Godgeklaagd

Dit is rape cultureZei secretaris-generaal Joke Brandt van het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week in het blad Binnenlands Bestuur: ‘Je kunt dan wel heel erg je best doen om mensen binnen te halen om een meer diverse en inclusieve organisatie te worden, maar als mensen zich niet thuis voelen of zich niet veilig voelen, kun je ze toch niet vasthouden.’ Er klonk een flinke dot gelatenheid uit haar woorden: je kunt nog zó je best doen, maar als mensen zich niet senang voelen, sta je gewoon met lege handen.

Twee dagen later bleek hoe de vork in de steel zat. Over een hoge ambtenaar op BuZa – hij adviseerde over subsidies – waren door externe organisaties liefst acht klachten ingediend wegens pesterijen, seksuele intimidatie en chantage. Zes van de acht klachten werden toegewezen. De man, die onder meer contacten onderhield met vrouwenrechtenorganisaties, had medewerkers daarvan nadien nota bene gedreigd dat hij hun geldkraan zou dichtdraaien als ze hun mond niet hielden over het gebeurde.

De man werd na het onderzoek naar een andere afdeling overgeplaatst, met behoud van rang en salaris. Hij had wel een berisping gekregen. Een berisping. Uit respect voor de privacy van de ambtenaar kon men niet zeggen hoe de schoft was berispt. ‘Joris, echt nooit meer doen hoor’?

Zegt Brandt, nog steeds in Buitenlands Bestuur: ‘We hebben geen aanwijzingen om te denken dat het [bij ons] slechter of beter is dan in andere organisaties. Ook hebben we helemaal niet veel formele klachten; 27 in acht jaar tijd. Dan kun je zeggen: “ok, allemaal prima, er is niets aan de hand”. Maar, met het oog op de #MeToo discussie, zeggen weinig klachten niet dat er niets in je organisatie aan de hand is. Mensen durven zich misschien niet te melden.’

Dit nadat ze zes klachten over het wangedrag van een hoge ambtenaar had gehonoreerd, allemaal van vrouwen die zich over flink wat angst en schroom moesten zetten voordat ze dat aandurfden, en ondanks de erkenning van de legitimiteit van die klachten was het enige dat BuZa deed de man overplaatsen. Waarom zou je als gedupeerde dan in ’s hemelsnaam nog een klacht indienen en je blootstellen aan de noodzaak daar vervolgens hoogst akelige gesprekken over te moeten voeren? Het haalt toch niets uit.

En dan de gotspe hebben te zeggen dat er weinig klachten zijn. Geen wonder, met zo’n klachtafhandeling zou ik ook liever mijn biezen pakken dan een vruchteloos gevecht aangaan met bazen die bewezen wangedrag afdoen met een verhuizing naar een andere werkkamer.

Dit is, zoals op Twitter moedeloos werd verzucht, rape culture: het toedekken en vergoelijken van misbruik, terwijl degenen die werden belaagd zich eerst in bochten moesten wringen en dan alsnog in de kou worden gezet.

Gisteravond werd bekend dat bij het Groningse studentencorps Vindicat weer eens iemand in elkaar was getrapt. De reactie van het universiteitsbestuur: Vindicat krijgt voor de derde keer op rij geen subsidie, maar de banden worden niet verbroken. Alles liever dan optreden tegen toxic masculinity.

 
Foto: US military, ‘Changing the culture of reporting sexual harassment and sexual assault‘ (2015).

Author: Spaink

beheerder / moderator

19 thoughts on “Godgeklaagd”

 1. * Vraag me af waarom zijn naam niet bekend gemaakt is?
  * Als hij die vrouwelijke klachtindieners inderdaad had bedreigd, sexueel geintimiteerd had, gechanteerd had, dan is de vraag ook waarom het niet serieus wordt gekomen om hem op te pakken en vrouwelijke klachtindieners aan schadevergoeding voor te krijgen???

 2. eh toen ik na een operatie uit narcose bijkwam werd ik zeer agressief benaderd door een hoofd verpleegster. Op dat moment kon ik niks, anders had ik haar wel van repliek bediend.

  ga vooral door met mannen bashen = old school

 3. Maar Jan met de lelijke hoed, mannen bashen toch vooral zichzelf met dit traditionele “old school” gedrag, gemakshalve leunend op gerespecteerde machtsstructuren?
  Vervelend voor je zo’n humeurige verpleegster bij het wakker worden uit narcose. Ik hoop dat ze je niet onheus heeft betast. Dat zou een goeie reden zijn geweest voor rapport van seksuele intimidatie, door een vrouw ja.

 4. mannen zitten anders in elkaar. als het een leuke verpleegster was geweest had ze me best mogen betasten. Maar ze begon alleen te zeiken, precies wat vrouwen doen als ze hun zin niet krijgen. Het was een poging om me uit het ziekenhuis weg te pesten, want elke overnachting kost geld. Dat zat erachter.

 5. @ Jan met de lelijke hoed, Ik vind je verhaal best nogal kwebbel, iets wat hij het liefst ieder lezer wilt uitdagen, vindt leuk om ermee te mengen hoe de vork in de steel zou steken. Want je zei eerst: Toen ik na de operatie uit narcose bijkwam, werd ik zeer agressief benaderd door een hoofd verpleegster…” Dat is niet echt geloofwaardig. want ik ken uit mijn narcose-ervaringen: zelfs voel je je voeten heel erg goed dat ze de lakens uit bovenromp haalde, uit mijn voeten haalden, dat de operatie zeer geslaagd was, wist ik al tijdens laatste minuut van narcose. Daarna voelde ik mijn voeten al snel kouder dan normaal; Na zware operatie 3 uur lang in plaats van 1 uur wegens mijn hartcomplicatie, maar die was in orde. Ik kon mijn voeten zelfs bewegen, mijn armen bewegen, kon praten….allemaal vlak na narcose. Dan had je haar ook al mepje kunnen geven, toch?

  Tweede punt is: mannen zitten anders in elkaar. als het een leuke verpleegster was geweest had ze me best mogen betasten.

  Dan denk ik van: Nou, het is gewoon jouw leedvermakige gezwetsverhalen….ha! Maak dat kat wijs he?!

  De andere kant snap ik wel dat veel mannen gefrustreerd zijn na aantijgingen van vrouwen uit het niets, wie weet ook al 20 of 30 jaar geleden, baaammmmmm beschuldiging van verkrachting of aanranding etc etc. Nou, denk ik ook van: Ruiken ze geld of willen ze juist niet bijv Kavanaugh hogere positie funtioneert als de machtige figuur van USA? De laatste zin kan ik me wel voorstellen, dat zou ik ook niet willen als mijn verkrachter ineens de directeur van Shell is of zo, dan zou ik hem ook op de schouders kloppen: Nee, he jij als directeur, anders vertel ik iedereen dat je mij verkrachtte toen ik 14 jr was…..maar nou, dan zijn ze eenmaal om miljoenen dollars lekker te ruiken. Dat is het dan.

 6. ach ziejewel, de feministen hebben dezelfde reacties als de mannen die – moeilijk woord – in “gerespecteerde machtsstructuren” zitten. Gewoon zeggen dat een verhaal onzin is.

 7. Nou, mannen hoeven niets te vrezen van vrouwen of ze feministen of niet zijn.
  Slachtoffers zowel mannen als vrouwen zie ik ook vrij ernstig. Maar uit je verhaal komt toch niet overeen van @3 en @5, zoals je beschreef over laatste zin: leuke verpleegster zou je het wel willen, snap ik. Maar uch, welke verpleegster die je juist niet wilt, hoe ziet ze er dan uit dan? Je maakt er verschil van die bashen die je wel zou willen of niet. Hahaha.

  Ben zelf semi-femniste, zogezegd halve feministe. Ik vecht voor de anti-vrouwenonderdrukking, anti-ongelijke loon, anti-vaginale besnijdens, sexuele misbruik/machtmisbruik, anti-geweld etc etc. Daarnaast vecht ik ook voor gelijke behandeling van Mannen en vrouwen samen.

  Ben niet van hart geopereerd, maar andere plek geopereerd, daardoor kreeg ik hartcomplicatie (was al in 2014). Natuurlijk ben ik er voorzichtig mee. Dank je wel Jan met de gekke hoed!

 8. ach ja mijn verhaal is onzin. Waar kennen we dat van. Van rechters in Amerika die aantijgingen ook onzin vinden.

  Dan die twee sollicitaties die ik bij vrouwelijke snotapen – eh sorry vrouwen had die me openlijk zaten te koeioneren en me duidelijk maakten dat ze een gesprek met mij “tijdverspilling” vonden. De ene trut was minimaal 15 jaar jonger en de andere was een paar jaar jonger. Ik bleef beleefd maar heb hen na afloop wel van repliek gediend. Kortom: vrouwen in – moeilijk woord – geperverteerde machtsstructuren – zijn nog erger dan Donald Trump.

 9. Oké, je interpreteert als man helaas anders dan vrouwen. Je hebt alleen over vrouwen, maar als ik over mannen praat, kom je er dan heel laaiend over. Het lijkt wel alsof wij als vrouwen niet openlijk mogen praten zoals over #MeToo. Elke detail verschilt van verhaal. Ik zeg je al , goed lezen boven, dat ik het ook vond dat mannen behoorlijk slachtoffers zijn van de gevaarlijke krengen. Verschrikkelijk. Maar denk niet dat zoveel vrouwen voorkomen als van mannen zelf, die al toch zo machtig zijn over de hele wereld. Kijk goed rond de wereld; Bijv. “haatbaarden” vinden dat vrouwelijke geslachten moeten besneden zijn, dat ze als bezittingen worden beschouwd door hun idiote theologie. Misselijkmakende aanwijzingen van die “haatbaarden”.
  Hoge en machtige positie van alle mannen komen er wel helaas vaker voor als verkrachters/aanranders, machtmisbruikers, dat is ook heel erg misselijk. Maar Owweeeee die arme Dr. C. Clasey Ford sprak wel waarheid, maar tja na 30 jaar later ….ze heeft alle redenen waarom ze ineens uit het niets tevoorschijn kwam, misschien door Kavanaugh in machtpositie die ze liever niet wilt zien. Maar goed, daar kan ik ook niets op tegen. Alle vrouwen hebben recht op alle aantijgingen tegen te spreken, ook tegen verkrachting, aanranding, machtmisbruik of geweld. Maar mannen zie ik heel erg weinig. Zo zie je maar, dat je zo laaiend over vrouwen doet. Ben je soms beetje gefrustreerd over de vrouwen of feministen? Jan met de laaiende hoed.

 10. je hoeft niet per sé in hogere functies te zitten om een machtspositie te hebben. Vrouwen treiteren vaak onderhuids tegen mannelijke collega’s. en waarom ben ik werkloos terwijl zoveel vrouwen de leuke baantjes wegpikken. Dan heb ik het nog niet eens over de allochtone vrouwen die steeds voorrang krijgen van de politiek correcte maffia.

 11. dat christina ford nu dreigementen ontvangt is heel erg. Maar waarom hoor ik de zelfbenoemde feministen hier niet over?

  https://www.youtube.com/watch?v=3g3T88-kpkA

 12. @Roos Schippers 4. Ben het met jou eens, ja! De vraag is ook waarom Jan met de lelijke hoed niet naar hoofd afdeling stapte om klachten indienen tegen sexuele intimidatie.

  @ Jan met de lelijke hoed 12. en 13, Ja hoeft niet per sé, inderdaad, maar ik zei dat het wel in het algemeen heel erg opvalt onder social media, tv en kranten. Omdat ze méér poen hebben dan andere posities. Maar het heeft niks met vrouwen te maken die leuke baantjes wegpikken, wat heeft er nou benul te maken met politiek correcte maffia? Onzin!

  Over feministen die niets laten horen? Omdat ze gewoon met Chrstine Basley Ford eens zijn, logisch dat ze er niet veel over spraken dan gewoonlijk.

  Kijk naar artikel van Karin Spaink als duidelijk betiteld: Godgeklaagd ! Haar uitmuntende opmerkingen over de voorvallen vanuit alle kanten van de posities vind ik het juist heerlijk feministisch taal met goede inhoud, heerlijk om te lezen! Bravo!

 13. @Karin:

  Kleine typo:

  “Zegt Brandt, nog steeds in Buitenlands Bestuur: ‘We hebben geen aanwijzingen om te denken dat het [bij ons] slechter of beter is dan in andere organisaties.”

  Moet waarschijnlijk zijn:

  “Zegt Brandt, nog steeds in Binnenlands Bestuur: ‘We hebben geen aanwijzingen om te denken dat het [bij ons] slechter of beter is dan in andere organisaties.

  Grote groet.

 14. ah Judith 14 doet hetzelfde als de mannen die Christine Ford’s verhaal wegwimpelen als “ongeloofwaardig”. Nu hebben we elkaar. De feministen zijn nog erger dan de mannen.

 15. Nou Jantje met Otje-petje, laat mijn feministisch power niet afwimpelen.
  Ik doe wat ik wil en sta, ik bepaal zelf wel wat mijn zegje goed is.

  De mannen zijn erger dan de feministen die altijd met goede bedoelingen hebben.

  P.s. Kavanaugh vind ik eerder ongeloofwaardig, die volle wangen probeerde weg te blazen met valse mondhoeken omlaag!

  Want ik ben de beste lichaamstaal-kenner (mijn hoogste ZIEN-zintuig :D) !!!

  zie link :

  https://www.reuters.com/article/us-usa-court-kavanaugh/senate-plans-procedural-vote-on-kavanaugh-in-bitter-confirmation-fight-idUSKCN1MF148

 16. “Jantje met Otje-petje”

  Aha, beetje denigrerend worden dat is precies wat je de mannen verwijt. En hoezo zijn de feministen beter. Die feministen hebben nog nooit in een vleesfabriek gestaan. Alleen maar klagen.

 17. Haha, je begint er zelf zo mee: Feministen zijn nog erger dan de mannen. Je verwijt ook de hele tijd vrouwen en of feministen.

  Mijn ex-schoonzus heeft bij de vleesfabriek gewerkt, veel vrouwen ook. Ze zijn allemaal vrouwen of ze feministen zijn, weet ik niet.

  Feministen reageren altijd pas als er iets met de mannen aan de hand was en of behoorlijk verkeerd uitgesproken hadden. Het is voor Feministen goede recht om toe te spreken, dus waarom mogen vrouwen niet met hun mond open zetten die hen onterecht hadden aangedaan bijv ongelijke loonbetalingen of verbod abortus na verkrachting, vrouwelijke geslachten besnijden, mishandelingen en sexuele geweld etc etc. Ik zie het niets verkeerds in de genoemde Feministen.

  Feminisme – uit het Frans féminisme, van de Latijnse woordstam femina = vrouw – is de verzameling maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen, waaronder de vrouwenbeweging, die ongelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen kritisch analyseren en emancipatie nastreven op economisch, politiek, sociaal en persoonlijk vlak. Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft opheffing na van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, ijvert voor lichamelijke autonomie van vrouwen, vraagt aandacht voor onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld. De vele verschillende stromingen van het feminisme hebben soms tegengestelde visies, maar op hoofdlijnen bestaat er wel overeenstemming.

  Ik zeg je nu: Je klaagt teveel over vrouwen, waar hoor je vrouwen die klagen over mannen? Pas na mannen hen aangedaan hadden, en andersom ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.