Statistiek


Deprecated: Function wpdb::escape is deprecated since version 3.6.0! Use wpdb::prepare() or esc_sql() instead. in /htdocs/www.spaink.net/wp-includes/functions.php on line 5453

Comments Posted By Darella

Displaying 0 To 0 Of 0 Comments

Zelfmoord gaat niet op recept II

@Ans: Ja, heb het bij de huisarts laten testen en deze begeleid mij ook met de opbouw van de vitamines. Ik raad mensen ook zeker niet aan op de bonnefooi vitamines te gaan slikken of iets, dat lijkt me weer weinig verstandig. Maar heb je lichamelijke als mentale klachten en geen verklaring daarvoor, kan het verstandig zijn te laten nakijken op vitamine gehaltes.

Ik heb een scala aan klachten waarvoor ik al verscheidene diagnoses had en bij specialisten liep en ook wel een ernstig tekort. Maar sindsdien ben ik er over gaan lezen en merk dat bepaalde tekorten nogal veelvuldig voorkomen in Nederland. Een aantal wetenschappers trekt al jaren aan de bel hierover, maar de reguliere geneeskunde reageert altijd traag op verandering. Vitamines komen dan ook bijna niet aan bot op de opleiding, mijn huisarts wist te vertellen dat het wordt behandeld als “dat hoef je niet te testen, tekorten komen in Nederland niet voor” Zeker op vitamine D gebied is dat bepaald niet waar. Ons westers voedselpatroon bevat vrijwel geen vitamine D en in Nederland kan je het alleen via zonlicht aanmaken in de zomermaanden op de tijden dat we geadviseerd worden uit de zon te blijven (tussen tien en twee uur). Heb je een getinte huid, haal je nog moeilijker vitamine D uit het toch al weinige zonlichtwat nodig is. Vitamine D tekort komt dus schrikbarend veel voor maar is tevens schrikbarend onontdekt.

De B12 komt ook meer voor dan gedacht. Dat heeft niet zozeer met het voedsingspatroon te maken alswel dat sprake kan zijn van een opname stoornis. Vroeger werd dat sneller gevonden omdat het in de regel bloedarmoede gaf. Tegenwoordig gaat het lang niet altijd gepaard met bloedarmoede (o.a. omdat het toevoegen van foliumzuur en andere B vitamines bloedarmoede maskeert), dertig procent van de patienten zal zelfs nooit bloedamoede ontwikkelen.

» Posted By Darella On April 09, 2009 @ 01:14

Het is misschien even vreemd tussendoor maar voor de mensen die werkelijk geen clue hebben waar hun depressieve gevoelens vandaan komen. Zijn er ook wat lichamelijke klachten, zogenoemde vage klachten als spierpijn of stramheid, slechte concentratie of slecht geheugen bijvoorbeeld, kan het goed zijn te laten controleren op vitamine tekorten, met name op B12 en vitamine D. Bij tekort aan deze vitamines komen neerslachtigheid, depressie en stemmingswisselingen veelvuldig voor namelijk.

Heb er zelf per ongeluk ervaring mee. Heb jaren gedacht dat dat ik aan de depressieve kant was door allerlei levensgebeurtenissen. Maar bleek een zwaar tekort aan met name vitamine D te hebben. Sinds ik behandeld wordt, is de mentale verandering wonderbaarlijk te noemen. En dat in een tijd die enorm stresserend en verdrietig voor me is (mijn vader heeft in januari zelfmoord gepleegd).

Het zal voor de meeste mensen misschien een tip van niets blijken te zijn. Maar wilde het niemand hier onthouden. Kwam er op door Karels uitleg of eigenlijk gebrek aan verklaring waarom hij zo wisselvallig depressief is.

» Posted By Darella On April 08, 2009 @ 02:15

@emma: dankjewel nog voor je laatste opmerking naar mij toe, dat vind ik fijn om te horen. Hopelijk kunnen jij en Karel contact houden, zoveel verwantheid is stiekem een mooi iets.

» Posted By Darella On April 04, 2009 @ 04:12

@emma: het klinkt niet cynisch, ik ben blij dat we erover konden praten. Soms is het voor mij best moeilijk te bevatten, omdat ik erg aan het leven hang. Ik ken wel lange periodes met gevoelens van geen toekomst meer zien en het leuke aan het leven niet meer kunnen ontdekken. Maar op een of andere manier zet het bij niet meer om in zelfmoordgedachtes. Mijn focus gelukkiger te willen worden is blijkbaar groter dan er mee op te houden.

@Harpij: buiten dat het verschil voor mij inderdaad vooral emotioneel is (al gebruik ik regelmatig de termen door elkaar), ben ik het ook niet helemaal met je eens. Zelfdoding zoals jij het beschrijft, noem ik een ongeluk. Immers als je van een trap valt en je breekt een been, noem je dat ook geen zelfbeschadiging of zelfmutulatie maar een ongeluk. Waarom zou het ineens zelfdoding heten op het moment dat je van diezelfde trap valt maar je nek breekt met de dood tot gevolg?

» Posted By Darella On April 01, 2009 @ 15:41

@Emma: ok, denk dat ik dat wel kan begrijpen. Wilde ook alleen een beetje van de andere kant laten zien om misschien je boosheid iets te kunnen minderen. Maar erover kunnen praten, dat moet toch minstens wel mogelijk zijn ja. Ik hoop dat je dat blijft kunnen met de persoon die je gevonden hebt. En dat het helpt om misschien verandering in je leven te brengen, hoop ik stiekem toch ook.

» Posted By Darella On April 01, 2009 @ 00:08

Doktersadvies

@Karin: een voedingsassistente in een ziekenhuis, bepaald geen insider. Zeker niet als ze zoals wij allemaal via een uitzendburo werken. Het was absoluut niet de bedoeling dat wij welke computer dan ook in konden. Computers die overigens gewoon op de gang stonden, elke gek kon er bij.

Blijf het ook een moeilijk te bevatten argument vinden. Want eigenlijk is gewoon de beveiliging van ziekenhuizen en medische gegevens onnoemelijk slecht in het algemeen, niet zozeer alleen ivm het EPD. Zag onlangs alweer twee karren vol papieren dossiers onbeheerd op de gang staan, niemand in de buurt te bekennen, ik had alles zo mee kunnen nemen. Artsen, verplegend personeel, assistentes lopen gerust weg van hum computer terwijl ze nog ingelogd staan, alle schermen open om het makkelijk te maken. Enkele maanden geleden kreeg een radiostation het voor elkaar om willekeurig wachtwoorden los te krijgen van personeel en men blijkt vaak zelfs uit gemakszucht hele afdeling op eenzelfde simpel wachtwoordje te zetten.

Vrijwel overal heeft men tegenwoordig al een internetverbinding aan het systeem hangen, van huisarts tot ziekenhuis. Dat hacken kan allang. Maar zolang er alleen richting het EPD gekeken wordt, ziet men vele veiligheidslekken zoals de gebruiker zelf erg grof over het hoofd.

» Posted By Darella On May 18, 2009 @ 02:02

Twintig jaar geleden was ik voedingsassistente in een academisch ziekenhuis. Daar bleek het supersimpel om in het systeem te komen en konden we patientdossiers inzien en aanpassen. Wat dat aangaat vind ik het een slecht argument tegen het EPD. Het geeft hooguit aan dat er flink gewerkt moet worden aan beveiliging en hoe personeel met beveiliging omgaat. dat systemen gehacked kunnen worden is een behoorlijk oud probleem wat nu ook al bestaat zonder het EPD.

» Posted By Darella On May 16, 2009 @ 03:20

Artsen willen zelf niet in EPD

Dat zou een reden kunnen zijn voor een arts om bewust zaken achterwege te laten. Maar moet bekennen, ik geloof daar niet zo in. Ik vrees eigenlijk dat het gaat om werkaantekeningen zoals de beroemde ‘zw’ (zijkwijf) of de aantekening dat er gedacht wordt aan aanstelleritus.

Heb na overmatig veel slechte ervaringen weinig vertrouwen in onze gezondheidszorg. Dat werd versterkt door dit artikel omdat veel argumenten tegen het EPD liggen op het vlak van de eigen onzorvuldigheid. Fouten die gemaakt kunnen worden die nu ook gemaakt worden en waar de oplossingen niet in welk systeem dan ook zitten maar in de mentaliteit van de zorgverlener en kwaliteit van de verleende zorg.

» Posted By Darella On May 16, 2009 @ 03:17

Wat ik vooral schrikbarend vind in dit artikel is de statement: “Als de patiënt zijn eigen EPD kan inzien zonder uitleg, bestaat de kans dat artsen dingen bewust niet of onvolledig opschrijven, melden respondenten.”

Wat maakt dat die artsen denken dat zij meer zeggenschap hebben over een patient dan de patient zelf? Informatie kunnen achterhouden over de patient zelf.

Het komt op mij over dat de vele bezwaren die artsen en zorgend personeel zelf hebben, vooral blootleggen in welke mate er slecht gefunctioneerd wordt.

» Posted By Darella On May 14, 2009 @ 00:43

Patiëntenmacht

Die voorbeeldige invloed van Calvijn heb ik niet zo ervaren eerlijk gezegd. Zelfs nadat euvels in mooie laboratoria waren vastgesteld, zat en zit ik nog regelmatig tegen een betonnen plaat aan te praten. Enne, ik lees de bijsluiters en wetenschappelijke verhandelingen wel, mijn artsen helaas niet.

Dus vraag je het mij, dan vertekent het onderzoek sowieso omdat men uit gaat van wat vastgelegd is over ‘hoe het zou moeten’ en niet of dat ook werkelijk zo gaat.

» Posted By Darella On May 03, 2009 @ 03:54

Eigen bijdrage

@juzo: je gaat er klakkloos vanuit dat iedereen familie en goede vrienden heeft die ook nog dichtbij genoeg wonen om er een huishouden bij te draaien. Voor velen is dat niet zo.

» Posted By Darella On April 26, 2009 @ 02:39

Het is inderdaad een trieste vertoning tegenwoordig, ook in de thuiszorg. Hoewel ik het ergens ook sneu vind dat mensen dit fenomeen niet opgepikt hebben uit het nieuws, toen de verandering een feit werd en er toch wel enkele demonstraties geweest zijn.

In Almere is er nog een degradatie in gemoffeld. Alle mensen in de thuiszorg moesten verplicht een opleiding en een niveau omhoog, met behoud van hun voormalig salaris. Dat betekende voor de thuishulp dat die alle vaste clienten gedag moest zwaaien om verzorgende C te worden, iets heel anders dan thuishulp en nog steeds betaald als thuishulp. Keus was er niet, anders werd het ontslag. De client kreeg vervolgens wat losse schoonmakers over de vloer waarbij het menselijke contact grotendeels verloren ging.

@Stolat: in dat geval zou ik onmiddelijk een grijze werskter inhuren. dat mag tegenwoordig ook en is stukken en stukken goedkoper denk ik.

» Posted By Darella On April 26, 2009 @ 02:38

ING: no way, José

Hm, vraag me nu ook af of alle pasjes vervangen worden eigenlijk. Heb nog een heuze blauwe, eind 2008 gekregen dus hij kan nog wel even mee. ben benieuwd of de ING een reactie gaat geven.

Inmiddels ben ik trouwens eerder bang dat teveel mensne hun rekeningen op gaan heffen bij de ING. Valt de bank straks alsnog om of moet omhoog gehouden worden en kost ons nog meer belasting.

» Posted By Darella On March 11, 2009 @ 02:32

Decentrale informatie

Ach ja, vroeger ging het ook en toen hadden we de helft van de genoemde communicatiemiddelen niet eens. dat feit van speculatie werd onderscheiden vind ik dan wel weer uitzonderlijk, dat wil nog wel eens anders gaan.

» Posted By Darella On March 04, 2009 @ 03:05

Middenoor

Leuk, zo’n duikvakantie ;) Ik heb altijd mazzel gehad geloof ik. Heb uren op de vloer doorgebracht omdat ik er altijd hevige evenwichtsstoornissen van krijg, maar pijn, vrijwel nooit. (Gaat druk iets staan afkloppen)

» Posted By Darella On February 28, 2009 @ 19:05

Zeemeermin

LOL Dat is toch ook nog even aanpoten. Want een zeezieke meermin die af en toe moet overgeven, verliest lichtjes enigzins aan charme ;)

» Posted By Darella On February 26, 2009 @ 16:36

2,5 miljoen Laura’s

Dat strekt wel erg ver inderdaad. Vraag me af in hoeverre er werkelijk iets aan te doen is. Veel enquetes en testjes staat wel ergens in kleine lettertjes dat de gegevens worden gebruikt voor andere bedrijven. Hoewel dit wel al te misleidend is. Zeker sites als ‘Mijn echte leeftijd’, daar verwacht je toch niet dat je gegevens verkocht worden (Hoe er trouwens verdiend kan worden over andermans rug).

Overigens kan er nog veel meer per ongeluk mis gaan. Zo stuurde ik eens een reactie naar een krant die anoniem opgenomen zou worden, toch verschenen voor- en achternaam eronder. UWV Perspectief (magazine voor WAOers) ging nog een stapje verder. Zij knipten dusdanig in mijn ingezonden brief dat de inhoud nogal anders overkwam dan bedoeld, voor- en achternaam werden bij geplaatst en toen UWV-Perspectief later online ging, vond ik mijn ingezonden brief en passant ook daar terug.

Om de zoveel tijd zoek ik mezelf weer eens op maar moet zeggen dat er weinig vindbaar is wat ik niet volkomen openhartig het internet opgeslingerd heb. Velen vinden me té openhartig, ik ben er redelijk makkelijk in. Al ben ik er ook vaak over of mee lastig gevallen, gestalked, beschimpt, aangegeven en verschijnen er af en toe stukjes met mijn naam eronder die niet van mij zijn of wordt mijn naam achter iets geschaard waar ik niet achter sta. Vooral dat laatste vind ik dan wel vervelend maar is niet altijd makkelijk iets aan te doen.

Hier ben ik ‘anoniem’ al realiseer ik me dat het een oppervlakkige anonimiteit is. Een beetje speurder komt er wel.

Hoe ervaar jij dat zelf Karin? Jij bent toch een erg publiek figuur en naar mijn idee betrekkelijk eerlijk over wat er in je leven gaande is.

» Posted By Darella On February 17, 2009 @ 22:48

Weeskatten zoeken huis

Karin: fijn dat het gelukt is, je moet er niet aan denken dat ze ook nog zonder elkaar zouden moeten. Hoe doen ze het zonder Suus?

@Tjerk: :) (Het was erg laat)

» Posted By Darella On February 16, 2009 @ 05:51

Wil je ze niet alle drie bij elkaar houden Vreer? *Bemoeit zich maar eens overal tegen aan*

» Posted By Darella On February 15, 2009 @ 05:23

Ben in het bezit van een bejaard katertje die graag wat rust wil en een stinkjaloerse poes die haast hysterisch reageert op nieuwe katten dus durf het niet aan. Zal wel rond informeren.

» Posted By Darella On February 14, 2009 @ 05:24

Suus

Weet niet zo goed wat te zeggen, wil je alleen heel veel sterkte wensen.

» Posted By Darella On February 14, 2009 @ 05:22

Is topzorg de beste zorg?

@juzo: Waarom ben je die mening toegedaan, dat de omgeving bepaalt en er altijd gestreden moet worden tot het eind?

» Posted By Darella On February 02, 2009 @ 17:50

Medicatiefouten door EPD

Toch vraag ik me af in welke verhoudingen we dit moeten zien. Natuurlijk, door het EPD en te weinig oplettendheid, kan er verkeerd voorgeschreven worden met alle gevolgen vandien. Dat gebeurd nu zonder EPD echter ook, met als enige verschil dat we nu de cijfers doorgaans niet goed weten.

Denk wel dat met name de overheid het stukje opvoeding niet uit het oog moet of mag verliezen. Systemen zijn feilbaar, fouten worden door mensen gemaakt, niet opleten en blind een systeem volgen lijkt mij ook een fout.

» Posted By Darella On February 02, 2009 @ 17:56

Zelfmoord gaat niet op recept I

@emma: ik begrijp je boosheid en afschuw wel. Maar er zit nu eenmaal wel een andere kant aan het verhaal. De ander moet jou helpen iets te doen wat hij/zij zelf absoluut niet zou doen of willen, niet voor opgeleid is, niet de reden is waarom voor dat werk gekozen is. Zelfdoding levert de omstander ongevraagd ook een zwaar emotioneel dilemma op waar men niet dagelijks tegen aan loopt.

Wat het nog moeilijker maakt is de inschatting. Zij kunnen jouw lijden niet goed inschatten. Maar realiseer je dat er velen suicidalen zijn en van die groep meer dan de helft uiteindelijk niet de dood wenst maar een ander leven met een andere gemoedstoestand. Ben zelf geen hulpverlener maar van de zes suicidalen die ik heb gekend/ken en met een poging ben geconfronteerd, is er uiteindelijk maar een waarvan ik weet dat die echt de dood zocht (en het is gelukt). De andere vier hebben inmiddels een enorm vol en leuk leven en een overdonderende levenslust, een ander is suicidaal maar geeft aan het meer als optie bij te dragen, toch niet echt dood te willen.

Dát maakt het ook moeilijk. Het is iets wat in de gedachte van de omstander zit: wellicht help je iemand met zijn laatste wens, wellicht had het anders gekund en dat is wat die omstander zo graag zou willen.

» Posted By Darella On March 31, 2009 @ 12:38

@Harpij: ik gebruik de term zelfdoding vooral om mijn vader niet tekort te willen doen. Jezelf vermoorden, dat klinkt als een criminele daad waarvan ik niet vind dat dat waar is. Jezelf doden vind ik dan beter klinken. Waarom vind je het twee verschillende zaken?

» Posted By Darella On March 31, 2009 @ 12:31

@Monique: als je naasten er voor open staan, zou je misschien kunnen starten met iets algemener er over praten. Het onderwerp zelfdoding aansnijden, aangeven hoe je opinie daarin is zonder het meteen al over jezelf te hebben. Of weten ze al hoe je gedachtes over zelfmoord ansich zijn?

Een ander idee is misschien er veel over op te gaan schrijven om dat achter te laten. Zeker niet hetzelfde, je kan er zelf dan niet over praten. Maar als het vooral gaat om het begrijpelijk te maken voor nabestaanden, is het wellicht toch een idee?

Wat Harpij zegt, zit zeker wat in denk ik. Aan de andere kant van de lijn is het heel erg moeilijk loslaten en veelal zullen mensen je willen ‘helpen’ op een manier die je zelf niet wilt. Als ik naar mezelf kijk denk ik dat ik erg open heb gestaan voor gesprekken en best een redelijk begrip heb gehad voor zelfdoding, maar het echte loslaten heb ik niet hoeven doen en kan ook niet zeggen of ik dat wel gekund had.

» Posted By Darella On March 31, 2009 @ 12:28

@Harpij: “Meer vanuit de gedachten dat ik daarmee mogelijk het toekomstig leed van mijn naasten zou kunnen verzachten, maar volgens mij is dat een utopie.”

Ben het met je eens dat dat meestal een utopie zal zijn, in de zin dat het leed door vrijwel niets echt verzacht zal kunnen worden. Toch. Mijn vader (die onlangs zelfmoord heeft gepleegd) heeft er met mij wel veel over gepraat in voorgaande jaren. Achteraf zelfs eens over de methode al bracht hij dat toen in algemenere zin. Het verzacht mijn verdriet geheel niet. Maar het heeft me ook niet achtergelaten met een waarom vraag of vele al dan niet terechte schuldgevoelens.

Moet ik wel bij vermelden dat mijn vader geen kwaliteit van leven meer had door ziekte, wat ook een rol speelt in het kunnen begrijpen van zijn daad.

» Posted By Darella On March 30, 2009 @ 10:35

@Monique: ik weet dat er over gepraat wordt op onder andere zelfmoord.nl. Al is ook daar mischien veel wat puberaal, staan er soms wat serieuzere topics tussen. Iets anders zou ik ook niet weten, misschien dat je hier nog reacties krijgt.

Denk je dat je naasten open zouden staan voor zulke gesprekken trouwens?

» Posted By Darella On March 30, 2009 @ 10:26

@Joan: dat denk ik ook niet zozeer. Maar het heeft me wel geholpen te lezen wat voor gevoelens mensen hebben die suicidaal zijn, hoe zij dachten voor (tijdens) een poging suicide te plegen, mijn verhaal te kunnen vertellen en er wat opener over te kunnen praten dan in mijn omgeving kan (Niet omdat mensen zo vervelend zijn maar omdat ze simpelweg niet weten wat te zegen, bang zijn het verkeerde te zegen, zich op andere dingen richten dan ik).

Over aurora heb je geheel gelijk en ik zie dat ook wel. Kon het toch niet laten het terug te schrijven, beetje stoom afblazen ook denk ik.

@Henk: denk niet dat jij jouw mening aan mij persoonlijk of anderen persoonlijk wil opdringen, maar dat de manier waarop een en ander is opgeschreven wel die indruk geeft. Maar het is goed om te besluiten oneens te blijven. Jammer dat je weg wil gaan om een of twee mensen.

» Posted By Darella On March 15, 2009 @ 19:04

@Joan: dankjewel, ook jij veel sterkte gewenst.

@HenK: In feite blijven we het oneens. Je draait het om, wil euthanasie als onderdeel van pailliatieve zorg zien, maar daarmee vervalt nog steeds niet dat euthanasie en pailliatieve zorg twee zeer verschillende keuzes zijn. Door het een onder het ander te scharen en/of met elkaar te verbinden, ga je mee in de in mijn ogen kwalijke trend die deze maatschappij momenteel kent: op die manier worden de vormen onduidelijk. Iemand voorzien van pijnstilling en uiteindelijk sederen tot later de dood volgt, wordt ook veelal aangemerkt als een vorm van euthanasie. Het is echter gewoon versterven en heeft met euthanasie werkelijk niets te maken. Of mensen die euthanasie willen, worden in feite verplicht om eerst de weg van pailliatieve zorg af te leggen om pas daarna de keuze voor euthanasie te maken. Dan wordt met euthanasie geen lijden voorkomen maar volgt op het lijden wat degene die euthanasie wenst, wilde voorkomen.

Let wel, pailliatieve zorg is is niet reguliere zorg of behandeling. Het is een weg naar de dood, zoals euthanasie een andere weg is.

Je zegt telkens dat het ‘niet te gemakkelijk gemaakt moet worden’ maar een verzoek voor euthanasie is nooit makkelijk geweest. Echter wordt het nu moeilijker gemaakt of stiekem vervangen voor de pailliatieve zorg.

Verder eindig je met “En ik respecteer ieder die er anders over denkt… omdat iedereen zijn/haar eigen ‘optelsom’ heeft en tot de conclusies komt waar hij/zij moet uitkomen. Wat dus ook voor mij geldt.”

Er is een verschil, jij schrijf dat euthanasie in feite een aanklacht is tegen degenen die achterblijven. Dat het anderen niet te gemakkelijk gemaakt moet worden. Geeft een visie hoe je het in de maatschappij geregeld zou willen zien. Op dat moment gun je niet iedereen zijn of haar optelsom maar wil je jouw gewenste pad opleggen aan anderen. Je geeft immers niet aan wat jij zou verkiezen, je geeft aan wat de maatschappij zou moeten verkiezen.

Overigens licht je toe dat je bij het woord ‘aanklacht’ niet directe nabestaanden bedoelt maar de maatschappij. Buiten dat die nabestaanden tot diezelfde maatschappij behoren, klinkt het: ‘voor degenen die achterblijven’, heel anders dan ‘de maatschappij’. Degenen die achterblijven zijn de nabestaanden, de maatschappij in zijn algemeenheid weet niets van de zelfdoding af.

» Posted By Darella On March 15, 2009 @ 05:00

«« Back To Stats Page