Er komt geen einde aan

Don‘Het was een jeugdzonde,’ zeggen ze. Bij jeugdzondes denk ik toch eerder aan een bal door een ruit trappen of iets uit de winkel jatten, en niet aan het overweldigen van een leeftijdgenootje – iets waarmee je iemands jeugd en leven voor jaren kunt traumatiseren.

‘Hij was nog jong,’ zeggen ze. Nou, daar is-ie dan kennelijk de rest van zijn leven mooi mee weggekomen; een wrange vorm van het kapitaliseren van je jeugd. De hoogste tijd, dunkt me, dat zo iemand nu eindelijk volwassenheid betoont en erkent dat het botweg fout was wat hij indertijd deed.

‘Het was lang geleden,’ zeggen ze. Ja, het is lang geleden. Maar dat wist toch niet uit wat er is gebeurd? Had-ie indertijd opgebiecht wat hij had gedaan, dan zou het hem inmiddels mogelijk zijn vergeven. Alleen: dat deed-ie niet, en dus mag je hem nu aanrekenen wat hij indertijd heeft misdaan, én hem aanwrijven dat hij dat zo lang niet eens de moeite van het vermelden waard achtte. Want nee, het was geen bagatel – in elk geval niet voor degene aan wie hij zich toen opdrong.

‘Hij was dronken,’ zeggen ze. Nou en? Drankmisbruik is nooit een vrijbrief, en tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid geldt hooguit als verzachtend argument wanneer je weinig aan die tijdelijke redeloosheid kon doen; dat wil zeggen, als die je overviel. Niet wanneer je je eerst half klem zuipt, dan je boekje te buiten gaat en vervolgens je eerste fout denkt te kunnen inzetten als sluitend excuus voor je tweede, veel grovere fout.

‘Als we iedereen die ooit zoiets deed daar later op afrekenen, blijft er niemand over,’ zeggen ze. Mooi zo. Misschien kan het groeiende besef dat je er tegenwoordig niet altijd meer mee wegkomt, helpen om eindelijk een halt toe te roepen aan het alomvattende, te vanzelfsprekende, o zo frequente geweld dat veel mannen gebruiken tegen andere mannen, en tegen vrouwen.

‘Denk aan zijn carrière,’ zeggen ze. Waarom eigenlijk? Moet iemand die een dergelijke wandaad heeft begaan, buiten zijn eerdere vrijbrief nu bovendien beloond worden met een knap baantje? Is het niet belangrijker om degene die hij indertijd zo grof heeft benadeeld, eindelijk recht te doen en die gehoor te bieden, om zo te onderstrepen dat zulk gedrag niet normaal is?

‘Maar zijn toekomst!’ zeggen ze. Heus – is de toekomst van iemand die zich in het verleden totaal niet bekommerde om andermans heden, werkelijk een valide argument?

‘Iedereen kan wel zoiets beweren,’ zeggen ze. Maar dat is aantoonbaar niet waar: elke vrouw, elke man die publiekelijk iemand ervan beticht seksueel geweld jegens hem of haar te hebben gepleegd, wordt zelf dusdanig diep, lang en vies door het slijk gehaald dat het vervolgens honderd andere slachtoffers ervan weerhoudt zelf ooit openbaar gewag te maken van hun eigen ervaringen. De prijs die je betaalt wanneer je naar buiten treedt met je verhaal over seksuele dwang, is nog altijd hoog – manshoog.

 
Beeld: Campagne van UW-Madison Police Department, ‘Don’t Be That Guy’ (2015)

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Er komt geen einde aan”

 1. – Bill Cosby lacht het nog steeds publiekelijk zonder geweten, ongelofelijk, wat een vieze vent toch?! Zie link :

  https://www.telegraaf.nl/entertainment/2604881/bill-cosby-lachte-en-maakte-grapjes-na-veroordeling

  – Mijn collega vertelde me dat haar achterneef in de TBS zit wegens verkrachting, hij verandert nooit, daar vertelt hij graag om weg te komen. Dus behandeling daar verandert nooit na goede gedrag. Nee dus.

  – I.v.m. #MeToo / mijn verkrachter ( was 14 jaar ) lag op sterven in 2010 zei dat hij heel veel spijt van had dat hij mij had gedaan, hoorde ik alleen via zijn dochter waar ik vroeger had opgepast. Zoveel spijt dat hij niet besefte hoe jong ik was. Door chatten met zijn dochter zei ik: Ik wil zelf uit zijn mond horen dus niet via jou, sorry. Ze overtuigde steeds weer dat hij het echt spijt heeft getoond met zijn kinderen erbij. Ik zei: Nou dan, waarom komt hij gewoon niet naar mij toe om de spijt te betuigen? Helemaal pffffff. Zo boos was ik dat, soort wrok! Ik zag toevallig zijn jongste dochter ( hij heeft haar ook sexueel misbruikt, stond ook in de krant ( De Gelderlander !!!) website dat haar vader’s foto op haar dressior stond: Goh wat schiet hij graag met zijn grote geweer…. Dacht ik van: Hij verandert toch niet, stommerd!

 2. Goed dat dit ook eens “gezegd” wordt, het lijkt wel of tegenwoordig de daders beter beschermt worden dan de slachtoffers.

  Er is altijd wel een verontschuldiging voor de daders maar de ellende van een slachtoffer wordt weggewoven.

 3. Oh ja en vrouwen zijn lieve brave lieveheersbeestjes. als vrouwen willen treiteren zoeken ze een kwetsbare kerel uit en die pesten ze.

 4. vrouwen hebben de fysieke kracht niet om mannen te overrompelen. Dit wil niet zeggen dat vrouwen een betere mentaliteit hebben. Integendeel.

 5. @ Nette 2. Mee eens! Gebeurt helaas te vaak. De kern was er toen in mijn tijd helaas dat er teveel mannen ermee bemoeiden en ermee verzaken. Dan maakte de slachtoffer dubbel dupe.

  @ Jan 3 en 4 met de….hoed ( lelijkste? moet ik je nog zien? haha ).
  Helaas inderdaad zijn er zo trends tegenwoordig hoe machtiger idiote krengen naar voren komen, zoiets overkwam bij mijn vroegere tijd niet. Gruwelijk inderdaad. Alleen ben ik niet mee eens dat vrouwen minder fysieke kracht zijn dan mannen, oweeee, moet je hun nagels zien krabben bij het gevecht of haren trekken bijvoorbeeld bij krankzinnige Jerry Springer. Iedereen werd ineens dominanten, verschrikkelijkst walgelijk show van de wereld. Ik weet niet waar je precies op vrouwen doelt. Verklaar het of iets wat je ervaarde in je eigen omgeving ….

 6. van dit stuk kots ik, flirten is ook grens overschrijdend gedrag. Stel je wordt verliefd en dan zegt de wederpartij, hoho zo heb ik het niet bedoeld. Ik heb al een vriendje. Maar ja het stuk is ook geschreven door verwende grachtengordel elitaire babyboomers die van gekheid niet weten waar ze zich druk over moeten maken.

  https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kenniscentrum-voor-seksualiteit-rutgers-start-actieweek-tegen-seksueel-geweld

 7. Tja, ik maak me er niet druk over. Ze doen maar. Degene die centen ruikt, duikt ineens uit het niets. Alle zwetsverhalen vanuit de beroemde hoekpunten is de hele gedoe van social media ineens rijker geworden, lekker op sensatieboel aanjagen, daar kicken de lezers nogal op. Mannen boos op vrouwen wegens zwetsverhalen, vrouwen boos op mannen wegens zwetsverhalen, het gaat alsmaar door.

  Verspil geen energie meer aan dingen waar je toch niks aan kunt doen. De hele hoofdstuk van gekkigheid (Hollywood wordt alleen maar Moneywood!) afgesloten. Wat heb je eraan om boos te blijven. Straks ben je opgebaard met diepe frons in wenkbrauwen met streepsmoel. Heb je er ook niks aan. Ha Ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.