Kweekvlees

De vleesdraadjes die de afgelopen maanden in Maastrichtse laboratoriumschaaltjes werden opgekweekt, en die na hun oogst tot een authentieke hamburger werden geperst, blijken prima te smaken. Allicht: de draadjes zijn opgekweekt uit stamcellen van het spierweefsel van heuse koeien. Het is het meest pure vlees dat je je kunt voorstellen.

Aan de smaak moet nog wel een beetje worden gesleuteld; volgens de proefpersonen was het kweekvlees aan de droge kant. Allicht: het was zuiver spierweefsel, zonder een greintje vet erin. Onderzoeker Mark Post gaat, om de smaak van zijn kweekvlees te vervolmaken, de komende maanden experimenteren met een combinatie van spier- en vetcellen. Hij stelde voorts andere soorten kweekvlees in het verschiet. Nu hij het procedé eenmaal onder de knie heeft, kan hij in principe ook paarden-, kippen- of lamsvlees kweken.

Het is een briljant idee. De kweekburger is nu nog razend duur – dit allereerste exemplaar heeft een paar ton gekost – maar zodra kweekvlees op industriële schaal kan worden geproduceerd, zal de prijs binnen een paar jaar die van normaal vlees evenaren.

Voor het milieu is kweekvlees in elk geval beter. Veeteelt is een uiterst inefficiënte voedselvoorziening: er moet aanzienlijk meer eten in dan eruit komt, en de uitstoot van methaan in die sector is schrikbarend. Om over het leed van al die gefokte varkens, koeien en kippen maar niet te spreken: ze leven in krappe behuizingen, ze worden volgespoten met antibiotica, ze kunnen vaak niet meer op hun poten staan van ellende.

Dus ja, doe mij voortaan graag kweekvlees.

Geheid zullen sommige mensen kweekvlees ‘onnatuurlijk’ vinden. Maar die hebben nooit de inhoud van een Big Mac laten ontleden, hebben nooit de onsmakelijke smurrie van slachtafval gezien waar frikadellen en andere soorten snackvlees uit worden vervaardigd. Dit nog los van de compleet onnatuurlijke – en onhoudbare – manier waarop wij vee en kippen tegenwoordig dwingen te leven.

Hebben er trouwens al vegetariërs gereageerd? Hoe staat Wakker Dier tegenover deze ontwikkeling? Dat vind ik al veel interessanter vragen. Want anders dan sojavlees en vegaburgers, is kweekvlees een degelijke, waarschijnlijk heel milieuvriendelijke, vleesvariant, en kan die ‘gewone’ vleeseters makkelijker over de streep krijgen.

En andere optimisten ten spijt: aan de insecten zie ik onszelf i het westen voorlopig nog niet collectief te buiten gaan. Wanneer je een beetje scheel kijkt, heeft een sprinkhaan inderdaad een boel weg van een garnaal, maar er zit verdomde weinig vlees aan. Gebakken of gefrituurde sprinkhaan lijkt me eerder een alternatief voor chips of iets dergelijks: heel krokant, maar zonder substantieel volume. Een bordje meelwormen klinkt ook niet bijster aantrekkelijk, en een portie spinnen al helemaal – die hebben teveel haren op hun poten.

Kweekvlees heeft de toekomst. Kom maar op met die Googleburger!

Author: Spaink

beheerder / moderator

20 thoughts on “Kweekvlees”

 1. Ach ja, en straks printen we zo’n Googleburger gewoon thuis uit:

  http://nos.nl/artikel/431896-voedsel-uit-3dprinter-komt-eraan.html

  Niks geen geloop meer naar de ‘slager’. Die zullen met deze ontwikkelingen wel niet zo blij zijn. Maar ja, ‘t ding biedt ontegenzeggelijk voordelen.

  Nog even en we zijn ook van die stinkende en als een piraat rondrijdende pizzabezorgers verlost. Gewoon ‘t plaatje zoeken op inet, je printer aan en ff wachten. En dan maar bikken.

  Maar wat een commentator op de radio al zei: Het is niet de vleesproductie die de koeien in leven houdt, maar de melkproductie. Van de kalveren eten we de stieren op. Dus pas als er namaakmelk komt – of als we gewoon stoppen met dat te drinken, het is reuze ongezond – dan zet dat pas zoden aan de dijk.

  Mmmwweueueuhhh,

  J.

 2. De vegetariers hebben al gereageerd ja, op Joop.nl stond er een stuk over. Ze maken zich druk over het feit dat die stamcellen met dierlijke producten gevoed moeten worden om te delen en groeien. Niet dat het mij verder veel kan schelen, als dit even goed smaakt als echt vlees en ooit goedkoper wordt vind ik het best.

  Al betwijfel ik of het voorlopig qua smaak kan winnen van wild: het zal best vergelijkbaar zijn met gehakt en soortgelijke gemalen vleesproducten van gefokte beesten die nooit buiten komen, maar een niet of nauwelijks van echt te onderscheiden reerug of biefstuk zie ik voorlopig nog niet zo gemaakt worden.

  Overigens, veeteelt levert wel veel afval op maar zonder al die restproducten is intensieve landbouw ook niet haalbaar.

 3. Niet uit ‘t lab; niet van ‘t schap maar van de slager (die ‘t toch an de keien niet kwijt kan) ‘n kilo varkensstaart en -poot (gepriegel: die haren tussen de tenen uithalen) laten trekken voor ‘n zomerse snert. Met reuzel, gele, oranje + rode paprika, tomaat & cnophlook in excessu en ander bolgewas (waardoor er – horribile dictu – minder zout in hoeft) en drie soorten bonen en ‘n mespuntje sambal oelek. Morgen serveren met versgesneden lente-ui.

  Lief zijn voor dieren, en goed verzorgen. Snel en pijnloos slachten. Opeten.

 4. Hoewel ik me zeer bewust ben van alle rotzooi die tegenwoordig in zo’n beetje al het voedsel zit, behoor ik toch tot diegenen die een drempel over moet. Het voelt onnatuurlijk al kan ik in feite niet uit leggen waarom ik dat zo voel. Maar goed, ik heb nog even de tijd om aan het idee te wennen …

 5. CiNNeR,

  Jij schreef: “Het voelt onnatuurlijk al kan ik in feite niet uit leggen waarom ik dat zo voel.”

  Wel, het is toch onnatuurlijk? Dus logisch dat het zo voelt.

  Dat we de plofkip, de plofkoe en het plofvarken nog wel als (relatief) natuurlijk ervaren, dat komt doordat we daarbij in ons hoofd nog steeds een beeld van dieren hebben. Maar er is inmiddels weinig natuurlijks meer aan.

  Janus.

 6. Om spiercellen te kweken heb je voedingsstoffen nodig. Ik vraag me af waar de benodigde aminozuren vandaan zijn gekomen. Stiekem toch uit meelwormen?

  Het is mooi dat het kan, maar het lijkt me wat omslachtig. Eerst eiwitten hydrolyseren, om vervolgens de vrijgekomen aminozuren weer door spiercellen te laten omzetten tot eiwitten. Kunnen we niet gewoon een “eiwitburger” maken uit meelwormen of andere insecten?

 7. Een plamoen moet je nooit rechtstreeks in het gezicht kijken. Anders ga je gezichtsverlies lijden omdat je grootste angst opeens zichtbaar wordt. (De Gezichtenhandelaar, OBB van Marten Toonder uit 1961).

  Plamoen niet zo’n ‘simpele’ oplossing voor je ‘eiwitburger’ anders krijg je geen patent. ;-)

 8. @plamoen: als je smakeloze eiwitburgers wilt maken heb je niet eens meelwormen nodig, die kun je in de vegetarische afdeling van menig supermarkt wel vinden. Tegen de tijd dat het qua smaak in de buurt van vlees begint te komen wordt het pas interessant.

 9. Plamoen (9): “Kunnen we niet gewoon een “eiwitburger” maken uit meelwormen of andere insecten?”

  Natuurlijk kunnen we dat. De vraag of dat dan lekker is, laat ik even rusten.

  De kernvraag bij dit probleem is hoe we zoveel mogelijk voedsel kunnen maken op een zo efficiënt mogelijke manier. Het ‘vervelende’ is daarbij alleen dat je er altijd voedingstoffen voor nodig zult hebben. Het is dus sowieso een doodlopende straat, want die voedingstoffen zijn eindig.

  Laatst hoorde ik op de radio dat de kunstmest op raakt en we straks nog maar voedsel kunnen verbouwen voor 1,5 mljd mensen en dat terwijl er tegen die tijd 9 mljd verwacht worden. Dat gaat dus fout.

  Johan (12): “Tegen de tijd dat het qua smaak in de buurt van vlees begint te komen wordt het pas interessant.”

  Maar die tijd hebben we niet meer. Tegen die tijd is de zeespiegel al dusdanig gestegen dat we wel wat anders aan ons hoofd hebben dan de smaak van nepburgers.

  Nee, vooruitgang is allang geen zegen meer – als het dat al ooit geweest is – het is een fuik waar we massaal in vast zullen lopen.

  J.

 10. Het nadeel is inderdaad dat een eiwitburger tamelijk structuurloos is (kleffe hap). Kweekvlees heeft het voordeel uit spiercellen te bestaan. De naam is trouwens wel enigzins misleidend; “vlees” is weefsel, terwijl we feitelijk met één type cellen van doen hebben (zonder vliezen, vetcellen, bindweefsel, etc.)

 11. Voor mij (vegetariër) wordt kweekvlees pas interessant als het qua milieu-impact en dergelijke kan wedijveren met vleesvervangers uit plantaardige bron.

 12. Rationeel gezien biedt het allemaal voordelen; minder dierenleed, goed voor het milieu etc. Tòch stuit het me tegen de borst. Kunstmatig spiercellen kweken voor de consumptie, aah! Gatver!! Als er nou medische toepassingen voor waren, helemaal goed! Maar om er hamburgers van te maken?? Kippenvel!

 13. ‘De eerste kweekvleesburger op tv gesavoureerd 07-08-2013 in Londen”

  A small snack for a man, a giant menu for mankind!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.