Voor de neezeggers

De voorgestelde coronapas schept een tweedeling tussen wie wel en wie niet is gevaccineerd, beweren critici. Dat is niet waar: een negatieve test volstaat, evenals een bewijs dat je antilichamen draagt en al een infectie hebt doorgemaakt. Ook zonder vaccin kun je dus gerust café in, café uit. Wel even een testje doen, en dat is gratis.

‘Maar mijn privacy dan?’ zegt de weigeraar. Nu, de check zit verpakt in een QR-code, en die is privacy-bestendig: wie zo’n code uitleest, ontvangt verder geen gegevens van je – niet eens waarom je een groen vinkje hebt. ‘De app volgt mijn bewegingen,’ protesteert een ander. Welnee, dat kan-ie helemaal niet. De coronacheck-app slaat alleen je certificaat op, en leest niet uit waar je je bevindt, noch waar je je liet checken.

Wie serieus bezorgd is over zijn privacy, kan beter zijn mobieltje weggooien dan die zorgen botvieren op deze app. (Voorts zou ik ze dringend aanraden hun ‘research’ niet langer op Facebook en YouTube te doen, dat zijn privacy-schenders bij uitstek.) Je kunt trouwens ook een papieren QR-code aanvragen, dan heb je helemaal geen mobieltje of DigID nodig: bel 0800 1421, en je krijgt ’m in de brievenbus.

Verder: het ding is er niet voor jou, maar dient om andermens’ veiligheid te waarborgen. Weiger je anderen te beschermen? Prima, maar dan verspeel je tijdens deze pandemie het recht om naar de kroeg, de film of een festival te gaan. Net zoals je tegenwoordig niet in het café of restaurant mag roken: vanwege de gezondheid van derden.

Wat mij betreft zouden ook gevaccineerde mensen zich moeten laten testen: ook zij kunnen het virus immers onder de leden hebben en zo anderen besmetten. Plus dat ik graag zag dat horeca- en cultuursectorbazen niet alleen de klandizie, maar ook hun personeel om een geldig certificaat kunnen vragen: waarom moeten bezoekers aantonen ongevaarlijk te zijn voor derden, maar medewerkers niet? Dan schiet je nog geen fluit op.

Dit alles betekent niet dat ik voor het kabinetsplan ben. Dat is slecht doordacht en inconsequent. Waarom zouden festivals of muziekpodia slechts op driekwart van hun capaciteit mogen opereren, wanneer je tegelijkertijd van alle bezoekers een geldig certificaat verlangt? Waarom moet je op een terras, in de open lucht, een geldige QR-code laten zien? Ook legt deze aanpak de last van de controle eenzijdig bij het uitgaansleven, dat niet is bedoeld als handhaver.

Bovenal vind ik het bezwaarlijk dat het kabinet – dat nu al acht maanden demissionair is, maar zich daar met de maand minder naar gedraagt – de Kamer niet fatsoenlijk, op voorhand, heeft geconsulteerd over dit plan, maar alweer op zondag iets laat uitlekken dat het twee dagen later bekend maakt, en pas daarna aan de Kamer voorlegt. Dat is bij uitstek een manier om je eigen oppositie te scheppen, neezeggers in de hand te werken, en de tegenstellingen te verscherpen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

9 thoughts on “Voor de neezeggers”

 1. Is dat onwil of er bewust omheen formuleren, dat je blijft zeggen dat die app je niet volgt? De app zelf niet nee, maar die vereist wel dat je locatieaanvullingen van Google inschakelt zodat Google je wel kan volgen. En Google weet ook of je een nabijheids alarm gekregen hebt want dat loopt via hun api.

 2. Hoi, die reactie van 15 sept 12:53u is feitelijk incorrect. De corona apps volgen je niet, schenden je privacy niet. Het zit echt mooi in elkaar, is volledig transparant en ‘zelf te onderzoeken’, want je kunt de broncode gewoon downloaden vanaf de github van vws en zien wat de software doet. Dat google – als onderdeel van hun bedrijfsmodel – wel alles over je verzamelt is niet nieuw en was ook al zo voordat er corona was.

 3. 12.53 verwart misschien de Coronamelder met de CoronaCheck. De laatste volgt je niet, de eerste wel.

 4. 1. Voor niet-gevaccineerde mensen krijgen niet gratis zelf-test, zoals velen beweerden.

  2. Geloof niet erg dat de gevaccineerde mensen evengoed als niet-gevaccineerde mensen op anderen kunnen besmetten. Dat kan niet. Want de gevaccineerde mensen hebben zelfs beschermingsstatus in hun lijven dan niet-gevaccineerde mensen die te makkelijk op anderen besmetten, zowel gevaarlijke als minder veilige besmetting op de anderen.

  3. Kijk naar Oranje-stampvol tribune op Zandvoort waaronder mijn broer daar stond te vermaken op de VIP-locaties ( eigenaar van zijn zaak tja ),Kimi-Matias Räikkönen van de baan wegens positieve test, quarantaine thuis. Hoe daar kunt besmetten, kunnen verspreiden over de hele Oranje-tribune zonder QR-code toegankelijker was dan andere horeca, terrassen of café of restaurant. Dat is ook vreemd allemaal.

  4. Inderdaad onkundige demissionaire kabinet Rutte en de Jonge zeiden tijdens PersCo, gisteravond: …… We doen het niet, laten de gemeenten over, ze moeten zelf zorgen met allerlei maatregelen, corona-regels én toch anderhalf-meter te ontzeggen….. Die Rutte schoof zijn eindverantwoordelijk te makkelijk aan de gemeenten. Ik denk dat dat alle gemeenten er niet blij mee zijn met zijn schuifbeslissing aan hun zelf.

  5. Gele paspoort zegt toch genoeg, QR-code vertrouw ik nog lang niet, al ben ik volledig gevaccineerd. Pro-vaccin !!!!!

 5. Ik heb inderdaad coronacheck en coronamelder verward. Maar goed, als ik al ergens niet onder zo’n code uit kan gebruik ik wel een papieren versie.

 6. Karin heeft nog nooit van Artikel 1 van de Grondwet gehoord. Misschien een goed idee om iedereen met MS de toegang tot een kroeg te weigeren.

 7. Ik snap het gewoon niet meer. De mensen die gevacineerd konden worden en wilde worden hebben deze kunnen halen. Iedereen die zich wilde beschermen heeft dit kunnen doen. Waarom willen we dan nog indirecte dwang uitoefenen op degene die er niet voor kiezen om zich te laten vaccineren. Angst voor mutaties is een drogreden, aangezien er altijd mutaties zullen blijven zijn.

  Er is geen respect meer voor de mensen die ervoor kiezen om op hun eigen immuunsysteem te vertrouwen. Op de natuur.

 8. 9. Mee eens! Snap ook niet dat de ongevaccineerde mensen niet eens aan de anderen denken maar aan zichzelf.

  Iedereen heeft al inenting tegen pokken, mazelen, rode hond, pesten al vanaf geboorte en of als kind ingeënt ,iedereen overleeft het. Vaccin kan iedereen ook zeker overleven tegen alle mutaties. Sommigen gingen er al dood, heeft niks met de vaccin te maken, maar hun immuunsysteem werkt eenmaal even niet goed door bepaalde leeftijd en of bepaalde stoffen allergisch. Zeker niet door Vaccin alleen. Dat verzeker ik je.

  Ieder jaar nieuwe vaccin (3e) voor het geval voor nieuwe mutatie is toch prima, we overleven allemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.