Kop in het zand

Moe zijn we ervan, het is welletjes geweest. We willen weer uit, vakantie vieren, op terrasjes hangen, flirten op straat, weg met die maskertjes, vrienden en familie zoenen en innig omhelzen. De hoogste tijd voor versoepelingen! Het gaat toch al beter?

De vaccinatiegraad in Nederland is echter laag, hoewel de inentingen gelukkig op stoom komen. Het is daarom zeer de vraag of ze ons in al die buitenlanden waar wij naar hunkeren, wel willen hebben: zij zijn weliswaar afgeschaald naar geel, maar Nederland zelf valt vooralsnog onder de dieprode gebieden. Ik zou ons niet graag over de vloer hebben.

Onderliggend tekent zich een breder probleem af: kortzichtigheid en zelfzucht. We lijken collectief te geloven dat, zodra we hier de boel enigszins op orde hebben, we het gewone leven kunnen oppakken. Alles als vanouds, niks meer aan het handje.

Maar als corona ons iets heeft geleerd, is het dit: de hele wereld gaat ons aan en no man is an island. We weten nu dat de hele wereld knarsend tot stand kan komen door een verkouden vleermuis die ergens in China uit een boom wordt gemept en vervolgens op een markt ter consumptie wordt aangeboden. Waarom houden we onszelf dan voor dat de huidige kwart miljoen nieuwe besmettingen per dag in India, nota bene vrijwel zeker een onderrapportage, ons niet aangaan? Waarom denken we onze ogen daarvoor te kunnen sluiten?

Het beste dat we kunnen doen, maar ja, daar heb je betere leiders voor nodig dan wij in de aanbieding hebben, is na nationale inspanningen om iedereen gevaccineerd te krijgen, die operaties als de wiedeweerga uitbreiden naar de rest van de wereld – brandhaarden eerst.

In Honduras, Venezuela en Nicaragua heeft minder dan 1 procent van de bevolking de eerste dosis gehad, de meeste landen in Afrika zitten onder de 2 procent. Dat is deels een kwestie van geld, deels van logistiek, maar vooral van een schreeuwend tekort aan vaccins. Intussen zijn de rijke landen die aan het hamsteren.

Via Covax zouden vaccins aan armere landen worden gedoneerd. Dat doen we mondjesmaat. En soms schepen we ze, zoals epidemioloog Amrish Baidjoe recent in Buitenhof uitlegde, zelfs op met onze afdankertjes: Zuid-Soedan en Malawi kregen 60 duizend doses, maar die waren nog slechts twee weken houdbaar.

Als we andere landen niet uit solidariteit willen helpen: dan desnoods uit welbegrepen eigenbelang. Elk gebied dat een nieuwe coronabrandhaard wordt, heeft immers de potentie de bakermat van nieuwe mutaties te worden – dat is eerder in Engeland, Brazilië, Zuid-Afrika en India gebeurd. Dan is het wachten op een mutant die de huidige generatie vaccins te slim af is, en voor je het weet begint het hele circus overnieuw.

Dit is geen tijd voor nationalisme, egoïsme of kortetermijndenken. Zie de wereld zoals zij is: verbonden tot in al haar vezels. Wat een ander aangaat, is ook voor u belangrijk. Wat u schaadt, schaadt ook een ander.

[Beeld: Tmaximumge / PxHere / fragment / CC0]

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Kop in het zand”

 1. Engels, Indiaas en Braziliaans variant blijven ook doen terugkomen,
  steeds weer nieuwe virussen uit andere landen ook dat steeds muteren.
  Schijnt ook heel in heel snelle ontwikkeling corona dat zich muteert, nog slimmer dan wij allemaal op de aardbol.

  De lucht is niet zomaar iets, maar wel van bepaalde stoffen
  die door vervuilingen samenhangen en steeds erin vullen met allerlei
  dierlijke stoffen en of menselijke stoffen, kunnen wij alles nooit op tijd
  veranderen, mits vaccin iets tegen “alle” stoffen weet te weren
  als de ijzeren schild ter bescherming voor ons menselijke lichaam, eventueel dierlijke lichaam enzovoorts.
  Het is echt eng om te beseffen hoe de wereld langzamerhand vergaat,
  hoe ramp later zou terugkeren, alles kan.

  De andere kant vind ik toch prima, want de mensen zitten toch te vol op de aarde, maakt de natuur kapot, vooral aan zichzelf.
  Het is zelfmoord dat elke mensheid zo krankzinnig kan doen.
  Vervuilingslucht, plastic in de zee en water, chemisch vaten in de bos gooien,
  corona, dierenziekte, vleermuizen door chinezen worden opgevreten, hoe besmetten ze dan anders niet?

  Kijk naar recente Kappen bomen in het bosgebied van Suriname door China, dat overheerst over de transport bomen inkopen.
  China is allereerste smerigste land van de wereld,
  zo erg dat je als mens onmenselijk van wordt.
  Daar word je ook ontzettend vies van.

  Maar iedereen weet het toch al, dan zitten we hier toch mee ….
  hoe voorkom je dan dat het ook resulteert tot goedziekelijke corona !!!!
  Niemand doet iets met China, Niemand doet iets met USA, Niemand doet iets met Europa, Niemand doet iets voor de hele wereld, dan gaan wij allemaal sneller dood dan wij denken. Prima, ter einde van de wereld….is de boodschap van GOD /Jezus? Dat hadden ze het liever gezien??? Zonee, en dan? Lange lijdensweg naar de hongerdood of …… ???

 2. op de website zag ik dat de chinezen eerst proefdieren gebruikten voor Sars. Die proefdieren gingen massaal dood. Toen hebben ze het virus op mensen los gelaten.

 3. dat Corona een biowapen is, is niet zo’n gek idee. In Openbaring 6 wordt de pest op de Joden los gelaten, vast en zeker aangevuld met andere vieze zaken als hondsdolheid en lepra. Het groene paard in 6:8 komt met de pest op zak naar de Joden. Corona betekent kroon, in dit geval van de antichrist. De Corona uitbraak kwam 72 jaar na de ufo crash in Corona, New Mexico. Hou je vast, in juni volgt vast en zeker een joekel van een openbaring. We zijn niet alleen. Volg Nick Pope.

 4. Het verkouden aap verhaal staat sinds enige tijd op de tocht nu meer en meer het ontsnapt uit een lab verhaal als mogelijkheid serieus wordt genomen.

  Als dat zo is doemt de vraag waarom laboratoria sleutelen aan virussen, het gain of function research, waardoor ze uiterst gevaarlijk zijn als ze ontsnappen uit laboratoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.