Keuzes hebben consequenties

Voor corona speelde deze discussie: mogen ouders weigeren hun kind te vaccineren en het toch naar een kinderdagverblijf brengen, waar het andere kinderen kan infecteren met ziektes die permanente handicaps of de dood kunnen veroorzaken?

Ouders hebben het recht te weigeren hun kind te vaccineren. Betekent dat ook dat ze het recht hebben andermens’ kinderen ophet kinderdagverblijf in gevaar te brengen? Want kleintjes kunnen niet meteen worden ingeënt.

Niet-ingeënte peuters worden tot die tijd uitsluitend door groepsimmuniteit beschermd: ze zijn veilig zolang niemand in de omgeving een van die ziektes kan krijgen. Maar wanneer de vaccinatiegraad daalt – wat na al enige tijd gaande is – lopen zulke kleintjes ineens meer risico. Aanvankelijk speelde dat vooral in de protestantse Bible Belt, waar geregeld uitbraken van bijvoorbeeld mazelen en meningokokken plaatsvinden. Maar de afgelopen jaren daalde de vaccinatiegraad ook elders dusdanig dat deskundigen zich zorgen maakten: de groepsimmuniteit zakte tot nabij de ondergrens.

Dat had veel te maken met een vals geloof dat de mazelen-bof-rodehond vaccinatie autisme zou veroorzaken (in het leven geroepen door wetenschapsfraudeur Andrew Wakefield). Daar kwam een New Age-achtige notie bij dat het ‘beter’ was wanneer het afweersysteem van het kind zelf zou leren zulke ziektes te bestrijden (wat overigens precies is wat vaccinatie doet), en dat inenting ‘kunstmatig’ zou zijn, of vooral de kas van Big Pharma zou spekken.

Maar nu zitten we ermee. Er is argwaan jegens de coronavaccinaties, nog meer dan bij kindervaccinaties. En dezelfde discussie dient zich binnenkort aan: moet het consequenties hebben wanneer mensen een inenting tegen corona weigeren?

Inmiddels neig ik naar ‘ja’. We stellen, juist vanwege de veiligheid van derden die anders onwillekeurig slachtoffer kunnen worden van iemands hoogstpersoonlijke keuzes, vaker grenzen aan de grenzen van iemands vrijheid.

Zo mag je niet zonder rijbewijs een auto besturen. In een auto moet je bovendien, voor je eigen veiligheid, verplicht een gordel dragen. Wie op een brommer rijdt, moet een helm op. Wie aan het verkeer deelneemt, mag niet dronken zijn. Wie een veroordeeld stalker is, mag niet in het onderwijs werken.

Daar gaat een redenering achter schuil die een solide precedent vormt: iedereen heeft een grote mate van vrijheid, maar die wordt beperkt door de mate waarin je een ander met je eigen gedrag en gemaakte keuzes kunt benadelen.

Aangezien corona bewezen in staat is om een hele samenleving lam te leggen, en niet iedereen zich ertegen kan laten vaccineren – wie al een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, bijvoorbeeld vanwege een kankerbehandeling, kan zich doorgaans niet laten inenten – denk ik dat de noodzaak van groepsimmuniteit boven de individuele keuze uitstijgt.

Je hoeft je niet te laten vaccineren, maar accepteer dat je daarvoor een aantal rechten moet inleveren. Net als wie straalbezopen is.

Author: Spaink

beheerder / moderator

4 thoughts on “Keuzes hebben consequenties”

 1. Er gaat kennelijk een gerucht onder de antivaxxers, dat gevaccineerden een gevaar zijn voor niet gevaccineerden. De wereld op zijn kop dus: gevaccineerden hebben iets besmettelijks ingespoten gekregen. Al je argumenten voor consequenties van niet-vaccineren, gelden in hun wereld nu voor gevaccineerden.
  Gelukkig is er een gemakkelijk hulpmiddel: kopje dennenthee drinken. Je verzint het niet gewoon.

  Dus een kopje thee drinken.
  Dan kan ik tenminste mijn familie nog bezoeken.

 2. Het lijkt wel alsof niemand snapt wat de vaccin eigenlijk bevat, waarvan soort vaccins zijn aangemaakt. Aan ons allemaal werd nooit uitgelegd. Laten staan door huisartspraktijken en levensgevaar zijn wij eigenlijk niet. Worden ook altijd geholpen bijv. tegenwoordig griepprik, nu vaccins.
  Heel veel mensen schamen zich er zelfs voor toe te kennen dat ze niet gevaccineerd zijn ( niet willen !!! ), wat het ook best vreemd voor ogen heeft.
  Ja schamen om niet willen antwoorden waarom niet, ze gaven ook ( uit arrogantie???) geen antwoorden, alsof ze betweters zijn alsof ze weten wat de vaccins zijn. Natuurlijk helemaal lariekoek, hoor.

  Je hoort vaker dat ze niet gevaccineerd zijn omdat ze het recht op hebben niet te vertrouwen uit complot theorie. Jazeker hun goede recht van niet willen antwoorden weet je wel genoeg, niet het geval dat ze aan medemens per mededeling willen delen. Raar maar waar.

  Ondanks mijn grootste complottheorie over vaccin wil ik al meteen gevaccineerd hebben; Al duurde het vrij kort ook dat ik al 2 keer gevaccineerd was van Astra Zeneca. Nou en, nergens voor te schamen!!! Ja omdat ik diabetes ben, omdat ik een paar keer hartfalen had, de ergste was tijdens de operatie was mijn hartstilstand, konden ze meer niks doen, eerst mijn hart op te stoken en dat lukte het ook vrij goed. Hartfalen ligt alles sterk aan mijn moeders familie ; Oma had 8 keer hartfalen in haar laatste 12 jaar tot haar dood helaas.
  Suikerziekte heb ik van mijn vader geërfd, ook helaas was hij ook eraan overleden aan zijn longontsteking, zijn benen geamputeerd en zijn conditie verslechterd door suikerziekte.
  Zelfs de rode hond in jaren 60 was mijn hele familie beheerst, was ik de enigste die helaas met doofheid was geboren, iedereen ook geprikt tegen rode hond. Geen enkel heeft autisme, zover ik het weet wel van mijn Oom Hent had het wel.
  Nu:
  Eergisteren was ik bij tandarts voor mijn kiezen vullen, vroeg ik vrouwelijke assistente of ze gevaccineerd was. Ze zei van nee. Ik vroeg waarom niet. Ze haalde voorzichtig haar schouders op en zei dat ze niet graag op snelle behandeling wilt reageren, liefst op lange termijn. Oké. Ze is ook best achterdochtig tegenover. Ik wist dat ze moslima is, heel vriendelijk.

  Dan denk ik van: Nou met volle voorschriften van de tandarts alvorens mail gekregen wat ik daar niet mocht doen en welke wel. Maar oweeee, ze doen het zelf wel: Alles mag !
  Ook alles zo vreemd allemaal. Tegenwoordig vind ik het leven met corona echt vol met raadsel; zo vreemd, wantrouwig en ‘och niks aan de handje, kijk mij !’- houdingen van mensen die niet willen gevaccineerd hebben.

  Toch was ik er allemaal voor vaccineren: Omreden wil ik niet meer doodziek worden én niet op anderen willen besmetten, denk aan levens van anderen.
  Als Astra Zeneca mij toch heeft gefaald tot mogelijk doodgaan ( bv door embolie of andere aandoeningen ), heb ik het dan gewoon pech. Klaar punt.

  Ik leef nog, hier :) !!!

 3. Ik kan erschillende redenen bedenken waarom mensen liever geen AstraZeneka willen, en bijwerkingen zijn er daar maar een van. Het vaccin is ook beduidend minder effectief dan Pfizer en Moderna dus als je graag betere bescherming wilt kies je voor een van die 2. Gelukkig is die optie er nu voor AZ weigeraars.

  Ik las nu dat we (een deel van) onze AZ voorraad naar Suriname gaan sturen. Hou het beste zelf en dump de spullen die haast niemand eigenlijk wil hebben.

  Ik kreeg zelf 2 brieven (een met “medische indicatie, nog geen week later was mijn jaargang aan de beurt) en heb mijn Moderna prik net gehad. Geen bijwerkingen tot nu toe, zelfs geen stijve plek in m’m arm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.