De minister van corona doet zijn werk niet

pxhere | CC0

Eind vorige week was het op nog slechts 14 van de 100 GGD-testlocaties mogelijk een afspraak te maken: de laboratoria die het afgenomen materiaal door de machines moeten halen, hadden nog nauwelijks capaciteit over. Gisteren stortte het systeem compleet in: Nieuwsuur constateerde dat er nergens nog een GGD-locatie viel te bekennen waar je terecht kon. Tegelijkertijd meldde het RIVM dat er diezelfde dag liefst 1300 testen positief bleken.

De besmettingen stijgen, terwijl de testcapaciteit voortdurend tekortschiet. En minister De Jonge blijft steevast beloven dat het ‘binnenkort’ heus allemaal goed komt. Zodat we nu in de akelige situatie komen dat iemand moet gaan bepalen wiens beroep ‘vitaal’ genoeg is om voorrang te mogen krijgen. Leraren en zorgpersoneel kunnen voortaan sneller terecht voor een test, beloofde minister De Jonge vrijdag, terwijl zijn partijgenoot Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, daar juist fel tegen was: volgens Bruls hebben mogelijk andere groepen voorrang nodig, zoals politiemensen en vuilnismannen.

Zijn we nu werkelijk in de situatie gekomen dat we onderling moeten vechten wie zich een wattenstaafje in neus en strot mag laten duwen, terwijl ‘testen, testen en nog eens testen’ al maandenlang het credo is? En terwijl veelvuldig testen de enige manier is om de bewegingen van het virus in kaart te brengen, en verdere verspreiding ervan tegen te gaan?

Zeggen dat het allemaal wel meevalt, omdat de ziekenhuisopnames haast niet stijgen, is je kop in het zand steken. Je wilt ruimhartig testen opdat de covid-opnames beperkt blijven. Zeggen dat het nog niet zo erg is, omdat nu vooral jonge mensen besmet raken, is al even kortzichtig: die jongeren leven niet geïsoleerd van de rest van de bevolking, en er zijn te veel berichten dat ook onder mensen die amper ziek worden, een coronabesmetting voor flinke gezondheidsschade kan zorgen – denk aan achteruitgang in longcapaciteit of aantasting van de hartspier.

Intussen zijn er tal van commerciële labs die hun diensten aanbieden om de nood te lenigen. Sommigen leuren al maanden met hun testcapaciteit. De Jonge zegt keer op keer dat hij ‘in onderhandeling’ is met deze labs, maar er gebeurt te weinig – zelfs zo weinig dat je aanmelden voor een test maandag nergens kon.

Hoe kan het dat de minister van corona zulke elementaire zaken nog steeds niet op orde heeft, een half jaar nadat de coronacrisis zich in Nederland aandiende? Hoe komt het dat Nederland nog altijd klungelt en zwalkt met zijn testbeleid, terwijl het de landen om ons heen wel lukt? En intussen is het bron- en contactonderzoek al helemaal ingestort.

Van crisismanagement is geen sprake, evenmin als van heldere lijnen en duidelijk beleid. Hugo de Jonge denkt zich met volzinnen uit een volksgezondheidscrisis te kletsen. En die brekebeen moet straks de lijsttrekker van het CDA worden. Hadden ze Pieter Omtzigt maar gekozen.

[Beeld: CC0 | pxhere]

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “De minister van corona doet zijn werk niet”

 1. Dag Karin,

  Daar ben ik weer, die ergerlijke tekstcorrector uit Groningen, die eerder de naam van mevrouw Dupuis verkeerd gespeld zag.
  Nu lees ik in je column over de vanzelfsprekend falende Hugo de Jonge de volgende zinsnede: omdat nu vooral jonge mensen BESMETTE raken.
  Ik hoop dat je dit kunt herstellen.

  Met vriendelijke groet,
  Jacques Don

 2. Tja, en dan hebben we het er maar niet over dat de ene na de andere GGD maar stopt met het contactonderzoek, of dit sterk indamt. Terwijl dit nou juist dé manier is om verspreiding tegen te gaan.
  Alles is zo goed georganiseerd….

 3. in zweden gaat het toch wel goed ondanks nauwelijks lockdown. ewald engelen schrijft in de Groene ook dat de lockdown overdreven is.

 4. In Zweden houden mensen van nature al afstand tot elkaar. Zij komen onderling niet zo vaak in elkaars ‘private space’.

 5. > Zeggen dat het allemaal wel meevalt, omdat de ziekenhuisopnames haast niet stijgen, is je kop in het zand steken.

  Nee dat is het niet. We horen nu al meer dan een maand dat het aantal opnames dan ook gaat stijgen met enige vertraging, en het gebeurt dus niet. We zijn ondertussen al 3 a 4 incubatietijden verder dus daar kan het niet aan liggen.

  Het laatste deel van de soap: de 2e kamer wil geen onderzoek naar de betrouwbaarnheid van de tests, terwijl die onder vuur ligt. Prima actie als je de bevolking er nog meer van wilt overtuigen dat het allemaal wel meevalt.

  Ondertussen roepen dat er hopenlijk gauw een vaccin is terwijl Rusland al begonnen is met de massaproductie. Over een tijdje is dat hopenlijk ook voor westerlingen beschikbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.