Vrijhandelsvervuiling

mallemolenTrump was blij, en Juncker al evenzeer: de EU neemt meer soja en vloeibaar gas van de VS af, en in ruil daarvoor ziet Trump voorlopig af van verhoging van de importtarieven op goederen die de EU naar de VS exporteert. Hoera: de vrijhandel gered, waaronder Duitse auto’s, Nederlands staal en aluminium, en Amerikaanse soja.

De werkelijkheid ziet er ietwat anders uit. Juncker beheerst the art of the deal beter, want hij heeft Trump grotelijks genept. Politico.eu schreef terecht: ‘De EU bood aan te doen wat het al wilde doen. In ruil daarvoor beloofde de VS niet te doen wat het tot nu toe heeft nagelaten.’ Neem soja, licht Politico toe: de Europese boeren importeren dat om hun veestapel te voeren, en dankzij de handelsoorlog die Trump met China is begonnen, kopen de Chinezen hun soja nu in Zuid-Amerika. Die soja is prompt duurder geworden, en bijgevolg is Amerikaanse soja voor Europa nu goedkoper. De Europese boeren kochten daar sindsdien sowieso al meer in – daar hoefde Juncker niet aan te pas te komen.

Over het LNG-plan had Energeia/FD een nog scherpere sneer: ‘De Europese Unie die meer LNG zal kopen van de VS? Maar de EU is helemaal geen inkoper van gas en tekent ook geen leveringscontracten.’ Energeia legt vervolgens uit dat Russisch gas nog altijd 25 procent goedkoper is dan Amerikaans LNG, en dat het weinige LNG dat momenteel in Europese havens aankomt, hier vrijwel alleen als overslag belandt, op weg naar andere landen.

De kwestie zette me echter aan het denken over iets anders. Amerikaans LNG bestaat overwegend uit vloeibaar gemaakt schaliegas, het resultaat van fracking. Waarom zouden we überhaupt verheugd moeten zijn over de import van fossiele brandstoffen die op zo’n verfoeilijke manier worden gewonnen? Wie meent nu in hemelsnaam dat we de Groningse aardgaswinning met gerust hart kunnen verruilen voor het winnen van de laatste restjes bij elkaar geschraapt aardgas, via een proces dat drinkwater vervuilt en (alweer) aardbevingen veroorzaakt?

Laatst las ik een stuk over de mallemolen van vrijhandelsverdragen die de EU momenteel sluit: eerst met Japan, nu met Mercosur, een Zuid-Amerikaans handelsblok. Het is een grandioze uitruil, waarbij alle achterliggende industrieën zich permanent verlustigen aan vergezichten van weer nieuwe afzetmarkten voor hun producten en die voor elke denkbare achteruitgang elders compensatie zoeken. In verdrag A verliezen de boeren, dus die moeten we tegemoetkomen in verdrag B; hier winnen de autofabrikanten, dus daar mogen ze best een beetje meer lijden ten gunste van de boeren.

Maar nergens, werkelijk nergens in al die vrijhandelsverdragen en -onderhandelingen komt de gedachte aan bod dat het hoog tijd is om minder goederen en grondstoffen over de aarde heen en weer te slepen. Laat staan dat minder, maar wel duurzamer en zorgvuldiger produceren op de agenda staat.

Vrijhandel gaat steeds meer lijken op een vrijbrief om te blijven vervuilen.

 
Afbeelding: FuzzyDunlop / Pixabay

Author: Spaink

beheerder / moderator

2 thoughts on “Vrijhandelsvervuiling”

  1. Hoezo, is Trump echt blij dan? Lijkt me eerder zéér ondermaatse onderhandelaar, raar maar waar dat hij er bijna geschikt voor is, alleen presidentschap niet. Kijk hoe hij die muur van Mexico omhoog trekt, die juist véél méér vrijhandelszone heeft. Het was aan Obama te danken. Canada is bekend in enorme staal, Hout enzo, Mexico is één van de grootste export van de wereld.
    Hoe stom die Trump met volle gal spuwt aan Mexico. Dat snap ik niet. USA is vrij bekend van Olie, BMW <– jawel die grootste fabrikanten en Apple telefoon ligt in China…. Daar maakt Trump handelsoorlog van? Kijk hoe de beide buurlanden Canada en vooral Mexico muren omhoog trekt, duikt hij naar China en Europa. Alles inkopen om BTW in eigen land te weten zuigen. USA leeft van BTW, bijna allemaal. Hoe onderhandelbaar steeds meer wordt, draait Trump met zijn dikke konten door, zo gek als een deur. Geen wonder dat zijn grote mond voor de camera's omver gooit. Het is zeer ondenkbaar en onvoorstelbaar die enge vent die Trump!
    Kijk naar Nederland die vrij bekend van Rotterdamse haven is om transport, jawel, overal dus het erts wordt gekocht door de staalindustrie (Hoogovens bijvoorbeeld), het wordt vervoerd door schepen en spoorwegen naar Nederland, het erts wordt omgesmolten, gewalst, geperst, verwerkt door Hoogovens en het wordt weer doorverkocht als hoogwaardig aluminium en staal. Waarom zou EU landen toelaten aan USA in onderhandelen? Ik zou hem zéér aanraden om die Mexicaanse muur af te breken om welbespraakte vrijhandel te onderhandelen, niks verkeerds mee.
    Mijn broer had bijna 30 jaar lang voor Ijzergieterij BV in Nijmegen gewerkt, nam ontslag omdat hij er al veel heen en weer naar USA moest gaan en dan was daar nooit goed. Echt geen goede doende USA, helemaal niet. Ook geen wonder dat hij zelf eigenaar van uitzendorganisaties is voor alle mensen die toelaatbaar zijn, oke.
    Het is juist Trump met America First die grenzen optrekt, die extra belasting het op Duitse auto's, op Canadees staal, op Chinese producten. Die vent is hopeloos!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.