Bijgeloof en beschaving

Afrikaanse sjamaan, houtgravure

Afrikaanse sjamaan, houtgravureDie bevolking daar was waarschijnlijk bijgelovig, kon je in het westen nog wel eens horen wanneer in Liberia of Kenia een inderhaast opgebouwde ebolakliniek door een lokale groepering werd platgebrand. Die mensen zagen dat hun geliefden en dorpsgenoten ziek de kliniek ingingen en er vaak dood weer uitkwamen, en dachten: dat kon niet pluis zijn. Ze werden er vast vermoord. Hup, dan maar de fik in die kliniek. Wat een onwetendheid van die mensen, he? Daar hadden ze toch mooi zichzelf maar mee!

Ze wantrouwden buitenstaanders daar, hoorden we hier wel als verklaring wanneer medewerkers van Artsen Zonder Grenzen of het Rode Kruis werden vermoord. Zo raar! Zo kortzichtig! Die mensen in witte jassen kwamen toch om ze te helpen? Konden ze daar niet wat dankbaarder zijn voor al ‘onze’ inspanningen?

Die mensen daar snapten niets van moderne geneeskunde, bromden mensen hier wel. Tsja, slecht opgeleid he, dan krijg je dat. En ze vertrouwden liever op hun eigen medicijnmannen, hoe dom en bijgelovig kon je toch zijn.

Je vraagt je intussen af hoe mensen daar nu tegen ons zouden aankijken, als ze hoorden wat hier gaande is. Meewarigheid zou ons deel zijn. We hebben immers een groeiend aantal mensen die denken dat je doodziek wordt wanneer je mondmaskertjes draagt, en die menen zichzelf effectief tegen een nieuw, potentieel dodelijk virus te kunnen beschermen met vitamine D, of met zink, of die overtuigd zijn dat ze ‘onschendbaar’ zijn en het virus niet kunnen krijgen. Met mensen die oprecht geloven dat een vaccin tegen dat virus een microchip bevat die hun dna aanpast en hen in robots zal doen veranderen. Met mensen die tientallen decennia aan kennis, kunde en ervaring klakkeloos terzijde schuiven en zich daar trots op beroepen.

Aan bijgeloof inmiddels geen gebrek. Er is zelfs een iteratie van het aloude, antisemitische complotsprookje van stal gehaald: onze ‘elite’ zou kinderen verhandelen en het bloed van baby’s drinken.  De mensen die beweren ons tegen een onzichtbare ziekte te willen beschermen, doen dat alleen omdat ze eropuit zijn om ons hun wil op te leggen.

En alles lijkt gelegitimeerd: spugen op politici en die uitjouwen, journalisten lastigvallen, verpleegkundigen belagen, buschauffeurs in elkaar trappen, zorgverleners dood wensen, wetenschappers tot moordenaar of machtswellusteling verklaren.

En intussen gaat het met de aanpak van de vermeende ‘elite’ ook niet goed. Het kabinet zwalkt, het OMT heeft zijn onafhankelijkheid slecht bewaakt, de testcapaciteit blijft achter, het contactonderzoek ligt volledig op z’n gat, de ziekenhuizen moeten de normale zorg opgeven en de zorgverleners lopen op hun laatste benen.

En de besmettingen, die blijven stijgen. Intussen zit iedereen die weet dat-ie extra kwetsbaar is, al maanden achtereen thuis, en wordt hen verteld dat ze zich wellicht moeten ‘opofferen’ om de jonkies meer ruimte te geven.

Oh brave new world, that has such idiots in it.

[Beeld: Afrikaanse sjamaan, houtgravure, Wellcome Collection]

Author: Spaink

beheerder / moderator

14 thoughts on “Bijgeloof en beschaving”

 1. Je hebt gelijk. En iedereen kakelt door elkaar en weet het beter. Zo langzamerhand begin ik te denken dat een complete lockdown van een week of drie veel zou oplossen.

 2. Het is 2020, de Nederlandse bevolking is nooit eerder zo hoog opgeleid geweest als tegenwoordig, en toch lijkt domheid zich steeds nadrukkelijker te manifesteren.
  Ironisch ook dat diegenen die zo afgeven op de vermeende “elite”, er juist goed aan zouden doen wanneer ze zich klakkeloos laten leiden door die “elite”, omdat hun eigen inzichten schromelijk tekort schieten.
  Als de bevolking het op had kunnen brengen om een paar simpele basisregels in acht te houden, dan was er geen tweede golf gekomen. Vervolgens gaan roepen dat de overheid tekort schiet in de epidemiebestrijding, is dan wel heel eenvoudig. Geen enkele overheid kan een exponentieel groeiend probleem oplossen zolang de bevolking de remedie tegenwerkt.

 3. Maar wie durft zichzelf af te vragen of het niet juist het bijgeloof in de almacht van de staat is die ons denken bedwelmt?

  Ergens rond de ’70 jaren werd er een commissie benoemt die een definitie moest formuleren over de vraag wat nu precies een sekte is. De commissie heeft uiteindelijk haar opdracht neergelegd omdat zij er achter kwam dat alle kenmerken die zij aan een sekte toeschreven, het duidelijkst op de algemeen heersende denkbeelden van toepassing bleek te zijn.

  M.a.w. wie niet deze algemeen heersende opvattingen deelden, liep het gevaar verstoten en verkettert te worden. Deze conclusie blijkt nog steeds geldig te zijn.

 4. Opmerkelijk hierboven reactie schreef: Het is 2020, de Nederlandse bevolking is nooit eerder zo hoog opgeleid geweest als tegenwoordig, en toch lijkt domheid zich steeds nadrukkelijker te manifesteren.

  Zo kun je wel stellen, tegenwoordig zijn er niet echt zo hoog opgeleid, echt niet. Waar vanuit teveel takken via ommeweg bepaalde vakken moet men erkend worden per CERTIFICAAT OF DIPLOMA. Want je leest tegenwoordig mensen die zichzelf verheerlijken alsof ze volledig hebben afgerond met studie ( DIPLOMA ), terwijl heel veel mensen maar één of twee certificaten hebben. Zo moet je niet alles altijd geloven waarin werden gemeld bijv. Linkedin of Facebook.

  Karin schreef: En alles lijkt gelegitimeerd: spugen op politici en die uitjouwen, journalisten lastigvallen, verpleegkundigen belagen, buschauffeurs in elkaar trappen, zorgverleners dood wensen, wetenschappers tot moordenaar of machtswellusteling verklaren.

  Zo is het tegenwoordig, aan wie ligt het dan? Aan onderwijs en ouders liggen allemaal in de lage drempels van opvoedingen en goede lessen ( disclipine!), daardoor zijn bijna alle jongeren zo verwend dan ooit in de eeuwen zijn geleefd, zo verwend en lui ! Hard studeren kennen ze echt niet, hoe ze per dagtaak moeten verdelen, laten staan en hup naar play-station, games en computeren doen ze al waar ze zelf willen zien. Dominante jongeren overheersen en sneller ontevreden, lijken me niet gepast in het goede samenleving van tegenwoordig. Tot dee gevolgen daarvan zijn ze ‘çrazy’ geworden in de 20e !!!!

 5. We kunnen hoogopgeleid zijn en cognitief heel goed ontwikkrld zijn, maar wat zegt dat over onze emotionele ontwikkeling?

 6. Daniel @ 5: Ik ben het volledig met je eens – als we na de eerste lockdown de versoepelingen meer gestructureerd hadden geïmplementeerd, en intussen serieus werk hadden gemaakt van het testbeleid en het bron- en contactonderzoek, dan stonden we er nu stukken beter voor.

  Inmiddels zijn de besmettingen echter zo uit de hand gelopen dat alleen een ferme lockdown nog effect heeft. Hoe softer de maatregelen, hoe langer het duurt voor de infecties weer beheersbaar worden. Pappen en nathouden zorgt nu voor meer economische schade, in plaats van minder….

 7. Ronald @ 6: Sorry hoor, maar dit heeft niets met sektes te maken. Voor mijn part ben je sektelid of verzet je jezelf juist heftig tegen sektes – dat staat volledig los van het feit dat we nu middenin een pandemie zitten, die maakt dat overal mensen in ziekenhuizen moeten worden opgenomen, eraan dood gaan, en nog maandenlang met de nasleep van een covid-infectie kampen.

 8. Valt niet mee dat de westerse wereld moet wennen an het einde van Neo-Kapitalistische Consumptie Maatschappij ( Marcuse 1966 ) !

  Hadden de vorige generaties nog een ideaal van de Communistische – Socialistische Samenleving. Nu is er geen alternatief Ideaal . Ja Rijk worden zo snel mogelijk1 Drugshandel maffia Moord en doodslag het gevolg !

  De kanker van de misdaad is al zo diep geworteld zie Jan Tromp ! oorlog opstanden zal het deel worden van de komende generatie met Bittere Armoe !

 9. Het eerste deel ven uw verhaal i s Lulkoek het 2 e deel echter bepaald niet ! Vraag u en af waarom Dr Joop den uyl wel srak over natiomaliseren van de grond waarin hij gelijk had en over gelijke kansen en de de sterkste schouders die de zwaardste lasten moeten dragen waarin hij ook geleid had maar niet over Erfopvolging Onbegriepelijk want ik als rijke luis zoonteje weet precies waarom. Als je zo als ik Republkein ben weet uit dat uit logica volgt dat als je geen 100% procent erfbelasting invoerd de Directeur ook zijn zoontje niet meer kan bevoordelen . Kennelijk was Dr J toch bang de erfopvolging van het koningshuis aan te pakken dusis er van gelijke kansen TOTAAL geen spraken . mijn geluk als rikeluiszoontej is dat ik meer dan 100 keer kans heb gehad wat te beriejken dan anderen ! Maar dat is dus simpelweg volstrekt Oneerlijk !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.