Statistiek

Comments Posted By CiNNeR

Displaying 91 To 120 Of 223 Comments

Kweekvlees

Hoewel ik me zeer bewust ben van alle rotzooi die tegenwoordig in zo’n beetje al het voedsel zit, behoor ik toch tot diegenen die een drempel over moet. Het voelt onnatuurlijk al kan ik in feite niet uit leggen waarom ik dat zo voel. Maar goed, ik heb nog even de tijd om aan het idee te wennen …

» Posted By CiNNeR On August 08, 2013 @ 04:50

Dik & dood

Vind het een goudeerlijk, mooi verhaal waaruit blijkt dat Michael juist in zijn waarde gelaten is tot zijn overlijden. Katten gaan sowieso beter om met ziekte en dood dan veel mensen kunnen (inclusief mijzelf).

Jammer dat sommige mensen het gevoel hebben over dit verhaal te moeten stampen.

» Posted By CiNNeR On May 22, 2013 @ 04:25

Doosje

Alleen in het bezit van wat tot as is vergaan. Christianes gedachten, emoties, levenservaring en herinneringen zitten daar niet bij. Die zitten in jou en vele anderen om niet meer te vergeten.

» Posted By CiNNeR On April 19, 2013 @ 04:43

Speelbal

Dat is een kostbaar goed, vrienden die je opvangen en jouw leed willen en hopelijk kunnen verzachten (en terug).

» Posted By CiNNeR On April 04, 2013 @ 04:41

Korting

@Tartarus: Je wil geen discussie, je wil uitsluitend je eigen veronderstelde gelijk halen. Heb ik geen trek in.

» Posted By CiNNeR On April 04, 2013 @ 05:19

@Tartarus: “Dat ligt aan vele factoren o.a.: Welke (verouderde?) röntgenapparatuur werd er gebruikt, wat was de beeldkwaliteit/het instellingsvermogen, wie beoordeelde de foto en waar werd naar gezocht.
28 jaar behoorlijk veel roken zegt niets. Immers, het gaat om het aantal sigaretten per dag en waar u deze sigaretten rookt.”

Je kan ook overal over door emmeren in de hoop gelijk te krijgen. Maar wat jij wil. De gebruikte apparatuur is tip top in orde, gekwalificeerd personeel beoordeelde de foto alsmede de andere testen en er werd gezocht voor een verklaring van een tweede (gelukkig klein) hartaanval. Veel roken betekent veel sigaretten per dag en die worden in normale situaties gerookt.

Voor de volledigheid, er is veel verstrekkend onderzoek gedaan waar telkens niets uit kwam. Uiteindelijk is gebleken dat de hartaanvallen veroorzaakt zijn door een neurologische spierziekte samen met een (leven lang) structurele overbelasting. Ironisch, de overbelasting werd namelijk veroorzaakt door al die zogenoemd ‘gezonde’ adviezen vanuit de zorg waardoor bovendien de spierziekte 34 jaar lang werd gemist. Een levenswijze die ik na de diagnose nogal plotseling moest afleren, vijf maanden revalidatie heeft me daarmee geholpen.

Grappig detail: minder bewegen, meer rust en meer gebruik van hulpmiddelen hebben er voor gezorgd dat mijn conditie en mijn hart nog iets zijn verbeterd.

Voor de rest van je betoog (en de reden waarom ik dit voorbeeld van mijzelf gaf): je mist het punt wat Karin Spaink hier onder andere heeft gemaakt. “Het plan is gebaseerd op de gedachte dat leefstijl zaligmakend is: wie voldoende beweegt en gevarieerd eet, zal niks (of: aanzienlijk minder) overkomen. Die gedachte is vals. De impact van leefstijl op iemands gezondheid is in werkelijkheid zeer beperkt.”

Ik ben overtuigd dat dat waar is, al is het maar omdat ik mijzelf als voorbeeld kan nemen. Een leven lang moeten aanhoren dat ik ‘iets niet goed’ zou doen en ‘meer aan mijn gezondheid’ moest werken, waar het probleem absoluut niet bleek te liggen of erger, waardoor ik er slechter aan toe ben geraakt dan nodig was. En zoals gezegd zou ik als bijna kettingroker met gemak door testen komen, waar ik volgens verzekeraars niet door heen zou moeten kunnen komen. Iets wat andersom ook zo zal zijn, voldoende mensen leven zeer bewust gezond maar komen om tal van redenen weer niet door bepaalde testen heen.

Enfin, het maakt onze discussie ook overbodig. Het gaat er niet om of ‘wij’ gezonder zouden moeten gaan leven of ongezonder worden. Het gaat er om dat er een vreemde visie heerst dat gezondheid a. zeer te beïnvloeden is en b. met wat testen compleet aan te tonen zou zijn hoe ‘goed’ of ‘slecht’ iemand leeft.

» Posted By CiNNeR On April 03, 2013 @ 03:26

@Tartarus: “Geld voor beide partijen…? Welk belang heeft Stivoro er bij dat er uiteindelijk geen/of zo weinig rokers meer zijn en dat zij als stichting geen cent subsidie meer krijgen?!”

Waarom denk jij dat Stivoro verschillende malen heeft gegoocheld met cijfers en fictieve weblogs van niet bestaande ex-rokers de wereld in heeft geslingerd? Of het nu om de subsidie gaat of een fanatieke obsessie, er is weinig idealisme aan te ontdekken.

“Voor rokers is er ook een keur aan afkickmogelijkheden; Nicotine-pleisters, boeken, cursussen, elektrische sigaret, enz, enz.”

Dat is niet het punt. Een heroïneverslaafden krijgt hulp, een uitkering en methadon, een roker mag zelf zijn weg zoeken, er voor betalen en wordt op de koop toe behandeld als paria.

» Posted By CiNNeR On April 03, 2013 @ 02:53

Denk overigens dat die testen nogal vertekenen en zodoende waardeloos zouden zijn. Met mijn spierziekte haal ik met een fietstest net niet meer de conditie van een gemiddeld gezond mens. Maar naar aanleiding van een zeer schone thoraxfoto en een saturatie van 99,9 was men in het ziekenhuis zeer overtuigd dat ik nog nooit een sigaret gerookt had. Toch rook ik al 28 jaar en behoorlijk veel. Er zullen voldoende mensen zijn die maatschappelijk gezien ‘slecht leven’ en prima door dat soort testen komen, evenals er genoeg mensen zullen zijn die tot in het extreme aan hun gezondheid werken maar een conditie van niets hebben.

En zoals altijd, waar leg je de grens bij dit soort plannen? Willen we een communistische gezondheidszorg waarbij we allen geacht worden hetzelfde leefpatroon aan te houden en dezelfde conditie te verkrijgen? Waarschijnlijk is het simpeler dan dat. Mensen willen gewoon niet voor anderen betalen. Tenzij henzelf iets overkomt natuurlijk, dan is het weer wat vervelend.

» Posted By CiNNeR On March 26, 2013 @ 04:33

@Tartarus: De twee longartsen die recent een nieuwe campagne gestart zijn tegen de rook-lobby, verkondigen dat al hun patiënten slachtoffer zijn van roken. Zoek anders even op nieuwsuur van vorige week.

Verder: Doet me terug denken aan de periode dat Stivoro een aantal mensen zou laten webloggen over hun poging te stoppen met roken. Beetje jammer dat snel naar buiten kwam dat de weblogs fictief waren en ver van te voren geschreven. Je hebt wel een punt, follow the money inderdaad. Ook dat gaat op voor beide partijen.

Vind het wel frappant hoe er voor heroïne verslaafden een keur aan afkick mogelijkheden en opvang bestaat en elke andere verslaving denkbaar, maar de roker – het liefst in harde bewoordingen – wordt afgeschilderd als een zwakkeling die niet deugd.

» Posted By CiNNeR On March 26, 2013 @ 04:26

@Tartaus: de anti-rooklobby is helaas van hetzelfde laken een pak. Laten we het er maar op houden dat wij het niet eens gaan worden in deze.

Overigens ben ik zeer voor verbieden van roken voor jongeren. Mensen roken namelijk niet omdat ze bewust hun gezondheid willen verpesten of vrijwillig bakken vol met geld willen wegsmijten maar omdat ze verslaafd zijn. Als jongeren niet beginnen, missen ze er niets aan en raken niet verslaafd, op volwassen leeftijd zullen veel minder mensen starten met roken.

» Posted By CiNNeR On March 23, 2013 @ 04:55

@Tartarus: In de jaren vijftig, zestig, zeventig was het heel normaal en hip om glaasjes sigaretten en kleine sigaartjes op tafel te hebben voor visite, tot ver in de jaren zeventig mocht je nog overal roken tot zelfs op ziekenhuiskamers en opgroeiende kinderen in die tijd zaten overal en nergens in de sigarettenrook. Toch is pas veel later een explosieve stijging ontstaan van aandoeningen en klachten, ook onder kinderen. Ik denk dat veel meer veroorzaakt wordt door wat je verder beschrijft, met name fijn stof en ook slechte ventilatie. In elk geval is de rechtstreekse link met roken die vaak gelegd wordt, eigenlijk vrij ver te zoeken als je naar de cijfers kijkt.

Kijk ook naar Japan. Het land waar tot voor kort het hoogste aantal mensen rookten en deze bovendien individueel het meeste rookten dan wel ander land ook. Longkanker kwam er vrijwel niet voor. Toch wonderlijk nietwaar?

Niet dat ik iedereen wil aanraden te gaan roken trouwens.

» Posted By CiNNeR On March 22, 2013 @ 04:44

Helemaal mee eens. Maar ik vrees dat er vroeger of later (waarschijnlijk eerder vroeger dan later) toch iets zal komen om gezonden te bevoordelen en/of zieken uit te sluiten. Het is er al een beetje ingeslopen zelfs, door het afzonderlijke acceptatiebeleid in verband met aanvullende verzekeringen, verzekeraars die behandelingen weigeren (wat niet stand houdt in de rechtzaal, maar de kans dat het dan te laat is, is aanzienlijk), de eigen bijdragen en het eigen risico in de zorg. Dit laatste door Hoogervorst in het leven geroepen als zogenoemde ‘omgekeerde solidariteit’ onder het mom ‘de zieke mag ook wel eens wat betalen voor de gezonde mens’.

Overigens waar zelden tot nooit op gereageerd wordt. Deze maatschappij staart zich met liefde en plezier blind op roken. Zo wordt er rond kinderen vrijwel niet meer gerookt en is het aantal mensen wat rookt met de helft gedaald. Ondertussen is niet alleen kanker maar ook astma, copd, allergie en exceem explosief toegenomen en start dat op steeds jongere leeftijd. Heeft wat vreemds nietwaar?

» Posted By CiNNeR On March 21, 2013 @ 04:21

Voor eeuwig

Vraag me ook af of het wel werkt als je eerst alle berichten verwijderd en dan de account opzegt. Moet bekennen dat ik het nog niet heb meegemaakt, dat er een bericht kwam van een account nadat deze was opgeheven. Ik hoop ook voor jou dat dat niet zal gebeuren. Vind dat met papier van bedrijven en de post al verschrikkelijk.

Wil je veel sterkte wensen met al wat je nog zal gaan regelen en organiseren voor Christiane. Liefs, Cin

» Posted By CiNNeR On March 13, 2013 @ 04:47

Dwang

Heb er niets aan toe te voegen, helemaal met je eens.

» Posted By CiNNeR On March 01, 2013 @ 04:04

De weelderige en de weduwe

Je bent met recht een hartsvriendin gebleken, wat ontzettend liefdevol wat je voor haar hebt gedaan en wat jullie samen hebben moeten doormaken. Mooi maar ook loodzwaar en onnoemelijk intens.

Lieve Karin, nogmaals heel erg veel sterkte. Dat je heel veel liefde om je heen mag hebben om je in deze moeilijke tijd te helpen.

» Posted By CiNNeR On February 14, 2013 @ 03:19

Dag schat

Het is mooi vooral haar volle leven en liefde te herinneren, maar de klap en het verdriet zullen enorm zijn. Weet niet goed wat te zeggen, alle woorden klinken zo loos. Kan je alleen heel veel sterkte wensen.

Liefs,
Cindy

» Posted By CiNNeR On February 10, 2013 @ 03:22

Wie volgt?

In die sfeer probeer ik ook altijd te leven, nu laten merken dat er liefde is en niet uitstellen tot later omdat ooit wel eens nooit kan worden.

Het klinkt altijd een beetje hol op papier, maar ook ik wil je veel sterkte wensen. Met het verlies van Jeroen en het afscheid nemen van iemand dichtbij je.

» Posted By CiNNeR On December 07, 2012 @ 04:13

Kwaadschiks

@Franks(26): zorgverleners moeten bepaalde incidenten melden bij de politie, dat zal wellicht bij het door jou aangehaalde voorbeeld ook gebeurd zijn.

En de huisarts als centrale plek voor gegevens heb je weinig aan in het ziekenhuis of bij de apotheek. Bij iets simpels als een botbreuk bij een gezond persoon is dat geen probleem, voor mensen met wat complexere aandoeningen is het wel lastiger.

» Posted By CiNNeR On November 30, 2012 @ 04:57

Veel haken en ogen spelen eigenlijk al, soms sinds jaar en dag.
– Ziekenhuizen, huisartsen praktijken en apothekers werken al vele jaren met EPD’s, alleen dan lokaal op kleine schaal en niet landelijk. Vraag me af of het risico dat gegevens op straat kunnen komen te liggen, veel groter zal zijn met een landelijk EPD. De berichten van gekraakte systemen zijn al langer niet van de lucht.
– Verzekeraars zitten nu al op de stoel van de arts en krijgen al vrij veel gegevens van patiënten binnen. Steeds vaker moet je voor specifieke behandelingen een aanvraag indienen, waarbij alle informatie vrij gegeven moet worden om de aanvraag te kunnen doen. Valse marktwerking is het EPD wat dat aangaat al voor gegaan.
– Ik ben tientallen jaren belabberd behandeld en daarbij zijn veel fouten gemaakt en blijven hangen. Weliswaar niet door een EPD maar door ouderwetse verwijsbrieven en verkeerde dossiers. Denk niet dat een EPD dat erger had gemaakt, eerder waren dan fouten meer in het oog gesprongen waarschijnlijk. Bijvoorbeeld omdat de gegevens dan niet beperkt waren gebleven tot de selectieve verwijsbrief met persoonlijke opinie van de verwijzend arts of ik makkelijk geloofd was omdat ik had kunnen verwijzen naar mijn gegevens.
– Voor aanvragen van hypotheken en verzekeringen moet je al medische vragen beantwoorden en op keuringen moet je al toestemming geven voor gegevens opvraag. Het EPD kan dat vrijwel niet erger maken dan het nu al is.

Ik blijf het een moeilijk onderwerp vinden. Persoonlijk zie ik veel voordelen. Nu moet ik elke arts, elk ziekenhuis en elke apotheek weer hetzelfde verhaal uitleggen waarna iedereen van alles moet bellen, controleren en opvragen. Bovendien heb ik een aandoening die een zwarte lijst van medicatie kent, waarbij anesthesie aangepast moet worden en bepaalde medische handelingen niet gezond zijn. Oftewel als ik ooit bewusteloos of niet best bij zinnen in een ziekenhuis geraak, moet ik hopen dat iemand mijn tas doorzoekt op gegevens omdat die verder niet makkelijk op te vragen zijn. Plus dat artsen het erg oneens kunnen zijn over mijn behandeling die ik op indicatie van een neuroloog volg. Het EPD zou het risico kunnen verkleinen dat elke arts zelf iets verzint onder het mom ‘gebrek aan gegevens’ dus bepaal ik nu. Aan de andere kant heb ik makkelijk praten, ik ben afgekeurd en kom al jaren nergens meer voor in aanmerking. Mijn medische gegevens kan je zo’n beetje uit mijn weblog vissen, dus hoef me niet zo druk te maken om een EPD. Dat is voor anderen heel anders en dan kan ik me de kritiek goed voorstellen.

» Posted By CiNNeR On November 30, 2012 @ 04:54

Tijd

@Sjaak: bedoel je iets op een andere manier doen of iets anders zoeken om te doen?

» Posted By CiNNeR On January 10, 2013 @ 04:00

@Sjaak: niet meer willen wat je niet kan. Dingen anders doen zodat het wellicht wel weer kan maar dan even anders. Dat je lichaam weer anders werkt dan voorheen.

» Posted By CiNNeR On January 08, 2013 @ 03:53

Laat geduld nu niet mijn beste eigenschap zijn, waarmee het het aanpassen alleen maar langer duurt.

» Posted By CiNNeR On January 05, 2013 @ 03:49

Euforie

@Just-in(12): maar dat was waar de column over gaat, dat vroeger euforie en tegenwoordig depressie door artsen bijna als onlosmakelijk van de diagnose MS wordt gezien (en dat meer mode dan werkelijkheid is). Vandaar dat ik jouw commentaar in dat licht heb geplaatst.

Vond het wel een interessant artikel onder de link trouwens. Het stipt weer een ander probleem aan, de depressie die er wel is maar niet gezien en dus niet behandeld wordt.

» Posted By CiNNeR On November 25, 2012 @ 03:08

@Just-in(9): heb het niet helemaal gelezen maar de studie spreekt van depressie als comorbiditeit bij MS, niet als symptoom van MS. Dat depressie vaker voorkomt bij het hebben van MS is iets anders dan dat depressie een symptoom zou zijn van MS of dat elke MS patiënt per definitie een depressie zou krijgen.

» Posted By CiNNeR On November 24, 2012 @ 04:44

@Just-in(6): als het bittere noodzaak is, zal er sprake zijn van een depressie of vastlopen van een proces. Dat is iets anders dan in een proces van acceptatie en verwerking van een zware diagnose terecht komen.

Enfin, Karin verwoord het beter dan ik.

» Posted By CiNNeR On November 24, 2012 @ 04:36

@Just-in: ik zou denken dat je met anti-depressiva wellicht gevoelens wegdrukt die er bij horen en waar iemand door heen ‘moet’. Denk je niet dat het meer uitstellen is van een proces in plaats van verzachten daarvan?

» Posted By CiNNeR On November 23, 2012 @ 03:21

Opluchting en verlichting van angst, zou ik niet meteen betitelen als euforie. En dat soort gevoelens zou ik ook niet als symptomatisch voor de ziekte beschouwen. Met ziekte komen gewoon emoties. Zoals je zegt, logische gevolgen.

Mooie column

» Posted By CiNNeR On November 22, 2012 @ 17:19

Uitvreters

Ik heb soms het idee dat mensen met genoeg inkomen om zeer rustig te slapen, werkelijk geen benul hebben hoe het is om te moeten leven met een laag inkomen of een uitkering. Terwijl het voor iedereen te berekenen is. Stel je hebt een hypotheek van netto 800 euro per maand die je makkelijk kan betalen. Je verliest je baan en je valt snel uit de WW in de bijstand. Je inkomen daalt naar 668,44 euro per maand. Zal je een toeslag erbij kunnen sprokkelen, boven de 1000 euro zal je niet komen. Is het te hopen dat er niet teveel geld in je huis zit, anders mag je eerst je huis ‘opeten’ en krijg je .. niets. Verkopen dus, en veel succes daarmee. Overigens verhoogt je hypotheek stante pede, in het laagste belastingtarief valt niet veel vooraftrek terug te krijgen.

Nog zo’n vreemde gedachte, ‘mensen met een uitkering krijgen zoveel subsidies, hun inkomen is veel hoger dan de basisuitkering’. Vrolijk telt men alles bij elkaar op alsof dat 1 op 1 besteedbaar inkomen is. In feite is dit fout geredeneerd. Het inkomen wordt immers niet verhoogd, sommige vaste lasten worden enigszins gecompenseerd.

Enfin, eigenlijk weet iedereen dit ook wel natuurlijk. Er is alleen een grote groep mensen die denken dat het hen nooit zal overkomen. Dat hun bedrijf eeuwig blijft bestaan of zij creatief altijd opdrachten binnen zullen halen. Mensen die misplaatst jaloers zijn ook. Omdat ze vreemd genoeg alleen denken aan dingen als ‘uit kunnen slapen’ of ‘lekker televisie kunnen kijken’ en alle misere die erbij komt kijken voor het gemak overslaan.

» Posted By CiNNeR On November 16, 2012 @ 04:32

@JPaul (15): LOL! Dankje en … nee dankje :)

@Harald Paterek:
“Wat pijn doet is dat de bijstandsmoeder op een voetstuk wordt geplaatst terwijl degenen die de rekening betalen worden weggezet als boven modalen die makkelijk iets kunnen missen, terwijl de rek er intussen ook wel uit is. Mensen die elke ochtend om 6 uur in de file aansluiten terwijl de zwart bijklussende buurman in de wia zich nog eens lekker omdraait.”

Buiten dat ik al heel lang niet het idee heb dat mensen met lage inkomens of een uitkering zo worden gerespecteerd, er wordt niet veel lawaai gemaakt om élke werkenden maar om de werkenden die werkelijk goed verdienen. Zo zag ik gisteren op 1Vandaag een sympathiek gezin gezeten in een fijn, ruim huis om te bespreken waar ze wellicht op zouden moeten bezuinigen. Ze hadden blijkbaar de keus tussen bezuinigen op boodschappen, kleding, uitjes, de zomer- of de wintervakantie, de auto(‘s) of wellicht zouden ze allerhande abonnementen op bladen af zeggen. Dat is natuurlijk best vervelend voor die mensen, maar meer is het dan ook niet. Zij hebben veel keuze waar iets op te minderen en houden dan nog voldoende leuke dingen over om makkelijk en prettig van te leven. Waar de bijstandsmoeder of de alleenstaande arbeidsongeschikte hooguit een abonnement op de voedselbank heeft en alleen bedenkt of ze met een extra trui nog kan besparen op gas & licht of dat ze de tandarts nog maar een jaar over slaat. Zeg nu zelf, waar denk je dat de rek er het meest uit is?

Dan hebben we alleen de situatie voor de komende jaren bekeken. Feit is dat het gezin nog niet eerder heeft hoeven inleveren, waar bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten al acht jaar aan een stuk inleveren, tussen de 3% en 6% per jaar. Elk jaar.

“Ik ben blij dat er in Nederland een sociaal vangnet is. Maar ik vind wel dat we aan degenen die gebruik maken van dat vangnet mogen vragen alles in het werk te stellen daar zo kort mogelijk gebruik van te maken. Heb je niet de juiste kwalificaties om weer aan het werk te kunnen, zorg dat je ze krijgt. De overheid moet daarin maximaal helpen en stimuleren.”

Het probleem is niet dat mensen niet willen werken of niets kunnen, het probleem is dat de werkeloosheid is gestegen en onder het regeerakkoord verder toe zal nemen. Er zal een grote groep voorlopig werkeloos raken en/of blijven, al doen ze tien opleidingen tegelijk.

» Posted By CiNNeR On November 16, 2012 @ 04:10

@Petty: Dat is gek. De actualiteiten volgend zie ik toch even te vaak langskomen dat een directeur miljoenen per jaar ontvangt juist omdat er honderden tot duizenden banen zijn geschrapt. Dat er nog altijd gouden handdrukken van tienduizenden tot weer miljoenen worden verstrekt aan mensen die weg moeten omdat ze er een puinzooi van hebben gemaakt. Wat kleiner dat mensen in publieke functies twee-, drie-, viermaal de Balkenende norm verdienen. Niet iedereen is werkelijk van zo’n enorme waarde dat er niemand anders is die het kan en er werkelijk bakken met geld tegenover moeten staan.

En je denkt toch niet werkelijk dat er nog iets gebeurd binnen een bedrijf als alle schoonmakers er gelijkertijd mee ophouden of de productie medewerkers opstappen? Toch krijgen die beroerd betaald. En worden ze weg gereorganiseerd, worden ze her en der betiteld als paupers die uitslapen, de hand ophouden en het waanzinnig goed hebben in de bijstand.

Verder had de nivellering een reden. Namelijk een stukje compensatie voor lage inkomens omdat deze de stapeling aan bezuinigingen niet op kunnen vangen.

Punt is dat het makkelijk roepen is dat de bijstand een feestje is, op het moment dat je zelf een baan hebt en redelijk tot ruim kan rondkomen. Dat het klinkklare onzin is te beweren dat je met baan en al minder overhoud dan als je in de bijstand terecht zou komen. En dat de meerderheid van mensen wil werken. Niet alleen om financiële redenen maar ook vanwege zingeving, nuttig voelen, erbij horen en meer. En dat het toch eigenaardig is te roeptoeteren dat werkelozen geprikkeld moeten worden aan het werk te gaan, op het moment dat de werkeloosheid enorm is gestegen, met de dag stijgt en juist door overheidsmaatregelen nog meer zal stijgen. Wat heel simpel betekend dat een aanzienlijke groep werkelozen op zijn of haar hoofd kan gaan staan maar voorlopig niet aan het werk zal komen.

» Posted By CiNNeR On November 14, 2012 @ 02:58

«« Back To Stats Page