Demissionair (maar niet heus)

Het gedrag van het kabinet wijst op maar één ding: de regering acht zichzelf niet langer demissionair en meent over zijn eigen val, en over de verkiezingen, heen te kunnen regeren. Er worden nieuwe bewindslieden aangesteld, zonder dat iemand zich afvraagt hoe je als bewindsman in een demissionaire positie kunt worden benoemd.

De verkiezingen waren vandaag op de kop af vijf maanden geleden, maar de kabinetsformatie achten de onderhandelaars kennelijk zo irrelevant dat ze gerust een maandlang vakantie dachten te kunnen nemen. Laat het land maar dobberen. Rutte regeert wel stilletjes door.

Intussen doet de regering er alles aan om de positie van de Kamer te ondergraven. Mark Rutte is demissionair premier en tevens fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer; Sigrid Kaag is vicepremier en Kamerlid voor D66, Carola Schouten is minister en Kamerlid voor de ChristenUnie; de net benoemde staatssecretarissen Steven van Weyenberg en Dennis Wiersma blijven aan als Kamerlid voor D66 respectievelijk de VVD. Hoe durf je: tot de regering toetreden, en tegelijkertijd je functie als controleur van datzelfde kabinet aanhouden.

Zelfs Kameruitspraken doen er kennelijk niet meer toe. Begin juni nam de Kamer een motie aan die het kabinet opdroeg Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger hadden gewerkt, versneld naar Nederland te halen. Die motie werd tweeëneenhalve maand lang genegeerd en getraineerd (‘We weten zelf niet wie voor ons heeft gewerkt’), totdat het dit weekend te laat bleek te zijn. Een kabinet dat een motie negeert die de Kamer met een grote meerderheid heeft aangenomen, is gewoonlijk een halszaak – maar nu een demissionair kabinet dat doet, komt er een Kamerdebatje na, als mosterd na de maaltijd.

Ook de rechter krijgt de middelvinger van het kabinet. Wordt het ministerie van Hugo de Jonge op zijn vingers getikt omdat het de Wob ondermijnt en in strijd met de wet verzoeken om informatie uitstelt, dan gaat VWS zich niet stilletjes in een hoekje dood zitten schamen, maar besluit het in beroep te gaan en huurt een leger extra juristen in.

Over een dikke maand is het Prinsjesdag, dan wordt de rijksbegroting gepresenteerd. Hoe stelt Rutte zich dat voor, met een demissionair kabinet dat de wil van de Kamer negeert en dat besluit dat de stem van de kiezer geen urgentie kwestie is? Stelt zo’n kabinet een miljoenennota op, alsof er niets aan de hand is? Wil Rutte-III echt over zijn eigen graf heen regeren?

Naar huis, naar huis met dat hele kabinet, zei de Kamer. Eerst nog wat regeren, zei Likkepot. Waar halen we de legitimiteit vandaan, vroeg Langelot. Daar veeg ik mijn reet mee af, zei Ringeling. Sssst! Niet aan de Kamer verklappen, waarschuwde het kleine ding. Duh, de Kamer – dat zijn wij toch ook? zei Duimelot.

En dan straks klagen dat het wantrouwen jegens de politiek is toegenomen, en weer mooie praatjes houden over macht en tegenmacht en over versterking van de democratie.

[Beeld: Engin Akyurt | Pixabay | fragment]

Author: Spaink

beheerder / moderator

4 thoughts on “Demissionair (maar niet heus)”

 1. Vraag me af hoe de genoemde formateur Mariëtte Hamer (PvdA) toch de regeerakkoord toestaat, daarvoor ook Herman Tjeenk Willink (ook van PvdA) de volle akkoorden hamerde. Niks opgestelde voorproeven van reageerakkoord.
  Hoe machtigt de regeerakkoord, de wetsvoorstellen en dan nog demissionaire kabinet voortwerkt en toch akkoord met wetsvoorstellen en welke debat ook voortspreekt tot met welke akkoord en welke niet. Met wijsvinger omhoog van akkoord of niet.

  Het gekke was dat na de ramp van overstromingen in Zuid-Limburg (!) er wel ergens beslissingen worden genomen door de komst van schijnvertoningen ( Ollongren, Grappenhuis en Rutte ) alsof ze de hele subsidie en of steungeld kunnen doen geven, vooral Valkenburg aan den Geul. Wuh? Was het ergens toch voor nodig om alleen na te kijken en of ergens akkoord in zult gaan of niet? De beslissingen blijken dus uit die drie gezichten van welke richtingen van hun werken dan wel niet zijn, helemaal vreemd.

  De hele akkoord was allang gaande, zelfs vlak na demissionaire Rutte-III.
  Dus de vraag is er wel:

  Hoe machtigt de wetten en beslissingen van akkoord? Wie O wie?
  Het schijnt ook op te houden dat iedereen als schoothondje van Rutte-benen (bij-)zit. Is Rutte-III echt de machtige beslissing van welke akkoord???
  Kijk naar wijsvinger, wie samenwerkt met D’66 ???

  Helemaal vreemd !!!!!

 2. Ik leefde toch in de veronderstelling dat er iets van wetgeving bestaat die paal en perk stelt aan de mate waarin grensoverschrijdend ongeloofwaardige poppenkast uit Den Haag gedoogd dient te worden. Straks neemt men achter de schermen per ongeluk nog eens een wetswijziging aan uit de koker van deze pijnlijk amateuristische theatermakers, gewoon, in een vlaag van paniek… en voor je het weet komt de stabiliteit en de toekomst van de Staat in het geding. De gekte wordt inmiddels wel beangstigend geloofwaardig uitgedragen door lieden als Rutte & kornuiten… Ik word er in elk geval wel eens bang van… ach, zolang de bevolking zich maar geen rad voor ogen laat draaien is er niks aan de…eh…riiiiiight…. straks raak ik zelf nog in paniek… bah :(

 3. Het is echt vreselijk wat er gebeurd, gewoon dictatuur. Ik heb echt niet het gevoel dat ik door iemand daar vertegenwoordigd wordt en aan volstrekte willekeur overgeleverd ben als het ooit kritiek wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.