Vliegbewegingen

Kaartje Kwaliteitsatlas‘Wij kunnen allang volop vliegen, en ik snap best dat mensen in China dat ook willen nu de welvaart er toeneemt. Datzelfde geldt voor Afrikaanse landen. De luchtvaart mag gerust groeien, wat mij betreft,’ zei D.

‘Zelfs wanneer we de klimaatdoelen netjes halen, waar we nu niet bepaald op afkoersen, doet die vliegerij alle inspanningen om de temperatuurstijging te beteugelen, alsnog teniet,’ zei ik. ‘Lucht- en scheepvaart vallen buiten alle verdragen, en ze groeien ongebreideld door. Vind je het dan nog een goed idee?’

‘Eigenlijk vind ik het wel een recht, een mensenrecht, om te reizen en de wereld te kunnen zien,’ zei D.

‘Ik wil niemand het recht op reizen ontzeggen,’ zei L, ‘maar vliegen is nu bizar goedkoop. Dat je voor 50 euro heen en weer naar Barcelona kunt vliegen is toch bezopen? Met de trein heb je dan net twee enkeltjes Maastricht. We subsidiëren nu met ons allen de vliegtuigmaatschappijen. Er zit geen btw op vliegtickets, geen accijns op kerosine. Wil je vliegen? Prima, maar betaal dan een fatsoenlijke prijs.’

D trok een wenkbrauw op. ‘Hoeveel had jij ook alweer betaald voor je vakantie naar Seoul vorige maand?’ vroeg hij L grijzend.

‘Ik wil nog één keer vliegen,’ zei ik. ‘Voor een duikvakantie. Maar verder wil ik het niet meer.’

Ze keken me verbaasd aan. Was dat niet erg radicaal, nog maar één keer vliegen in mijn hele leven? ‘Valt wel mee,’ zei ik verzoenend, ‘ik ben immers van de generatie voor wie vliegen nog een uitzondering was, en ik beschouw het als iets heel duurs. Ik ben een soort Chinees, in dat opzicht.’

Het stomme is: vliegen is eigenlijk nog steeds schandalig duur. Alleen stellen we de betaling van de werkelijke kosten ervan uit en trekken we met elke vlucht liever een wissel op onze toekomst, en op die van onze kinderen. Onze schier ontembare vlieglust wordt gevoed met spotgoedkope tickets, en de luchtvaart groeit maar door. Misschien kun je tegenwoordig juist maar beter niet vliegen, opdat je kinderen later nog iets van de wereld kunnen zien. Of een draaglijk leven hebben.

‘Laatst zag ik een kaart van Amsterdam met daarop alle vluchtpatronen,’ zei L. ‘We zijn omsloten door vliegverkeer. Amsterdam kan niet meer uitbreiden vanwege Schiphol: elke wijk die we nog aan de stad zouden kunnen bouwen, wordt verhinderd omdat-ie een overmaat aan geluidshinder zou hebben.’

‘Je kunt er toch niets tegen doen,’ zei D. ‘Als Europa de luchtvaart beperkt, en de rest van de wereld niet, helpt het toch niet.’

‘Dat helpt wél,’ zei ik. ‘Als alle vluchten vanuit Europa fors duurder worden, heb jij niks meer aan de bodemprijzen van RyanAir: om daar dan nog gebruik van te kunnen maken, moet je eerst maar zien dat je Europa uit komt.’

We zwegen. Boven de skyline van Amsterdam zagen we een vliegtuig tot grote hoogte klimmen. Piew-piew, deed ik met mijn vinger, en schoot het kreng de lucht uit.

 
Kaartje: Schiphol vs. het Groene Hart van Nederland, Kwaliteitatlas.

Author: Spaink

beheerder / moderator

9 thoughts on “Vliegbewegingen”

 1. Zou je de laatste zin niet beter kunnen weghalen, vanwege een recent verleden?

  “Piew-piew, deed ik met mijn vinger, en schoot het kreng de lucht uit.“

  Schaapvaart zal trouwens wel scheepvaart moeten zijn.

  Groet,

 2. Sinds 2015 ben ik niet meer met vakantie gevlogen, altijd met de auto, komende maand ook met eigen auto naar Italië. Vloog daarvoor elke jaar wel naar halve wereld rond, vooral mijn beste vriendin in USA, daar ga je toch niet met de cruiseship varen, die alleen op zeezicht heeft , meestal 7 dagen duren voordat je je beste vriendin eindelijk stevig omhelst en giechelend stampend voeten van blijdschap, nou dan, laat me toch vliegen voor mijn lief, voor altijd. De rest doe ik niet meer elke jaar, vast wel om 2 jaren. Het leven van oude generatie ( ik zelf ook hoor ) is gewoon niet meer zoals het nu had moeten zijn, helaas. Je leert ook zelf van nieuwe technologie, snelle ontwikkelingen, snelle transport, snelle vliegtransport, snelle vliegtickets pakken enzovoorts. Alle slechte gezondheid uit alle openbare vervoer, vliegtuigen komen er toch de strot uit, Schepen ook de strot uit in de zee, alles vervuiling. Wat had je dan moeten doen? Halveer je vliegvakantie, bijv niet meer elke jaar maar eerst om 2 jaren. of langer. Doet iedereen dat dan? Toen mijn depri-tijd was, had ik gewoon met auto doorgereden naar Spanje, en wel te verstaan 22 uren lang en je stond er nog wakker van. Lekker stranden, ja. Ook andere depri-tijd had ik vliegticket genomen van Maastricht naar Zakhyntos gevlogen, omdat ik gewoon zin in had. Weg van kikkerland. Volgende jaar ga ik zeker naar USA en Canada vliegen, sinds 2015.
  Mocht er ooit weer mijn depri-tijd komen, dan doe ik wel wanneer ik zin in heb, met of zonder vriendin. Anders “baaaaammmmmmm” in mijn kreng-hoofd die me zo deprissief maakt….Niks ervan !

 3. Vluchten doe ik niet, natuurlijk niet. Alleen mijn depri-tijd zolang duurt, kun je toch niet blijven liggen of zitten piekeren, Geeft geen nut. wandelen, zwemmen en nog wat doe ik het ook bijna elke dag. Maar zoveel in stressvolle werkdiensten wil je er toch van kikkerbilletjes af, even afleidingen om je op te laden, niet hier, maar naar een andere gezicht ( buitenland ), heerlijk afleidingen deden me altijd goed. Vluchten doe ik nooit.

 4. Met de oudere ferry van 25 jaar oud krijg je ook vervuiling. Hoeveel liters per uur verbruikt dat?
  Mijn benzine auto gaat naar diesel verbouwd worden zodat ik op oude motor / zonnebloem olie mix kan lopen om goedkoop te rijden naar de boot.

 5. Ik ga liever met de trein dan dat ik vlieg. Soms is vliegen wel heel veel gemakkelijker. Ik mag van mezelf in zo’n geval vliegen, maar slechts 1 x per 3 jaar. Mijn laatste vlucht was 3 jaar geleden. Als het OV ook bij mijn gewenste bestemming kan komen, zal ik toch weer de voorkeur aan het OV geven. Ik heb al jaren geen auto meer en dat bevalt me heel goed.

 6. Met de trein, wij hebben een station op een uur met de auto, daar stap ik op een diesel trein omdat er geen boven leidingen zijn. Is dat zo milieu vriendelijk? In de zomer 1 per uur en in de winter 1 per dag. Dus, trein is bijna geen optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.