft.

 15. Er is een verschil tussen bezorgd zijn en een verbod uitspreken.

  Kennelijk gaan die fijnste nuances in veel Westerse gooi- en smijtpartijen geheel verloren.

  ‘°_°/’

 16. JuZo, als levensbedreigende eventualiteiten dienen te worden vermeden dan is het jouw maatschappelijke plicht hier niet langer te komen. Tieftop. Pleurtop.

 17. Juzo: uiteraard heeft iedereen het recht bezorgd te zijn, maar dat iemand bezorgd is betekent nog niet dat die zorg terecht is, en evenmin niet dat degene die het voorwerp van die zorg is, zich daar per definitie naar moet schikken. (Als dat laatste wel het geval was, mochten kinderen nooit leren fietsen en nooit alleen naar school voor ze zestien waren.) Voorts neem ik de bezorgdheid van intimi zwaarder op dan die van een betrekkelijk willekeurige lezer van mijn blog.

  Er is geen sprake van roekeloosheid. Ik ben medisch gekeurd door een arts die alles van mij en alles van duiken afweet, en duikscholen zijn erg voorzichtig. Er wordt enorm op veiligheid gelet bij het duiken – daar gaan de meeste lessen over.

  Tesnlotte: verzekeringen kijken niet naar de eventuele roekeloosheid die aan een medische conditie ten grondslag ligt. Zelfs wie geblinddoekt een druk kruispunt oversteekt en dan door een auto wordt geraakt, krijgt zijn ziektekosten keurig vergoedt.

 18. Karin kan ‘n account nemen bij Twitter zodat ze af en toe rustig en regelmatig kort kan melden hoe ‘t gaat.

  Ik vind dat de menigte waaraan ze rapporteerde daar wel recht op heeft.

  ‘°_°/’

 19. JuZo, “fijnste nuance” en “JuZo”, dat is een contradictio in terminis. Ga zelf eens duiken. Zonder helm. Dan zijn we van je af.

 20. Je loopt met duiken een risico. Dat staat vast. Maar ook met buiten lopen, fietsen en autorijden loop je een risico. En dan te bedenken dat de meeste ongelukken binnenshuis gebeuren!

  Het prettige is echter dat een ‘sport’ als de duiksport (vreemde benaming eigenlijk) die door veel mensen als gevaarlijk wordt bestempeld juist enorm gefocust is op veiligheid. De opleiding kent een heleboel veiligheidsprocedures, een aantal essentiele uitrustingsstukken zijn dubbel uitgevoerd, je duikt altijd met zijn tweeen, en elke duik check je de werking van je uitrusting en die van je duikmaat. En daarbovenop is er ook nog eens de verplichte medische keuring.
  Daardoor is de duiksport inmiddels zo veilig dat statistisch gezien het grootste risico van een dagje duiken in Zeeland de heen- en terugreis per auto zijn.

  (dat je nog durft te rijden in je Canta na je hersenbloeding Karin! “;-)

  Als je geen risico’s meer wilt lopen in het leven is er maar 1 oplossing: nu overlijden.

 21. Nou Karin, je ziet het, we zijn allemaal reuze bezorgd, want wat zouden wij zonder jou en je blog moeten, boehoe, wij kinderen hebben veel geruststelling nodig, boehoehoe
  Geniet vooral met volle teugen straks, en we zullen aan je denken, dat staat vast!

 22. Ja, en dan ‘n Apple i-Pod mee, en ‘n Twitter/TweetDeck account, tekstje van 140 tekentjes en ‘n fotootje meezenden iedere 4 uur dan hebben we tenminste wat aan ‘n Internet-publiciste.

  What is TwitPic?
  TwitPic lets you share photos on Twitter
  How do I use TwitPic?
  You can post pictures to TwitPic from your phone, our API, or through the site itself.
  There are also popular twitter clients that have built-in support for TwitPic.

  -.-

  We zullen, -helaas-, onze ogen niet kunnen sluiten voor de moderne techniek, zo jammer nou.

  ‘=_=/’

 23. De gewone i-Phone (16M) heeft nog geen Java, maar dat duurt niet lang.

  Op zich is er heel goed mee te werken. Maar met bv. de 5 j. oude Sony-Ericsson gaat ‘t ook.

  De link zou Karin in Egypte dan iedere 4 of 8 uur voor iedereen in Twitter of Tweetdeck kunnen zetten. Dan blijven we ‘n beetje op de hoogte.

  http://www.mobypicture.com/user/juzo

  Proefnemingen worden nog wat voortgezet.

  Veel succes, en veel plezier.

  ‘~_~/’

  ‘t Is allemaal zo simpel.

 24. Juist als je al kennis hebt gemaakt met de verrassende elementen in het leven (bijv. het krijgen van MS, hersenbloeding, kanker) leert je dat niets voorspelbaar is. Dat verbijsterende dingen kunnen gebeuren, al kijk je bijv. alleen maar tv.

  Moet je daarom maar het lot tarten en roekeloos gaan leven? Ik vind van niet, maar wat ´roekeloos´ voor de een is, is dat voor een ander juist helemaal niet.

  Ik denk dat Karin, buiten de medische keuring die ze heeft gehad, niet meer kan doen dan vooral GENIETEN van wat wél kan.

  Het leven zien in mógelijkheden en uitdagingen, dat is een grote Kunst!
  Persoonlijk spreekt me dat ook meer aan dan maar voorzichtig te blijven wachten achter de, beroemde, geraniums..

  En klagen als er wat misgaat, dat mag net zo hard als iemand die een geraniumallergie op heeft gelopen, misschien nog wel meer ;-)

  Geniet en heb plezier (al heb je die aanmoediging vast niet nodig!)

  Groetjes, Mien

 25. Hallo Karin,

  Ben benieuwd of je nog bent gaan duiken in Egypte? Ikzelf heb een hersenbloeding gehad (4 jaar terug) en pas met de duikcursus begonnen. Tot welke diepte duik jij?
  Groet Corrie

 26. Dag Corrie – Ja, ik ben wezen duiken in Egypte en heb daar mijn Advanced Open Water gehaald. Dat wil meteen zeggen dat ik dertig meter diep ben geweest, dat is een vereiste voor dat brevet. Ik zal niet snel weer zo diep duiken, ik vond het nogal eng, en op mindere dieptes valt veel meer te zien, maar het ging allemaal erg goed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.