Uitvreters

Wie klaagt dat het ‘door de nivellering’ niet meer loont om te werken, weet niet waarover-ie het heeft. Je mag dan denken dat je ten onrechte ‘gepakt’ wordt, maar als het crisis is moet het geld ergens vandaan komen, en van bijna kale kippen valt niet veel meer te pukken – al doet Rutte II haar best.

Moeten inleveren is niet leuk. Maar geen werk hebben is de hel. Probeer het maar eens, stoppen met werken: niet alleen lever je je maatschappelijke status in, je verliest ook je perspectief en moet binnen de kortste keren woekeren met je geld. Want de bezuinigingsplannen voor de WW zijn fors; na één, of mogelijk anderhalf jaar, ga je plompverloren de bijstand in. Van van een bijstandsuitkering te leven: dat is pas echt afzien.

Het werkelijk tragische is natuurlijk dat tal van mensen onvrijwillig moeten stoppen met werken: in veel sectoren wordt duchtig gesaneerd, de arbeidsplaatsen gaan er soms met duizenden tegelijk uit. Voor wie boven de vijftig is, betekent ontslag te vaak dat je nooit meer aan de bak komt. Daar zit je dan, in de bijstand, wachtend op de AOW, verplicht om te solliciteren op banen die er niet meer zijn, gedwongen om je koophuis op te eten en in te teren op je spaargeld (meer dan een paar duizend euro mag je niet hebben wanneer je in de bijstand belandt).

Van overheidswege word je in de bijstand sinds kort gedwongen om ‘huiscontroles’ te gedogen, zelfs als er geen enkele aanleiding bestaat om te denken dat je inderdaad fraudeert. Oh, en de overheid is bovendien van plan om te na te gaan of je wel Nederlands spreekt, anders krijg je sowieso geen bijstand. (Mag Fries spreken wel? Of plat Limburgs, of Haags?)

Dus zeur niet als je moet inleveren vanwege de nivellering. Wees blij dat je kunt inleveren en niet – zoals teveel anderen – alles verliest. Ook het dedain dat vervat is in de uitspraak ‘dat je dan net zo goed niet meer kunt werken’, bevalt me bepaald niet. Daarin klinkt immers door dat alle werklozen slampampers zijn. Uitvreters, eigenlijk, die op kosten van ‘ons’ zuurverdiend geld een beetje zitten te potverteren.

Wat Rutte II moet doen, is nadenken over banenplanen: in de zorg, in het onderwijs, in de dienstverlening, in de infrastructuur. Meer mensen aan het werk krijgen, in plaats van ze stilletjes en zo goedkoop mogelijk laten afvloeien.

Author: Spaink

beheerder / moderator

30 thoughts on “Uitvreters”

 1. Goed stuk, Karin.
  Wat mij verbaasde is de ophef om het nieuwe zorgstelsel. Natuurlijk is het zuur dat de middeninkomens het meest hier op achteruit gingen, maar als je het goed bekijkt, is het deel dat ze dan zouden betalen aan zorg nog lang niet zoveel als dat minimuminkomens nù betalen aan zorgpremies. En waarom is daar nooit zoveel mediaophef over geweest?

  Ik was blij dat ik eindelijk een beetje ‘lucht’ zou krijgen en nu is het al weer van de baan….. Ze hadden de plannen ook ietwat aan kunnen passen en wat meer kunnen halen bij de èchte topinkomens, toch? Dan was iedereen tevreden geweest. En die topinkomens, daar mag ik toch wel van zeggen dat die het makkelijk kunnen betalen?!

  Maar je hebt helemaal gelijk in jouw stuk: mensen worden nu te makkelijk in de hoek gezet als nietsnutten, terwijl het steeds makkelijker wordt om mensen te ontslaan en het moeilijker wordt om een nieuwe baan te vinden. En in de bijstand, WW, AOW of WAO zitten is echt geen lolletje, geloof mij maar. Ze mogen zo met mij ruilen…..

 2. Voor de goede orde, de zorgkosten casus ging om nivelleren zonder doel. Het was geen bezuiniging, die zou er daarnaast nog boven op komen. Dus nivelleren omdat het zo lekker bekt bij de linkse kiezer, populisme dus. Daarnaast is het niet zo dat middeninkomens per definitie zo rijk zijn. Een hoger inkomen betekent niet automatisch dat je extra veel overhoudt, die fout wordt nog al eens gemaakt.
  Voor alles betaal je de hoofdprijs, omdat je net te veel verdient en geen enkele toeslag krijg je omdat je te veel verdient. Heel veel mensen kunnen dus helemaal niet inleveren en ik vind het ook echt te makkelijk om het zo te stellen.
  Dan heb ik het nog geeneens over het gebrek aan respect, de “rijken” moeten “gepakt” worden, “nivelleren is een feest” etc etc. Vergeet niet dat het wel de mensen zijn die het verdienen voor de zwakkeren in dit land en dergelijke oorlogstaal dodelijk is voor de solidariteit. Graag wat meer nuance dus.

 3. Nivelleren zonder doel? Hoezo? Nivelleren is altijd een goede zaak. Dat is weer typisch zo’n asociaal dogma dat de onderklasse geen recht heeft op iets meer terwijl de bovenklasse geen centje pijn zal voelen (hun bovenmatige salarissen en winsten gaan niet terug de economie in maar worden vaak nog besteed aan speculatie tegen bedrijven en landen in, zijn dus negatief voor onze economie).
  Wat erger is is dat er ook mensen zullen zijn die het al slecht hebben en die straks nog minder te besteden hebben, mogelijk de alleenstaande moeders, gehandicapten, chronische zieken. Het hangt wel van de uiteindelijke uitwerking af, maar ik vrees toch dat de PvdA zich de kaas van het brood heeft laten eten.
  Overigens is het absurd dat er 16 miljard bezuinigd gaat worden. Dat is het onttrekken van 16 miljard aan de economie terwijl de staatsschuld niet gaat dalen, want Rutte wacht zich wel voor het onttrekken van miljarden aan de winsten van de banksters. De banksters hebben de crisis veroorzaakt, laat ze daarom de hele crisis maar betalen.

 4. @Flo
  Ik ben dacht niet dat ik de nuance miste. Ik had het toch echt over topinkomens in mijn reactie. De middeninkomens werden met dit plan inderdaad te hard getroffen. Vandaar mijn suggestie de topinkomens iets zwaarder te belasten.
  En beslist niet iedere persoon met een minimuminkomen staat te juichen van: “pak het maar bij die rijken” of “nivelleren is een feest”. Ik probeer mijzelf altijd van alle kanten op de hoogte te stellen voor ik een mening formuleer, en bekijk zaken van meerdere kanten.

  @Hetty
  Die bankiers, ja, Dat daar niets gehaald wordt in verband met de aangerichte schade is dus duidelijk een machtskwestie. Denk maar niet dat de politiek daar zijn vingers aan gaat branden…. Ja, zeggen, maar niet doen!

 5. Hetty,

  ‘altijd’, ‘bovenmatig’, ‘banksters’.

  Hoezo vooringenomen/bord voor de kop.

  Bovenmatig is vaak gewoon ‘marktconform’, dat ben je waard voor het bedrijf waar je voor werkt, je levert dat op. Jij maakt het bedrijf beter/sterker, je laat het ebvdrijf groeien waardoor er meer banen bijkomen en daar krijg je een beloning voor.

  Niemand heeft een probleem om wat te betalen voor hen die niet kunnen werken (wegens ziekte of thuissituatie). Wel een probleem is het om te betalen voor hen die wel kunnen maar niet willen. Een prikkel om te gaan werken is goed, een prikkel om werkenden te pakken (ze kunnen toch niet weg) is slecht.

  Sociale zekerheid is een vangnet, geen hangmat!

  Waar men wel een probleem mee heeft is het nivelleren omdat dat zo leuk is, terwijl .NL al een van de meest genivellerde landen is.

  Gelukkig blijkt de opwarning van de aarde een hoax, en ook si er nog voor 189 jaar Olie, dus alle linkse stokpaardjes kunnen nu opgeborgen worden.

 6. @Petty

  “Wel een probleem is het om te betalen voor hen die wel kunnen [werken] maar niet willen.”

  Je vergeet de mensen die graag willen, maar niet mogen werken.

 7. Petty, het is een fabeltje dat er hele volksstammen zijn die niet willen werken. Hoe toch eens op met dat gezwam en gedram. Kijk om je heen. De grootste uitkeringstrekkers zijn de rijken, die honderdduizenden euros kunnen aftrekken van een hypotheek die ze eigenlijk niet eens nodig hadden.
  Ga toch borden wassen!
  En die klimaatverandering daar willen sommigen ook niet aan geloven omdat dat geld gaat kosten voor de grootste vervuilers.
  Het moet eens afgelopen zijn met die onzin van het neoliberaal marktdenken. Het is de privatisering en deregulering die de problemen hebben veroorzaakt. De grootste fraudeurs vind je bij de VVD. Straf voor wie straf verdient! En betalen voor wie bulkt van het geld.
  Zo!

 8. @Esther van den Bergh. Ik beschuldigde je niet persoonlijk hoor, het was meer de algemene tendens die ik af en toe bespeur, helaas ook in de reacties hieronder :)

 9. een uitkering is echt geen pretje
  je lijkt geen rechten meer te hebben
  geen privacy en inderdaad geen toekomst
  en geen controle
  je krijgt afwijzing op afwijzing
  en bovendien nog alles wat iedereen over “je denkt”

  en bovendien heb je het ook nog eens niet zelf gekozen

  en dan hen ik een wia uitrkering
  en kom er ws niet meer uit als de uitkering tenminste niet ook afgeschaft
  wordt en ik naar de bijstand moet, werken lukt niet meer
  ik heb jarenlang gewerkt tot ik er bij neer viel
  alles aangepakt

  en ja er moeten banen komen!
  helemaal waar karin
  dat helpt alles op gang,
  en helpt alles op te lossen
  werkeloosheid lost niets op

  net op de tv dat een dagverblijf voor autisten gesloten wordt
  waardoor ze niet zelfstandig leren zijn, belachelijk
  kost uiteindelijk meer

  en ja toen ik werk had betaalde ik ook meer
  en had er geen problemen mee
  nu wordt ik aan alle kanten gekort
  alles wordt veel duurder,
  en ik moet 900 euro huurtoeslag terug geven?
  geen uitleg waarom, ze gaan van een andere uitkering uit?
  staat gewoon vast, ik heb 55 euro per week plus een beetje voor huisdieren
  en ik moet zoveel mogelijk zwemmen, jeetje dat is pas duur
  3,50 per uur

 10. Sinds de Melkert banen hebben we veel onzinbanen in Holland… Mensen ( vaak allochtonen in de Randstad ) die je bestraffend toespreken als je een pilsje drinkt in het park en je hebt ook zelfs Hondenpoep politie, in Rotterdam… Totaal nutteloze arbeid dus en daarom vertrouw ik in de VVD omdat die niet geloven in werkverschaffing…..

  Karin zegt dat het heeeel erg is om in de uitkering te zitten maar nix is minder waar, je kan elke dag uitslapen en als je wakker word ge je een boek lezen of een Dvd kijken….

 11. @Edwin Wat zijn VVD-ers of VVD-stemmers toch geborneerde mensen. Het enige wat een neoliberaal leest is Ayn Rand. Egoïsme als dogma en wet. Eigenlijk zijn neoliberalen crypto-fascisten, zij geloven dat er mensen zijn die meer rechten hebben dan anderen en dat alle anderen deze rechten aantasten en daarom slecht zijn.
  Ik ken ook een paar onzinbanen, bijvoorbeeld directeur van een bank die woekerpolissen verkoopt en als zijn bank over de kop dreigt te gaan een gouden handdruk krijgt van een paar miljoen, of minister van sociale zaken die asociale maatregelen invoert, enz.
  Banksters lezen jammer genoeg geen boeken, die hebben het te druk met het spelen van casinospelletjes die landen ruïneren.
  De VVD kent twee soorten volgelingen: de criminelen en de dommen. Nederland heeft veel dommen. Dat uit zich in het feit dat ze zelfs hun eigenbelang verkwanselen voor het populisme van de criminelen onder hen.
  Edwin, lees eens een goed boek. Ik raad ja alvast de laatste J.K. Rowling aan, The Casual Vacancy, of in het Nederlands, Een goede raad.

 12. Uitvreters… tsja…
  Maar het zal nog wel ‘even’ duren, voordat deze ego’s het voorbeeld van Japi volgen en van hun imaginaire brug springen.
  Samsom mag in het midden staan bij persconferenties, Samsom mag het hoogste voeren bij televisieprogramma’s en bij de VVD hoort men niets liever, dan dat een deel van de oppositie het regeerakkoord van Rutte II te sociaal noemt.

  Niets is minder waar en dat zal iedereen die in een kwetsbare situatie zit of komt gaan merken. De sociale zekerheid wordt (verder) afgebroken… bejaarden, chronisch zieken en gewone werknemers, wiens baan op de tocht staat zullen de pijn gaan voelen, terwijl de “hardwerkende Nederlanders” (blijkbaar iedereen met een salaris van Euro 77.000,– of meer) hun kerstreis naar Aspen of de Malediven niet in gevaar zullen zien komen.

  De VVD heeft het voor elkaar… hun neoliberale beleid wordt keihard voortgezet en dit keer met goedkeuring van de PvdA, waarvan de voorman niet door heeft dat men hem graag als pseudo-premier naar voren ziet stappen… je zou het haantjesgedrag kunnen noemen.

 13. @Petty: Dat is gek. De actualiteiten volgend zie ik toch even te vaak langskomen dat een directeur miljoenen per jaar ontvangt juist omdat er honderden tot duizenden banen zijn geschrapt. Dat er nog altijd gouden handdrukken van tienduizenden tot weer miljoenen worden verstrekt aan mensen die weg moeten omdat ze er een puinzooi van hebben gemaakt. Wat kleiner dat mensen in publieke functies twee-, drie-, viermaal de Balkenende norm verdienen. Niet iedereen is werkelijk van zo’n enorme waarde dat er niemand anders is die het kan en er werkelijk bakken met geld tegenover moeten staan.

  En je denkt toch niet werkelijk dat er nog iets gebeurd binnen een bedrijf als alle schoonmakers er gelijkertijd mee ophouden of de productie medewerkers opstappen? Toch krijgen die beroerd betaald. En worden ze weg gereorganiseerd, worden ze her en der betiteld als paupers die uitslapen, de hand ophouden en het waanzinnig goed hebben in de bijstand.

  Verder had de nivellering een reden. Namelijk een stukje compensatie voor lage inkomens omdat deze de stapeling aan bezuinigingen niet op kunnen vangen.

  Punt is dat het makkelijk roepen is dat de bijstand een feestje is, op het moment dat je zelf een baan hebt en redelijk tot ruim kan rondkomen. Dat het klinkklare onzin is te beweren dat je met baan en al minder overhoud dan als je in de bijstand terecht zou komen. En dat de meerderheid van mensen wil werken. Niet alleen om financiële redenen maar ook vanwege zingeving, nuttig voelen, erbij horen en meer. En dat het toch eigenaardig is te roeptoeteren dat werkelozen geprikkeld moeten worden aan het werk te gaan, op het moment dat de werkeloosheid enorm is gestegen, met de dag stijgt en juist door overheidsmaatregelen nog meer zal stijgen. Wat heel simpel betekend dat een aanzienlijke groep werkelozen op zijn of haar hoofd kan gaan staan maar voorlopig niet aan het werk zal komen.

 14. @13. Just-in ≡ 14 Nov 2012 ≡ 01:36
  Wat me tegen -écht tegen- staat. Dat is dit. Dat je onweetende menschen woorden in den mond legt die welke zij nimmer geschreven hebben. Zooals blijkt uit dit Uw (valsch) ‘citaat‘ nu volgend:
  voorbeeld van Japi volgen en van hun imaginaire brug springen.” – Dewijl het toch heet dat dien van eene reëel bestaande brug af stapte:
  “Op een zomermorgen om half vijf, toen de zon prachtig opkwam, is hij van de Waalbrug gestapt.”
  @14. CiNNeR ≡ 14 Nov 2012 ≡ 02:58
  Wat zeg je het wederom netjes en ingetogen. (Kalashnikovje lenen?)

 15. Op de keper beschouwt is dit “nieuwe” beleid in velerlei opzicht een toonbeeld van zwakte.

  Per saldo gebeurt er niets. De loonkosten worden niet naar beneden gebracht, de staatsschuld wordt wederom helemaal niet afgelost en stijgt zelfs, de huizenmarkt loopt nog meer vast als al het geval was, banen komen er niet bij maar verdwijnen eerder, innovatie komt er op geen enkel gebied, onderwijs staat verder onder druk, meer verkocht wordt er niet in de komende jaren maar juist minder, een visie op zorg is nergens te bekennen en kinderopvang kun je vergeten.

  Al met al prijst het land zich volkomen uit de internationale markt. Aan de huidige waarde van je stenen hutje heb je vrijwel niets en verkopen van producten gaat zo niet lukken, vooral niet in Europa en al helemaal niet aan Zuideuropese contreien. Marges van banken en pensioenfondsen zijn verder om te huilen en daar gaan consequenties ook nog komen. Op spaargelden verliest men zowiezo al weer jaren.

  Omverdelen van nationale geldstromen helpt niet tegen de (inter) nationale geldcrisis. Of het nu neoliberaal of socialistisch heet, het helpt allemaal helemaal niet.

  In vier jaar wordt het op deze manier tot zeker 20 à 30 procent allemaal minder, dát vertelt men niet. Ergens las ik over “stille onteigening”, dát is wat er gaande is.

  Niet voor niets mag Diederik in het midden staan, een kop van Jut is makkelijk op die plek gemanouvreert. De aankomende echte crisis is te veel voor neoliberalen.

 16. Wat mij zo verbaast is dat men aan het sleutelen is aan allerlei maatschappelijke regelingen en geldstromen die tot op heden op nationaal niveau goed functioneerden.

  Waarom niet gewoon een regeling gevonden om op een belastingtechnische manier de staatsschuld effectief te verminderen? Huidige staatsschuld van 419 miljard EURO betekent ongeveer een staatsschuld van 50.000 EURO per werkende. Met een belastingheffing van 1.000 EURO per jaar GEMIDDELD per werkende ben je van veel ellende af in een periode van 50 jaar. Wie meer verdient betaalt meer, wie minder verdient betaalt minder.

  Uiteraard doet een en ander ook pijn, maar zou wel betekenen dat op velerlei ander gebied zoals de huizenmarkt en werk en sociale voorzieningen allerlei regelingen in stand zouden kunnen blijven en zelfs gestimuleert zouden kunnen worden.

  Wat helpt tegen de crisis zijn BANEN EN WERK.

 17. Het is billijk dat de echte minima er niet op achteruit gaan. Met echte minima bedoel ik dan mensen die helemaal niet werken. Steuntrekkers die bijklussen of illegaal samenwonen, zouden eens flink aangepakt moeten worden. Uitkering halveren, en het geld dat je daarmee uitspaart terug laten vloeien aan de echte minima.

  Verder vind ik dat ondernemers die werk bieden aan anderen, ook ontzien moeten worden. Per slot zijn het de ondernemers die het land uit de crisis kunnen trekken, en niet de politici.

 18. Waar het om gaat is wederzijds respect. Uiteindelijk zijn het de ondernemers en werkenden in dit land die de rekening betalen. Alle voorzieningen waar wij allemaal van genieten, worden door hen betaald.

  Deze groep wordt steeds kleiner door de vergrijzing terwijl de rekening blijft stijgen door met name de toenemende zorgkosten en de oplopende staatsschuld. Dus een steeds kleiner wordende groep betaalt de rekening.

  Om een voorbeeld te geven, 10 jaar geleden waren er vier werkenden voor 1 gepensioneerde, nu zijn dat er nog maar twee. Terwijl de kosten voor behandelingen in de zorg stijgen en doordat mensen langer leven zij ook meer gebruik maken van de zorg.

  Wat pijn doet is dat de bijstandsmoeder op een voetstuk wordt geplaatst terwijl degenen die de rekening betalen worden weggezet als boven modalen die makkelijk iets kunnen missen, terwijl de rek er intussen ook wel uit is. Mensen die elke ochtend om 6 uur in de file aansluiten terwijl de zwart bijklussende buurman in de wia zich nog eens lekker omdraait.

  Ik ben blij dat er in Nederland een sociaal vangnet is. Maar ik vind wel dat we aan degenen die gebruik maken van dat vangnet mogen vragen alles in het werk te stellen daar zo kort mogelijk gebruik van te maken. Heb je niet de juiste kwalificaties om weer aan het werk te kunnen, zorg dat je ze krijgt. De overheid moet daarin maximaal helpen en stimuleren.

  En natuurlijk met de menselijke maat.

 19. Harald, ieder in dit land betaalt belastingen. Niet alleen ondernemers en werkenden. En de grote ondernemers hebben in dit land heel veel voordelen boven de kleine ondernemer en de gewone belastingbetaler.
  De toenemende kosten worden veroorzaakt door frauderende directeuren, prijsopdrijvende afspraken en praktijken (vooral in de gezondheidszorg) en de financiële wereld die in sommige gevallen een zware last is voor de reële economie (de aandelenmarkt heeft niets meer te maken met investeren, maar alles met speculeren).
  Het is vreemd om te moeten horen dat werklozen zogezegd misbruik maken van voorzieningen en niet genoeg doen om aan het werk te komen. Intussen vallen in alle sectoren duizenden ontslagen en wordt ontslag vergemakkelijkt. Dat ligt niet aan de werknemers, maar aan de werkgevers en de neoliberale marktdenkers. De menselijke maat bestaat niet meer, is afgeschaft door het neoliberaal marktdenken dat tot overmaat van ramp nog werd bevorderd door de PvdA die meeheulde met de wolven ook al hullen die zich in schaapskleren. Al decennialang worden voorzieningen afgebroken. De rijken worden rijken en de armen armer.
  Een beetje respect voor de harde werkers die massaal worden ontslagen graag. Een stratemaker werkt tenslotte harder dan een bankdirecteur. En veel ondernemers voeren hun bedrijven naar de afgrond en vertrekken dan met een gouden handdruk waar ze rijkelijk van kunnen leven tot en met hun pensioen. Het soort ‘ondernemers’ van het slag van Harry Mens ontduiken belastingen waar ze maar kunnen. Daar heb ik totaal geen respect voor.
  Mensen maken niet meer gebruik van de zorg, de artsen en zorginstellingen willen meer omzet en winst maken. Dat is het probleem. En dat komt door privatisering en deregulering. De zorg wordt geprivatiseerd, en dat betekent dat de kosten gigantisch omhoog gaan, want er komen nu meer bedrijven die hetzelfde doen met allemaal een directie die flink betaald moet worden en ook nog eens winst moet maken. Dat is de oorzaak van de kostenstijgingen, niet de mensen die meer gebruik zouden maken van zorg. Dat is weer een van de fabeltjes die verspreid worden in onze gelijkgeschakelde pers.
  Er komt geen journalist aan de slag bij onze media die ervan uit zou gaan dat bezuinigingen schadelijk zijn voor de economie en i.p.v. de crisis op te lossen de crisis bevorderen. Toch zeggen zelfs Nobelprijswinnaars economie dat bezuinigingen schadelijk zijn. En dat is ook zo.
  Het respect van ondernemingen, vooral banken, voor mensen is tanende. Dat is het probleem. De echte uitvreters, de banksters, eisen respect, maar bedoelen winst.
  Vergeet niet dat wie nu werkloos is, ooit werkende was en volop een bijdrage leverde aan deze maatschappij. Het is de taak van het ondernemerschap en de politiek om te zorgen voor werkgelegenheid. En daar faalt ons huidige systeem op grote schaal.
  De grote ondernemers worden van alle kanten gepamperd en ontzien. Daarom worden de rijken steeds rijker. Nederland is een belastingparadijs. Pak dat eens aan, voordat je spreekt van ‘respect’. De rekening van de georganiseerde crisis wordt nu gelegd bij de middengroepen en dat zal tot gevolg hebben dat er meer armoede komt.
  Wordt het niet eens tijd dat we deze calvinistisch winstideologie naar de vuilnisbak verwijzen?

 20. ik zou er alles voor geven om weer te kunnen werken !!
  weer mee te kunnen doen in de maatschappij. een voldaan gevoel krijgen omdat ik ook mijn steentje heb bij kunnen dragen.

  in plaats daarvan kom ik net thuis van wederom een week ziekenhuis.

 21. “Fiscal austerity is the sceptre which haunts Europe. It threatens to destroy
  substantial parts of the public sector and lead to high levels of
  unemployment for years to come. Fiscal austerity is the problem not the
  cure, and as a supposed cure it will not work in substantially reducing budget
  deficits yet will reduce employment. Budget deficits will only fall when there
  is a revival of demand, and cutting public expenditure reduces demand.”

  Fiscal Austerity: The ‘cure’ which makes the patient worse.

  Download het hele stuk hier:
  http://classonline.org.uk/docs/2012.05.20_Malcolm_Sawyer_-_the_cure_that_makes_the_patient_worse.pdf

 22. @JPaul (15): LOL! Dankje en … nee dankje :)

  @Harald Paterek:
  “Wat pijn doet is dat de bijstandsmoeder op een voetstuk wordt geplaatst terwijl degenen die de rekening betalen worden weggezet als boven modalen die makkelijk iets kunnen missen, terwijl de rek er intussen ook wel uit is. Mensen die elke ochtend om 6 uur in de file aansluiten terwijl de zwart bijklussende buurman in de wia zich nog eens lekker omdraait.”

  Buiten dat ik al heel lang niet het idee heb dat mensen met lage inkomens of een uitkering zo worden gerespecteerd, er wordt niet veel lawaai gemaakt om élke werkenden maar om de werkenden die werkelijk goed verdienen. Zo zag ik gisteren op 1Vandaag een sympathiek gezin gezeten in een fijn, ruim huis om te bespreken waar ze wellicht op zouden moeten bezuinigen. Ze hadden blijkbaar de keus tussen bezuinigen op boodschappen, kleding, uitjes, de zomer- of de wintervakantie, de auto(‘s) of wellicht zouden ze allerhande abonnementen op bladen af zeggen. Dat is natuurlijk best vervelend voor die mensen, maar meer is het dan ook niet. Zij hebben veel keuze waar iets op te minderen en houden dan nog voldoende leuke dingen over om makkelijk en prettig van te leven. Waar de bijstandsmoeder of de alleenstaande arbeidsongeschikte hooguit een abonnement op de voedselbank heeft en alleen bedenkt of ze met een extra trui nog kan besparen op gas & licht of dat ze de tandarts nog maar een jaar over slaat. Zeg nu zelf, waar denk je dat de rek er het meest uit is?

  Dan hebben we alleen de situatie voor de komende jaren bekeken. Feit is dat het gezin nog niet eerder heeft hoeven inleveren, waar bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten al acht jaar aan een stuk inleveren, tussen de 3% en 6% per jaar. Elk jaar.

  “Ik ben blij dat er in Nederland een sociaal vangnet is. Maar ik vind wel dat we aan degenen die gebruik maken van dat vangnet mogen vragen alles in het werk te stellen daar zo kort mogelijk gebruik van te maken. Heb je niet de juiste kwalificaties om weer aan het werk te kunnen, zorg dat je ze krijgt. De overheid moet daarin maximaal helpen en stimuleren.”

  Het probleem is niet dat mensen niet willen werken of niets kunnen, het probleem is dat de werkeloosheid is gestegen en onder het regeerakkoord verder toe zal nemen. Er zal een grote groep voorlopig werkeloos raken en/of blijven, al doen ze tien opleidingen tegelijk.

 23. Ik heb soms het idee dat mensen met genoeg inkomen om zeer rustig te slapen, werkelijk geen benul hebben hoe het is om te moeten leven met een laag inkomen of een uitkering. Terwijl het voor iedereen te berekenen is. Stel je hebt een hypotheek van netto 800 euro per maand die je makkelijk kan betalen. Je verliest je baan en je valt snel uit de WW in de bijstand. Je inkomen daalt naar 668,44 euro per maand. Zal je een toeslag erbij kunnen sprokkelen, boven de 1000 euro zal je niet komen. Is het te hopen dat er niet teveel geld in je huis zit, anders mag je eerst je huis ‘opeten’ en krijg je .. niets. Verkopen dus, en veel succes daarmee. Overigens verhoogt je hypotheek stante pede, in het laagste belastingtarief valt niet veel vooraftrek terug te krijgen.

  Nog zo’n vreemde gedachte, ‘mensen met een uitkering krijgen zoveel subsidies, hun inkomen is veel hoger dan de basisuitkering’. Vrolijk telt men alles bij elkaar op alsof dat 1 op 1 besteedbaar inkomen is. In feite is dit fout geredeneerd. Het inkomen wordt immers niet verhoogd, sommige vaste lasten worden enigszins gecompenseerd.

  Enfin, eigenlijk weet iedereen dit ook wel natuurlijk. Er is alleen een grote groep mensen die denken dat het hen nooit zal overkomen. Dat hun bedrijf eeuwig blijft bestaan of zij creatief altijd opdrachten binnen zullen halen. Mensen die misplaatst jaloers zijn ook. Omdat ze vreemd genoeg alleen denken aan dingen als ‘uit kunnen slapen’ of ‘lekker televisie kunnen kijken’ en alle misere die erbij komt kijken voor het gemak overslaan.

 24. CiNNer @26

  Helemaal mee eens met jou analyse. De echte crisis komt voor velen nog terdege en inderdaad niet weinig en zeker ook niet kort.

  Opkomende derde en tweede wereldlanden nemen gewoon het bestaande werk over en dat zal alleen maar stevig toenemen. Klaar ben je.

 25. edwin … wie neemt jou nog serieus… je hoort in een gesticht te zitten. Je bent een gevaar voor de samenleving.

 26. @11 eep

  u schreef oa:Karin zegt dat het heeeel erg is om in de uitkering te zitten maar nix is minder waar, je kan elke dag uitslapen en als je wakker word ge je een boek lezen of een Dvd kijken….

  nou ben ik afgekeurd zonder verplichting iets aan intergratie te doen
  en oproepen doen ze me ook al niet hoewel die datum allang voorbij is

  door gebrek aan werk raak je je structuur kwijt en raak je stuurloos,
  je houvast kwijt, verzand je en raak je gauw depressief
  ook zorgt het voor problemen met het dag en nacht ritme

  een boek lezen en een dvd kijken kan ik niet
  ik heb geen geld voor beiden ten eerste
  en ten tweede triggert het me te veel dat doet me geen goed
  zoals te begrijpen is
  en slapen is een en al nachtmerrie,s en nare herinneringen
  en zorgen, en ja onder andere geldzorgen

  mischien werkt het voor U
  en dat vind ik dan heel spijtig voor U
  dat U met zo,n beperkt leven tevreden kunt zijn
  ik hoop dat u een passende baan die u een goede invulling
  in uw leven kan geven zult vinden

  Thian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.